A gonosz vallásos jobb, mint a gonosz nem vallásos?
Aki vallásos, az nem lehet gonosz? Aki vallástalan meg csak gonosz lehet?
Mitől lesz valaki gonosz?
Vagy Úrnak az nem számít?
Mi szükséges ahhoz, hogy valaki jó legyen?
Ha valaki nem jó, akkor gonosz?
Vagy csak a nem gonoszság a beugró a vizsgára? És kell még valami, ami a vallás? (tehát jó emberek halált érdemelnek, mert nem vallásosak?)
Luci!
Te, vagy! Az összes többi, gyenge, erős, szép, csúnya,...stb, gondolati építmények, amelyeket az elméd elraktározott. Nem tudod legyőni "magad", mert amit le akarsz győzni az nincs, csupán gondolati építmény, egy hamis elmestruktúra. Figyeld az elméd, ahogy gondolatokat termel és ahogy a gondolatok különféle érzelmeket generálnak, esetleg testi reakciókat okoznak. Csak figyeld az ok (gondolat) és okozatok (reakció) összefüggéseit!
Sceptic!
Ha azt hiszed, hogy tényleg, tökéletesen ura vagy az elmédnek és azt hiszed, hogy ura vagy önmagadnak és az elmetevékenység egy általad irányított folyamat, akkor hagyd abba a gondolkodást. Elég egy percre, de abban a percben egy gondolatod se legyen!
Az elméd önmagad, a személyiséged, a tudatod, a gondolataid összessége. Ezért nem tudod kivonni magad a gondolataid alól, mert azok is te vagy, szerves része a személyiségednek, a tudatodnak. Figyelheted önmagad, de ezzel máris visszacsatolást létesítesz a gondolataidra, ezáltal már attól megváltoznak a gondolataid, hogy figyeled azokat.
Olyasmi ez, mint az elektronok megfigyelése. Az elektront sem tudod megfigyelni anélkül, hogy ne befolyásolnád a mozgását, viselkedését. Hiszen az elektronok által kibocsátott fény jut a szemedbe, amelyet az elektron ha kibocsát, akkor az elektron impulzusa is változik, tehát maga a megfigyelés folyamata módosítja azt, amit meg szándékozol figyelni.
Ugyanez van a gondolatokkal is, ha figyeled őket, már módosulnak, és hamis képet kapsz arról, hogyan működnek. Ez a legnehezebb az önmegfigyelésben, anélkül figyelni önmagadat, hogy ennek tudatában lennél.
"Ha azt hiszed, hogy tényleg, tökéletesen ura vagy az elmédnek és azt hiszed, hogy ura vagy önmagadnak és az elmetevékenység egy általad irányított folyamat, akkor hagyd abba a gondolkodást."
Akkor elalszom :D
Csináltam már régebben, nem egyszer. Meditálásnak hívják, legalábbis én annak neveztem. Nem volt vele gond, lezártam mindent "odabenn" és csak ücsörögtem csendben, becsukott szemmel. Még zümmögnöm sem kellett hozzá. De unalmasnak találtam, helyesebben sokkal érdekesebbnek találom a gondolatokból történő építkezéseket, mint az "üres fejjel" történő ücsörgést. Ennek legalább látom hasznát. Lehet hogy még nem értem meg rá, hogy gondolatok nélkül töltsem az időmet, de most még nem is érzem úgy, hogy nagyon szükségem lenne rá. Így aztán nem is erőltetem a dolgot, jó ez így.
Sceptic!
Nem te unatkoztál, hanem az elméd sóvárgott gondolat után, éhes maradt és te megetetted. Így viszont fel kell tenned önmagadnak a kérdést. Én irányítom az elmém vagy az elmém irányít engem? Ki-kinek a marionettje? Ez nem lekicsinylés, hanem őszinte kérdés. Egyébiránt, ha az elméd és termékei a gondolatok, ahogy írod "önmagad" lenne, akkor nem tudnád megfigyelni. Mert ki az aki megfigyel és kit figyel meg?
"Nem te unatkoztál, hanem az elméd sóvárgott gondolat után, éhes maradt és te megetetted."
Jó duma, tetszik :D Így is ki lehet fejezni :)
"Én irányítom az elmém vagy az elmém irányít engem? Ki-kinek a marionettje?"
Erre írtam, hogy az elméd önmagad vagy. Nincs ki-kit irányít, nincs különbözőség, egy van, és az te vagy önmagad, az elméd, a tudatod, a gondolataid összessége és mindaz, amit ezek hatására teszel, változtatsz a téged körülvevő világon.
