A keresztény vallás tiltja a lopást / másnak kár okozását?
Igen, tiltja a lopást.
Csak nem halál büntetés jár érte. Egyedül az éjszaki rablótámadás esetén önvédelemből lehet megölni a támadót.
De a lopást is több szempontból kell értékelni.
Miért lopsz/milyen szándékkal és kinek, kitől lopsz, mennyit, ill. lett volna-e más lehetőséged.
Ha egy embernek van 5000 kukoriácja, te meg éhezel és senki nem ad neked semmit, akkor ha elveszel egy kukoráciát, az nem lopás.
(mellesleg a Biblia nem csak azt írja, hogy maradékot hagyni kell a rászorulóknak, hanem segíteni kell egymást).
Szia!
A válasz egyértelműen igen. A Tizparancsoltban így olvassuk: "ne lopj", Jézus Krisztus pedig így tanított: "és a mint akarjátok, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is akképen cselekedjetek azokkal."
Üdv. Péter
Először is elnézést kérek attól, aki támadásnak vette a kérdést, nem annak szántam és azért tenném fel csak akkor a másik kérdést ha igen a válasz, mert nem szerettem volna hülyeséget kérdezni. Köszönöm akik csak simán megválaszolták első kérdésem.
Van egy keresztény ismerős család. Minden vasárnap mise [nemtudom pontos megnevezését bocsánat], a házban falra kitéve minden méteren egy bölcs idézet a bibliából és kicsit lekezelik azokat akik nem hisznek benne, gyülekezetekre járnak, vallásosan élik az életüket stb. Ők mégis lopnak és számukra ez természetes. Filmet töltenek le internetről, játékot, zenét , könyvet. Mikor erre rákérdeztem(nem voltam benne biztos hogy a lopás bűn náluk, de a törvény is tiltja szóval a vallásuk miért ne) le lettem támadva hogy semmi közöm hozzá, ez nem számít bele és ki lettem zavarva a házból. Ez tényleg nem számít nálatok bele? Végülis lopás és a szerzőt/készítőket károsítja meg. Vagy lehet ők csak ilyen habi keresztények?
Persze tisztelet a kivételnek. Választ előre is köszönöm.
Bizony lopás ez is.
De nézd a dolog másik oldalát is. Ezután elmennek a templomba, meggyónják, hogy "előző gyónásom óta 3 új filmet töltöttem le", mire megkapják a penitenciát "jól van fiam, mondj el két Miatyánkot és három Üdvözlégyet", és - hipp-hopp - a bűnök máris meg vannak bocsátva.
Jó, mi? :-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!