Miért vannak ennyien Jehova Tanúi ellen?
Kedves grkaty!
Nem ismerem sem Tyndale, sem pedig Károli Gáspár életét és munkásságát, de ez inkább kulturáltság kérdése. Bizonyos területeken műveletlen vagyok, másokon pedig nem. A Bibliát azonban olvasom. Tisztában vagyok azzal, hogy az Ószövetségben Isten neve JHVH Elohim, vagy JHVH, bár az El Saddai vagy az Adonáj név éppen olyan vitathatatlanul Isten neve. Nekem az is mindegy, hogy a JHVH-t Jahveként, vagy Jehovaként mondja valaki. Tény azonban, hogy az Újszövetség egyetlenegy hiteles példányában sem szerepel a JHVH tetragramm, én pedig abban hiszek, hogy ha valóban annyira lényeges lenne ez a név, mint ahogyan állítjátok, Isten szerét ejtette volna valahogy annak, hogy a Szent Szellemtől lehelt Újszövetségbe is belekerüljön, de nem tette. Ezzel szemben sokat beszél a Názáreti Jézus Krisztus nevéről, például abban a részben, amelyből fentebb idéztem, amire pedig te nem reagáltál.
Egyébként az igazság nem okosság vagy butaság kérdése. A Biblia kinyilatkoztatás Istentől. Ha valaki nem éppen okos ember, de rendelkezik a kinyilatkoztatás ismeretével, azaz birtokolja azt a szívében, az az ember bibliai értelemben igaz, és bölcs, ha ehhez a Beszédhez hűséges. Ha azonban egy roppant okos ember nem ragaszkodik Isten kinyilatkoztatásához, az mindegy, mennyire okos, művelt, mennyire tud logikusan gondolkodni, avagy mennyire tud másokat sarokba szorítani az intellektuális fölényével, téved. Legfeljebb olyan lehet, mint Akhitófel, aki Dávid tanácsadója volt, de átpártolt Absolon oldalára, majd amikor nem hallgattak rá, elment és felakasztotta magát. Mindegy, mennyire volt emberi mérték szerint bölcs, de életének vége igazolta a nevét: Akhitófel azt jelenti, hogy "Bolondság fivére". Istenről pedig azt mondja Pál apostol, hogy bolondsággá tette a világ bölcsességét.
Jézus ezt mondta a tanítványainak: "Hanem vesztek erőt, minekutána a Szent Lélek eljő reátok: és lesztek nékem tanúim..." (ApCsel 1,8) Kinek a tanúi? "Az én tanúim" - mondja Jézus.
Nem találkoztam életemben olyan jehovistával, aki Jézus Krisztust hirdette volna, pedig legalább héttel beszélgettem el hosszan személyesen, Kőbánya-Kispesten, a Népligetben, a munkahelyemen, illetve a lakásom ajtajában. Egyikkel sem fejeztem be a beszélgetést fél óránál hamarabb, illetve az interneten nem is tudom hánnyal álltam le beszélni.
Üzenetük lényege a Jehova név, a Szentháromság doktrína, a Pokol, a száznegyvennégyezer, a véradás, a katonai szolgálat témakörére összpontosult, így nem jutott idő és energia arra, hogy Jézus Krisztust hirdessék, mégpedig, mint megfeszítettet. Pedig Pál apostol ezt írja a korinthoszi gyülekezetnek:
"Mi pedig Krisztust prédikáljuk, mint megfeszítettet, a zsidóknak ugyan botránkozást, a görögöknek pedig bolondságot" (1Kor 1,23)
"Én is, mikor hozzátok mentem, atyámfiai, nem mentem, hogy nagy ékesszólással, avagy bölcseséggel hirdessem néktek az Isten bizonyságtételét. Mert nem végeztem, hogy egyébről tudjak ti köztetek, mint a Jézus Krisztusról, még pedig mint megfeszítettről. És én erőtlenség, félelem és nagy rettegés közt jelentem meg ti köztetek. És az én beszédem és az én prédikálásom nem emberi bölcseségnek hitető beszédiben állott, hanem léleknek(szellemnek) és erőnek megmutatásában: Hogy a ti hitetek ne emberek bölcseségén, hanem Istennek erején nyugodjék." (1Kor 2,1-5)
Kedves Asperismus, minél többet írsz, annál jobban bizonyítod, hogy igazán nincs igazad :D
Valamit betanultál, és azt ismételgeted újra és újra. Természetesen van rá jogod ...ez itt vita oldal.
