Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mégis mi a baj a kötelező...

Mégis mi a baj a kötelező hittannal?

Figyelt kérdés

Szerintem igenis ráférne mindenkire a kötelező hittan, keresztényre nem keresztényre egyaránt, mert Magyarországon olyan szinten nem ismerik az emberek a Bibliát, hogy az már fáj. Magyarország és Európa alapvetően keresztény világ, a kultúra és a művészetek is mind-mind a kereszténységre épültek.

Az emberek hallják, hogy a kereszténység szerint a maszturbálás bűn. De mivel fogalmuk nincs a Bibliáról, nem tudják, hogy az ehhez kapcsolódó sztori valójában arról szól, hogy egy bizonyos illető AHELYETT "szórta a földre a magvait", hogy megtermékenyítette volna a feleségét. Akinek van szeme, az ebben is látja, hogy nem a maszturbáció volt a bűn. Ez is mekkora csúsztatás már.

De itt vannak a melegek és Szomorra/Gomora története. Olvassuk el, és kiderül, hogy nem azért sújt le rájuk Isten, mert melegek, hanem mert meg akarják erőszakolni a városukba érkező ártatlan utazókat. Azért van egy kis különbség, nem?

Szóval ha lenne kötelező hittan, legalább az emberek elolvasnák ezeket a történeteket, és talán némiképp átértékelnék a dolgokat.

Valamint szerintem az alapvető kultúra része, hogyha megnézek egy kalandfilmet mondjuk, tudom hogy ki az a Salamon (Salamon kincse), el tudom helyezni őt valahova. Vagy ha látok egy Dávid szobrot, tudom ki az a Dávid. Ha hallom, hogy a zsidók Ábrahámról beszélnek, tudom ki az, el tudom helyezni, tudom kinek kije, kik a gyermekei, mi a jelentősége stb.

Attól, hogy kötelező hittan van, még senkinek sem lesz kötelező hinnie. De legalább megismeri a Bibliát, és nem tudják behülyíteni a mindenféle félreértelmezésekkel és megtanulja azt, ami az alapvető magyar/európai alapműveltség része.

2015. ápr. 26. 17:35
1 2 3 4
 1/38 anonim ***** válasza:
100%
Kedves kérdező! Bizony a kötelező hittanon se fognak a maszturbálásról beszélni, sőt el fogják ítélni. Ezen kívűl a melegekről sem fogsz jót hallani az órákon, persze az erőszaktevőkrőlsem. Az emberek pedig nem olvasnák el ezeket, mert nem szeretik a kötelező olvasmányokat. Egyébként meg az erkölcstannak mi a probléma? Nem férne rá mindenkire?
2015. ápr. 26. 17:41
 2/38 anonim ***** válasza:

Ha figyeltél volna hittanórán, akkor tudnád, hogy az egyház szerint mindenfajta maszturbálás bűn. Szaladj, és gyónd meg!

Különben sem bibliaóra az, hanem hittan, nagyon más.

2015. ápr. 26. 17:41
 3/38 A kérdező kommentje:

Én úgy gondolom, hittan órán a Bibliának kellene elolvasni egyes fontosabb részeit, és utána átbeszélni őket. Nem erről szól a hittan óra?

Erkölcstannak én kevesebb értelmét látom?

Mire jó az?

Azt gondoljuk, hogy aki lop, azért lop, mert nem tudja, hogy lopni erkölcstelen. Vagy aki öl, azért öl, mert nem tudja, hogy ölni erkölcstelen?

Meg egyáltalán mi az erkölcsös? Ha 15 éves csajként befestem a körmöm/hajam, az erkölcsös? Ha miniszoknyát veszek fel, az erkölcsös? Ha van barátom és már szeretkeztünk, az erkölcsös? Ki mondja meg ezt, és milyen alapon?

2015. ápr. 26. 17:48
 4/38 anonim ***** válasza:
65%
Úgy tűnik nincs fogalmad egyik tantárgyról sem...
2015. ápr. 26. 17:52
 5/38 anonim ***** válasza:

"az emberek a Bibliát, hogy az már fáj"

De mi? Mo-n kötelező vallás a kereszténység? NEM. hát akkor meg?

"kereszténységre épültek."

[link]

[link]

Igen, valóban......

2015. ápr. 26. 18:00
 6/38 anonim ***** válasza:
84%

Kedves kérdező!

Talán azért nem ismertetik mindenkivel a bibliát kötelező módon, mivel több keresnivalója van irodalom órán, a többi mű között, mint egy keresztények által erőltetett külön tantárgy keretében.

Ha hittan, akkor én a különböző kultúrákban előforduló vallásokkal ismertetném meg a gyermekeket, mintsem valamelyik mellett is elkötelezzem magam és azt sulykoljam tanárként mindegyikük fejébe.

2015. ápr. 26. 18:08
 7/38 anonim ***** válasza:
4%

Talán az, hogy ami az egyházban folyik az már agymosás ... hadd döntsem már el hogy gyereket akarok e nevelni vagy valami "szekta palantat "..

Azért mert te ilyen jogyerek vagy, nem kell mindenkinek kötelezővé tenni az ilyen marhaságot... tedd el szépen a taskadat holnapra, olvass pár oldalt abból a szennylapbol és írj be magadnak egy piros pontot!!!

2015. ápr. 26. 18:15
 8/38 A kérdező kommentje:

De miért hiszitek azt, hogyha valaki beolvas, akkor automatikusan agymosott hívővé válik? :D :D

Ez nálatok valami olyasmi, mint a homofóboknál, hogyha a kisgyerek lát egy meleg pár kézen fogva sétálni/csókolozni, akkor hirtelen szétrobban a személyisége, és ő is meleggé válik?

2015. ápr. 26. 18:21
 9/38 anonim ***** válasza:
91%

vallás szabadság van. az alkotmány garantálja, hogy SENKIRE nem lehet egy vallást rákényszeríteni, vagy arra, hogy ne gyakorolja a SZABADON választott vallását. Alapvető emberi jog ez a fejlett világban.

Így igen, alkotmányos jogom eldönteni, hogy a gyerekem járjon e hittanra. Szerencsére ez a fasiszta inkvitior kor már eltűnt és aki akarja kiiktathatja az életéből az összes mitikus hitet. (Mi is ezt tesszük. ) jöhetsz azzal, hogy persze a hittan legyen kötelező ne a vallás. aham, persze. csak ha én holnap buddhista akarok lenni, akkor miért kötelező a kereszténység teológiáját hallgatnom? önmagában vicc.

2015. ápr. 26. 18:39
 10/38 anonim ***** válasza:

Szia kérdező!

Szerintem sem volna jó a HIT tan, mert mindenkinek más hite van akkor most melyik legyen kötelező?

És ami fontosabb: "miért ne az enyém legyen tanítva!!??"

Ebből minden lenne csak nem erkölcstan.

Amúgy a történeteket is máshogyan látják az egyházak és másképpen indokolják.

Ráadásul a demokrácia egyik alappillére a szabad vallásgyakorlás, márpedig ebben benne van az is hogy jogom van nem hinni semmiben, vagy éppen teljesen másban mint te és neked ezt kötelességed eltűrni, hogy én is eltűrjem a te hitedet.

Szerintem - a történelem is ezt mutatja - a KÖTELEZŐ szóval ezen a terülten amúgy sem mennél semmire

2015. ápr. 26. 19:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!