Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Igaza van Benedek Istvánnak?

Igaza van Benedek Istvánnak?

Figyelt kérdés

"Valószínűleg el fog következni az az idő, amikor nem lehet majd normálisnak mondani az olyan embert, aki túlvilágban, mennyországban és pokolban, angyalban és ördögben hisz, ma mégis az ilyen emberek millióit nem nevezzük őrültnek, csak vallásosnak."

Benedek István

2014. nov. 4. 13:02
1 2 3 4 5
 31/45 I.B.T. ***** válasza:

Milyen világos bizonyítékaid vannak? Kíváncsi lennék rájuk? Netán csak nem pont akkor dörgött az ég mikor isteni jelenlétet éreztél vagy hasonlók? Furcsa nekem még valahogy nem volt isteni megérzésem vagy hasonló. Nem éreztem se angyalok se semmik jelenlétét. Pedig ez a "tudományos" gondolkodásmód csak olyan 2 éve alakult ki bennem. Előtte még hittem is: templomba járás, imádkozás, konfirmálás, stb.

A lényeg azon van, hogy néhány biológus HISZ az intelligens teremtőben. Azt, hogy a (PL:) C-nek pont ennyi az elektronegativitása annak tudják be, hogy megteremtették ezt a világot? Ennyi erővel én meg mondhatnám azt, hogy végtelen számú univerzum van (párhuzamosok, stb) és mi pont egy olyanban élünk ahol a C EN-je 2.5.

Lényeg: nem tudatjuk, hogy mi van odakint DE én legalább nem magyarázok bele mindenféle kitalált identitást. Ahány kultúra annyi vallás. Ha tudtam volna, ha szüleim tudták volna születésemkor azt amit most én akkor biztos nem lennék keresztyén. (tényleg ha már itt tartunk, hogyan tudom magam pogánnyá tenni?). Tudom, hogy a kereszténység nem tagadja más vallások meglétét de nekem ez valahogy nem kerek. Az inkák szerint így, a görögök szerint úgy, a kereszténység szerint pedig amúgy teremtetett a világ. A különbség csak annyi, hogy az antik görögök és az inkák hitvilága már eltűnt. Na: Benedek István szerint ezzel a szánalmas vallással is ez fog történni, SZERINTEM IS ÉS REMÉLEM MINÉL HAMARABB.

Én igen is felháborítónak tartom azokat a megmozdulásokat melyek ezekhez vezetnek: vallásos iskola, tankönyvek átírása a vallás tekintetében, stb. Ha belegondolok abba, hogy anno a hülyeség/befolyásolhatóság miatt hányan haltak meg ISTEN nevében akkor elgondolkozom azon, hogy a mellettünk lévő templomot nem kellene egy bontókalapáccsal földdel egyenlővé tenni. Ha nem vinne el a rendőr megtenném ÚGY, HOGY NEM FÉLEK AZ ISTENI IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSTÓL!!!!! A nagy járványoknál mivel állt elő a kereszténység? CSÓKOLTASSUK meg mindenkivel a Mária (meg mittomén még mit) szobrot. Majd a minden6ó meggyógyítja...!!! Nem volt még akkor annyi tudásunk, hogy tudjuk mi az a fekete halál DE ANNYI LEHETETT VOLNA, HOGY NYÚLUNK AHHOZ AMIHEZ EGY FERTŐZÖTT.

Megszüntetném az összes spirituális vallást. Fölösleges. Van egy jó példa: Japán. Akkora ott a fejlettség, hogy csak elhanyagolható a hívők száma. Ezt már nevezem.

Miért is nem hiszek (egyrészt) Istenben? Mert vagy nem létezik vagy mert fél szembenézni a hibájával/csak a szája jár/elvárja mindenkitől a hitet/ stb (-->nekem az ilyen lény nem isten).

