Mi a szcientológia és melyek a főbb tanai? Kik a tagjai? Miért támadják őket?
Ezt a dokumentum filmet ismeri valaki? Most mellette van vagy ellene? Nem tudom eldönteni, és érdekel a véleményetek!
Kedves Névtelen!
Képzeld nem fizetek és mégis feljebb tudok haladni. Talán ha nem csak az internetről vennéd az adataidat és besétálnál egy Szcientológia szervezetbe, vagy odamennél egy magát Szcientológusnak valló emberhez és megkérdeznéd, akkor tudnád, hogy milyen lehetőségek vannak.
Ezen kívül mi számít drágának? Egy átlag kommunikációs képzés bármelyik "civil" szervezetben tízszer többe kerül mint a Szcientológia kommunikációs tanfolyam, hogy csak egy példát írjak.
A South Parkos videóra hagy ne reagáljak ezúttal. Elég annyi, hogy én nem beszélgetek a kakámmal. Ennyire hiteles forrás.
Az, hogy valaki öngyilkos lesz, annak rengeteg oka lehet. Utólag azt mondani, hogy valaki ezért vagy azért lett öngyilkos elég merész találgatás. Egy valaki tudja csak az igazi okát, az pedig a személy maga. Majd szóljon valaki, ha beszélt utána vele és tényleg megtudta, hogy miért tette.
A falas jelenetre csak annyit, hogy kiragadott valaki egy nagyobb tanfolyamból egy pici részletet és most el kellene mondanom, hogy az mi. Ez olyan mintha valaki bekenné magát fókazsírral, hogy a jeges tengerbe fürödjön egy rekord kedvéért és valaki csak a bekenés részletét nézné és ez alapján úgy ítélné meg, hogy az ember idióta, mert fókazsírral kenegeti magát. Mire jó az?
A kérdéseimre nem válaszolt egyikőtök sem.
Mit jelent az, hogy valaki tagja a Szcientológia egyháznak?
Kedves Rasztás Dzsimi!
Megint elköveted ugyan azt a hibát, mint eddig minden hozzászólásodnál sikerült. Olvasol valamit az interneten és mivel elég negatív és illeszkedik a saját elképzelésedhez elfogadod igazként a nélkül, hogy tovább keresgélnél, vagy megnéznéd ténylegesen a saját szemeddel.
Oroszországban, Moszkvában van a Szcientológia egyik legnagyobb szervezete, amit a megnyitója után pár hónappal már bővíteni kellett a nagy érdeklődés miatt és több kis szervezet működik az egész országban, mint egész Európában.
Koppenhágában tavaly nyílt meg a Szcientológia Egyház Európai központja teljesen felújítva.
Nagy Britanniában nemrég fogadták el a Szcientológia Egyházat, hivatalosan egyházként.
Németországban az elmúlt években két nagy egyház nyílt és számos kisebb szervezet.
Ausztráliában az elmúlt egy évben két nagy egyháza is nyílt a Szcientológiának.
Írországban az egyik szervezetnek egy magyar srác a vezetője, aki ráadásul személyes jó barátom.
Ezen a linken megtalálod bármelyik Szcientológia szervezetet. Nézd meg hány országban tiltották be.
Az, hogy nem egyházi státuszuk van ezekben az országokban még nem jelenti azt, hogy betiltották, mert Görögországban például a Római Katolikus egyház is csak vallási egyesületként létezik, hisz az egyetlen hivatalos egyház a Görög Katolikus.
Tehát felteszem újra a kérdést. Melyik országban tiltották be?
T.Zoltán
Látom mestere vagy annak hogy kitérő választ adj, nem is vártam többet.
Még egyszer megkérdezem: hogy tudsz szinteket lépni anélkül hogy bármit is fizetnél?
Nem merész találgatás hogy mért lett öngyilkos az illető, egyik jó ismerősömnek a testvére volt. Azt mond meg mért nem engedi a scientológa hogy kilépjenek az emberek? Féltek hogy lelepleznek?
Utolsó kérdésem: kérlek magyarázd már el mégis hogyan működik az a bizonyos műszer amikor megfogod a két fém hengert, tetanométer vagy mi a lófütty? És ne valami áltudományos választ adj kérlek, én nem dőlök be azoknak.
Amúgy a South Parkos videó tudom nem a legjobb forrás, de mint mondtam, a lényeg benne van :)
Kedves Kérdező!
A Szcientológia egy olyan vallás, amiben nem mondják meg, hogy miben kell hinni, hanem módszereket tanulhatsz meg, hogy jobban tudj boldogulni az életben. Ezek tanfolyamok útján elsajátíthatók, vagy olvasás útján könyvekből, esetleg DVD formájában filmekről. A tanultakat alkalmazni kell, hogy eredményeket érjen el az ember. A legtöbb adat amit megtanul és alkalmaz az ember egy előre megjósolható eredményhez vezet. Ezért tudomány. Ha nem alkalmazza a megtanultakat, akkor is lehet, hogy el tudja érni azokat az eredményeket, de az nem garantált. Ha alkalmazza, de nem azokat az eredményeket kapja ami várható volt, akkor először megnézik, hogy jól alkalmazta és korrigálják ha kell. A Szcientológia egyik fő alapelve, hogy az igaz számodra amit magad figyeltél meg és úgy igaz ahogy azt te megfigyelted. Ezért nem erőltet rá senkire semmit. Magának kell azt megfigyelnie és ha igaznak találja akkor használja, ha nem akkor vesse el.
