Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mindenki más helyre megy a...

Mindenki más helyre megy a halála után? (bővebben lent)

Figyelt kérdés
Ha van 10 más-más vallású ember és mindegyik mást hisz a halállal kapcsolatban, akkor máshova is fognak menni? (Mennyország, Pokol, Nirvána, Reinkarnáció, Feltámadás, Gyehenna, STB - melyik lehet az igaz?)
2010. febr. 2. 13:17
1 2 3 4 5 6 7
 51/65 anonim ***** válasza:

Mondom én, hogy te keményen nyomod...

Ezek látomások, meg jelképes dolgok, amikkel lehet foglalkozni, de úgy vélem, hogy a Biblia teljes, maradéktalan ismeretének a fényében is elég nehéz értelmezni őket. Ráadásul többnyire ezekből fakadnak a viták, meg hogy a Biblia ellentmond önmagának, miközben az sok ember nem tudja, hogy valójában ki az Isten.

Én egyszerűbb lélek vagyok és most is csak annyit kérdeznék:

Ha nem esik bűnbe Ádám és Éva, akkor most milyen lenne a föld és a rajta élő emberek?

Az én válaszom (magamnak, de a Biblia alapján):

Miután kiállták a próbát -és nekik biztos nem lett volna nehéz, mivel tökéletesek voltak- ehettek volna az élet fájáról és még most is élnének a leszármazottaikkal együtt, sőt örökké, és szóba sem jönne semmilyen mennyország.

2010. febr. 12. 12:59
 52/65 anonim ***** válasza:

Jó mi?

Bezzeg a 144ezer elpecsételt az nem jelképes szám, mi?

Ez a legkényelmesebb: minden elhangzott érvre azt mnodjuk: ez CSAK jelképes dolog.

Akkor nekem miért kéne szószerint vennem amiket te lövögetsz, és miért kéne szimbolikusan vennem amiket mondtam?

2010. febr. 12. 13:29
 53/65 anonim ***** válasza:

A bűnbeesés előtt az ember mentes volt a halál kényszerétől...

A halál kényszerétől való mentesség nem teljesen azonos a halhatatlansággal. Tehát az első ember bűn nélkül is meghalhatott volna, ha az élettel összeegyeztetheteúen helyzetbe kerül (pl. vízbe fullad, túl magasról leesik, levágják a fejét). Az erőszakos halálra tehát lett volna lehetősége. Ez következik testi mivoltából. A halál kényszerétől való mentesség azt jelenti, hogy az ember (és valószínűleg az egész élővilág) számára ismeretlen lett volna a természetes halál (elöregedés) és a betegség. Szt. Ágoston pontos megkülönböztetést tesz, amikor meghatározza, miben állt az emberi halhatatlanság adománya: az ember eredeti állapotában „képes nem meghalni" (posse non mori). Ui. az igazi halhatatlanság, vagyis, hogy valaki „nem képes meghalni" (non posse mori), csak Istenben van meg (August. Gen. üt. VI. 25,36).

Arra a kérdésre, hogy hol fért volna el a korlátlanul szaporodó emberiség, azt lehet felelni, hogy egyrészt az univerzum végtelen, és az Isten barátságában élő embernek Isten bárhol élőteret készíthetett volna. Valószínűbb azonban, hogy Isten az embernek eleve természetfeletti szerepet szánt, és az ember megfelelő idő után úgy hagyta volna el a természetes világot, hogy - miként az áteredő bűn nélkül fogantatott Szűz Mária — nem kellett volna keserves haláltusát vívnia, és testét nem látta volna romlás.

Szerintem a teremtéskor Istennek a kijelentett szándéka az volt, hogy az ember a földet művelje és uralja. Hogy a bűnbeesés hiányában mit lett volna a további parancsa, meg hogyan jutott volna az ember a mennybe, arról nem akarok spekulálni. Az biztos, hogy Isten már az ember teremtésekor tudta, hogy az el fog bukni, hiszen "eleve" engesztelő áldozatul rendelte a Fiút (Rm 3,25). Tehát ha az "eredeti" isteni tervet keressük, sokkal inkább abban kell keresnünk, ami végül megvalósult, hszen Isten nem szorul rá, hogy lélekszakadva B-terveket készítsen. Ő parancsot adott, de titokzatos bölcsességében nem azt rendelte el, hogy az ember azt megtartsa. Ahogy Pál mondja: Isten mindeneket bűn alá rekesztett, hogy mindeneken könyörüljön.

Nem gondolom, hogy Istennek lett volna "eredeti szándéka" azon kívül, ami végül bekövetkezett. Másrészt az biztos, hogy az üdvözültek végállapota sokkal jobb lesz annál, amire Ádám a bukás előtt eljutott. A "volna" szót Ádámmal kapcsolatban veszélyes spekulációnak tartom - részben a rendelkezésre álló adatok szűkössége miatt, részben mert olyasmibe ártja magát, ami történetileg egyáltalán nem bizonyos. Hiszen azt sem tudjuk, hogy Ádám történeti személy volt-e, vagy a mai bibliai antropológia nézete szerint inkább jelképes alak, akiben az egész emberiség képviselve van.

