Ha Isten mindenható, akkor hogy létezhet a Sátán?
Bocs, de csak az elsõ húsz kommentet volt türelmem elolvasni, szóval a hozzászólásom nem fog az elõzményekhez kapcsolódni, megpróbálok az eredeti kérdésre válaszolni.
Elõször is feltételezem, hogy a kérdésed a keresztény valláshoz kapcsolódik.
A keresztenységben, amikor kialakult, még nem létezett Sátán, pont azért, mert egy mindenható és mindentudó jóságos Isten mellett ez nyilvánvaló önellentmondáshoz vezet. Késõbb, amikor a kereszténység egy zsidó szektából világvallássá vált, mindenféle egyéb vallások hiedelmeibõl és dogmáiból is magába olvasztott egy keveset. A Közel-Keleten a kereszténység sokáig a zoroasztrianizmussal versengett, ami egy dualista vallás, vagyis azt vallja, hogy a világ egy gonosz és egy jó isten közti harc színtere. Nagyon valószínû, hogy a keresztény Sátán valójában a zoroasztriánus Ahriman mintájára alakult ki, és lássuk be, a Sátán létezése egyébként igen praktikus dogma. Hiszen, ha valaki megkérdezi miért van ennyi rossz a világban, rá lehet mutatni a fõgonoszra, mondván õ a felelõs mindezért. Persze ezzel meg is érkeztünk a kérdésedhez vagyis ha a jóságos és mindenható Isten uralkodik, akkor hogy tûrheti a gonosz Sátán létezését.
Mivel a premisszák ellentmondásosak, a következtetés az, hogy az egyik premissza hibás. Vagyis a lehetõségeink:
a, Egyáltalán nem tûri. Mint a fentiekben láttuk a Sátán létezése csak jóval a kereszténység kialakulása után emelõdött be a dogmák közé, és mint ilyen tévtanítás, valójában nem létezik Sátán.
b, Mint azt magad is felvetetted lehet, hogy Isten nem mindenható. Ez is egy lehetséges válasz, de akkor már nem egy monoteista, hanem egy dualista vallásról van szó.
c, Isten mindenható ugyan, de gonosz :) Szóval megteremtette a Sátánt, és most élvezettel nézi, hogyan garázdálkodik.
Egyébként a SZEMÉLYES véleményem az, hogy Isten valójában amorális. Legalábbis a mi szempontunkból. Mivel mindenható, és mindent magába foglal nagyon furcsa is lenne, ha valamiféle antropomorf értékrenddel rendelkezne, és az alapján tekintene valamit jónak vagy rossznak, hogy az emberek szerint az jó vagy rossz-e.
Valójában fogalmunk sincs, hogy Isten miféle erkölcsi elvek alapján kormányozza a világot, vagy rendelkezik-e egyáltalán bármilyen elvekkel. Vagy, hogy kormányozza-e egyáltalán a világot, vagy csak hagyja menni a dolgokat a maguk útján.
Na jó, humorérzéke egészen biztosan van, és szerintem velem tréfálkozni is szokott :) Bár el kell ismernem, hogy néha idõbe telik, míg én is értékelni tudom az egy-egy helyzetben rejlõ komikumot. Isten nem ver bottal :)
Remélem kellõen összeszedett voltam, de ezen a kései órán könnyen elõfordulhat, hogy mégsem. Az esetleges helyesírási hibákért elnézést kérek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!