Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Neked mi a véleményed Ellen...

Neked mi a véleményed Ellen G. White-ról?

Figyelt kérdés
A vélemény mellé örülnék egy indoklásnak és hogy melyik egyházhoz tartozol. Köszönöm előre is.
2012. dec. 29. 22:24
1 2 3 4 5
 1/44 anonim ***** válasza:
36%

Nem ismertem őt személyesen, így csak a gyümölcseiről tudok nyilatkozni.

1. Az adventista egyházat egy be nem teljesedett hamis prófécia kimagyarázásával indította.

2. Neki is voltak hamis, beteljesületlen próféciái.

3. Ma, ha valaki az általa alapított egyházhoz szeretne csatlakozni, nem csak Jézust kell elfogadnia, hanem Ellen G. White-ot is!

4. A követői sürgetik az eledelektől való tartózkodást (1 Tim 4:1-5).

5. Elméletileg nem, de gyakorlatilag a cselekedetekből való üdvözülés tanát hirdetik a követői.

6. A követői nem értik és összekutyulják a bibliai szövetségeket, nem értik, hogy mit jelent az, hogy "törvény nélkül jelent meg Isten igazsága" (Róm 3:21).

7. A hívei azt gondolják, hogy értik, mi az a szombat, de közben fogalmuk sincs, hogy mit jelent egyszer, s mindenkorra bemenni Isten nyugodalmába (Zsid 4).

8. A követőivel elhitette, hogy az övék az egyedül üdvözítő egyház (legalábbis az utolsó időkben szerintük minden igaz hívő adventista lesz).

9. A követői próbálják a keresztény egyház látszatát fenntartani, de Jézust csak csaliként használják, hogy Ellen G. White-hoz láncolják az áldozataikat.

10. Van egy egyház, amelyik kiszakadt már az adventistáktól, megkérdőjelezve Ellen G. White Istentől jövő elhívását és tekintélyét.

Most hirtelen ennyi jutott eszembe. Egyébként nagyon sok aranyos, kedves ember van a követői között, de ugyanolyan áldozatai az ördögnek, mint például a Jehova Tanúi...

2012. dec. 30. 00:11
 2/44 anonim ***** válasza:

"10. Van egy egyház, amelyik kiszakadt már az adventistáktól, megkérdőjelezve Ellen G. White Istentől jövő elhívását és tekintélyét."

Melyik az az egyház?

2012. dec. 30. 00:15
 3/44 anonim ***** válasza:
0%
Church of God (sok ugyanilyen nevezetű egyház van!), és sajnos elég sok tévelygést megtartottak.
2012. dec. 30. 00:25
 4/44 anonim ***** válasza:
56%

Szia!

Ellen G. White már 95 éve meghalt, és ahogy a mondás tartja halottról jót vagy semmit. Nos ha a munkásságát, írásait kérdezed, akkor természetesen mindenki, aki ismeri bizonyára tud róla véleményt mondani. Én a helyedben az első véleményt alapból elvetném, mert ez a hozzászóló soha nem olvasta el egyetlen könyvét sem, sőt az életéről szóló irodalmat sem, így a véleménye csupán "plagizálás" - hogy stílusos legyek - mert másolgatni mások írásait ész nélkül lehet ugyan, de szerintem ennek semmi értelme nincs. Merthogy Ellen G. White nem alapított semmilyen egyházat, az adventisták nem sürgetik az eledelektől való tartozkodást, gyakorlatilag sem hirdetik a cselekedetekből való üdvözülés tanát, nem kutyulják össze a bibliai szövetségeket, nem White testvérnő hívei, pontosan értik, hogy mit jelent "bemenni Isten nyugodalmába", nem hiszik, hogy ők lennének az egyedül üdvözítő egyház, nem szednek áldozatokat főleg nem White testvérnőnek, és sok adventista közösség van aki nem tulajdonít egyáltalán jelentőséget E.G. White-nak. Vagyis 10:0 a találati arány...

Nos én olvastam jónéhány könyvét, és az életéről szóló könyvet is és ez alapján azt tudom mondani, hogy bizonyára Isten egyik különlegesen kiválasztott embere volt, aki bizonyos értelemben prófétai munkát végzett azért, hogy segítsen az embereknek közelebb kerülni Istenhez. Aki olvasta a bibliai történelemről szóló 5 kötetes munkáját, az tudja, hogy igen jól ismerte a Bibliát, és nem csak felületesen, hanem igen mélyen értette azt az üzenetet, amit Isten ezáltal a könyv által akar az emberekkel megismertetni.