2010. febr. 12. 13:38
 54/65 anonim ***** válasza:

Hogy mi jelképes és mi nem azt most tényleg hagyjuk, mert ezt igazán csak az Isten tudja.

Nekünk pedig akkor válnak nyilvánvalóvá ezek, mármint hogy mi, mire vonatkozik, ha már megtörténtek.

Hisz gondoljunk csak arra, hogy az apostolok, akik szinte mindennap Jézussal voltak, sokszor nem értették mire is utal és kérdezgették. Pedig nyilván sokkal többet tudhattak, ahogy beszélgettek egymással, hisz minden szót nem írhattak le nekünk.

Abban nem vagyok biztos, de ha jól emlékszem ők még az ő életükben várták a visszajövetelét!

Azért ez elég durva, pedig nekik aztán tudniuk kellett volna, hogy ez később történik meg.

Úgy fest Isten programjában is szerepel az (örök) életen át való tanulás, hogy aki késztetést érez,

belemélyedhessen a dolgokba, ezáltal biztosabb alapokra helyezze a hitét, esetleg ezt a tudást tovább adva taníthasson, kiigazíthasson másokat. De ismétlem a Biblia nem csak a diplomásoknak szól ám, hanem az egyszerű embereknek is. Ezt a jelkép(eskedés) miatt írom.

Ebből kiindulva, elkezdődik a Biblia egy teljesen korrekt (egyszerűen megfogalmazott) teremtés beszámolóval, ami a tudósok szerint is kronológiailag rendben van. Ezután megteremti Ádámot, majd később társ gyanánt Évát.

Közben persze történnek mindenféle dolgok. Aztán később azt olvashatjuk, hogy Isten az emberiséget egy vérből teremtette, amit meg a genetika és az antropológusok bizonyítanak. Aztán elkezd levezetni -nem álltalánoságban, nevek(címek, telefonszámok)- egy családfát, ami által eljutunk Noéig. A vízözön -bár nem teljesen azonos módon- rengeteg, egymástól független kultúra történetében fennmaradt.

Ezután Noétól vezet le egy családfát, ami által eljutunk olyan személyekig, akiket a világi történelem is elismer, de ami fontosabb eljutunk Jézusig, aki megváltott minket Ádám valóban(!)elkövetett bűnétől. Szerintem jelképektől nem származnak hús vér emberek és nem kellett volna egy hatalmas szellemszemélynek anyagi teste öltenie, lefektetve olyan erkölcsi normákat, amikhez még csak hasonló sincs, utána pedig olyan borzasztó módon elpusztulnia feleslegesen.

A másik. Isten létrehoz egy ekkora univerzumot, azon belül egy kis bolygót, ami a porszemnél is kisebb az egészhez, aztán rajta egész kis parányi emberkéket, hogy kapáljanak egy kicsit, aztán essenek bűnbe és utána szellemekké válva túllépjenek az anyagi világon és valami éteri helyen éljenek tovább? Főleg amikor már jóval előttünk rengeteg szellemszemély élt, köztük Jézus.

Ők odavalók, mi meg ide. Ez eddig is így volt és ezután is így lesz.

Aztán mi lesz ezzel a világgal, összehajtogatják és a farzsebbe elrakják? Nem gúnyolódom!

Amúgy Sátánnal kezdődött a probléma és nem Ádámmal. Ő kezdett törekedni Isten állására és akarta magának azt, ami neki jár.

Becsapta az első emberpárt és ezzel tönkretett mindent. Isten csak a bűnbeesés után gondoskodott a megváltásról egy mag által.

Ja, és nem feltétlenül kellett volna elbukniuk. Szabad akarattal rendelkeztek, de nem volt beléjük kódolva a bűnbeesés. Rosszul döntöttek és ennek mi, a leszármazottak isszuk a levét.

Hogy milyen lehetett az első változata a földünknek és milyen lesz ezután nem tudhatjuk. De biztos, hogy biztonságos, és olyan fizikai törvények lépnek életbe, amiket még nem ismerünk.

Véletlenül biztos, hogy senki nem fog meghalni, a fejét meg tutira nem vágja le senki senkinek. Szerintem horror film sem lesz, meg Marvel adaptációk sem, amit azért személy szerint sajnálok, de ez az én egyéni szocproblémám.

2010. febr. 12. 16:43
 55/65 A kérdező kommentje:

De gáz, hogy itt nyomjátok ezt a honnan-hova témát...

Én írtam már hogy bár minden vallásnak megvan a maga teóriája, olyan választ keresek amelyik tudományosan is megállja a helyét.

Sok választ kaptam és kezdem úgy érezni hogy a Biblia akar mondani valamit csak olyan sokféle magyarázat van hogy még ti is elvesztek benne.

A 02-12 09:59-én írt választ érdekesnek tartom amiatt mert tényleg egyszerű embereknek íródott a Biblia és nem kellett nekik túlmagyarázni a dolgokat. Kevés bibliai ismeretem van, de azt hiszem amikor Jézus feltámasztotta Lázárt, ő azt mondta hogy alszik, és nem azt hogy a mennyben van vagy a pokolban. Meg még két gyereket is feltámasztott. És ha jól emlékszem a Bibliának egyik alaptanítása a földre történő feltámadás. Azt meg hogy hol fér el az a sok ember miért nem bízzuk Istenre.

