Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » El kell ítélni a templomokban...

El kell ítélni a templomokban a modern énekeket?

Figyelt kérdés

Úgy értem, hogy nálunk vannak olyan Istentiszteletek ahol rendesen dobbal meg gitárral énekelünk, mint valami koncerten:) És ez tök jó mert a gyerekek figyelmét is fellehet kelteni, legalábbis többen figyelnek oda az ilyen áhítatokon, mint a "simán". Bár azt sem értem hogy aki nem figyel oda rendesen mindre az minek megy egyházi suliba...de ez másik kérdés...

Én hasznosnak találom az ilyen énekeket, mert mondhatjuk, hogy a korral együtt kicsit ujjit a vallás is. És az énekek ugyan azok...csak kicsit át van írva a kotta, hogy lejátszható legyen...Szerintem ebben semmi rossz...

Szóval nektek mi a véleményetek az ilyen dobos gitáros (már-már rock szerű) énekekről? Megengedhető e a templomokban, avagy sem?

2010. jan. 31. 10:04
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:
3%

Az utolsókkal érteke egyet.

Közöngséghajhász dolog. Dehát minden a pénz irányít.

2010. jan. 31. 11:49
 12/41 A kérdező kommentje:

Én nem ítélem el a más emberek szemléletét sem...Bár szerintem ez eléggé jó dolog...és én nem érzem azt, hogy ezzel most nem Isten lenne a központ, sőt volt olyan ének amit ilyen formában hallottam először és jobban megértettem a mondanivalóját mint ahogyan az énekeskönyvben van leírva.

És nálunk 10 áhítatból max. 2 szer van ilyen.

De van külön csak ilyen zenés áhítat is...nem a "rendes" helyett!! Hanem pluszba.

Amúgy evangélikus vagyok;)

2010. jan. 31. 13:19
 13/41 A kérdező kommentje:

Jah és még egy dolog:)

Biztosan sokan hallottak már Böjte Csaba atya Dévai gyermekeiről Romániában...Ők is így énekelnek (modernen).

Általában az énekek lassú, kissé szomorkás hangulatúak, ha meg nem akkor is egy 3-4 éves kisgyereknek az... És ott ők mindnyájan keresztyének és vidáman dicsérik az Úrat.

És szerintem ha nem tetszene ez az Úrnak akkor nem segítené őket, de segíti, mert ilyen lelkészeket ad a gyerekeknek és nekik hála nem fagynak meg télen, és nem hallnak éhen, mert a szüleik az élethez szükséges létminimumot sem tudják megadni...

2010. jan. 31. 13:27
 14/41 anonim ***** válasza:
85%

A gitár, dob, ukulele, pánsíp, vadászkürt stb. is hangszer.

Aki már hangszerek között is különbséget tesz Isten nevében, az nem tiszta tudatú.

(egy hívő)

2010. jan. 31. 14:37
 15/41 anonim ***** válasza:
52%

nem hiszem, hogy a modern énekek miatt nem fagynak meg

nem a hangszerek milyensége a lényeg, hanem amit ezek a modern "előadások" sugallnak

2010. jan. 31. 14:46
 16/41 anonim ***** válasza:
84%

Jó, hogy egyre több ilyen van, igenis fontos, hogy a mai fiatalok is élvezzék az istentiszteletet! A hit az Istennel való kapcsolatról szól, nem a tekintélyről, hagyományról és a konzervatizmusról, bocs. Még a Bibliában is ez van:

Dicsérjétek az Urat! Dicsérjétek Istent az ő szent helyén; dicsérjétek őt az ő hatalmának boltozatán!

2

Dicsérjétek őt hősi tetteiért, dicsérjétek őt nagyságának gazdagsága szerint!

3

Dicsérjétek őt kürt-zengéssel; dicsérjétek őt hárfán és cziterán;

4

Dicsérjétek őt dobbal és tánczczal, dicsérjétek őt hegedűkkel és fuvolával;

5

Dicsérjétek őt hangos czimbalommal, dicsérjétek őt harsogó czimbalommal.

6

Minden lélek dicsérje az Urat! Dicsérjétek az Urat!

Bárcsal lenne tényleg ilyen istentisztelet...

2010. jan. 31. 15:27
 17/41 anonim ***** válasza:
3%

élvezni a mozit kell, meg a diszkót

nem az istentiszteletet

2010. jan. 31. 15:28
 18/41 anonim ***** válasza:
6%

a zsoltár is azt mondja: Dicsérjétek Őt

nem azt, hogy élvezzétek a bulit

2010. jan. 31. 15:34
 19/41 anonim ***** válasza:
94%

A régi énekek, zenék is a kor ízlése szerint, az akkor aktuális "tetszés" szerint íródtak. Leginkább orgonára.

A maiak gitárra, dobra, stb.

Akik szerint ez baj, azoktól kérdezném:

Vajon Isten különbséget tesz, kedvesebb neki az egyik hangszerrel való dicsőítés a másiknál?

Szerintem nem...

Gyerekkorom hitoktatója, akkori plébánosunk gyakran mondta (nem tudom, kitől idézte): "Aki Istennek énekel, kétszeresen imádkozik."

Nem hiszem, hogy Istennek számít, hogy milyen hangszert használunk ehhez.

2010. jan. 31. 15:52
 20/41 anonim ***** válasza:
0%

1. mint írtam, nem annyira a hangszerek milyenségéről van szó

2. a keresztény Európában mindig is elkülönült egymástól a templomi zene és a világi zene, a középkorban is

az ortodoxok csinálják a legjobban, ott nincs ilyen vita

2010. jan. 31. 15:57
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!