Én az 5. kötettel kezdtem, ez volt az első könyv Ellen White-tól amit a kezembe vettem, emlékszem, hogy egy délutáni olvasásnak indult és éjjel 4-ig nem tudtam abbahagyni, annyira tetszett, akkor is csak a fáradság akadályozott meg a továbbolvasásban. Ennek a könyvnek a végén olyan dolgokat is leír, amelyek a jövőről szólnak. A megírása óta már több mint 120 év eltelt, így mindenki ellenőrizheti, hogy teljesednek-e azok amiket ott olvashat...

Engem meggyőzött... ;-)

Üdv: Péter

2012. dec. 30. 01:02
 5/44 A kérdező kommentje:

Péter drága, ez egy több évvel ezelőtti hozzászólásod, amit elolvastam, mielőtt kiírtam a kérdést.

Voltam adventista gyüliben, hallgattam a tanításokat. Én ott éreztem azt, hogy taszítani kezd, amikor EGW látomása alapján (Más világok szent lakói) az ufókról, meg üdvözölés utáni hipertér ugrásról beszéltek.

Azóta is keresem a Bibliában azt az igét, ami ezt megtámogatná.

A másik: az valóban igaz, hogy szerintük csak ők üdvözülnek. És az is, hogy hazugságot tanítanak a nagy egyházakról és ezt A két fülemmel hallottam! De vagyok annyira intelligens, hogy nem kezdek el vitatkozni az ő imaházukban erről.

Nálunk még sosem hangzott el, hogy istentisztelet közben a Biblián kívül más ember műveit kellett volna imádni és megfellebbezhetetlen igazságként viszonyulni hozzá.

Emiatt az első válaszoló azon pontjaival egyet kell értsek, amiket én is tapasztaltam.

2012. dec. 30. 07:42
 6/44 anonim ***** válasza:
71%

Ellen G. White-ról nincs véleményem, mert nem ismerem. Egyetlen írásába olvastam bele, az a Jézus Élete. Katasztrófa. Tömény belebeszélés. Hogyan is lehetne másképp, hiszen mintegy 4-szer nagyobb terjedelmű, mint a négy evangélium összességében. Amit ezek kívül hallottam, az a Kerak-os (adventisták egyik ága) előadásai. Nagyon hangoztatják a Sola Scriptura elvét, működtetnek is egy akreditált főiskolát, és lám, pont ez a neve, Sola Scriptura Teológiai Főiskola. Viszont van egy kis "bibi". A Sola Scriptura jelentése: egyedül a Szentírás

Ha egyedül a szentírás, akkor talán Ellen G. White írásait is szentírásnak veszik? Sajnos igen. Az adventisták NEM követik azt az elvet, hogy egyedül a szentírás. Ha így lenne, nem kellene az előadásaikba napról-napra becsempézni White mondatait.

Had osszam meg a "kedvenc" részemet a Jézus Élete című "műből".

Az "utolsó vacsora" után, amikor Jézus a tanítványokkal a Gecsemáné kertbe mentek:

"Olyan tántorogva járt, mintha mindjárt elesne. Miután beléptek a kertbe, a tanítványok oda tekintettek arra a helyre, ahová Mesterük vissza szokott vonulni, és azt kívánták, bárcsak most is megnyugodhatna. Jézus minden lépést nagy erőfeszítéssel tett meg. Hangosan fel-feljajdult, mintha szörnyű teher súlya alatt szenvedett volna. Kétszer is tanítványai támogatták meg, mert különben a földre zuhant volna."

Nekem az jött le a Bibliából, hogy a tanítványoknem halvány gőze sem volt arról, hogy mi készül, sőt elaludtak, miközben Jézus imádkozott. Amikor Jézus félrevonult a tanítványoktól, hogy imádkozzon, vajon ki támogatta? És mindezt háromszor?

Még egy nagy hibát olvastam az említett könyvben: Nem oldja fel White a Máté illetve Lukács evangéliumában olvasható Jézus születése körüli ellentmondást. Pedig feloldható, de mivel a királyok látogatását White Betlehembe helyezte, így ellentmondásba került.

A mű lehet, hogy irodalmilag rendben van, de teológiailag nullának veszem. Pusztán érdekesség, nem egyéb.

2012. dec. 30. 10:41
 7/44 anonim ***** válasza:
27%
Jó erkölcsű, tisztességes asszony volt, akinek az írásai rengeteget segítettek nekem abban, hogy közelebb kerüljek Istenhez és a Bibliához. Olvastam már egy pár teológiai szakkönyvet, mint katolikus, mint protestáns részről, de egyik sem volt olyan hatással rám mint White írásai. Én egyébként már azelőtt prófétának tartottam, mielőtt megkeresztelkedtem volna a Hetednapi Adventista Egyházban. Összességében tehát szeretem az írásait olvasni, és megérdemel minden tiszteletet, mert véleményem szerint egyike volt Isten azon embereinek akik sokat tettek az evangéliumért.
2012. dec. 30. 11:54
 8/44 A kérdező kommentje:

Kedves 7. válaszoló, egy próféta minden próféciája beteljesedik, az övéire nem ez jellemző.

