Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mégis mi a baj a kötelező...

Mégis mi a baj a kötelező hittannal?

Figyelt kérdés

Szerintem igenis ráférne mindenkire a kötelező hittan, keresztényre nem keresztényre egyaránt, mert Magyarországon olyan szinten nem ismerik az emberek a Bibliát, hogy az már fáj. Magyarország és Európa alapvetően keresztény világ, a kultúra és a művészetek is mind-mind a kereszténységre épültek.

Az emberek hallják, hogy a kereszténység szerint a maszturbálás bűn. De mivel fogalmuk nincs a Bibliáról, nem tudják, hogy az ehhez kapcsolódó sztori valójában arról szól, hogy egy bizonyos illető AHELYETT "szórta a földre a magvait", hogy megtermékenyítette volna a feleségét. Akinek van szeme, az ebben is látja, hogy nem a maszturbáció volt a bűn. Ez is mekkora csúsztatás már.

De itt vannak a melegek és Szomorra/Gomora története. Olvassuk el, és kiderül, hogy nem azért sújt le rájuk Isten, mert melegek, hanem mert meg akarják erőszakolni a városukba érkező ártatlan utazókat. Azért van egy kis különbség, nem?

Szóval ha lenne kötelező hittan, legalább az emberek elolvasnák ezeket a történeteket, és talán némiképp átértékelnék a dolgokat.

Valamint szerintem az alapvető kultúra része, hogyha megnézek egy kalandfilmet mondjuk, tudom hogy ki az a Salamon (Salamon kincse), el tudom helyezni őt valahova. Vagy ha látok egy Dávid szobrot, tudom ki az a Dávid. Ha hallom, hogy a zsidók Ábrahámról beszélnek, tudom ki az, el tudom helyezni, tudom kinek kije, kik a gyermekei, mi a jelentősége stb.

Attól, hogy kötelező hittan van, még senkinek sem lesz kötelező hinnie. De legalább megismeri a Bibliát, és nem tudják behülyíteni a mindenféle félreértelmezésekkel és megtanulja azt, ami az alapvető magyar/európai alapműveltség része.

2015. ápr. 26. 17:35
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
Hazánkban (ha jól tudom) nincs kötelező hittan. Kötelező hittan VAGY erkölcstan van. A kettő részben, de nem egészben fedi egymást. Ezért nem is szabad(na) összemosni a kettőt.
2015. ápr. 26. 20:14
 22/38 anonim ***** válasza:
25%
Én támogatom a kötelező hittant és a vasárnapi templomba járást, hadd gyűlöljék meg az emberek a kereszténységet. :))
2015. ápr. 26. 20:41
 23/38 anonim ***** válasza:
Nem kötelezhetsz valakit arra, amiben nem akar/tud hinni. Ha mégis megteszed, akkor csak ellenszenvet váltasz ki a tetteddel.
2015. ápr. 26. 20:43
 24/38 anonim ***** válasza:

"Jó, de abban szerintem egyetérthetünk, hogy Magyarországon a kultúra alapvetően a kereszténységre épült."

Igen, épült.

Már nem arra épül.

2015. ápr. 26. 20:47
 25/38 A kérdező kommentje:
Oké, de gondolom a többség a múzeumokban nem 50 éves festményeket szokott nézegetni és irodalom órán sem 50 éves könyveket szokott olvasni. A kultúra nagyrésze többszáz évvel ezelőtti.
2015. ápr. 26. 20:52
 26/38 anonim ***** válasza:
100%

szia, én egy meggyőződéses gyakorló keresztény vagyok, szerintem azért nem helyes a kötelező hittan, mert bár jó érvek vannak melette, ha a realitások talaján állunk a gyerekek akik nem mennének amúgy is, kényszernek és nyűgnek fogják érezni, alapvető viszolygás alakul majd ki bennük az egész dologgal kapcsolatban, én sok ilyen embert ismerek, pl édesanyám is valószínűleg azért utálja a keresztényeket, mert kislányként a szülei kényszerítették

