Mégis mi a baj a kötelező hittannal?
Szerintem igenis ráférne mindenkire a kötelező hittan, keresztényre nem keresztényre egyaránt, mert Magyarországon olyan szinten nem ismerik az emberek a Bibliát, hogy az már fáj. Magyarország és Európa alapvetően keresztény világ, a kultúra és a művészetek is mind-mind a kereszténységre épültek.
Az emberek hallják, hogy a kereszténység szerint a maszturbálás bűn. De mivel fogalmuk nincs a Bibliáról, nem tudják, hogy az ehhez kapcsolódó sztori valójában arról szól, hogy egy bizonyos illető AHELYETT "szórta a földre a magvait", hogy megtermékenyítette volna a feleségét. Akinek van szeme, az ebben is látja, hogy nem a maszturbáció volt a bűn. Ez is mekkora csúsztatás már.
De itt vannak a melegek és Szomorra/Gomora története. Olvassuk el, és kiderül, hogy nem azért sújt le rájuk Isten, mert melegek, hanem mert meg akarják erőszakolni a városukba érkező ártatlan utazókat. Azért van egy kis különbség, nem?
Szóval ha lenne kötelező hittan, legalább az emberek elolvasnák ezeket a történeteket, és talán némiképp átértékelnék a dolgokat.
Valamint szerintem az alapvető kultúra része, hogyha megnézek egy kalandfilmet mondjuk, tudom hogy ki az a Salamon (Salamon kincse), el tudom helyezni őt valahova. Vagy ha látok egy Dávid szobrot, tudom ki az a Dávid. Ha hallom, hogy a zsidók Ábrahámról beszélnek, tudom ki az, el tudom helyezni, tudom kinek kije, kik a gyermekei, mi a jelentősége stb.
Attól, hogy kötelező hittan van, még senkinek sem lesz kötelező hinnie. De legalább megismeri a Bibliát, és nem tudják behülyíteni a mindenféle félreértelmezésekkel és megtanulja azt, ami az alapvető magyar/európai alapműveltség része.
Azért, mert akik ezt mondják, azt hiszik, hogy akkor ettõl kötelezõ lesz mindenkinek kereszténynek lenni, és a gyerekek is egy varázsütésre azzà válnak. Pedig ha lenne is kötelezõ hittan, a vallásosság nem ezen múlna, és hogy ùgy mondjam jóformàn semmit nem ér, ha otthon nincs keresztény nevelés.
Szerintem szükség lenne hittanra egyèbként, mert ahogy itt is tapasztalom, borzasztó hiányos a kereszténységgel kapcsolatos tudás. Keresztèny kultúrában élünk, ismernünk kell a hagyomànyainkat, és az európaiságnak is 3 alappillére van: az athéni demokrácia, a római jog és a kereszténység (ki lehet venni a kereszténységet, ahogy most akarják, de látjuk is hogy hova vezet: lélektelen, dolgozó-gépek lettek az emberek, akik hajtják a javaikat, keresztülgázolnak mindenkin szoldaritàs nélkül). Ezenkívül a hittan kapcsolódik más tantárgyakhoz. Ên töritanár vagyok, és alig tudtam valamit megtanítani a reformációból, mert a gyerekeknek minden fogalom ùj (szentségek, Úrvacsora, Eucharisztia, átlényegülés, stb.) és még szükségem lett volna pàr òràra, hogy ezeket megmagyarázzam. Mellesleg valahol érdekeli a gyerekeket, mert rengeteget kérdeznek ezzel kapcsolatban.
Ettõl függetlenül csak akkor támogatnàm a hittan kötelezõ bevezetèsét, ha meg lenne rá elég képzett tanár, mert jelenleg ez nincs meg mindenhol.
Nem látom be, hogy a keresztény értékrend meggyengülése bármi negatív hatással lenne a társadalomra, sőt! Eddig is tombolt a prostitúció még a legszigorúbb erkölcsű viktoriánus angliában is, a történelem tele van szeretőkkel, gyilkosságokkal, háborús bűnökkel, lopással,gyilkossággal, sokkal inkább mint ma.
