Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Neked mi a véleményed Ellen...

Neked mi a véleményed Ellen G. White-ról?

Figyelt kérdés
A vélemény mellé örülnék egy indoklásnak és hogy melyik egyházhoz tartozol. Köszönöm előre is.
2012. dec. 29. 22:24
1 2 3 4 5
 11/44 A kérdező kommentje:

Kedves akárhányadik, akit taszít a kérdésem:

majd akkor követeld ezt a tiszteletet, ha TI nem azt tanítjátok, hogy a nagy egyházak HAZUGSÁGOT tanítanak!

Mivel ezt nekem mondta több velem szemben ülő társad, és ők magasan tettek arra, hogy az én hitem tiszteletben tartsák, ezért én is górcső alá veszem az övékét!

És tudod mit? Nagyon büszke vagyok arra, hogy mi az istentiszteleten a Bibliából tanulunk, nem egy EWG írásból!

Amit ide leírtam, azt évek hosszú sora alatt kántálták nekem a gyülekezeted tagjai és pont ők nem azok, akik a mások vallását, egyházát tiszteletben tartanák!

2012. dec. 30. 13:19
 12/44 anonim ***** válasza:
11%

" Mi olyan sohasem hirdetünk, hogy csak mi üdvüzülnénk, sőt közülünk sem fog mindenki üdvösségre jutni."

Valóban? Viszont azt igen például, hogy az utolsó napokban a pecsét a szombat nap megünneplése. Akit az Úr elpecsételt, az megmenekül, aki nem az nem. Akkor ez mi, ha nem az, hogy aki szombatista, az megmenekül? Az adventista tanítás nem mondja ki, de ezt sugalmazza, sajnálom...

"Ami pedig a más világok lakóit illeti, nézz körül kicsit Jób könyvében."

" Lőn pedig egy napon, hogy eljövének az Istennek fiai, hogy udvaroljanak az Úr előtt; és eljöve a Sátán is közöttök.

És monda az Úr a Sátánnak: Honnét jösz? És felele a Sátán az Úrnak és monda: Körülkerültem és át meg át jártam a földet."

Ez bizonyítaná a több világot, hogy más bolygókon van élet? Ha-ha-ha.... Ez most egy vicc?

2012. dec. 30. 13:24
 13/44 anonim ***** válasza:
55%

Tisztelt Kérdező!

"majd akkor követeld ezt a tiszteletet, ha TI nem azt tanítjátok, hogy a nagy egyházak HAZUGSÁGOT tanítanak!"

Először is: Ha keresztény vagy, a tiszteletadást nem kötöd feltételekhez. Tanulván abból a példából hogy Krisztus a keresztfán is imádkozott azokért, akik gúnyolták őt. És odafigyelve Péter apostol kijelentésére miszerint: "Mindenkit tiszteljetek" (1Péter 2,17)

Másodszor, én hajlandó vagyok megbeszélni veled a "nagy egyházak" tanításait is. Azt azért viszont remélem tudod, hogy az adventista egyház hitelveit a közösségünk megalakulása előtt is képviselték már, nem mi találtuk ki. A gyermekkeresztséget például már Luther és Zwingli is helytelenítette, csak nem élezték ki a kérdést. És még lehetne sorolni.

"Mivel ezt nekem mondta több velem szemben ülő társad, és ők magasan tettek arra, hogy az én hitem tiszteletben tartsák, ezért én is górcső alá veszem az övékét!"

Az adventisták nem mondják azt magukról, hogy tökéletes emberek, ők is követhetnek el hibákat. Ha sérelem ért téged közösségünkben, akkor szeretnék a testvérem nevében bocsánatot kérni tőled.

"És tudod mit? Nagyon büszke vagyok arra, hogy mi az istentiszteleten a Bibliából tanulunk, nem egy EWG írásból!"