Köszönöm a sok választ és a segítséget!

2010. febr. 21. 18:09
 56/65 anonim válasza:
12%

Figyu ha egyszer meghaltok dobjatok már egy mailt hogy mi volt oksa???

De ha én halnék meg hamarabb majd felrakom a blogomra h milyen volt (MINDEGY HOVÁ KERÜLÖK CSAK LEGYENEK OTT A SZÜLEIM MINDEN ROKONOM, KISÁLLATAIM

ÉS KÁBELTÉVÉ MEG INTERNET....JA ÉS A LAPTOPOM MEG A PDA-M MERT EZEKBEN VAN AZ ÉLETEM)

2010. febr. 21. 20:24
 57/65 anonim válasza:

ja és ezek a jehovás izék ne írjanak már ilyen regényeket mert sztem az ép elméjű emberek nem olvassák el(persze ha előre tudják h jehovásvmi)

sztem van egy isten azt jónapot...

előző voltam

2010. febr. 21. 20:29
 58/65 anonim ***** válasza:

A halál alvásként való lefestése egy eufemisztikus leírás, ami nem csak a zsidóságban, hanem más népeknél is szokásos. Nálunk is, pl. "a sírban nyugszik" kifejezés. Ez egy fenomenologikus nyelvezet, azaz egy dolognak azon leírása, aminek látszik, s nem annak ami. Egy külső szemlélő egy halottat úgy lát, mint aki alszik (főként, hogy általában ágyban szoktak meghalni). Ugyanez áll pl. arra, hogy "a nap felkel" vagy "lenyugszik" vagy "jár az égen". A Bibliában (mind az Ó- mind az Újszövetségben) is sokszor előfordul ez a kép, és ebből két eretnek nézet született. Az Őrtorony Társulat ebből azt olvasta ki, hogy a lélek a halál után megszűnik létezni ("annihilálódik" = annihiláció-tan), és Isten a feltámadáskor újrateremti ezt a lelket (Ebben az esetben az az érdekes, hogy majd csak ezt a "másolatot" fogja Isten jutalmazni ill. büntetni, a valós, eredeti lelket nem). A másik eretnekség szerint pedig a lélek valóban alszik, öntudatlanul a feltámadásig, amikoris felébred ebből az álomból (Luther, adventisták). Csakhogy mindkét nézetnek ellentmond számtalan helyen a Szentírás, pl. 1Sám 28; Jób 19,26; 26,5-6; Iz 14,9-11. 15-17; Mt 17,3; 22,31-32; Lk 16,19-31; 23,43; Fil 1,21-24; 2Kor 5,1-8; 1Tessz 5,10; 1Pét 3,19; Zsid 12,1; Jel 5,8; 6,9-10; 7,10; 20,4. Ezeken a helyeken mindenhol élnek, éreznek és tudatuknál vannak a holtak lelkei.

A Mk 5,39 és Lk 8,52 esetében Jézus a szavakkal játszik, és ezzel a feltámadást vetíti elő (nem véletlen, hogy épp a halottak feltámasztásánál használja ezeket a kifejezéseket). "Nem halt meg, csak alszik": azaz fel fog ébredni/támadni. A többiek szó szerint vették az alvást (ezért nevettek rajta; ha a lélek alvásáról beszélt volna Jézus, akkor miért gúnyolódtak volna ezen, ha már az Ószövetség is több helyen így beszél a halálról?) A Jn 11,11skk-ban is ugyanilyen félreértés van a tanítványoknál: azt hiszik, hogy Jézus "az álom nyugalmáról beszél" "Ezért Jézus nyíltan megmondta nekik: Lázár meghalt". Azaz Jézus nem az álom nyugalmáról beszélt, hanem a halálról, amikor azt mondta, hogy "Lázár elaludt". Itt is azért használta csak Jézus az alvás szót, hogy ezzel a feltámadásra utaljon, amit világosan meg is magyaráz a további részben Mártának (Jn 11,21-26). Mindezekhez hozzá lehet tenni, hogy egyik esetben sem beszél Jézus a "LÉLEK alvásáról", hanem pusztán alvásról, amit tehát

lehet értelmezni mondjuk a testre is, azaz a test alszik, a lélek él (vö. pl. Róm 8,10; 1Pét 3,18).

2010. febr. 21. 21:14
 59/65 anonim ***** válasza:
A /halál is az élet része.."/Honnan tudhatnánk,hogy ez éppen nem-e a halál,és a halál nem az élet?Lehet,a halállal kezdődik az élet..
2010. febr. 22. 13:39
 60/65 anonim ***** válasza:

fú de jól mondtad előző!

Amúgy van egy rossz hírem,mind meg fogunk halni!Jó lenne,ha normálisan viselkednénk addig is egymással!

Az élet halálos!!!

2010. febr. 22. 14:37
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!