Még ennyit leírok Neked, aztán befejezem, mert nem célom Téged meggyözni, abban hisz mindenki, amiben akar.
Nekem fontos a pontosabb információ.
Tudod ugye ki volt Jeronímus?
Ö volt a latin Vulgáta fordítója. Az i.sz. 4 században a Sámuel és a Királyok könyvéhez ezt írta: "Még a mai napig némely görög könyvekben megtaláljuk az Isten nevét a régi héber betükkel...."
Kedves Asperismus, Te annyira kevered a JHVH-t az Elohim-ot, Adonai.....a nevet a titulusokat. Talán nem ártana más forrásból is olvasnod, hogy össze tudjad hasonlítani a másik oldalról való információkat is....
Ha valamit esetleg még akarsz írni, írj kérlek privát, mert már törülöm ezt a kérdést :)
"Még a mai napig némely görög könyvekben megtaláljuk az Isten nevét a régi héber betükkel...."
Pontosan erről van szó, amit eddig is írtam, hogy a görög képtelen leírni, hogy Jehova, mert nincs hozzá betűje. Azt, hogy héberül átírták a JHVH-t, csak annyit jelent, hogy a héberből átvették, ami ott van. Viszont ez nem Jehova, mert nem láttam, hogy ki lenne egészítve görögben magánhangzókkal, vagy alá lenne pontozva. A régi héberben, különben sem volt magánhangzó jelölés, ez csak később jött be, a középkor táján.
Tehát szó sincs arról, hogy a Jehova szó szerepelne a görög iratokban, ott csak a héberből átvett JHVH szerepel, aminek a kiejtése ismeretlen.
Amúgy a héber vav-ot lehet v-nek, ó-nak, ú-nak is ejteni. A H a szó végén jelölhet á-t és e-t is. A J pedig lehet I-is, ha már itt tartunk, csak hogy bonyolítsam a dolgot.
"Láttad már például a Holt-tengeri tekercseket? Láttál múzeumokban régi Bibliákat? Legalább fényképeket láttál róla?
Szerinted is mind buta volt, aki leírta évezredeken keresztül az Isten nevét?"
Megint csak mondom, hogy a tudás nem lineáris az idővel.
Nem voltak a régiek buták, de nem is a legjobbak.
Láttam már tekercseket, de mindegyik az Ószövetséghez tartozott. Még az Őrtorony is beismeri, hogy egyetlen egy létező Újszövetségi írásban sincs benne a Jehova. Innentől kezdve, hogy "lehet benne voltak, csak kitörölték" összeesküvés elmélet.
De kérlek...mond el nekem, hogy pl: a Vatikánt miben veszélyeztette régen, és még ma is az, hogy ezentúl nem "Isten-t" hanem Jehovát mondjanak? Milyen érdek vezérli őket e név elhagyása? Erre még egy tanú társad sem tudott rendesen válaszolni...remélem neked sikerülni fog.
"Tudod mi néhány évvel ezelött beszélgettünk egy katólikus pappal, beismerte, hogy az Isten neve tényleg Jehova. "
Nem hiszem, hogy teljesen igazat mondasz. Ha azt mondta, hogy simán kicserélték a JHVH -t az "Úr" megszólítással, akkor stimmelne a dolog. De az még távolról sem a név helyességének az elfogadása.
