Jézus most akkor isten fia, vagy isten egyik manifesztációja a keresztény egyház szerint?
Ha isten fia, akkor nem isten, ergo a keresztények bálványimádók.
Ha isten egyik manifesztációja, akkor miért szólongatta magát a kereszten? És hogyan halhatott meg, ha isten?
Hinduk is azt hiszik, hogy egy istenben hisznek.
A Koránban a 99 név egy személyre vonatkozik. Jézus, Atya, Szentlélek pedig 3 különböző személy. Vagyis három isten.
Mond hogy egy személy! Na mond ha mered!
Nagyon egyszerűen ki lehet deríteni, hogy a szentháromság többistenhit, vagy nem.
Aki a Teremtő, ő az Isten. Aki nem képes teremteni, az nem isten. Az Atya a Teremtő? Ha azt mondod igen, akkor minek imádkozol Jézushoz?!
Ha Jézus is képes teremteni, meg a Szentlélek is, akkor 3 Teremtő van.
Mit mondasz?
"Három isteni személy van, de csak egyetlen Isten."
Na ez a mondat már önmagában értelmetlen.
3 személy, az három különböző tudat, akart, személyiség.
"3 isteni személy, az lehet 1 épületben", de 3 isteni személy az 3, tehát nem lehet 1 istenben!
Akkor mi is Istenek vagyunk? Akkor nem is szentháromság, hanem szentmilliók vannak.
Jn 17,21
Hogy mindnyájan egyek legyenek; a mint te én bennem, Atyám, és én te benned, hogy ők is egyek legyenek mi bennünk: hogy elhigyje a világ, hogy te küldtél engem.
"Három isteni személy van, de csak egyetlen Isten."
Na ez a mondat már önmagában értelmetlen."
Mert abból indulsz ki, hogy az isten szó egyetlen személyből álló lényt jelent. Így ha valaki három személyről beszél, az neked három istent jelent. De mint mondtam, mi nem ebben a meghatározásban beszélünk egyetlen Istenről.
Egy példa: ha abból indulok ki, hogy egy golyónak csak egyetlen színe lehet, akkor a három különböző színű golyó logikusan csak három különböző golyó lehet. De mi van, ha mondjuk egy golyó változtatni tudja a színeit? Akkor egyetlen golyó van három különböző színben. Vagyis rossz volt az alap meghatározás, egyetlen golyónak nem feltétlenül van egyetlen színe.
"Akkor mi is Istenek vagyunk? Akkor nem is szentháromság, hanem szentmilliók vannak."
Isten ha nem is leszünk, de megistenülünk. Nem leszünk Szentháromság, de részese leszünk a Szentháromság életének. Vagyis "Istennek örökösei, Krisztusnak társörökösei" (Róm 8,17), akik ott ülnek Isten trónján. (Jel 3,21)
A Szentháromság egysége mindenek fölött álló egység. A Szentháromság egysége minden egység forrása. A "szent millióság" vagyis az üdvözült Egyház egysége hasonló a Szentháromság egységéhez, de nem lehet tökéletesen teljesen ugyan olyan egység. A szent milliók tökéletesen egyek Krisztusban, aki tökéletesen egy az Atyával. A milliók csak Krisztus által egyek az Atyával, míg Krisztus eredendően. De nem teljesen ugyanúgy.
A golyós példa nem jó a szentháromságra, mert ott egy személyről beszélsz, aki 3 féle képen nyilvánul meg. És ez nem szentháromság, hanem inkarnáció, amit az egyház is elvet.
A szentháromságban 3 külön személyről beszélsz.
Talán jó példa lenne egy 3 fejű, egy testű isten.(Az Úr bocsássa meg nekem, hogy ilyet írtam!)
A Szentháromság dogmája
253 A Szentháromság egy. Mi nem három istent vallunk, hanem egy Istent három személyben: "egylényegű Háromságot". [DS 421.] Az isteni személyek nem osztják meg egymás között az egyetlen istenséget, hanem mindegyik teljes egészében Isten: "Az Atya egészében az, ami a Fiú, a Fiú egészében az, ami az Atya, az Atya és a Fiú egészében az, ami a Szentlélek: azaz egyetlen Isten a természetet illetően". [DS 530.] "A három Személy bármelyike az a valóság, tudniillik isteni substantia, essentia, vagyis natura." [DS 804.]
Viszont ha mind a 3 isten, akkor:
"Amikor útnak indult, odasietett hozzá valaki, térdre borult előtte, és úgy kérdezte: „Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” „Miért mondasz engem jónak? - kérdezte Jézus. - Senki sem jó, csak egy, az Isten."
Mark 10, 17-18
"Arról a napról és óráról pedig senki semmit sem tud, sem az égben az angyalok, sem a Fiú, hanem csak az Atya."
Mark 13, 32
Korán:
17) 171. Ti Könyv Népe! Ne lépjétek túl a határokat a vallásotokban, és ne mondjatok semmit Allahról, csak az igazat! A Messiás, Jézus, Mária fia csak küldött volt Allahtól, és az Ő Szava, amit Máriának adott, és a Tőle származó Lélek. Higgyetek hát Allahban és a Küldötteiben! És ne mondjátok azt, hogy „háromság”. Jobb nektek, ha felhagytok vele. Allah egyetlen isten. Dicsőségén felül állna az, hogy Neki fia lenne! Övé mindaz, ami az egekben van, és mindaz, ami a földön van. És elegendő Allah az ügyek Rendezőjeként. (An-Nisaa: 171)
„A Szentháromság egysége mindenek fölött álló egység. A Szentháromság egysége minden egység forrása. A "szent millióság" vagyis az üdvözült Egyház egysége hasonló a Szentháromság egységéhez, de nem lehet tökéletesen teljesen ugyan olyan egység.”
Ezt mondod Te, és Jézus teljesen mást mond:
„Hogy mindnyájan egyek legyenek; a mint te én bennem, Atyám, és én te benned, hogy ők is egyek legyenek mi bennünk:”
Nem olyan, mint, vagy hasonlóan, hanem ugyan úgy! Tehát ez a teóriád fabatkát sem ér Jézus szava mellett!
Jézus, sohasem mondott magáról olyat, miszerint ő isten lenne, sőt ennek az ellenkezőjét jelentette ki.
Nem értem, hogy milyen alapja lehet a szentháromságnak, ha ellentmondó mind Jézus mind az Atya szavaival szemben
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!