"Egyébiránt, ha az elméd és termékei a gondolatok, ahogy írod "önmagad" lenne, akkor nem tudnád megfigyelni. Mert ki az aki megfigyel és kit figyel meg?"
Az a baj, hogy benned nagyon kettéválasztódik valami, amit nem tudok meghatározni, hogy mi. Bár nem bizots hogy ez baj, lehet hogy az én tudatommal egybeforrott elmém egy matuzsálem :) De szerintem ugyanarra gondolunk, csak másként közelítjük meg a dolgokat. Szerinted létezik a testtől különálló lélek?
Tudod Luki, hogy a szándékos gonosz /ezt írtam kérlek figyeld meg SZÁNDÉKOS/ .... az fujjjj /nem írhatom jaj de édes, kedves, egyem a szívét/
A Biblia komolyabban ír erröl. Figyeld csak meg kérlek a Galata 5:19-21: "A testnek cselekedetei ...házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás, bálványímádás, varázslás, ellenségeskedések, versengések, gyülölködések harag.....írígységek, gyilkosságok, részegségek.....akik ilyeneket cselekesznek Isten országának örökösei nem lesznek"...
Ez Luki komoly dolog. Nem mi emberek itéljük a másikat, mindnyájan idönként vétkezünk. Nagy a különbség a szántszándékos és az emberi tökéletlenségböl kialakult bünök között.
Attól lesz gonosz az ember, ha akarattal, tervezve, tudatosan árt a másiknak... de hiszen ezt Te tudod.... mi is gonosszá válhatunk, ha SZÁNDÉKOSAN teszük a roszat
Sceptic!
"Erre írtam, hogy az elméd önmagad vagy."
Az ember nem csupán az elméje és terméke a gondolat, hanem az a tér is, amelyben a gondolat (objektum) megjelenik. Akiben nincs tértudatosság az elveszik a gondolatokkal való szüntelen azonosulásban, mert nem áll fölöttük, hanem önmagát a gondolataival téveszti össze. Ez a bibliában az eredendő bűn, ami egy félrefordítás eredményeként lett a mai pragmatikus fogalom. A martia görög szó jelentése, elvéteni a célt vagyis a létezésben önmagunkat mással összekeverni. A hinduizmusban ez májá, a káprázat fátyla. A buddhizmusban dukkha, elhalkíttatlan vagy szenvedés fogalmakkal jelölik.
"Nincs ki-kit irányít, nincs különbözőség, egy van, és az te vagy önmagad, az elméd, a tudatod, a gondolataid összessége és mindaz, amit ezek hatására teszel, változtatsz a téged körülvevő világon."
Úgy tűnik, hogy van aki irányít, mégpedig helycserével, mert nem a tudat irányítja a szerszámot(elmét), hanem a szerszám a tudatot és ettől van cselekvési kényszer. Mintha mindig tenni-venni, változtatni kellene és az soha nem lenne jó, ami van. Cselekvési kényszer, csak akkor van, ha a tudatmezőbe kerülő gondolatokkal az ember önmagát összetéveszti. Pedig, ha tanultál fizikát tudod, hogy a tér amelyben az objektumok megjelennek összehasonlíthatatlanul hatalmasabb, mint az objektumok. Nézd csak meg! Ha a gondolatnak ekkora ereje van, mekkora lehet a térnek, amelyben megjelennek?
"Az a baj, hogy benned nagyon kettéválasztódik valami, amit nem tudok meghatározni, hogy mi."
Ne bánd.
"Bár nem bizots hogy ez baj, lehet hogy az én tudatommal egybeforrott elmém egy matuzsálem :)"
Ezt csak akkor mondhatnád el, ha nem unatkoznál gondolattalan állapotban, de ahogy írtad az elméd enni kért és engedelmeskedtél vagyis az akaratodat az elméd irányítja. Ez nem bírálat vagy lenézés részemről, de engem személy szerint jobban vonz a szabadság, mint az irányítottság.
"Szerinted létezik a testtől különálló lélek?"
Inkább benne és fölötte egyaránt. Egyébként szerinted is létezik, sőt erről mindenki tud, csak a zümi elválaszt tőle.
"A hinduizmusban ez májá, a káprázat fátyla. A buddhizmusban dukkha, elhalkíttatlan vagy szenvedés fogalmakkal jelölik."
Az én vallásomban pedig nincs köztük különbség. Na most akkor kinek van igaza? :)
Azt ne mondd, hogy a hinduizmusnak vagy a buddhizmusnak, mert azok is csak vallások, mint az enyém. Attól hogy többen vallják, még nem válik igazabbá vagy valósabbá. Hiten alapulnak, bizonyítékok nélkül, akárcsak az én vallásom. Tehát 1:1 az állás mindegyik vallás javára, szóval döntetlen.
