Vannak még evolúciót tagadó keresztények?
"A benne lévő történelmi és földrajzi adatok pontosak"
Hát ha neked a sok helyen több évtizednyi időbeli eltérés az pontosnak minősül, valamint az, hogy némelyik város, helyszín nem ott van, vagy nem is létezett, amit írnak a Bibliában...
De mondjuk pl. az, hogy egy szamárállkapoccsal a csávó 4000 állig felfegyverzett katonát vert agyon az utolsó szálig, az némileg nonszensz. Akkoriban biztosan acélból nőtt a szamarak állkapcsa, és azok a szerencsétlen katonák is olyan bénák voltak, hogy libasorba álltak egymás után, hogy szétverethessék a csókával a fejüket. Mellesleg ha egy ember agyonverését csak fél percnek vesszük, akkor a fickó kábé 36 órán keresztül megállás nélkül püfölte azt a rengeteg katonát evés, ivás, vécézés és pihenés nélkül. Mindeközben a 4000 katonából persze egyetlen egynek sem jutott eszébe mögé kerülni és hátba szúrni a lándzsájával, igaz? Ez enyhén szólva is badarság, nem gondolod? És akkor még csak ezt az egy példát hoztam, lehetne még kilométereken keresztül hozni a példákat a Bibliában lévő lódításokra meg túlzásokra.
"Ezen kívül a Biblia rengeteg hasznos erkölcsi törvénnyel látja el a kor emberét,"
Right, de itt is a "kor embere" a kulcsszó. Oké, hogy sok tanács belőle még ma is megszívlelendő, sok viszont már elavult, idejétmúlt, elvégre ma már nem az ókorban élünk, barbár vademberek között. Legalábbis én úgy vettem észre, hogy nem.
"Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy akik betartják, már most is képesek megvalósítani azt, ami az Istentelen világnak sohasem fog menni, mégpedig a békében, szeretetben élni egymást mellett."
Hát akkor a bizonyítékod sajnos egy fabatkát sem ér. Én sem hiszek Istenben, meg a körülöttem élők sem, mégis békében és szeretetben élünk egymás mellett. Bármiféle Isteni törvények nélkül. Na erre varrjál gombot!
"Ami miatt napjainkban sokan mesének tartják a Bibliát, azok a csodák, mert ezek egyszerűen nen illenek bele a materialista társadalom koncepcióiba. Viszont állításukat semmivel sem tudják bizonyítani,"
Már bocs, de itt a bizonyítás kényszere nem a mai embert, hanem a Bibliában lévő kitalációkat és lódításokat terheli, hiszen a Biblia állítja ezeket. Ebből merítve pedig te is ugyanezeket állítod. Bizonyítsd be te, hogy úgy történt ahogy, ne nekünk kelljen már bizonygatni az ellenkezőjét...
""Különféle, egymással ellentétes vallásokat látok, következésképpen mind hamis, kivéve egyet, amelyik nem az. Mindegyik a maga tekintélyére hivatkozva követeli, hogy higgyenek benne, és fenyegeti a hitetleneket. Ezen az alapon tehát nem hiszek bennük. Mert ezt bárki mondhatja, akárki kijelentheti, hogy ő próféta. Ám azt látom, hogy a keresztény vallásban beteljesedett jövendölések vannak, ezt pedig egyik sem mondhatja el magáról.""
Ez meg milyen prófécia? Ez gyakorlatilag azóta így van, mióta ember él a földön, ehhez nem kell különösebben ügyes prófétának lenni. Ez kábé olyan prófécia, mintha én azt prófétálnám, hogy lesz még ködös idő, vagy hogy fogtok még csillagokat látni az égen.
Tom Benko!
A kérdéseidre válaszoltam 69-es számú hozzászólásomban, nem értem mi a problémád!
