Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mégis mi a baj a kötelező...

Mégis mi a baj a kötelező hittannal?

Figyelt kérdés

Szerintem igenis ráférne mindenkire a kötelező hittan, keresztényre nem keresztényre egyaránt, mert Magyarországon olyan szinten nem ismerik az emberek a Bibliát, hogy az már fáj. Magyarország és Európa alapvetően keresztény világ, a kultúra és a művészetek is mind-mind a kereszténységre épültek.

Az emberek hallják, hogy a kereszténység szerint a maszturbálás bűn. De mivel fogalmuk nincs a Bibliáról, nem tudják, hogy az ehhez kapcsolódó sztori valójában arról szól, hogy egy bizonyos illető AHELYETT "szórta a földre a magvait", hogy megtermékenyítette volna a feleségét. Akinek van szeme, az ebben is látja, hogy nem a maszturbáció volt a bűn. Ez is mekkora csúsztatás már.

De itt vannak a melegek és Szomorra/Gomora története. Olvassuk el, és kiderül, hogy nem azért sújt le rájuk Isten, mert melegek, hanem mert meg akarják erőszakolni a városukba érkező ártatlan utazókat. Azért van egy kis különbség, nem?

Szóval ha lenne kötelező hittan, legalább az emberek elolvasnák ezeket a történeteket, és talán némiképp átértékelnék a dolgokat.

Valamint szerintem az alapvető kultúra része, hogyha megnézek egy kalandfilmet mondjuk, tudom hogy ki az a Salamon (Salamon kincse), el tudom helyezni őt valahova. Vagy ha látok egy Dávid szobrot, tudom ki az a Dávid. Ha hallom, hogy a zsidók Ábrahámról beszélnek, tudom ki az, el tudom helyezni, tudom kinek kije, kik a gyermekei, mi a jelentősége stb.

Attól, hogy kötelező hittan van, még senkinek sem lesz kötelező hinnie. De legalább megismeri a Bibliát, és nem tudják behülyíteni a mindenféle félreértelmezésekkel és megtanulja azt, ami az alapvető magyar/európai alapműveltség része.

2015. ápr. 26. 17:35
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
100%

"Én úgy gondolom, hittan órán a Bibliának kellene elolvasni egyes fontosabb részeit, és utána átbeszélni őket. Nem erről szól a hittan óra? "

Egy muszlim szerint nem. Szerinte a Korán tanulmányozásáról szól a hittanóra.

Egy zsidó szerint nem. Szerinte a Talmud tanulmányozásáról szól a hittanóra.

Egy ateista szerint nem. Egy ateista szerint a hit mibenlétéről, és a hit és hiszékenység közti különbségekről és átfedésekről szól(na) a hittanóra.

Csak a keresztények (és a jehovisták, meg néhány más keresztény alapokon nyugvó vallás) szerint szól a hittanóra a Biblia tanulmányozásáról.

2015. ápr. 26. 19:08
 12/38 A kérdező kommentje:

Jó, de abban szerintem egyetérthetünk, hogy Magyarországon a kultúra alapvetően a kereszténységre épült. Akár az építészet, képzőművészet vagy az irodalom területén. Ha meg akarjuk ismerni (és érteni) a magyar kultúrát, akkor tisztában kell lennünk az alapvető keresztényi dolgokkal.

Hangsúlyozom tisztában kell velük lenni, nem pedig hinni kell bennük!

A buddhizmus egy érdekes vallás, de nem kapcsolódik Magyarország történetéhez, nem nagyon van jelen a magyar kultúrában (építészet, képzőművészet, irodalom), ilyesformán én feleslegesen tartom a megtanítását.

2015. ápr. 26. 19:11
 13/38 A kérdező kommentje:
Valószínűleg Tibetben sem gondolná senki azt, hogy hittan alatt a kereszténységet tanítsák. De valószínűleg Szaud-Arábiában vagy Iránban sem.
2015. ápr. 26. 19:12
 14/38 anonim ***** válasza:
79%
a biblia ismerete már most is ott van ahol egyébként mindig is lennie kellett volna: irodalom órán. Nincsen értelme ezen tovább gondolkodni
2015. ápr. 26. 19:15
 15/38 A kérdező kommentje:

Irodalom órán mennyi jut rá?

2-3 hét? Az maximum is 3x90 perc, az alatt nem sokat lehe megismerni belőle.

2015. ápr. 26. 19:23
 16/38 anonim ***** válasza:
80%
aki akarja jobban elmélyedhet benne. és itt a kulcs: aki akarja!
2015. ápr. 26. 19:25
 17/38 anonim ***** válasza:
74%

"Jó, de abban szerintem egyetérthetünk, hogy Magyarországon a kultúra alapvetően a kereszténységre épült."

Szerintem nem. A kultúra az kultúra, a vallás pedig vallás. Az, hogy a vallás alapvetően keresztény (jellegű) volt hazánkban sokszáz éven át, az nem azt jelenti, hogy a kultúra is keresztény volt. Természetesen - mivel a vallás erős befolyásoló tényezőként volt jelen a kultúránkban - vannak átfedések, ez nem is vitatható. De csupán átfedésekről, vagy ezek mértékéről lehet vitatkozni, nem pedig arról, hogy keresztény kultúra lenne Magyarországon.

Ezen túlmenően, nagyjából 70 éve megszűnt a kereszténység kúltúraformáló hatása, vagy lagalábbis olyan mértékben szorult vissza, hogy az nem vehető jelentősnek. Innentől nem sok értelme van keresztény kultúráról beszélni.

Másrészt, épülT. Valamikor, cirka 70 évvel ezelőtt még. Azóta igazán nem, a kultúránk fejlődésének semmi köze a kereszténységhez. Ne erőltesd ezt a vonalat, mert nem sok értelme van erőltetni.

2015. ápr. 26. 19:41
 18/38 A kérdező kommentje:

Nemcsak a magyar, hanem az európai kultúra is a kereszténységre épült.

Ha megnézel egy 200-500 évvel ezelőtt készült festményt, rengeteg olyan motívum lesz, amit nem fogsz érteni, ha nem ismered elég jól a kereszténységet.

De ugyanez igaz az irodalommal is. A magyar/európai irodalom (mondjuk amik legalább 200 évvel ezelőtt iródtak) nagyrésze is tartalmaz olyan motívumokat vagy utalásokat, amikhez nem árt ismerni a kereszténységet.

Például olvasod a Szigeti Veszedelmet, azért ott is előjön például Mihály Arkangyal. Jó, őt nyilván azért majdnem mindenki ismeri, mert az alapműveltség része. De a kevésbé egyértelmű szereplők/motívumok/utalások felismeréséhez kell a Biblia ismerete.

2015. ápr. 26. 19:48
 19/38 anonim ***** válasza:
55%
igen, jól írod. csakhogy, múltidő. így a történelem,művészettörténelem, és irodalomban van helye a bibliának.
2015. ápr. 26. 19:51
 20/38 anonim ***** válasza:

"Nemcsak a magyar, hanem az európai kultúra is a kereszténységre épült. "

Ehhez képest hol van kötelező hittan?

2015. ápr. 26. 20:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!