Jahh, hogy anno Szodomát is , hogy elpusztította. Jahh, hogy az özönvíz is mily nagy tett volt. Tudod ma mire lenne szükség? Miért nem tudom elhinni a létezését? Mert k**rvára nem mutatja meg magát. Elvárja, hogy higgyünk benne de nem tesz cserébe semmit. ÉS AZ NEM TETT, HOGY : nem késtem le a buszt, sikerült ez/az. NEM, azt én értem el, én csináltam meg!!!! A 21. században kevés csak elvárni, ebben a században egyre többen (mármint az értelmiségi réteg) gondolják, úgy, hogy a FRANCOKAT. Én bízom magamban annyira, hogy régi korok hitvilágának nem hajlok meg.

2014. nov. 8. 12:35
 32/45 anonim ***** válasza:
Előző, remélem, hogy megvolt a napi gyűlölet adagog
2014. nov. 8. 13:07
 33/45 anonim ***** válasza:
*adagod
2014. nov. 8. 13:07
 34/45 A kérdező kommentje:

"VILÁGOS BIZONYÍTÉKOK miatt hinni merek egy intelligens Teremtőben?"

Neked már bizonyítékaid is vannak? Hogyhogy nem kaptál még Nobelt ezért, miközben nagy tudósoknak sem sikerült a bizonyítás?

2014. nov. 8. 17:04
 35/45 I.B.T. ***** válasza:

"Előző, remélem, hogy megvolt a napi gyűlölet adagod"

Nem hiszek abban, hogy van eredendő jó. Számomra az élet vagy a halál sem jó vagy rossz. Az élet csak egy esélyt ad arra, hogy úgy élj ahogy akarsz, ahogy mások engedik. A halál pedig arra ösztökél, hogy az életed minél jobban kiéld (, mostanság pedig az örök élet kérdése).

Szerintem csak helyes és helytelen döntések vannak. Ha eltörölnénk az olyan vallásokat melyek egy isteni lény létezését hirdeti az helyes döntés lenne mégis sokan rossznak élnék meg mert elvesztenék a hitüket. DE HELYES mert egyszer le kell vetni magunkról ezt a "maradiságot".

A FRANCBA IS, LEHET TISZTESSÉGES, "JÓ", TARTALMAS ÉLETET ÉLNI ÚGY IS HA NEM HISZÜNK ILYEN, OLYAN ISTENSÉGEKBEN!!!!

2014. nov. 8. 19:09
 36/45 anonim ***** válasza:
36%

Tisztelt I.B.T.! Neked ebben a témában nagyon előítélet teljes és torz a látásmódod. Sok mindenben tévedsz, pl. abban is, hogy a tervezés/teremtés hívei nem tudják egyértelműen bizonyítani az álláspontjukat, pedig valójában te és a hozzád hasonlóak nem vagytok figyelmesek és széles látókörűek. Már több bizonyíték is megemlítésre került általam is, figyelmen kívül lett hagyva (DNS-ellentmondások), az idézett cikkekben is, szintén ugyanez.

"Furcsa nekem még valahogy nem volt isteni megérzésem vagy hasonló. Nem éreztem se angyalok se semmik jelenlétét."

Csakhogy a bibliai igazságok igazolása, vagyis egyetemességük bizonyítása nem valamiféle "sugalmazással" történik ma, hanem az ELŐÍTÉLETMENTES, RACIONÁLIS és ALAPOS kutatással, amivel minden értelmes és őszinte ember rendelkezhet. Bár a Biblia alapján azt valljuk, hogy magát a Bibliát isteni ihletéssel írták emberek annak idején (maga a Biblia ezt el ismeri), de annak megértését nem valamiféle "csoda" útján kell elképzelni, hanem a fenti ésszerű módon, hiszen ezért íratott nekünk a Biblia, és ezért van értelmünk és bölcsességünk. Ez olyan, mintha "használati utasítást" kapott volna a teremtett ember az életéhez. Dönthetünk úgy is, hogy elvetjük, kidobjuk a szemétbe, magával a Teremtőbe vetett hittel együtt, de ezzel csak annyit érünk el, mint az a lázas beteg, aki eltöri lázmérőjét azért, hogy bizonyítsa, hogy nincs láza!