És nekem nem próféta az, aki kitalál dolgokat, minden bibliai háttér nélkül és azt terjeszti. Ami nincs benne a Bibliában, az hamis prófécia. Vagyis hazugság!

2012. dec. 30. 12:08
 9/44 anonim ***** válasza:

"Kedves 7. válaszoló, egy próféta minden próféciája beteljesedik, az övéire nem ez jellemző.

És nekem nem próféta az, aki kitalál dolgokat, minden bibliai háttér nélkül és azt terjeszti. Ami nincs benne a Bibliában, az hamis prófécia. Vagyis hazugság!"

Tisztelt Kérdező!

Javaslom tisztázunk néhány dolgot. Mit gondolsz, szerintes sikeres evangelizációt folytatsz akkor, ha kritizálod mások vallását? Szerinted azzal majd megszeretteted magad az emberekkel ha kiemelsz egy vallásból bizonyos dolgokat, hazugságnak állítod be? Nem csak azt érted el hogy ellenszenvessé leszel számukra. Amikor Pál apostol elment Athénban, azt olvassuk, hogy "lelke háborog vala ő benne, látván, hogy a város bálványokkal van tele."(ap.csel 17,16) Mit gonolsz, ezután úgy cselekedett mint te hogy elkezdte hazugsággal vádolni az Athéniakat? Pál így kezdte a beszédét: "Athéni férfiak, minden tekintetben nagyon istenfélőknek látlak titeket."(22.vers) Mert meg van írva: "Senkit semmiben meg ne botránkoztassunk, hogy a szolgálatunk ne szidalmaztassék."(2Kor 6,3) Amit pedig te művelsz itt a kérdéseiddel az egyértelműen botránkoztató még azok számára is, akik nem adventisták. Én hiszem azt, hogy Isten nem csak adventistákon keresztül tud hozzám szólni, hanem más embereken keresztül is. Sajnos azonban a stílusodból azt látom, hogy csupán a kritizálás ami hajt téged, hogy aztán megmutasd neked mennyire igazad van...

2. Ellen White-ot Isten elsősorban a Hetednapi Adventista Egyház számára hívta el, nem pedig az egyetemes kereszténység számára, hogy aztán felekezetről felekezetre hirdessük White írásait. Ha tehát te te nem vagy adventista, más felekezethez tartozol, és nem is mutatsz érdeklődést White írásai iránt akkor egyszerűen ne foglalkozz vele. Ez körülbelül olyan, hogy én sem értek egyet mindenben a Jehova tanúival, de ettől nem fogom őket itt kritizálni. Minden embernek joga van, és van elég esze eldönteni azt, hogy mit kezd a White irodalommal ha adventista, ha nem.

3. A Hetednapi Adventista Egyház nem tartja magát üdvözítő Egyháznak. Mi olyan sohasem hirdetünk, hogy csak mi üdvüzülnénk, sőt közülünk sem fog mindenki üdvösségre jutni. Nyugodtan feltehetted volna ezt a kérdést az imaházban, ahogyan én is az első alkalommal egy négyszemközti beszélgetés kértem a lelkésszel, és feltettem neki a kérdéseimet, és válaszolt is rá. Ami pedig a más világok lakóit illeti, nézz körül kicsit Jób könyvében.

Üdv!

2012. dec. 30. 12:47
 10/44 -a- ***** válasza:
71%

Ezen világok létezése miként adatott White asszony tudtára? Honnan lehet még ezek létezéséről tudni?

EGW: Korszakok nyomában 29.fej.(444.o.) (A nagy küzdelem/ A bűn eredete)

„Mivel a menny és a többi világ lakói akkor még nem ismerték a bűn jellegét és következményét…”

[link]

40.fej. (578.) (A nagy küzdelem /Isten népe megszabadul)

„…Ő, aki hatalmával teremtette és fenntartotta a roppant tér megszámlálhatatlan világát…”

[link]

41.f. (585.) (A nagy küzdelem /A Föld pusztulása)

„A kietlen föld lesz ezer esztendeig Sátánnak és gonosz angyalainak az otthona. A földhöz láncolt Sátánnak nem lesz lehetősége arra, hogy más világokat is felkeressen, és arra sem, hogy kísértse és megzavarja azokat, akik soha nem buktak el.”