Tipikusan, és tendenciózusan kimutatható tényszerűen, hogy a kereszténység gyengülése NEM jelent hanyatlást, az erkölcs, és az emberi jóérzés,morál, nem vallási kérdés és főleg nem egy irány/felekezet függő.
Ma atesiták sem ölnek, és nem rosszabb emberek mint a templomban ájtasoskodó, vagy templomba nem járó turbókeresztény. Csak a hívő elvégzi a vallása által diktált szokásokat is, (pl: böjtöl), illetve több kérdésben korlátot von maga köré. (házasság előtt ne szexelj és hasonló bődületes badarságok) Ezek pedig még mindig az emberi butaság témaköre és nem társadalomszociológiai kérdés!
Mondom tömörebben: Ma az európai lakosság többsége atesita, vagy csak semmilyen vallást nem követ. És sokkal jobb a közbiztonság, kevesebb a bűncselekmény, egyenletesebb a társadalom szociális,gazdasági kiegyenlítettsége mint mondjuk 100 éve amikor mozdulni sem lehetett a kereszténységtől, mert átszőtt mindent.
A történelem bizonyította tehát, hogy az embernek a morális tartásához NINCSEN szüksége vallásra, vagy misztikus meggyőződésre.
Az én véleményem az, hogy az emberiség kezd kinőni a mitológikus hitvilágra támaszkodásból és egy második (hatalmas) forradalom előtt áll, amire még sosem volt példa: Felnyílik a szeme és rájön, hogy ősei hitvilága csak azért volt életképes, mert nem volt meg a tudásbeli és műszaki fejlettségük a világ magyarázására, és a működésének a megértéséhez, és ha ez elhárul kinő a hitvilágra támaszkodásból.
Ez oltári szellemi ugrás!
"A hittannal szerintem az a gond, hogy semmiképpen sem egy pártatlan Bibliaismeretet oktatnak, mivel az oktató vagy katolikus, vagy református, stb."
A legkevésbé sem gond ez a hittannal. Ez a lényege. A különböző egyházhoz tartozó hívők beíratják a gyereküket hitoktatásra, ahol megtanulják a saját egyházuknak megfelelő tanokat. Ez nem Bibliaismeret óra, hanem hittan. Mindenkinek a saját hite szerint.
Viszont egyáltalán nem kötelező, nem is tudom, a kérdező ezt honnan vette. Amelyik családban szükségét érzik, ott jár a gyerek, amelyikben nem, ott nem. (A Bibliát, mint az egyetemes műveltség részét pedig történelem és irodalom órán tanulják)
"Miért nem vagy képes felfogni, hogy hittanórán nem a bibliai történeteket tanítják?"
De. A Biblián alapuló vallások hitoktatása a bibliai történések oktatására épül.
Kedves Válaszolók!
Miért vagytok ilyen ellenségesek az Úr Jézussal, a Bibliával szemben? Nem tudom kinek milyen megtapasztalásai voltak élete során a hittel kapcsolatban, de nagyon elszomorít ez a hitetlenség, szinte Biblia, hit iránti gyűlölet. :((
Nekem még semmi rossz nem származott abból, hogy hiszek abban, hogy az Úr Jézus meghalt értem! Sőt, sokkal könnyebb megélni vele a mindennapokat, és a Bibliában található tanácsok is inkább előnyömre vannak mint hátrányomra. Miért utasítjátok el azt aki jót akar nektek? Tudjátok egyáltalán miről szól a Biblia, vagy csak egy két ószövetségi történetre emlékezek, ami megmaradt bennetek az irodalomóráról?
Ennyire nem veszitek észre, hogy épp a világ az ami kizsákmányol? Hajszoljátok a pénzt, a nőket... stb. mégsem vagytok boldogok. Valami hiányzik, "még mindig". ....
Kívánom, hogy lássátok meg Isten valódi igazságát, és egyszer jussatok el olyan gyülekezetbe, vagy találkozzatok életetek során olyan igazi hívőkkel akiken megláthatjátok, hogy a boldogságuk nem maguktól jön!
Ne forduljatok el Istentől, ha fontos a békesség! Mert Ő tud adni, nem csak értem halt meg! Hanem értetek is! Most még van lehetőség! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!