Szeretnék megtanulni helyesen zazent ülni. De a lábam iszonyatosan elzsibbad és elgémberedik. Van valakinek valami jó módszere erre?
Ja amúgy a fél lótuszt szeretném kivitelezni,de fogalmam sincs hogy lehetne erre rávenni a lábaimat.
Ti hogy jutottatok el odáig,hogy viszonylag kényelmesen fél órát tudjatok ülni fél lótuszban,vagy teljes lótuszban?
A kemény párna kell, hogy a fenék kb. 10. cm-rel magasabban legyen a talajnál, ahova a térdek támaszkodnak. Fontos a megfelelő gerinc-tartás.
A lótusz és a féllótusz igazából gyerekkorban sajátítható el, utána már csak tudatosan őrizni kell ezt a lazaságot. Huszonéves korban van még némi esély a gyerekkori lazaság visszatornázására, de későbbi életkorban ez szinte lehetetlen. Persze vannak egyéni különbségek. De egy mester azt írta, hogy a zazenhez jó az egyszerű törökülés is, amíg a lótuszülés fájdalmat okoz.
Én ugyan nem vagyok mester, de a törökülés azért nem jó, mert nem stabil, ráadásul a gerincet sem könnyű olyan egyenesen tartani közben, mint lótuszülésnél.
Esetleg azt még megpróbálhatod, hogy külön időt szentelsz a nyújtásra meditáció előtt és után. Ha meg elzsibbad a lábad, akkor nyugodtan tarts szünetet, nem kell fél óráig kínlódni, mert az nem lesz meditáció. Eleinte pár perc is bőven elég.
Nem tudom, milyen mesterhez jársz, de nekem anno a Buddhista Főiskolán azt tanították, hogy nyugodtan fel lehet állni meditáció közben, kicsit pihentetni a lábaidat, majd visszaülni. Nem hiszem, hogy ezzel nagyon zavarnád a társaidat, de azért beszéld meg előre a mesterrel.
Esetleg gyakorolhatsz otthon is, hogy hamarabb hozzászokjon a lábad.
Oké köszönöm a választ,amúgy a Tan kapujában nekem is ezt mondta a mester.
Ez a Mókusho zen házban volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!