Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A keresztények miért értik...

A keresztények miért értik félre Ádám és Éva vétkezését?

Figyelt kérdés

A jó és rossz tudásának fájáról ettek és nem a tudás fájáról vagy nem egy konkrét gyümölcsöt.

Olyan, hogy jó és rossz tudásának fája konkrétan nincsen, tehát ez egy nyilvánvaló szimbólum! (ami egyébként egybevág más vallások tanításaival)

2014. nov. 10. 21:01
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
30%

17

De a jó és gonosz tudásának fájáról, arról ne egyél; mert amely napon ejéndel arról, bizony meghalsz.

[link]

2014. nov. 10. 21:08
 2/32 anonim ***** válasza:
Ja én meg téged értettelek félre.
2014. nov. 10. 21:10
 3/32 A kérdező kommentje:

egyetértek a "Jó és a gonosz" a legkorrektebb megnevezés!

A kérdés továbbra is adott!

2014. nov. 10. 21:12
 4/32 anonim ***** válasza:
40%

Szia!

A tudás nem a fa gyümölcsében volt. Az csak egy közönséges gyümölcsfa volt. A jó és rossz tudása tapasztalaton nyugvó ismeret. Az ember a bűneset előtt csak a jót ismerte a rosszat nem.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy miért engedte meg Isten a rossz választásának lehetőségét. Hiszen ennek híján - állítják - máig is a kezdeti tökéletesség jellemezhetné bolygónkat és az emberi életet. Az első látásra tetszetős felvetés gyengéje az, hogy az élet lényegétől, a választás, a személyes döntés és erkölcsi felelősséghordozás képességétől fosztana meg bennünket, tehát éppen attól, ami Isten minden más földi teremtményétől megkülönbözteti az embert. Nem elsősorban az értelmi és alkotóképességünk avat bennünket magasabb rendű lénnyé - hiszen ebben meglehetősen különbözünk egymástól - hanem sokkal inkább az, hogy adottságainktól függetlenül mindnyájan felelősséggel tartozunk azért, amit mondunk, és amit teszünk. Ezért nem vonhatta meg tőlünk Isten a választás jogát, hiszen azzal mintegy erkölcsi automatákká alacsonyított volna bennünket. Az így meghagyott szabadság, a rossz választásának puszta lehetősége, nem jelentette ugyanakkor, hogy a bukásnak szükségszerűen be is kellett következnie. Az alábbi a szempontok alapján elvárható lett volna, hogy az első emberpár bizalmatlanul fogadja a kísértést, és hűséges maradjon Istenhez.

Egyrészt Isten korlátozta a megkísérthetőség mértékét azáltal, hogy egyetlen pontra, egyetlen fára vonatkozott a tilalom. (Gondoljunk csak bele, mennyivel könnyebb lenne ellenállni a rossz késztetéseknek, ha bennünket is csak egy bizonyos helyen, egyetlen vonatkozásban érhetnének, ahogyan egykor Ádámot és Évát!) Másrészt Isten figyelmeztette az emberpárt, hogy létezik ellenség (nemcsak a kert megmunkálását, hanem "őrzés"-ét is rájuk bízta), és azt is tudtukra adta, hogy milyen következményekkel jár az esetleges engedetlenség. Teremtőjükhöz fűződő kapcsolatuk hátterén elvárható lett volna, hogy a "beszélő kígyó", mint természetellenes jelenség óvatosságra intse őket, különösen a kapott figyelmeztetés ismeretében. Mindenekelőtt annak kellett volna gyanút ébresztenie bennük, hogy a furcsa kígyó állítása ellentétesnek bizonyult Teremtőjükével, akit ismertek, és akinek mindent köszönhettek. Mindezek ellenére az előbbit tisztelték meg bizalmukkal. Nem lehet igazán logikus magyarázatot találni arra, hogy Ádám és Éva miért hitt jobban az ismeretlen tanácsosnak, mint Alkotójának.

A bűneset után azonnal jelentkeztek a bűn máig jól ismert következményei, ami azt bizonyítja, hogy ezek törvényszerű velejárói az engedetlenség minden formájának, függetlenül annak jellegétől, és az általa okozott kár mértékétől. Ezek: a félelem, a szégyenérzet és a felelősség áthárítása.

Üdv. Péter

2014. nov. 10. 21:30
 5/32 anonim ***** válasza:
0%

Tessék, íme egy ékes példa. A Biblia nem ír semmi egyetlen tudás fájáról sem, ez csak a magyar köztudatban létezik. Azért hangsúlyozom ki, hogy magyar, mert először Madách Ember tragédiájában szerepel a tudás fája, ami beleivódott és elvegyült a keresztény köztudatban.

Egy tökéletes példa, hogy a saját vallásukkal sincsenek tisztában. A történet meg egy 2000 éves magyarázata annak, hogy miért is gonosz az ember. Az ókoriak így magyarázták meg, sajnos manapság is ezt hiszik sokan, holott a képlet rohadtul nem így van, de ide nem írom le, mert úgysem értik, azt hiszem a sok 0%-on álló válaszom ebben a topicban jól reprezentálja az itteniek fejének a beltartalmát. Igyekszem érthető szinten tartani a racionalitást.

2014. nov. 10. 21:44
 6/32 anonim ***** válasza:
Kérdező: hogy megfogalmazásokba hogy nevezik az édes mindegy, gondolok itt az alatt, hogy azt írják, hogy pl. tudás fájáról vagy azt, hogy ettek az almából stb. Rövidítik csak. Max. akkor nem mindegy, ha a megfogalmazásából is az illetőknek egyértelmű, hogy nem tudják miről beszélnek, de ez mivel alap történet a keresztényeknél pont eléggé ritkán fordul elő.
2014. nov. 10. 21:44
 7/32 anonim ***** válasza:
Javítok: a mondandójukat rövidítik, azért remélem érthető volt, hogy nem kifejezetten a szavakat. :)
2014. nov. 10. 21:46
 8/32 A kérdező kommentje:

szerintem ez a válaszod is 0% lesz. (nem én miattam)

"Tessék, íme egy ékes példa. A Biblia nem ír semmi egyetlen tudás fájáról sem, ez csak a magyar köztudatban létezik."

Tényleg???

Károli Gáspár » Mózes első könyve - A teremtésről » 2. fejezet

2014. nov. 10. 21:52
 9/32 A kérdező kommentje:

A "jó és gonosz tudásának fája" nem megfogalmazás hanem idézet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ezt az aprócska tényt NEM ELFELEJTENI!!!!

2014. nov. 10. 21:55
 10/32 anonim ***** válasza:
Jut eszembe, nem olyan rég én is pont erről írtam vkinek, én pl. csak úgy fogalmaztam meg, hogy Éva csak azért is evett az almából. De ettől még mindenki tudja, hogy miről is van szó. :)
2014. nov. 10. 21:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!