"Pedig, ha tanultál fizikát tudod, hogy a tér amelyben az objektumok megjelennek összehasonlíthatatlanul hatalmasabb, mint az objektumok."
A tér maga is egy objektum, amely pontosan akkora, mint maga a tér. Ez evidens, hiszen önmaga. És máris ott vagyunk, hogy egyik sem nagyobb a másiknál, hiszen egyik a másikkal azonos. Csak nézőpont és értelmezés kérdése a dolog.
"Ezt csak akkor mondhatnád el, ha nem unatkoznál gondolattalan állapotban, de ahogy írtad az elméd enni kért és engedelmeskedtél vagyis az akaratodat az elméd irányítja."
Persze hogy unatkozik, hisz nincs mit csinálnia. Lételeme hogy működjön, hiszen ha nem működik, meghal. Így viszont már természetes dolog hogy engedelmeskedik az őt formáló, irányító erőknek, és működni akar. Szerintem akkor van probléma, ha nem így tesz.
"Ez nem bírálat vagy lenézés részemről, de engem személy szerint jobban vonz a szabadság, mint az irányítottság. "
Nem is vettem annak, csak beszélgetünk :) Általában mindenkit a szabadság vonz inkább (ha csak nem totálisan szolgalelkű az egyén), semmint a más(ok) alá rendeltség. Nekem épp az jelenti a szabadságot, ha szárnyalhat az elmém, a gondolataim, a tudatom, és az jelenti a korlátozást, ha megfosztom ettől a nagyszerű lehetőségétől és tétlenségre kárhoztatom.
Ugye hogy csak nézőpont kérdése a dolog? :)
""Szerinted létezik a testtől különálló lélek?"
Inkább benne és fölötte egyaránt. Egyébként szerinted is létezik, sőt erről mindenki tud, csak a zümi elválaszt tőle."
Ne így értettem. Úgy értettem, hogy fizikailag szerinted kettéválasztható-e a kettő, vagy létezik-e olyan eset, amikor a lélek elválhat a testtől?
Sceptic!
"Attól hogy többen vallják, még nem válik igazabbá vagy valósabbá."
Ez egész biztos így van.
"Hiten alapulnak, bizonyítékok nélkül, akárcsak az én vallásom."
Ez viszont egész biztos nem így van, ugyanis mindkét tan alapja a megismerés. Óvják a tanulókat attól, hogy a hit kérdésével foglalkozzanak, amíg a megismerés hiányzik.
Szerinted mi okozza a szenvedést?
"A tér maga is egy objektum, amely pontosan akkora, mint maga a tér."
Ha ez így lenne, akkor tudnánk objektiválni a teret, de semmi egyebet nem tudunk róla mondani, csak, hogy tér, amelyben az objektumok megjelennek. Az elme, csak az objektiválható dolgokat képes megragadni és leírni, nem a teret, amelyben megjelennek. Viszont, ha az objektumot leírja, nem a teret írja le.
"Persze hogy unatkozik, hisz nincs mit csinálnia. Lételeme hogy működjön, hiszen ha nem működik, meghal."
Ezt csak hiszed, mert az elméddel azonosítod önmagad és félsz attól, hogy ha leáll megszűnsz létezni. Az elme egy szerszám és felesleges folyamatosan működnie. A motorfűrész is csak akkor berreg, ha berántod és fát vágsz. Ellenben ha végeztél a favágással, nem berregő motorral rakod a tárolóba, hanem leállítod és csak akkor indítod újra, ha használnod kell.
"Így viszont már természetes dolog hogy engedelmeskedik az őt formáló, irányító erőknek, és működni akar. Szerintem akkor van probléma, ha nem így tesz."
A folyamatos működés természetellenes, figyeld meg, hogy akkor is működik az elméd amikor arra semmi szükség. Ráadásul a felmerülő gondolatok zöme eltávolodik a jelentől és a múltban vagy a jövőben járkál. Már nem létező és még nem létező dolgokban turkál. Tessék megfigyelni magadon, ezt helyetted senki nem fogja megtenni!
"Úgy értettem, hogy fizikailag szerinted kettéválasztható-e a kettő, vagy létezik-e olyan eset, amikor a lélek elválhat a testtől?"
A lélek nincs bezárva az anyagba. Meditáció, kontempláció vagy a Jóga éppen az anyagtól való elszakadást szolgálja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!