Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért érvelnek azzal a hívők,...

Miért érvelnek azzal a hívők, hogy azért hiszenk Istenben, mert egyszer pl. betegek voltak, stb. imásdkoztak Istenhez, és meggyógyította őket?

Figyelt kérdés
Tehát 1 esetből miért kell azt a következtetést levonni, hogy márpedig Isten létezik? (1 esetből hogy a fenébe lehet levonni ilyen - vagy bármilyen - következtetéseket?) Ez körülbelül olyan, mint amikor csimpánzokat vizsgáltak, hogy milyen gyorsan alakul ki bennük a feltételes reflex, és meglepő módon egy vagy két esetből már kialakult bennük. Szóval ez ilyen eléggé állatias ösztön lehet, ami a hívőknél különösen jól működik...
2010. jan. 14. 12:16
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
84%
Jó az, ha az akit szeretek hozzám bújik, és megsimogat. Rossz az, ha valaki ököllel a teljes erejéből pofán vág. Ehez nem kell keresztyénnek lenni.
2010. jan. 14. 14:24
 12/33 anonim ***** válasza:
85%
Adolf Hitler jó ember volt? Rossz ember volt? vagy csak egy a sok közül?
2010. jan. 14. 14:26
 13/33 anonim ***** válasza:
100%
Mivel én a csimpánznál fejlettebb vagyok, ezért valamivel több alkalom kellett, mire kialakult. Köszönöm Istennek, hogy olyan türelmes volt.
2010. jan. 14. 14:29
 14/33 anonim ***** válasza:
100%

14:12

Ezt a mesét igen jól ismerem. Minden közhelyszótárban benne van. Csakhogy nem az a kérdés, hogy fel tudod-e mondani ezt a leckét, hanem az a kérdés, hogy a leckefelmondáson kívül érthető-e számodra. Pl. tudsz-e aszerint az elv szerint élni, hogy semmi se jó vagy rossz. Pl. hogy az ateizmus nem jó, a vallás nem rossz számodra. Ha pl. a vallást támadod és az ateizmust javaslod helyette, akkor nem aszerint élsz, hogy egyik se jó vagy rossz. És akkor hiába bizonygatod, hogy szerinted nincs jó és rossz, mert ez csak szöveg, valójában azonban nem így gondolod. Rossz önismerettel rendelkezni jó vagy rossz? Közhelyeket szajkózni jó vagy rossz? Hozzászólásomat olvasni neked: jó vagy rossz? Stb.

2010. jan. 14. 14:45
 15/33 anonim ***** válasza:
100%

14:12

"Az, hogy te azt hiszed, hogy létezel, az is csak egy illúzió."

Nem létezem, létem illúzió. Kinek az illúziója?

2010. jan. 14. 14:47
 16/33 A kérdező kommentje:

"Ezt a mesét igen jól ismerem."

Csak éppen soha nem sikerült megértened, és számodra valószínűleg örökre csak egy mese fog maradni.

2010. jan. 14. 15:29
 17/33 anonim ***** válasza:

15:29

Tök jó, hogy az összes ellenvetésemre érdemi választ adsz, ezáltal bizonyítod, hogy nemcsak egy népszerű szlogent szajkózol, amit kimásoltál valamelyik Hogyan Legyünk Hűdeokos Atejistákok oldalról, hanem tényleg gondolkodsz is :)))))

2010. jan. 14. 15:33
 18/33 A kérdező kommentje:

"Kinek az illúziója?"

Nincs olyan, hogy kinek! Épp ez a lényeg.

2010. jan. 14. 16:30
 19/33 anonim ***** válasza:

16:30

Szóval senkinek sem az az illúziója, hogy ő létezik. Ez jó :))))

2010. jan. 14. 16:56
 20/33 A kérdező kommentje:

"Pl. tudsz-e aszerint az elv szerint élni, hogy semmi se jó vagy rossz"

Aszerint az elv szerint élek, hogy a jó és rossz csak szubjektíven léteznek ( Ilyen értelemben

igen, valóban létezik jó és rossz. ). Azt, hogy te (mi) szubjektíven mit tartassz jónak, azomban le

lehet vezetni az ember alapvető "természetéből" ( evolúcióbiológia, példa: vérfertőzés rossz ), és

a többi ember által elfogadott normákból (társadalomtudományok, pszichológia, példa rá: a cölibátus

jó, análszex rossz -lásd viktoriánus kor)

Tehát jó és rossz objektívan nem léteznek, nem tudsz adni rá értelmes objektív definíciót. Ez azt

jelenti, hogy például egy másik világban ( mondjuk egy másik bolygón ) a vérfertőzés, gyilkosságok

stb. nem "rossz" (nem is kell más bolygóra menned hozzá).

Tehát a fent leírtak értelmében számomra is ( ahogy mindenki számára ) létezik jó és rossz. Én is

szeretem, ha hozzám bújnak, és én sem szeretem, ha pofánvernek. Adolf Hitler szerintem is rossz

ember volt, de tudnék neked mutatni számtalan olyan valakit aki szerint Hitler nem volt rossz

ember!! ( érted már? )

Az eddigiekkel egyébként nem is lenne semmi baj, csak annyi, hogy a szubjektív jó és rossz fogalmak

nem egyeztethetők össze a Biblia (vagy más vallások) tanításával.

Egyébként viselkedésben, életvitelben nem sokban különbözök a teistáktól, csupán annyiban, hogy én

nem rakok a dolgok mögé egy vallásos maszlagot.

Végezetül Richard Dawkins szavaival élve: Nem vagyunk egyéb mint a gének, és mémek túlélőgépei.

Tudom, hogy nehéz elfogadni (és kognitív disszonanciát okoz számotokra), de attól még ez az

objektív igazság. Ez nem hiúság. Ez racionalitás, és bátorság. Sry.

2010. jan. 14. 17:16
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!