Sőt, dönthetünk úgy is, hogy meghamisítjuk ezt az isteni utasítást, rendelkezést, mint ahogy a világ vallásainak a zöme teszi, kihasználva, rászedve az emberek százmillióit, de ez megint csak nem bizonyítja, hogy nincs eredeti, igaz hit. Arra persze jó ez a hamisított "imádat", hogy sok gondolkozó embert megkeverjen, kiábrándítson és elszakítson a hittől, mert mindent csak ámításnak és csalásnak vesz, mert ezt látja maga körül. Így megjelenik a materializmus, mely átesik a ló túlsó oldalára, és elvet MINDENT, ami a hittel kapcsolatos, közben pedig maga is felállítja a saját mítoszait, hiszen RENGETEG olyan dologban HISZ, ami tulajdonképpen csak TERVEZŐPÓTLÉK, semmi több.

"Ha tudtam volna, ha szüleim tudták volna születésemkor azt amit most én akkor biztos nem lennék keresztyén."

Nem, ne aggódj, te már most sem vagy keresztény! Ha kicsit (EBBEN IS) alaposabb lennél, tudnod kéne, hogy a Biblia szerint a keresztény, az szó szerint "Krisztus-követő", vagy "krisztusi", ami te értelemszerűen nem vagy, tehát ezzel csak legfeljebb papíron "dicsekedhetsz", azzal meg ugye ... :-) A zárójelbe tett kérdésed így okafogyottá vált.

"Az inkák szerint így, a görögök szerint úgy, a kereszténység szerint pedig amúgy teremtetett a világ. A különbség csak annyi, hogy az antik görögök és az inkák hitvilága már eltűnt."

Ez óriási tévedés!!! Ami hasonlóság a föld számtalan ősi civilizációjának a hiedelemvilágában, az a TEREMTÉS ténye. De ezen teremtésmítoszok és a bibliai Teremtési beszámoló szinte semmiben sem hasonlítanak egymásra. A bibliában ugyanis tárgyilagosan és tényszerűen vannak sorrendbe rakva az események, méghozzá a tudományos tényekkel összhangban. A különböző népek teremtési mítoszai pedig alapvetően spekulatív és fantáziadús mesék.

"Én igen is felháborítónak tartom azokat a megmozdulásokat melyek ezekhez vezetnek: vallásos iskola, tankönyvek átírása a vallás tekintetében, stb. Ha belegondolok abba, hogy anno a hülyeség/befolyásolhatóság miatt hányan haltak meg ISTEN nevében akkor elgondolkozom azon, hogy a mellettünk lévő templomot nem kellene egy bontókalapáccsal földdel egyenlővé tenni. Ha nem vinne el a rendőr megtenném ÚGY, HOGY NEM FÉLEK AZ ISTENI IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSTÓL!!!!!"

Ebben az esetben nem is kéne félned, mert te elsősorban a HITEHAGYOTT és domináns vallásformákra gondolsz, amikről sok jót nehéz mondani, ha összességében nézzük a sok évszázados múltjukat és jelenüket. Csak a probléma ott van, hogy a te fejedben összemosol válogatás nélkül mindent mindennel. Ami "hittel" kapcsolatos, az mehet a süllyesztőbe szerinted. Ez viszont alapvetően FELÜLETESSÉG és egyoldalúság. De ezeken túl még súlyos képzavar is, mert a te álláspontod is tele van hittel és feltételezésekkel - erre mutattam rá az "Önző gén" című sci-fi kapcsán!

