Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Átváltozik a kenyér és a bor...

Átváltozik a kenyér és a bor vagy sem?

Figyelt kérdés

Nekem azt mondták, hogy ez az egyik sarok pontja a kereszténységnek és miután a protestánsoknál nem változik át -mert számukra csak jelképes -ezért már letértek az útról.

Mennyire fontos az átváltoztatás?

Kinek van igaza?

Hiszen maga Jézus is mondott ilyet?

Én nem tudom kinek hihetek.

tartsuk a szombatot, ne higgyünk a szentháromságban, de az átváltoztatásban igen?

Van ilyen felekezet aki ezt tanítja?

Mi alapján lehet eldönteni melyik felekezetnek van igaza?

2015. jan. 26. 18:30
1 2 3 4 5
 31/50 anonim ***** válasza:
Bocsi, elnéztem! Nem a kérdezőnek szólt, hanem az előttem szólónak. Mindkettőtöktől bocs!
2015. jan. 28. 14:25
 32/50 anonim ***** válasza:

Ertem, de akkormmiert van elelntmondas....nem megemlekezes azaz tor megis azt mondta az Ur ezt tegyetek az emlekezetemre...

Jelen van fizikailag megis emlekeznunk kell ra .....

Vegiteletkor jon visza fizikailag megis mar viszajott a kenyerben es borban....

Szoval en ezt szeretnem megerteni es ezert gondolom hogy Luther megfogalmazasa az elfogadhatobb....

2015. jan. 28. 14:29
 33/50 anonim ***** válasza:

Valamint az apostol modja hogy az Ur halalat hirdetjuk amikor eszuk a kenyeret es iszuk a bort...

Tehat ez olyan tor jellegu valaminek latszik nem?

2015. jan. 28. 14:30
 34/50 anonim ***** válasza:

""Bizony, bizony mondom nektek: Ha nem eszitek az Emberfia testét, és nem isszátok az ő vérét, nem lesz élet tibennetek.

Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, és én feltámasztom őt az utolsó napon.

Mert az én testem valóságos étel, és az én vérem valóságos ital.

Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, az bennem marad, és én őbenne.""

De ugyanaz modnja azt is hogy "a test nem szamit semmmit a lelek az ami megelevenit.Az en beszedeim elet es lelek"

Igy az is erthetove valik miert mondhata a latornak a kereszten hogy "meg ma velem leszel a paradcsomba" pedig ez a lator csak a szavait "ette"...nem aldozott megis megmenekult...

Tehat Jezus itt az ige "evesere" utalatott...vagy megsem?

2015. jan. 28. 14:42
 35/50 anonim ***** válasza:
37%

Luther előtt is voltak, akik másképp értelmezték az Eucharisztiát. Ki is közösítették őket az Egyházból, mint eretnekeket. Tulajdonképpen Lutherrel és követőivel is pontosan ez történt.

Amit itt erről a kérdésről el lehet mondani, azt nagyjából kifejtette Girgoy meg az általa megadott link. Esetleg ezt az írást tudom linkelni, hátha segít egy újabb szempontból megvilágítani a kérdést:

[link]

És még valami nagyon fontos: az Eucharisztia "misztérium" azaz titok. Ésszel soha nem érthetjük meg mi játszódik le. Ezért nem csak fölösleges, de tilos is megpróbálni racionálisan kielemezni.

Nem szabad azon sem lovagolni, hogy melyik kiragadott szó mit jelent a Bibliában. Az Eucharisztiára jónéhány fejezet vonatkozik, úgy az Ó- mint az Újszövetségben, ezeket egyszerre, egymás tükrében kell értelmezni.

2015. jan. 28. 15:00
 36/50 Girgoy ***** válasza:
45%

Kedves 29-es! Én a Lutheri megfogalmazás helyett (ami megint az általam kerülendő technikai gubancokra visz) maradnék a Krisztusi megfogalmazásnál.