"A "wall of text" típusú reakcióid ugyanis éppen az értelmezést és az értelmi vitát akadályozzák, mondjuk ez nem meglepő, bevett kreás vitastílus - nem hagyjuk szóhoz jutni a vitapartnert, előbb-utóbb feladja. Ha nem, akkor majd jön a váltótársa, és az majd folytatja, esetleg kezdi elölről. Nem tudom, így hogyan vártok vitát?"
A mi szöveget bemásoltam, az kiválló levezetést ad arról, amit írni szerettem volna, így szintén nem értem, mi a probléma, talán előrébb volnánk, ha saját kezűleg gépeltem volna le ugyanazt?
"Kértem az ateista népirtásokra pélát - nem sikerült hoznod. Viszont
pontosan azt hoztad, amire számítottam. Van egy rossz hírem: a kommunizmus ideológiailag inkább vallás, úgyhogy rúgtál egy szép, zsíros öngólt."
A kommunizmust nevezhetjük vallásnak, ebben egyetértek, azonban a kommunizmus épp a materialista, Istentagadó filozófiára épül, a bemásolt szöveg gyönyörűen levezeti, hogy függ ez össze a népirtásokkal. Azt írtad ateistát te még nem láttál ateizmusa miatt gyilkolni, én pedig megmutattam, hogy épp a legnagyobb népirtásoka köszönhetőek a materialista, Istentagadó filozófiáknak. Akkor mi a probléma? Nem írtad lr azt sem, mit értesz "ateizmusa" alatt, így ha esetleg félreértettelek, az a te hibádból van.
"A fasizmus már érdekesebb téma, az viszont nem világnézet, hanem politikai áramlat. Érdekes módon a pártolói jellemzően vallásos emberek."
Ebben viszont van igazság, meg persze vallás alatt mit értünk, az sem mindegy. De annyi biztos, nagyban hozzájárult ehhez is a Darwinista elmélet.
"Hát ha neked a sok helyen több évtizednyi időbeli eltérés az pontosnak minősül, valamint az, hogy némelyik város, helyszín nem ott van, vagy nem is létezett, amit írnak a Bibliában..."
Tudnál esetleg példát mondani? Persze ami olyan megdönthetetlen bizonyítékokkal van alátámasztva, amik izárják, hogy a bibliai leírás igaz legyen.
" De mondjuk pl. az, hogy egy szamárállkapoccsal a csávó 4000 állig felfegyverzett katonát vert agyon az utolsó szálig, az némileg nonszensz."
A Bibliában az is le van írva, hogy ezt Isten ereje által tette, akkor mi ebben a nonszensz? Sámson volt a valaha élt legerősebb ember a világon, de ezt nem magának köszönheti, hanem Isten erejének.
"Oké, hogy sok tanács belőle még ma is megszívlelendő, sok viszont már elavult, idejétmúlt, elvégre ma már nem az ókorban élünk, barbár vademberek között. Legalábbis én úgy vettem észre, hogy nem."
Idejétmúlt? én az újszövetségiekre gondoltam, nem az ókori zsidóknak írtakra. Tehát melyik Krisztus által mondott erkölcsi irányadó mérték az idejét múlt? Erre kérnék példákat.
"Hát akkor a bizonyítékod sajnos egy fabatkát sem ér. Én sem hiszek Istenben, meg a körülöttem élők sem, mégis békében és szeretetben élünk egymás mellett. Bármiféle Isteni törvények nélkül. Na erre varrjál gombot!"
Elismerésem hozzá, de a bizonyítékomat ez mennyiben cáfolja? Talán sikerült ezt nemzetek felett is véghez vinni az embereknek? Már nincsenek háborúk? Mindenesetre lesz egy rövid időszak, amikor (látszólag) béke lesz s földön:
„Amikor azt mondják: »Béke és biztonság!«, akkor hirtelen pusztulás jön rájuk egy szempillantás alatt, mint ahogy a gyötrő fájás a várandós asszonyra" ( 1Tsszalonika 5:3 ).