"Mit mutat a vallásgyakorlatnak ez a világszerte tapasztalható sokfélesége? Azt, hogy az emberiségnek évezredek óta vannak szellemi igényei, vágyai a szellemi dolgok iránt. Az emberek próbák és terhek, kétségek és kérdések közepette élnek, beleértve azt a kérdést is, miért kell meghalniuk. Istenükhöz vagy isteneikhez fordulnak áldást és megnyugvást keresve, s eközben vallásos érzéseiket sokféle módon fejezik ki. A vallások megpróbálnak választ keresni a nagy kérdésekre is: Miért vagyunk itt? Hogyan kellene élnünk? Mit tartogat a jövő az emberiség számára?

Másrészt viszont milliók vannak, akik semmilyen vallást nem gyakorolnak, és semmiféle istenben sem hisznek. Ők az ateisták. Ismét mások, az agnosztikusok úgy hiszik, hogy Isten ismeretlen, és valószínűleg megismerhetetlen. Ez azonban nyilvánvalóan nem azt jelenti, hogy ők elvek vagy etikai alapok nélküli emberek, mint ahogy azok sem feltétlenül rendelkeznek ezekkel, akik valamilyen hithez tartozónak vallják magukat. Ámde ha valaki úgy fogja fel a vallást, mint „bizonyos elvekhez való ragaszkodást; szigorú hűséget vagy lojalitást; lelkiismeretességet; kegyes jóindulatot vagy ragaszkodást”, akkor valamilyen módon a legtöbb ember vallásos, még az ateisták és az agnosztikusok is (The Shorter Oxford English Dictionary)." (Jehova Tanúi Az emberiség Istenkeresése c. könyvéből)

2014. nov. 8. 22:56
 37/45 anonim ***** válasza:

"A nagy járványoknál mivel állt elő a kereszténység? CSÓKOLTASSUK meg mindenkivel a Mária (meg mittomén még mit) szobrot. Majd a minden6ó meggyógyítja...!!! Nem volt még akkor annyi tudásunk, hogy tudjuk mi az a fekete halál DE ANNYI LEHETETT VOLNA, HOGY NYÚLUNK AHHOZ AMIHEZ EGY FERTŐZÖTT."

Ezek szerint azzal sem vagy tisztában, hogy az ókorban a zsidóknál - tudod, akiknek az Ószövetség íratott, milyen isteni rendelkezések voltak a tisztaságra? MEGLEPŐDNÉL, ha alaposabban áttanulmányoznád a tényeket!! Tehát szapulhatod a későbbi hitehagyott "kereszténységet", de ezzel nem bizonyítod, hogy az igaz isteni hit is helytelen volt, mert az bizony már több ezer évvel azelőtt, mielőtt a "nagy járványok" pusztítottak Európában, olyan parancsokat fektetett le, aminek a betartásával el lehetett volna kerülni ezeket!!! Csakúgy, mint pl. a gyermekágyi lázban meghalt sok-sok frissen szült anyukát is ezzel meg lehetett volna menteni az 1800-as évek első felében. Semmelweis ezt meg is tette.

"Megszüntetném az összes spirituális vallást. Fölösleges. Van egy jó példa: Japán. Akkora ott a fejlettség, hogy csak elhanyagolható a hívők száma. Ezt már nevezem."

Te megint nagyon el vagy tévedve. Japánban a "hit" fogalma nagyon eltér ugyan az európai, vagy nyugati szellemtől, de a spiritualitás az egyik legnagyobb az világon. Ezt NEM LEHET elűzni az emberek fejéből, mert az ember SZELLEMI LÉNY, akinek igény van a hitre. Ezt rengeteg hamis vallásos tanokkal fertőzik meg, és használják ki (ugyanez igaz a politikai ideológiákra is, melyek miatt milliókat gyilkoltak már le) , de ettől még az ember mindig alapvetően vallásos ember lesz. Csak az nem mindegy, hogy miben hisz. A hite hiszékenység, vagy alátámasztott igazságokra épül?