Honnan lehet tudni, hogy bizonyosan benne volt az eredetiben Isten Neve? Már önmagában az elegendő indok, hogy nincs valós bibliai oka annak, hogy hiányozzon belőle. De valójában hiányzik is, mint ahogy a héber szövegekből is hiányzik, ha egy fordítás kihagyja. Az érthetőség egyértelműen csorbul.
A másik dolog, amiről még mindig megy itt az értelmetlen vita, hogy egy ősi név használatának és fontosságának az értékét nem az adja, hogy az eredeti módon ejtjük-e ki, innentől kezdve pedig okafogyottá válik annak az ostoba kritizálása, hogy "helyes-e Isten nevének a kiejtése".
"Ja, és a Vatikánt milyen érdek vezérli abban, hogy egy olyan világszervezetet tartson fent, melynek a tagjai minden időben arról ismertek szerte a földön, hogy konfliktusok idején (sokan azon kívül is) egymást pusztítják a krisztusi szeretet helyett??? Vajon milyen érdek vezérli Sátánt, akinek a hamis vallás világbirodalma köszönhető, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a vallásos tévtanok terjedjenek."
Ez még mindig nem válasz a kérdésre, csak szitkozódás. Próbált meg újra, de ha nem megy, akkor ezt az okfejtést is cáfolom neked.
Kedves sörpocak, te nem cáfolsz semmit abból, amit a Tanúk a Biblia alapján vallanak. Nem cáfoltad ez utóbbi megjegyzésemet sem, melyben visszakérdeztem a te nagyon naiv kérdésedre, mely azt sugallta, hogy a Vatikánnak nem áll érdekében hamisítani, hazug tanításokat terjeszteni, azaz régi emberi filozófiákat konzerválni az igazságkeresés helyett.
Szitkozódtam volna? Én úgy vélem csak a tényekről beszéltem!
Úgy látom, sokan nem tudják a legsötétebb titkot róluk, ezért idézek a honlapjukról:
"A kereszténység papsága ahelyett, hogy bejelentette volna Isten eljövendő Királyságát, azt választotta, hogy kitart Sátán világa mellett. Nem akarja, hogy bármi köze is legyen a sáskahadhoz és annak Királyához, akivel kapcsolatban János megjegyzi: „Egy király van felettük, a mélység angyala. A neve héberül Abaddon [jelentése: ’pusztulás’], görögül pedig az Apollüón [jelentése: ’pusztító’] nevet viseli” (Jelenések 9:11). Jézus mint „a mélység angyala” és mint „Pusztító” valóban csapásszerű jajt bocsátott a kereszténységre. De még más is következik!"
Forrás:
Ez elemi szövegértelmezési szinten azt jelenti, hogy egy alvilági jézusfigurában hisznek, egy alvilági gonosz angyalban, akit nem átallanak Jézus nevével azonosítani. Ezt hiszik Jézusról, aki - hitükkel ellentétben - a mennyben van, Isten Fiaként maga is Isten.
És kiderül a szövegből, mit hisznek magukról:
Ennek az alvilági angyalnak, aki Apollüöón/Abaddón/Pusztító, nos ennek a szolgái ők, Jehova tanúi, önmagukat tartják a sáskáknak.
És mit tartanak küldetéstudatuknak:
legfőbb támadási célpontjuk a kereszténység, arra halálos csapást mérni.
Mit tartanak a keresztényekről:
szerintük a kereszténység istene a levegő fejedelme, a Sátán, és a keresztény papok kitartottak a Sátán királysága mellett, ahelyett, hogy csatlakoztak volna a "hű és igaz" Jehova tanúihoz, akiknek - mint most már tudjuk - a fejedelme Abaddón.
Tehát a képlet egyszerű:
szerintük, mi, keresztények vagyunk a rosszfiúk, akik a Sátánt szolgáljuk, és ők a jófiúk, akik Istent szolgálják, azzal, hogy a legszentebbet, Jézust azzal káromolják, hogy ő Abaddón. És nekünk is ezt kéne tennünk őszerintük.
Emberek, ébresztő, ezt kéne terjeszteni, hadd tudja meg mindenki az igazságot róluk!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!