Kicsit olyan mint az irodalomóra, sok gyerekkel a puszta olvasást(magát a mechanizmust) megutáltatja, és ha a gyerek nem fedezi fel évek múlva újra az irodalom világát immár önállóan (és lássuk be ez ritka) a művészet és a kultúra a szellemi fejlődés egy igen jelentős részétől el is lesz vágva, szerintem a közelező hittan még ennél is kontraproduktívabb lenne, mert ott még a szülő is azt mondaná ,hogy "igen ez hülyeség, régen nem volt ilyen, jobb világ is volt az"

2015. ápr. 26. 22:00
 27/38 anonim ***** válasza:
100%
Nem hiszek abban az erkölcsben vagy hitben, amit ráerőltetnek valakire. Ez olyan, mint a kötelező házasságkötés. Vagy ha valakinek úgy akarnák a gerinctelenségét kiküszöbölni, hogy szorosan körbefóliáznák és körbeöntenék műgyantával, rövid idő alatt meg is fulladna, ahogyan a kötelező ideológia is fojtogatja az embereket. A kötelező világnézet csak arra tanítja meg az embereket, hogy disztingváljanak. Felismerik az erőviszonyokat, és az érdekeiknek megfelelően viszonyulnak hozzá. Ettől a meggyőződésük még szabad, csak azt szabályozzák, hogy ebből mennyit és kinek mutatnak meg. Kínában és a Szovjetunióban kísérleteztek átnevelő táborokkal, ahol a politikai foglyokat átprogramozták az uralkodó ideológiának megfelelően. Én ezt semmilyen körülmények között nem tartom megengedhetőnek szabad emberek között. Ha veszélyes bűnözőkkel akarnák ezt megtenni, azt nem bánnám, de minden embernek joga van eldönteni, hogy milyen értékrend szerint akar élni. Az embernek még ahhoz is joga van, hogy hülye legyen és tönkretegye az életét, az államnak pedig nincs joga ezt elvitatni tőle, még a Biblia sem jogosít fel erre senkit. Csak ennyi a probléma a kötelező hittannal.
2015. ápr. 26. 23:03
 28/38 anonim ***** válasza:

Szerintem értem, hogy mit szeretnél kihozni ebből, Kérdező!

Amikor a Republictól a Nagy kő zuhan számot hallgatják, a legtöbb embernek fogalma sincs, hogy a nagy kő Jézust szemlélteti Dániel könyve alapján.

A hittannal szerintem az a gond, hogy semmiképpen sem egy pártatlan Bibliaismeretet oktatnak, mivel az oktató vagy katolikus, vagy református, stb.

De ez a Bibliaismeret egy művészeti vagy irodalomórának kellene lennie. És igazad van, nem néhány órába, hanem egy különálló tantárgyként akár egy vagy két évig is. És semmiképpen nem 6 évesen, szerintem ez inkább középiskolai szint, mintsem általános. 14 év kor alatt felesleges mélyebben ebbe belefolyni.

2015. ápr. 27. 01:27
 29/38 anonim ***** válasza:
100%

A másik nagy kérdés, hogy honnan szerzel ehhez olyan oktatókat, hogy ne legyen belőle hitkérdés, és legyen pártatlan, mialatt keni vágja a Bibliát?

Szerintem kivitelezhetetlen, vagy magát az oktatási tematikáját felülről kellene szabályozni, tehát, hogy a tanár mit mondjon, mit oktasson. De ezt ki mondja meg? A maszturbáció, amit felhoztál remek példa erre. Amíg a vallási felekezetek java elítéli, addig a fenti döntéshozó szerv kinek higgyen? Ráadásul ők sem pártatlanok, sok lehet közöttük például katolikus, aki nem fogja parancsba kiadni, hogy a tanárok oktassák azt, hogy a Biblia nem tiltja a maszturbálást. Érted, hogy mikre akarok kilyukadni? Amit te elképzelsz, hogy országos szinten helyesen oktatnak a Bbliából, egy idealizált kép. Nem valós jelenleg.

2015. ápr. 27. 01:33
 30/38 Andizsuzsi ***** válasza:
Nincs Magyarországon kötelező hittan oktatás.
2015. ápr. 27. 07:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!