Mert Krisztus nem azt mondta, hogy a bor vagyok én vagy a kenyér vagyokén, de nem is azt, hogy a borban én vagyok jelen vagy a kenyérben én vagyok jelen. Hanem mit mondott? Ez az én testem és ez az én vérem! Tehát ha ragaszkodunk Krisztushoz, akkor azt boncolgassuk inkább, hogy Krisztus vagy akár Te hogy vagy jelen a testedben és hogy vagy jelen a véredben? Na, erre ki tud precízen válaszolni, hmmm?

Ugyanakkor figyeljük meg, hgy ezek a szavak igencsak összecsengenek az első Ádám szavaival, aki így szólt, amikor Évát látta: "Ez már test a testemből és csont a csontomból." A nő mennyire teste a férfinak? Mennyire volt jelen Évában Ádám? Ha már Biblikusak akarunk maradni...

De amíg ezekre a technikai dolgokra nem tudunk válaszolni, addig az a feladatunk, hogy amit mégis képesek vagyunk felfogni, abban ne mondjunk hülyeségeket. Ez már egy reálisabb célkitűzés, nem? :) Erről pedig már szóltam szép hosszan, mit tegyek még mellé?

2015. jan. 28. 15:07
 37/50 Girgoy ***** válasza:
45%

De tényleg, mélázz csak el ezen... A tested valójában mi? Tulajdonképpen a föld anyaga, ásványokból, szerves molekulákból álló rendszer. Eszel, és az emésztés bonyolult folyamatában a táplálékkal felvett anyagokból leszel valamilyen szinten te magad, nem? Vajon a tested nem a föld anyaga? De igen! És mégis, több, mint a föld anyaga, te magad vagy. És hogy vagy jelen a testedben? Vigyázol, óvod saját szervezeted, az egészséged nagyon fontos, ha megbetegszel, nem mondhatod, hogy nem is én vagyok beteg, hanem csak egy-két sejt, ami pont itt van, nem működik jól... Nem, nagyonis magadnak érzed azokat a molekulákat, amik jól vagy rosszul műáködnek és a tested részei. pedig csak a föld anyagai, nem? Vagy többek annál? Mégis hogy vagy jelen te a testedben?

És hidd el: Krisztus, aki Maga is a Teremtő, nálunk sokkal jobban tudja azt, hoyg mi a test és abban hogyan van jelen a személy maga. És Ő még ráadásul a mi személyes létünket is meghaladó létformában létezik, aminek lényege számunkra felfoghatatlan. Lehet itt szarakodni mindenféle elméleti megfogalmazáson, de ha Maga Krisztus akinél jobban senki sem látta át a kozmosz működését, úgy gondolta, hoyg azok az emebri szavak fejezik ki a legjobban az Igazságot, hogy a szentségi kenyér az Ő teste, a szentségi bor pedig az Ő vére, akkor higgyük el: ennél jobbat mi sem tudunk mondani. Nyílván Ő tökéletesen tudta, hoyg Ő Maga, mint számunkra végső soron felfoghatalan Isteni Létező milyen relációban van a kenyérrel és a borral, és ehhez az igazsághoz az állt a legközelebb, mint ahogy mi emberek vagyunk jelen testünkben és vérünkben.

2015. jan. 28. 15:17
 38/50 anonim ***** válasza:

Irtam neked par sort Girgoy.

Meg egy utolso kerdes: Biztosan alithatjuk hog ynem romlik meg a kenyer es a bor? Mert ha Jezus teste az nem lat romlast....

2015. jan. 28. 17:06
 39/50 anonim ***** válasza:
43%
Biztos, hogy nem romlik meg. Egy keveset mindig az oltáron őrzünk, hogy ha a papnak súlyos beteghez házhoz kell menni áldoztatni, akkor abból visz. De ez sem romlik meg. A többit pedig mind magukhoz veszik a hívek, nem sokkal az átváltozás után.
2015. jan. 28. 19:40
 40/50 anonim ***** válasza:

Es meddig taroljatok a kenyeret az oltaron? Lehet nincs ideje megromlani.Peldaul all egy hetig aztan a kovetkezo heten mar uj kenyer van a regit meg megetetik a hivokel?

Ha igen nem erv arra hogy nem ronlik meg a kenyer es nincs bizonyitek ra hogy romolhatatlan.

2015. jan. 28. 22:17
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!