Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova tanúi! Van kifogásotok...

Ozmium42 kérdése:

Jehova tanúi! Van kifogásotok (vallásilag) a rovásírás ellen?

Figyelt kérdés
2013. jan. 23. 19:31
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
70%

Rovás írás?

Miért is?

Valami helytelenség van benne?

A kérdésed nem érthető,, remélem nem provokálni akarsz.

köszönöm.

2013. jan. 23. 20:05
 2/14 A kérdező kommentje:

Mi nem érthető ebben a kérdésben? Székely-magyar rovásírás

[link]

Van-e ellene kifogásotok?

Természetesen nem személyesen, hanem felekezetileg.

Nekem nincs, de nekem például a születésnapok és a vérátömlesztés ellen sincs kifogásom.

2013. jan. 23. 20:09
 3/14 anonim ***** válasza:
24%
Én ugyan nem vagyok Jehova, de a rovásírás csak játék. Semmilyen valláshoz nincs köze.
2013. jan. 23. 21:19
 4/14 anonim ***** válasza:
75%

Én Tanú vagyok, de azért nem igazán értem a kérdést, mert talán nem tudom mit akar kihozni belőle a kérdező.

egyébként is sokféle betű készlet van, amit használunk a különböző nyelvű biblia kiadványok fordításoknál.Majdnem 400 betű készletet használunk.

Nemes célokra használjuk, nem bálvány imádatra, vagy valami helytelenségre. ezért nem hiszem, hogy bűn lenne. akkor evvel az erővel senki nem tanulhatna idegen nyelvet, pedig jó hasznát tudja venni nem csak a hitében de akár a világi munkájában is.

2013. jan. 23. 22:59
 5/14 anonim ***** válasza:
27%

Gondolom azért tette fel a kérdést a kérdező, merthogy a középkorban az egyház "eretneknek" nyilvánította a rovásírást, és mindent megtett hogy eltörölje a föld színéről...

Mivel ez a mentalitás jellemző a ti felekezetetekben is, ezért tette fel a kérdést, hogy hasonlóan gondolkoztok-e?

2013. jan. 24. 22:31
 6/14 anonim ***** válasza:
20%

Szó sincs erről a "mentalitásról", ez valótlan és bizonyítatlan butaság!

A kérdező azért tette fel ezt a kérdést mert NEM ÉRTI, nagyon nem érti, hogy Jehova Tanúi miért utasítanak el sok pogány eredetű (de az aktív vallásos életben ma is használt, vagy ahhoz szorosan köthető) vallási tant vagy gyakorlatot. És a zárójelben meg is adtam a választ - már nem először.

Kedves drága kérdező:

Mely népcsoport használja ma KIZÁRÓLAG a rovásírást, tehát úgy hogy nincs más ismert nyelvük, melyet anyanyelvként használnak???? Hol van ez a "Rovásország"??? Van ilyen? Akkor mi is a te kérdésed lényege a provokáción kívül?

Mondom még egyszer: nem értetted meg (esetleg nem is akarod?!) a Tanúk érveit, csak a magadét erőlteted. Ez így baj!

Lásd: [link]

Vagy:

[link]

A népszerű ünnepekről:

[link]

2013. jan. 25. 00:59
 7/14 A kérdező kommentje:

#5 Nem talált, én sem hiszek ebben a középkori rovásüldözős dologban. Külön kellett rendeletet hamisítani hozzá, hogy el lehessen terjeszteni a köztudatban.

#6, neked szerintem üldözési mániád van. Én nem provokáltam senkit, csak feltettem egy egyszerű, eldöntendő kérdést. Nem volt semmi előzménye, vagy mellékzöngéje. Sőt! Te most azt várod tőlem, hogy válaszoljam meg a saját kérdésem!!! Olvasd már el még egyszer! Nem azt kérdeztem, hogy "miért kifogásolják", hanem hogy kifogásolják-e! Ezt én nem tudom magamnak megválaszolni, viszont az érintettek annál inkább. Fene se gondolta, hogy sértődés lesz belőle.

2013. jan. 25. 01:15
 8/14 A kérdező kommentje:

Most látom, hogy 6. nem is ugyanaz, mint az 1. és 3. válaszoló.

Nos, ez esetben két paranoiással van dolgunk.

Leírnád konkrétan, 6. válaszoló, hogy milyen "véleményemet erőltetem" én? Egyáltalán állítottam valamit?

2013. jan. 25. 01:29
 9/14 anonim ***** válasza:
68%

Kedves kérdező!

Nincs "sértődés" belőle. Légy oly kedves és ne állíts valótlant.

Mostanság megszaporodtak erről a területről a kérdések, a tiéd az egyik a sok közül. Az első hozzászólásodban bölcselkedtél a szülinapok és a vértrafó ellenes magatartásunkkal kapcsolatban, ami azt sejteti, hogy ezen értelmetlen kérdésnek is csak annyi értelme lehet, mint amazoknak., melyeket szintén gyakran tesznek fel olyanok, akik nem ismerik a Tanúk pontos indokait, azaz félreismerik őket.

Ezt írtam: "A kérdező azért tette fel ezt a kérdést mert NEM ÉRTI, nagyon nem érti, hogy Jehova Tanúi miért utasítanak el sok pogány eredetű (de az aktív vallásos életben ma is használt, vagy ahhoz szorosan köthető) vallási tant vagy gyakorlatot."

Egyetértesz-e ezzel? Mert ha értenéd, nem tetted (vagy nem így tetted) volna fel a kérdést, igaz?

Ezzel szemben rögtön azzal nyitsz, hogy nekem üldözési mániám van - már miért lenne??? Nem te vagy az első a rovásírás témájában, aki mostanában megemlíti. Kezd unalmas lenni az egyébként jelentőség nélküli kérdés. Azzal kapcsolatban merült fel mindig, hogy pogánynak nevezhető nép használta, és ezért állítólag egyesek szerint nekünk "viszolyogni" kellene, el kéne utasítani ezt az írást. Miért is kell ezzel egyáltalán foglalkozni? Mi különbség van a pogány hatásokat és eredetüket tekintve a mai elterjedt nyelvek között??? Semmi lényeges! A hébert (ó hébert) kivéve, mindegyik alapvetően pogány népek találmánya. És??? A görög, melyen a Biblia íródott, szintén ilyen gyökerekkel rendelkezik. Tehát én sem értem a kérdést???? Mi az jelentősége?

2013. jan. 25. 01:47
 10/14 A kérdező kommentje:

Ne haragudj, de mások kérdéseiért én nem tartozom felelősséggel. Egyébként pedig elintézhetted volna egy egyszerű nemleges válasszal, és esetleg némi higgadt indoklással.

Én katolikus vagyok, és ha nem teljesen triviális számomra a Jehova tanúi érvelése, az szerintem nem főbenjáró bűn, és tehetek fel kérdést. Az utalás pont erre vonatkozott. A JT-k tiltanak olyan dolgokat, amik nekem alapjáraton hétköznapi dolgok.

2013. jan. 25. 16:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!