De mint láthatod, ennek gyorsan vége fog szakadni. Hogy miért? Erre a válasz Dániel könyvében olvasható:
Dániel: 11:36-12:1
És a király azt tesz, amit akar, s minden isten fölé magasztalja és emeli magát; még az istenek Istene ellen is rendkívüli dolgokat fog beszélni. Sikeres lesz egészen addig, míg az ítélethirdetés a végére nem ér; mert be kell teljesednie annak, ami elhatároztatott. Atyáinak Istenét nem veszi figyelembe; az asszonyok kívánságát, sőt a többi istent sem veszi figyelembe, hanem mindenki fölé emeli magát. Viszont rangjánál fogva
dicsőséget ad az erődök istenének; olyan istennek ad dicsőséget arannyal, ezüsttel, drágakővel és kívánatos dolgokkal, akit atyái nem ismertek. És eredményesen fog cselekedni egy idegen istennel a legjobban megerősített erődök ellen. Aki elismeri, azt dicsőséggel halmozza el, sokak fölé teszi meg uralkodónak; és a földet felosztja fizetség gyanánt.
És a vég idején a déli király küzdeni kezd vele, az északi király pedig forgószélként tör rá szekerekkel, lovasokkal és sok hajóval; s betör az országokba, elözönli azokat, és keresztülmegy rajtuk. Még a Dicsőség
földjére is bemegy , és sok ország elbukik . De a következők megmenekülnek kezéből: Edom, Moáb és Ammon fiainak fő része. És továbbra is kinyújtja kezét az országok ellen; Egyiptom országa pedig nem menekül meg. Ura lesz Egyiptom rejtett arany- és ezüstkincseinek, és minden drágaságának. A líbiaiak és az etiópok követik a nyomdokait. De hírek jönnek napkeletről és északról, amelyek megzavarják, és nagy haraggal előretör, hogy sokakat megsemmisítsen, és pusztulásra adjon. Felállítja palotaszerű sátrait a nagy tenger és a Dicsőség szent hegye között; őt magát pedig utoléri a vég, és nem lesz, aki segítsen rajta. És abban az időben feláll Mihály , a nagy fejedelem , aki a te néped fiaiért áll . És olyan nyomorúságos idő lesz, amilyen egészen addig még nem volt, mióta nemzet létezik. Abban az időben a te néped megmenekül, mindenki, aki be van írva a könyvbe."
Itt a vég idején lezajló nagy csata van leírva (jelképekben). Ugyanezt leírja a Jelenések könyve is részletesen, ahol a vadállat jelképezi az északi királyt, vagyis az Egyesült Nemzetek Szervezetét.
"Már bocs, de itt a bizonyítás kényszere nem a mai embert, hanem a Bibliában lévő kitalációkat és lódításokat terheli, hiszen a Biblia állítja ezeket. Ebből merítve pedig te is ugyanezeket állítod. Bizonyítsd be te, hogy úgy történt ahogy, ne nekünk kelljen már bizonygatni az ellenkezőjét..."
Azokat a csodákat, amikről ír a Biblia, nem tudom bizonyítani. Nekem mondjuk nincs is erre szükségem, a hitem e nélkül is erős. Arról viszont beszámol a Biblia, hogy nem minden embert győztek me a csodák Jézus idejében sem. Hogy azok a csodatevések léteznek, amikről a Biblia prófétál az utolsó napokra, most is meggyőződhets az álta, hogy elmégy mondjuk egy Hit Gyülekezete összejövetelre. Persze ezek mint mondtam, Sátántól valók, de ettől függetlenül csodák.
"Ez meg milyen prófécia? Ez gyakorlatilag azóta így van, mióta ember él a földön, ehhez nem kell különösebben ügyes prófétának lenni. Ez kábé olyan prófécia, mintha én azt prófétálnám, hogy lesz még ködös idő, vagy hogy fogtok még csillagokat látni az égen."
Ki mondta, hogy az egy prófécia? Az idézet Pacal-tól való és nem része a Bibliának. Beteljesedett próféciákról leírásokat pedig bőven találsz a 69-es számú hozzászólásomban található linkekben.