[link]

Szemelvények E.G.W. írásaiból/Egyedüli reményünk Krisztus

„Krisztus emberi formában jött el, hogy mind az el nem bukott világoknak, mind pedig a mi elbukott földünknek megmutassa, Isten megfelelően gondoskodott arról, hogy az emberek Teremtőjükhöz való hűségben éljenek.”

[link]

Pátriárkák és próféták/Miért engedte meg Isten a bűnt?

„Isten nemcsak a menny lakóit kormányozta, hanem minden létező világot is, amelyeket ő teremtett. És Lucifer arra a következtetésre jutott, hogy ha a menny angyalait bele tudja vonni a lázadásba, ugyanezt megteheti a világokkal is.”

[link]

Pátriárkák és próféták/A megváltás terve

„A világegyetem álmélkodott azon, hogy krisztus megalázza magát az ember megmentéséért. Hogy az, aki az általa alkotott hatalmas teremtettség mindenféle lényeinek szükségleteiről gondoskodva járt csillagról csillagra, egyik világból a másikba, és igazgatta mind, kész elhagyni dicsőségét és magára venni az ember természetét - ez olyan titok, amelyet más világok bűntelen értelmes lényei vágytak megérteni….. És amikor Krisztus a kereszten haláltusája közben felkiáltott : "Elvégeztetett!" (Jn 19:30), örömujjongás zengett végig a világokon és a mennyen is.”

[link]

Tapasztalatok és látomások /ISTEN SZERETETE NÉPE IRÁNT

„AZ ÚR MEGENGEDTE NEKEM, HOGY EGYÉB VILÁGOK ÉLETÉBE IS BEPILLANTSAK. Szárnyakat kaptam és EGY ANGYAL MAGAS ÉS FENSÉGES HELYRE VEZETETT. Füve üde zölden díszlett és a madarak bájos dalokat csicseregtek. E hely lakói különböző termetűek voltak. Szépek, fenségesek, nyájasak és szeretetreméltóak voltak. Rendkívül hasonlítottak Krisztus tökéletes képéhez, arcuk szent örömtől sugárzott, ami megfelelt e hely szabad és kiváltságos voltának.

Egyiküket megkérdeztem, hogy hogyan van az, hogy ők sokkal szeretetreméltóbbak, mint a föld lakosai? A felelet így hangzott: "Mi teljesen engedelmeskedtünk Isten törvényeinek, s nem buktunk el engedetlenségünk következtében, mint a föld lakói." Majd két fát láttam. Az egyik egészen olyan volt, mint az Élet Fája a mennyei városban. Mindkét fa gyümölcse csodásan szép volt, de az egyik fa gyümölcséből nem ehettek. Módjukban állott volna mindkét fának gyümölcséből enni, azonban meg volt nekik tiltva az egyik fa gyümölcsének élvezete. Kísérő angyalom ekkor így szólt hozzám: "Itt senki sem evett a tiltott fa gyümölcséből, ám ha ennének belőle ők is elbuknának."

Innen egy új világhoz vitettem, amelynek hét holdja volt. Ott láttam a jó öreg Énokot, aki elragadtatott. Jobbjában nagyon szép pálmaágat tartott, melynek minden egyes levelére e szó volt írva: "győzelem". Fejét vakítóan fehér koszorú ékesítette. A koszorúnak levelei is voltak és ezek mindegyikére e szó volt írva: "tisztaság". A levelek különféle színű kövekkel voltak kirakva, és fényesebben ragyogtak, mint a csillagok; pompás fényt vetettek a betűkre s nagyszerűen világították meg őket. Fején hátul egy szalag volt, amely összefűzte a koszorút, s amelyre e szó volt írva: "szentség". A koszorú felett gyönyörű korona volt, amely fényesebben ragyogott a napnál. Kérdeztem őt, hogy ez az a hely, ahová a földről vitetett? Azt felelte: "Nem, az én otthonom a város, ide csak ellátogattam". Úgy viselkedett még ott is, mintha egészen odahaza lett volna. Engedélyt kértem kísérő angyalomtól, hogy én is e helyen maradhassak. Lehetetlennek tűnt fel előttem, ismét visszatérni a sötét világba. De ő így felelt: "Most vissza kell térned, de ha hűséges maradsz mindvégig, akkor a száznegyvennégyezerrel egyetemben mindezen világokat felkeresheted és megcsodálhatod Isten kezének műveit."

[link]

„Ellen White írásait olvasva az a meggyőződés ébredhet bennünk, hogy rendkívül alaposan tanulmányozta és ismerte a Bibliát, DE EZEN FELÜL MÉG IHLETETTEN IS ÍR.”

Bennem nem ébredt efféle meggyőződés.

2012. dec. 30. 13:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!