Milyen nyelvi szófordulatokat tudtok a Bibliából?
Én ugyan nem vagyok vallásos, de irodalomból éppen a Bibliát vesszük. (zavarban is vagyok miatta, hogy eléggé tudatlan vagyok ezzel kapcsolatban. Tudom, hogy ez alaptudás, de ugye eddig nem volt okom találkozni vele)
A házink holnapra, hogy írjunk minnél több állandósult szófordulatot a Bibliából...
Elözőleg én feleltem, és hát elég rosszul, ezért szeretnék javítani azzal, hogy sokat írok. (Jegyet nem kapok, de szerzek vele egy jó pontot a tanárnőnél)
Tudnátok segíteni?
Köszönöm!
13/L
Lépj túl az előző válaszolón, én örülök, hogy feltetted a kérdést. Remélem jól értem a kérdésed, ha nem, biztos lesznek, akik jobb válaszokat adnak, én ilyenekre gondolok:
Újszövetség:
Meg van írva....
Bizony bizony mondom néktek...
Ószövetség:
Így szól az Úr...
A Jézusba vetett hit reményt ad.
nehéz felfogni, hogy a kérdezőt mint házi feladatot érdekli a Biblia? (mondjuk rossz kategóriába tette az is igaz)
biztos valami nehézagyú jehovás vagy...
most hirtelen csak egy jut eszembe: "bizony, mondom nektek"
kedves 2.!
Ennél a kérdésre adott válaszodnál kicsit zavaró lehet az állandó jelződ: "A Jézusba vetett hit reményt ad."
csak a kérdező érdekében írom, nehogy összezavarodjon szegény
Köszönöm, valóban ez így nem szerepel a Bibliában, ez ne zavarjon meg téged, kedves kérdező, és sok sikert a házidhoz.
A Jézusba vetett hit reményt ad./ez csak egy hitvallás/
az 1. válaszod után én csendben maradnék a helyedben
nektek se kell leírni mindenhova a hazugságaitopkat, mégis megteszitek
ő legalább igazat ír
Nincs uj a nap alatt (Kohelet)
Mozes 1. konyve:
Legyen vilagossag es lon vilagossag
Es monda Isten: Teremtsunk embert a mi kepunkre es hasonlatossagunkra.
Szaporodjatok es sokasodjatok
Es lata Isten, hogy amit teremtett vala, ime igen jo
Es lon este es lon reggel
Es megalda Isten a hetedik napot es megszentele azt
En csak kinyitottm azelso lapon. Nyisd ki te is. Javaslom "A predikator Salamon konyve"-t (Kohelet0 es a Peldabeszedek-et. Szinte egy az egyben lemasolhatod.
pálfordulás: Az a tény, hogy valaki a véleményét, álláspontját hirtelen az ellenkezőjére
változtatja.
Saul (Saulus) Krisztus ellenségeként üldözi a keresztényeket. A Damaszkusz felé vezető úton
mennyei fény ragyogta körül, hangokat hallott: „Saul, Saul, miért üldözöl engem?” Az égi jel
hatására megkeresztelkedett, s ő lett az új vallás egyik fő hirdetője.
matuzsálemi kor: A magas életkort megérő ember korát nevezik így.
Matuzsálem zsidó ősatya 969 esztendőt ért meg. A bibliai időszámításban az ősatyák magas
életkort éltek meg, ezáltal is kifejezésre jut életük rendkívüli volta.
tamáskodik: Hitetlenkedik, kételkedik, gyanakszik.
Jézus a következőket mondta hitetlenkedő tanítványának, Tamásnak: „Hozd ide a te kezedet, és
bocsássad az én oldalamba: és ne légy hitetlen, hanem hívő.”
tíz csapás: A bajok, kellemetlenségek sorozata.
Az egyiptomi rabságban szenvedő zsidókat különös bajok érték: vérré vált a víz; békák, tetvek,
bögölyök lepték el őket; dögvész, fekete himlő, jégeső, sáskajárás pusztított, nappal sötét lett,
az elsőszülöttek meghaltak.
sóbálvánnyá változik: Megrökönyödik, elborzad, csodálkozik valamin.
Lót, Ábrahám fia, feleségével menekült a pusztulásra ítélt Szodomából, de a kíváncsi asszony
Isten tilalma ellenére hátranézett, és „sóbálvánnyá lőn”.
gondolom ilyenekre gondolsz, én most gimis vagyok, de nekünk ilyeneket kellett gyűjteni nemrég :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!