"Ugyanezt leírja a Jelenések könyve is részletesen, ahol a vadállat jelképezi az északi királyt, vagyis az Egyesült Nemzetek Szervezetét."
Elnézést, egy kis korrekció: a Jelenések könyve "Vadállata" jelképezi az ENSZ-et, viszont az eddig beteljesedett bibliai próféciák alapján az "északi királyt" leszűkíhetjük az angol– amerikai világhatalom-ra.
# 105
Kedves barátom, nincs igazad, nézzük miért:
A Szentírás ezt jövendölte a hét hatalomról, vagyis ’királyról’: „hét király van: öt elesett, egy van, a másik még nem érkezett el, de amikor elérkezik, rövid ideig fog megmaradni” (Jelenések 17:10 ).
Valamivel több mint 1900 évvel ezelőtt, amikor ezeket a szavakat leírták, a hét „király”, azaz politikai birodalom közül öt már „elesett”. Ezek a következők voltak: Egyiptom, Asszíria, Babilon, a méd–perzsa birodalom és Görögország. Az a kifejezés, hogy „egy van”, Rómára utal. De Róma nem maradhatott fenn örökké. Még egy birodalomnak meg kellett jelennie, ám ahogy a prófécia kijelentette, „még nem érkezett el”. És a hetedik „király” csakugyan megjelent a világ színterén!
A hetedik világhatalom akkor kezdett formát ölteni, amikor a Római Birodalom északnyugati csücskében lévő Anglia kiemelkedett a jelentéktelenség homályából. Az 1760-as évekre ez a szigetország a hatalmas brit birodalommá nőtte ki magát. Nagy-Britannia tovább gazdagodott és erősödött, és a XIX. századra a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb nemzetévé vált. Egy forrásmű szerint „a brit birodalom volt a valaha létezett legnagyobb birodalom . . . 372 millió ember élt a több mint 28 millió négyzetkilométeres területén.”
EGY FIGYELEMRE MÉLTÓ SZÖVETSÉG
Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke egy sajtótájékoztatón, melyet David Cameron brit miniszterelnökkel közösen tartott 2010 júliusában, kijelentette: „Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia viszonya igazán különleges. Közös örökséget mondhatunk magunkénak. Közösek az értékeink . . . Mindenekelőtt pedig azért virágzik a köztünk levő szövetség, mert a közös érdekeinket mozdítja elő . . . Amikor az Egyesült Államok és Nagy-Britannia összefog, a népeink – és a világ népei mind – nagyobb biztonságnak és jólétnek örvendenek. Röviden szólva, az Egyesült Államoknak nincs közelebbi szövetségese és erősebb partnere Nagy-Britanniánál.”
Ám az 1914-től 1918-ig tartó első világháborúban Nagy-Britannia különleges kapcsolatra lépett egy korábbi gyarmatával, az Egyesült Államokkal. Mihez vezetett ez? A brit birodalmat felváltotta az angol–amerikai szövetség. Ez a közös nyelvet beszélő, kettős hatalom, mely napjainkig fennmaradt, sok szempontból világhatalomnak nevezhető.
A Jelenések 17:10 próféciája kiegészít egy másik próféciát, mely Dániel könyvében található. Dániel egy ’óriási szoborról’ ír, melyet Nabukodonozor babilóniai király egy Istentől kapott látomásban látott ( Dániel 2:28, 31–43 ). Dániel feltárta a királynak, hogy a szobor testrészei egymást követő politikai birodalmakat ábrázolnak, az akkori világhatalomtól, Babilontól kezdve. (Egyiptom és Asszíria addigra már letűnt.) A történelem igazolja a következőket:
Az aranyból készült fej a Babilóniai Birodalmat jelképezte.
Az ezüstből való mell és karok a méd–perzsa birodalmat ábrázolták.
A rézből lévő has és comb az ókori Görögországra mutatott előre.
A vas lábszárak a Római Birodalmat ábrázolták.