Pl. Én abban hiszek, hogy a karaktereid mögött te egy értelmes ember vagy, aki értelmes sorokat gépelsz ide. Nem láthatlak, lehet sohasem találkozunk, de HISZEM, hogy te egy élő, létező intelligens lény vagy. Nos így van ez Istennel is a Biblia kapcsán. A Szentírás ugyanis magán hordozza az isteni ihletés félreérthetetlen jeleit.

2014. nov. 8. 23:26
 38/45 anonim ***** válasza:

Miért vallásos az ember?

▪ John B. Noss a következőre hívja fel a figyelmet Man’s Religions című könyvében: „Minden vallás ilyen vagy olyan módon azt állítja, hogy az ember nem áll egyedül, és nem is képes egyedül állni. Alapvető kapcsolatban van a természet és a társadalom külső erőivel, sőt függ azoktól. Homályosan vagy világosan, de tudja, hogy ő nem egy független hatalmi központ, amely képes a világtól távol állva létezni.”

Hasonlóképpen vélekedik a World Religions—From Ancient History to the Present című könyv is: „A vallás tanulmányozása feltárja, hogy annak fontos jellemzője az érték utáni vágy, valamint az a hit, miszerint az élet nem véletlenszerű és értelmetlen. Az értelem keresése olyan hatalomba vetett hithez vezet, amely nagyobb az embernél, végül pedig egy egyetemes vagy emberfeletti elméhez, amelynek az a szándéka, hogy biztosítsa az élet legmagasabb értékeit az ember számára.”

Eszerint a vallás az ember egyik alapvető szükségletét elégíti ki éppúgy, ahogy az élelem az éhséget. Tudjuk, hogy a kínzó éhség akkor is elmúlik, ha az ember válogatás nélkül eszik; ez azonban hosszú távon káros az egészségre. Az egészséges élethez egészséges és tápláló élelemre van szükség. Éppígy egészséges szellemi táplálékra van szükség a szellemi egészség fenntartásához. Ezért mondja a Biblia: „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem Jehova szájának minden kijelentésével” (5Mózes 8:3).

2014. nov. 8. 23:30
 39/45 I.B.T. ***** válasza:

Nos nézzük:

Széles látókör: miért lenne beszűkülve? Csak azért mert olyan dolgokkal akarjátok bebizonyítani a létezését, hogy felolvastok részleteket a Bibliából/olyan lényről nyilatkoztok amit még senki sem tapaszt meg azokkal az érzékszervekkel melyekkel "isten ajándékozott meg" (hallás, látás, stb). Pont ezért (meg persze más miatt is:D) sok a hitetlen. Nem "hülyék" ahhoz, hogy kapcsolatba lépjenek vele csak "belefáradtak".

Az értelemről: ezzel a problémám, hogy szerintetek Isten adta. Ha megnézünk egy "majom" értelmi képességét akkor azt tapasztaljuk, hogy hasonló az emberéhez. Az agyterületeket nagysága és fejlettsége határozza meg az intelligenciáját. Pl: ha a homloklebeny nagyobb akkor fokozódik a gondolkodási képesség. Nincs itt semmiféle isteni behatás. Biológia, kémia az egész. Ha meg van határozva a genom onnantól kezdve az egész faji jellemzők eldöntetettek. Nem, mielőtt valaki félre értené nem arról van szó, hogy akinek nagy a feje az intelligensebb. Fejlettségről van szó DE a méret is számít. Nézzük csak meg az ember (amit a Biblia tagad, tudtommal) egyedfejlődését. "Kis koponyától egészen eljutottunk a nagyig". Bele lehet magyarázni az isteni beavatkozást de mi ezt tudjuk mérni míg ti csak dobálóztok a 7 nap alatti teremtéssel. A bibliai tudásom hagy kívánni valókat ez igaz, hiszen nem olvastam el VÉGIG. Még anno belekezdtem de nem jutottam el csak az első "jó néhány" oldalig--> mit mond azokról a csontvázakról, amit felfedeztünk az elmúlt évszázadban? Hogyan magyarázza?