A másik dolog amivel foglalkozik az a személy maga mint szellemi lény vagy lélek. Ha utánanézel az interneten(de nem a 444.hu-n vagy valami hasonló gyűlöletkeltő oldalon) akkor auditálásként megtalálod. Ez egy olyan tevékenység amikor egy képzett személy(auditor) segít valakinek, hogy rájöjjön mi történt vele a múltban, mi akadályozza a képességei használatában. Ezt irányított kérdésekkel teszi , hogy nehogy értékelést adjon a személynek, mert akkor nem azért fogadná el igaznak a dolgot mert önmaga rájött, hanem azért mert valaki mondta neki, hogy úgy van. Ez a lélekkel foglalkozik és ezért vallás.
Ezek a szolgáltatások elérhetők bárki számára, a nélkül, hogy bármilyen tagsága lenne.
Ezen kívül a Szcientológia egyház társadalom jobbító tevékenységekkel is foglalkozik, ilyen a drogmegelőzés, a bűnözés visszaszorítása, az oktatás helyrehozása, az emberi jogok széles körű kiterjesztése. Ezek a kampányok pénzbe kerülnek. Ezeket támogathatja bár ki adományokkal és ez a tagság. Tagságot vesz meg amiért cserébe azt kapja, hogy kedvezményesen kaphat szolgáltatásokat, kiadványokat, és a tagsága lejártáig egy magazin formájában tájékoztatást kap, hogy mire használták fel az adományát. Ez a tagság lejárhat, meg lehet hosszabbítani, ki lehet egészíteni, amit a személy választ. Nem kötelező.
Ennyit a tagságról.
A másik kérdésedre mielőtt válaszolok tisztázzuk, hogy ki számít Szcientológusnak: Aki alkalmazza a Szcientológia módszereit, saját maga és a körülötte élők megsegítésére.
Ez a Szcientológus meghatározása.
A környezetemben élő Szcientológusok között van 8 évestől(aki a megtanult tanulási módszerrel tanul az iskolában és sokszor segít az osztálytársainak) 75 évesig. Férfi és nő egyaránt. Vegyesen. Ahhoz, hogy valaki Szcientológia tanfolyamokat tanuljon és még nem múlt el 18 éves, mindenképpen szülői beleegyezésre van szükség. Nem iratkozhat be semmilyen szolgáltatásra e nélkül. Ezért a kommentár amit olvastál picit sántít. Ha viszont igaz, akkor kérdem én, hogy miért nem fordult a rendőrséghez a szülő. 16 éves korban még nincs aláírási joga egy gyereknek. A rendőrség hazahozatta volna, ha a szülő beleegyezése nélkül van valahol. Ezt hívják emberrablásnak az én fogalmaim szerint. Ha ilyen durva törvénysértéseket követne el egy Szcientológia szervezet már rég felszámolták volna. A kormányszervek amúgy sem szeretik a Szcientológia egyházat, mert arra tanítja meg az embert, hogy hogyan lássa meg az igazságot, így nem lesz könnyen megvezethető. A kormányok nagy többsége ettől retteg a legjobban. Alig várják, hogy törvénytelenséget találjanak.
A sok negatív kritika tényleg a tudatlanság miatt van nagyrészt. Viszont a Szcientológia egyház szervezeteinek ajtaja nyitva áll. A hivatalos weboldalán rengeteg információ fent van. Az alapvető baj az, hogy a társadalom ma még olyan állapotban van, hogy ha valamiről talál valaki egy negatív hírt, amiben még borzalom és vér meg rettegés van, akkor azt elfogadja feltétel nélkül igaznak, de ha valami pozitív dolgot hall vagy lát valaki, azt kétségekkel fogad el, vagy rögtön hazugságként kezeli. Ebből élnek az újságírók és elég szépen. Egy ilyen helyzetben majdnem hiába cáfolsz meg egy negatív kritikát, mert a másik fél rögtön hazugnak nevez. Lásd itt a kommentek között Rasztás Dzsimit. Egy kérdésnél már sötétített ablakos dzsipekkről, megfigyelésről, fenyegetésről írt. Sajnálom szegényt. Tényleg rettegés lehet az élete.
Minél több ember fog nyitott szemmel járni és a pozitív dolgokra koncentrálni, annál jobb lesz ez a világ. Az én célom ez. A Szcientológia célja szintén ez. Én megtaláltam és a hasonló célú és gondolkodású emberek is megtalálják majd. A többiek meg majd felzárkóznak, de nyerni ők is fognak belőle, ha segítenek benne ha nem.
Kedves Névtelen!
Milyen szinteket?