A lábfejek, melyek vas és cserép keverékéből voltak, az angol– amerikai világhatalom idejére jellemző politikai és társadalmi megosztottságot jelképezik.
A Jelenések 17:10 szerint a hetedik világhatalom „rövid ideig fog megmaradni”. Vajon mennyi időt jelent ez? Hogyan tűnik majd le ez a hatalom? És mi lesz utána? Dánieltől sok mindent megtudhatunk erről. Az előbb említett szobor leírása után Dániel kijelentette: „egy kő vált le [egy hegyről] kéz érintése nélkül, és eltalálta a szobrot a vasból és cserépből való lábfejeinél, és összezúzta azokat” ( Dániel 2:34 ). Mit jelzett előre ez a félelmetes esemény?
Dániel így folytatta: „azoknak a[z utolsó] királyoknak a napjaiban az egek Istene felállít egy királyságot, amely soha nem fog elpusztulni. Ez a királyság nem száll át más népre. Szétzúzza és megsemmisíti mindazokat a [földi] királyságokat, maga pedig megáll időtlen időkig” ( Dániel 2:44, 45 ). A győzedelmes Királyságot, melyet a nagy kő szemléltet, tehát nem emberi „kéz” állítja fel, hanem Isten. Ezért joggal nevezhető Isten Királyságának.
Isten Királysága „szétzúzza” az összes emberi uralmat, beleértve a hetedik világhatalmat is. Miért teszi ezt? Azért, mert ezek az uralmak nem hajlandók lemondani a hatalmukról, és szembeszegülnek Istennel egy végső, nagyszabású háborúban a Har-Magedonnak vagy Armageddonnak nevezett jelképes helyen. A Bibliából kiderül, hogy ebben a háborúban ’az egész lakott föld királyai’ részt vesznek (Jelenések 16:13, 14, 16 ).
Az emberi kormányzatok – így a hét világhatalom is – múlandóak. Velük ellentétben Isten Királysága „soha nem fog elpusztulni”, és az egész földre kiterjed majd az uralma ( Dániel 2:35, 44 ). Ez beteljesíti majd az 1Mózes 3:15 -ben feljegyzett próféciát, mely szerint az asszony Magva, Jézus Krisztus szétzúzza majd a jelképes kígyót, Sátánt, és annak magvát is (Galácia 3:16 ). Sátán magvához tartoznak mindazok az emberek, akik hozzá hasonlóan gonoszak, és Isten királysága helyett azt pártolják, hogy az emberek önmagukat irányítsák ( Zsoltárok 2:7–12 ).
Az embereknek tehát eddig adatott meg a lehetőség, hogy bizonyísák, Isten nélkül is meg tudják oldani a világ problémáit.
Eddig is meg tudták oldani dajkamesék nélkül, ezután is meg fogják. Lejárt a mesekönyvek kora, egy évszázad sem kell már hozzá és végleg kipusztul a vallásnak nevezett elmebaj. Kár hogy én már nem érem meg, de a leszármazottaim már egy értelmesebb világba fognak születni, ahol a magadfajta ostoba kreacionistáknak az jár amit megérdemelnek: gúny és szánalom.
"Nem, semmi köze a materializmusnak ahhoz, hogy a kommunisták mit vittek végbe."
És ezt mivel bizonyítod? Szerintem meg van.
"Sőt ateistának is csak a többi vallás szempontjából lehet őket nevezni, ahogy te is ateista vagy a hinduk számára."
Ezt nem értem, a kommunisták a saját szemükben nem voltak ateisták? Az egész idológia alapvetően istentagadó, nem?
"Kár hogy én már nem érem meg, de a leszármazottaim már egy értelmesebb világba fognak születni, ahol a magadfajta ostoba kreacionistáknak az jár amit megérdemelnek: gúny és szánalom."
Eddig most is csak azt kaptam ennél a kérdésnél... Ja, amúgy Jehova tanúi nem kreacionisták, csak a pontosítás kedvéért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!