Álláspontom: mi teremtettük istent a Bibliával és a képzelőerőnkkel. Persze az is lehet tényleg létezett csak éppen egy ufonauta volt akit istennek néztek.

"A különböző népek teremtési mítoszai pedig alapvetően spekulatív és fantáziadús mesék. "

Hát persze, hiszen csak a Biblia az amiben az igazság van. Kb azt is mondhattad volna, hogy: "Mi keresztyének vagyunk leszarjuk a kis vallásokat". Miért lenne egy kis közösség vallása hamis míg a tiéd nem? Jó-jó értem én, egy hindu nem fog téged meggyőzni, hogy Védák "jobbak" mint a Biblia de nem is tudom... Ha jól tudom a te vallásod is kis körökben hódított először.

Én nem vagyok hitehagyott. Csak az isteni/spirituális dolgokat tagadom. Hiszek egy jó néhány dologban (becsületesség, tisztesség, igazság, stb). Ez is egy olyan dolog amit magam alkottam meg de ha vallásos lennék akkor a Bibliából olvastam volna ki.

Az ember szomjazója az olyan dolgoknak amik szellemi síkúak. Hogy miért? Talán az intelligenciánk miatt. Képesek vagyunk álmodni, képzelni, kitalálni, tervezni, stb dolgokat csak, hogy megnyugtassuk magunkat. Miért? Azért mert félünk. Régebben féltünk a mennydörgéstől, haláltól, földrengéstől, ismeretlentől. Aztán kitaláltuk a vallásokat. Megpróbáltuk megfejteni az életet, a halált. Az ősemberek temetkezési stílusa (arra gondolok, hogy tárgyakkal temették el halottaikat) is mutatja, hogy hittek túlvilágban. Ez valahogy megmaradt. És miért pont ez? Azért mert egy félelmi tényező, mely befolyásolja a mindennapi életünket hat ránk a legjobban. A HALÁL. Ti, hívők az okot a mennybe/pokolra kerülésben találtátok meg. Mi, ateisták/evolucionisták pedig abban, hogy a halál elkerülése a legfontosabb élet előre mozdító tényező.

37-es kíváncsi vagyok azokra a tényekre. Egyet-kettőt felsorolnál? Milyen parancsokat fektettek le? Nem undokoskodásból kérdem, tényleg kíváncsi vagyok rájuk.

Japánnal kapcsolatban:

Bocs ha a wikiről informálódok de elég jól összefoglalja a dolgokat:"A japánok többsége nem hisz egyetlen egységes vallásban. Sok ember – elsősorban a fiatal korosztály – szembehelyezkedik a vallásokkal, ennek oka, hogy a tudomány nagyfokú fejlődése miatt sokan a tudománytól várják a választ minden kérdésre." Nem az én szavaim...

Igen. van vallási jelenlét, sok buddhista, stb deee szerintem inkább tiszteletről van szó. Az meg, hogy az embernek szüksége van spiritualitásra. PONT ez az amiről írtam. Miért lenne? Nem csak arról van szó, hogy belenevelik? Lélek? Mi a lélek? Egy olyan identitás melyet olyan tulajdonsággal ruháztunk fel mint személyiség, lét. De nem csak a félelemről van szó? Én pontosan TUDOM, hogy nincs lelkem. AZért mert a személyiségeimet az érzelmeim és tapasztalataim befolyásolják. Ezek a dolgok az agyamban képződnek és ez hat vissza az egész "lelki létezésemre". Egyszóval a lélek az az agyad. A gondolataid sem mások mint neuronok közti kapcsolatok és a köztük folyó igen gyenge áram.

2014. nov. 9. 21:25
 40/45 A kérdező kommentje:
Utolsó, ez így elég nagy KO nekik, de van egy érzésem, hogy erre is jön majd valami blabla.
2014. nov. 10. 16:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!