Ingyenes tanfolyamok vannak a Szcientológia hivatalos Weboldalán online formában. Még saját név sem kell hozzá és elég egy egyszer használatos emailcím, amit a tanfolyam elvégzése után az illető törölhet, ha az aggódóbb típusúak közé tartozik és fél, hogy zaklatni fogják. Ezen kívül minden nagyobb könyvtárban megtalálható a Szcientológia kiadványok nagy többsége. Talán 1000 Ft-ba is kerül egy könyvtárbérlet.
Az ismerősöd testvére halálát sajnálom, de én nem akarok találgatni, hogy miért lett öngyilkos. A magánügye volt, főleg ha a körülötte lévők nem vették észre, hogy nagy a baj.
Nem tudom, hogy honnan van az az adatod, hogy valakit nem hagynak kilépni az előző válaszomban leírt tagságból. De hogyan nem lehet hagyni valakit kilépni egy lejárt tagságból, ha az lejár automatikusan, ha azt nem újítják meg?
Ha az E-Méterre gondolsz menny fel a hivatalos Weboldalra és elolvashatod a választ a kérdésedre.
Látszik hogy nem tudsz egyenes választ adni. A hivatalos honlapon pont olyan áltudományos maszlag van az "e-méterről" mint amit vártam.
Azt is látom, hogy az átmosott agyad miatt nem lehet veled érdemi beszélgetést folytatni, csak azt vagy képes szajkózni amit engednek. Sajnállak. De ilyenekre nem érdemes pazarolnom az időm. Na pá!
Kedves Névtelen!
Ez a szó, hogy "áltudományos" gondolom a kedvenc kifejezésed azokra a dolgokra amit nem értesz. Szerinted itt névtelenül mekkora súlya van a szavadnak? Azt gondolom elfogytak a valamit is számító érveid, és ezért átmentél személyeskedésbe. Megteheted. Sokat úgy sem számít.
Nem engednek mondani valamit? Ezt már annyian mondták nekem, akik nem azt hallották tőlem amit ők akartak hallani. Sajnálom, hogy nem egy robot vagyok ami ugyan azokra a kérdésekre ugyan azokat a válaszokat adja. Azok támadják a Szcientológiát, akik azt szeretnék, hogy az emberek ilyenek legyenek. Mivel a Szcientológia pont ebből a "bólogató János" állapotból hozza ki az embert, ezért nem szeretik, hogy jelen van. Az meg, hogy rohamosan fejlődik és terjeszkedik egyszerűen megőrjíti őket. Ha meg nem tudnak ártani neki, akkor meg dühöngő őrültekké válnak.
Ez az ami megkülönbözteti a jó szándékú embert a rossz szándékútól. A jó szándékú akkor válik idegessé és zavarttá, ha nem tud segíteni a rossz szándékú akkor válik idegessé és zavarttá, ha nem tud ártani vagy nem tud megállítani másokat a segítségnyújtásban.
Az élet bármely területén megfigyelhető ez. Nem csak a Szcientológiával kapcsolatban.
Nem tudom milyen választ vártál tőlem ami szerinted egyenes lett volna, és mit fogadtál volna el tudományos tényként. Ha gondolod írd le és meglátom mit tehetek.
1. Nem jól gondolod, bár az áltudományos valóban egyik kedvenc kifejezésem, de nem arra amit nem értek, hanem arra ami nem tudomány. Logikus, nem?
2. Egyenes válaszként elfogadtam volna egy tudományos tényeken alapuló leírást az "e-méterről". Tényleg érdekel hogy van az, hogy megfogsz két fém hengert amiben egy kis áram fut (1,5V, forrás: szcientológia.org.hu), és megtudod hol van benned egy idegen szellem.
3. Hogy értsd mi a tudományos tényeken alapuló leírás, olvasgasd egy kicsit ezt: [link] Majd kérlek vesd össze az "e-méter" leírásával, látszik a különbség, ugye? Bár ti nem fogadjátok el a modern orvostudományt, erre csak annyit, ha majd teszem azt egy vonat levágja a lábaid, akkor nyugi, ne szaladj orvoshoz (érted:)), csak koncentrálj és növeszd vissza. Ha nem megy, akkor meg kérj meg egy "operatív tetánt", biztosan segíteni fog.
4. Nekem itt névtelenül ugyanannyi súlya van a szavamnak, mint bárki másnak. Ez az internet. Én például honnan tudjam, hogy te valóban T.Zoltán vagy? És mi a T? Na látod!
5. Személyeskedem? Igen. De tudod, bagoly mondja verébnek. Hadd idézzelek: "Lásd itt a kommentek között Rasztás Dzsimit. Egy kérdésnél már sötétített ablakos dzsipekkről, megfigyelésről, fenyegetésről írt. Sajnálom szegényt. Tényleg rettegés lehet az élete." Mi ez ha nem személyeskedés?
6. A te logikád alapján én jó szándékú vagyok, mert azért lettem ideges mert nem tudom hogy tudok-e elég segítséget nyújtani szegény kérdezőnek, nehogy elhiggyen bármit is tőled.
6+1. A szcientológia szerint az igaz amit elfogadsz igaznak. Akkor én most elfogadom igaznak, hogy egy óriási zabszem van a szebbik feledben :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!