Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Átváltozik a kenyér és a bor...

Átváltozik a kenyér és a bor vagy sem?

Figyelt kérdés

Nekem azt mondták, hogy ez az egyik sarok pontja a kereszténységnek és miután a protestánsoknál nem változik át -mert számukra csak jelképes -ezért már letértek az útról.

Mennyire fontos az átváltoztatás?

Kinek van igaza?

Hiszen maga Jézus is mondott ilyet?

Én nem tudom kinek hihetek.

tartsuk a szombatot, ne higgyünk a szentháromságban, de az átváltoztatásban igen?

Van ilyen felekezet aki ezt tanítja?

Mi alapján lehet eldönteni melyik felekezetnek van igaza?

2015. jan. 26. 18:30
1 2 3 4 5
 1/50 anonim ***** válasza:
Onnan lehet megtudni, hogy egy közösség Jézus tanítványai, hogy szeretet van közöttük. Pont. Ennyi.
2015. jan. 26. 18:52
 2/50 A kérdező kommentje:
Ez akkor mindegyikre és egyikre sem érvényes !
2015. jan. 26. 18:55
 3/50 Peter__Griffin ***** válasza:
Az én borom átváltozott pezsgővé!
2015. jan. 26. 19:01
 4/50 anonim ***** válasza:

Tudod, manapság már elég butának néz ki az az ember, aki mindenáron szó szerint akar értelmezni valamilyen problémás vallási tételt.

Tehát jelképes.

2015. jan. 26. 19:10
 5/50 anonim ***** válasza:
47%

Nem, nem változik át semmivé, Jézus soha nem utalt misztikus dolgokra, ezek jelképek.

A katolikus egyház azt tanítja, hogy a kenyér és a bor csodálatos módon átváltozik Krisztus fizikai testévé és vérévé – ezt a tantételt átlényegülésnek (transzszubsztanciációnak) nevezik. Ez a tanítás fokozatosan bontakozott ki. A szó jelentését először a XIII. században határozták meg, és ekkor kezdték hivatalosan használni.

Maga Jézus vezette be „az Úr vacsoráját”, vagyis halálának emlékünnepét (1Korintusz 11:20, 24). De vajon egy misztikus szertartást vezetett be, melyen a követői szó szerint megeszik a testét és megisszák a vérét?

Igaz, hogy néhány bibliafordítás így adja vissza Jézus szavait: „Vegyétek és egyétek, ez [van; görögül e·sztin] az én testem!” és „Igyatok ebből mindnyájan, mert ez [van; görögül e·sztin] az én vérem” (Máté 26:26–28, Katolikus fordítás, Békés–Dalos-fordítás). Az is igaz, hogy a görög e·sztin szó, a „lenni” ige egyik alakja, főképp azt jelenti, hogy ’van’. De ugyanez az ige úgy is fordítható, hogy ’jelképez’. Érdekes, hogy sok bibliafordítás ezt az igét sokszor a ’jelent’ szóval adja vissza. A legpontosabb fordítást a szövegkörnyezet határozza meg. Például a Máté 12:7-ben az e·sztin szó sok bibliafordításban a ’jelent’ szóval lett visszaadva: „Ha értenétek mit jelent [e·sztin]: irgalmasságot akarok és nem áldozatot, sohasem ítélnétek el az ártatlanokat” (Békés–Dalos; Katolikus).

Ezért sok elismert bibliatudós egyetért azzal, hogy azt a gondolatot, melyet Jézus itt mondott, nem adja vissza pontosan a görög e·sztin szó „van” jelentése. Például Jacques Dupont figyelembe vette, milyen kultúrában és társadalomban élt Jézus, és levonta a következtetést, hogy a vers „legtermészetesebb” fordítása így kellene, hogy hangozzon: „ez jelenti a testemet” vagy „ez jelképezi a testemet”.

Jézus semmiképp sem gondolhatott arra, hogy a követőinek szó szerint meg kell enniük a testét és meg kell inniuk a vérét. Miért nem? A Noé napjaiban bekövetkezett Özönvíz után, amikor Isten engedélyt adott az embereknek, hogy megegyék az állatok húsát, egyértelműen megtiltotta, hogy vért fogyasszanak (1Mózes 9:3, 4). Ezt a parancsot megismételték a mózesi törvényben, melynek Jézus teljesen eleget tett (5Mózes 12:23; 1Péter 2:22). Az apostolokat a szent szellem arra ihlette, hogy megerősítsék a vér fogyasztását tiltó parancsot, így ez minden keresztényre nézve kötelező érvényű lett (Cselekedetek 15:20, 29). Olyan ünnepet vezetett volna be Jézus, mely megkívánja a követőitől, hogy megszegjék a mindenható Isten egyik szent rendeletét? Ez lehetetlen!

Világos tehát, hogy Jézus jelképnek használta a kenyeret és a bort. A kovásztalan kenyér bűntelen testét jelentette vagy jelképezte, melyet feláldozni készült. A vörösbor pedig a vérét jelképezte, amely kiontatott „sokakért a bűnök megbocsátása végett” (Máté 26:28).

2015. jan. 26. 20:33
 6/50 anonim ***** válasza:
70%
talán még annyit, hogy a Bibliának kell hinni, és akkor igaz ha a Biblia versei mint egész összhangban van egymással és Isten dicsőségére szolgál, és kirajzolódik belőle a tiszta szándéka, ami nem valami érthetetlen megmagyarázhatatlan misztikum.
2015. jan. 26. 20:36
 7/50 anonim ***** válasza:
0%

Még ennyit szeretnék hozzátenni kedves kérdezö

Sem Jézus Krisztus sem a tanitványai nem voltak kannibálok.

A vér ivását ahogy az elöttem író is idézi a Bibliából, Isten szigorúan letiltotta.

A kovásztalan kenyér és a vörös bor szimbolizálták a Krisztus váltságálozatát vérét és testét.

2015. jan. 26. 20:45
 8/50 anonim ***** válasza:
Nem változik át. Jézus csak jelképként használta a kenyeret és a bort.
2015. jan. 27. 08:33
 9/50 A kérdező kommentje:

Kevés itt a katolikus?

Köszönöm a válaszokat.

Kaptam egy egész jó okfejtést.

Ha írnátok még ilyesmit az jó lenne.

Ami alátámasztja vagy ezt vagy azt a nézetet.

Olvasgattam már itt és nekem úgy tűnik, hogy jobbára a nem katolikusak vannak itt.

Jól látom?

Mondjuk olyan nagyon nem értek hozzá.

2015. jan. 27. 09:51
 10/50 anonim ***** válasza:
Ha hiszed hogy Jézus megjelenik kenyér és a bor színe alatt. Ez a legfontossab, e nélkül nem mise a mise.
2015. jan. 27. 09:51
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!