Tulajdonképpen mi sem Ellen White írásaiból tanulunk, de mivel érdekes, és hasznos kommentárokat írt, érdemes szemügyre venni őket. Ez azonban nem csak White írásaival van így Én Luther, Kálvin, Pascal, vagy Newton kommentjeit is szívesen olvasom, mivel ezeknek az embereknek is adott Isten olyan bölcsességet, ami hasznos lehet más embereknek is. A legutóbbi Bibliatanulmányom például amit írtam, egy szem White idézetet sem tartalmaz. White írásai nélkül is lehetséges megérteni a Bibliát, és ezt maga White sem vonta kétségbe. Mindazonáltal érdemes odafigyelni az írásaira, mert hasznosak.

"Amit ide leírtam, azt évek hosszú sora alatt kántálták nekem a gyülekezeted tagjai és pont ők nem azok, akik a mások vallását, egyházát tiszteletben tartanák!"

Nem lehet egy Egyházat csupán a gyülekezeti tagokból megítélni. Pál apostol például azt írja a korintusi gyülekezetnek, hogy "Általában hallatszik köztetek paráznaság, még olyan paráznaság is, a milyen a pogányok között sem említtetik,"(1Kor 5,1) Ha mindenki ennek a gyülekezetnek a viselkedése alapján ítélte volna meg a kereszténységet, hát, akkor bizony bajban lett volna az Egyház. Ez ugyanúgy igaz nem csak az adventizmusra, hanem az egész mai kereszténységre is...

2012. dec. 30. 13:49
 14/44 anonim ***** válasza:

"Ez bizonyítaná a több világot, hogy más bolygókon van élet? Ha-ha-ha.... Ez most egy vicc?"

Szívesen válaszoltam volna a szombattal, és a pecséttel kapcsolatos felvetéseidre. Ez ugyanúgy igaz a Jób könyvére is. Nem arra a szakaszra céloztam, viszont úgyérzem értelmetlen a beszélgetés, mivel ironikus elemeket vélek felfedezni az írási stílusodban, és valószínű gúnyolódás lenne az egészből. Ha Krisztus követőjének tartod magad, akkor kérlek gondolkozz el azon, hogy ez a stílus mivel másabb, mint azoké az embereké, akik azon gúnyolódnak, hogy Isten szava-e a Biblia...Ugyanez igaz azokra az emberekre is, akik White írásaiból emelnek ki részleteket, és azzal akarnak bizonyítani különböző elméleteket ahelyett, hogy végeznének egy valódi, alapos kutatást. Mintha csak azokkal beszélnék, akik a Szentírásból emelnek ki részleteket hogy bizonyítani tudják, hogy a Biblia nem több, emberi műnél...Így értelmetlennek látom a beszélgetést. Elnézést, ha valakit esetleg megbántottam, mindazonáltal ha valakinek valóban felmerülne valamilyen kérdése, és nem csak a kritika vezérli, írjon privátot, és szívesen válaszolok minden kérdésre.

Sziasztok

2012. dec. 30. 14:18
 15/44 anonim ***** válasza:

"Először is: Ha keresztény vagy, a tiszteletadást nem kötöd feltételekhez. Tanulván abból a példából hogy Krisztus a keresztfán is imádkozott azokért, akik gúnyolták őt. És odafigyelve Péter apostol kijelentésére miszerint: "Mindenkit tiszteljetek" (1Péter 2,17)"

Ez az emberekre vonatkozik, nem pedig a bálványaikra!

"Azt azért viszont remélem tudod, hogy az adventista egyház hitelveit a közösségünk megalakulása előtt is képviselték már, nem mi találtuk ki."

Mi a helyzet William Miller beteljesületlen próféciájával, ami az egyházatok egyik alapja? Ki kezdte el bizonygatni, hogy a hamis prófécia mégse hamis prófécia???

"Tulajdonképpen mi sem Ellen White írásaiból tanulunk, de mivel érdekes, és hasznos kommentárokat írt, érdemes szemügyre venni őket."

Akkor az egyházatokhoz csatlakozóknak miért kell a prófétálás ajándékát (ami alatt gyakorlatilag Ellen G. White-ot értetek) elfogadnia???

"White írásai nélkül is lehetséges megérteni a Bibliát, és ezt maga White sem vonta kétségbe. Mindazonáltal érdemes odafigyelni az írásaira, mert hasznosak."

Én a helyedben a "hasznosak" szót kicserélném a "szükségesek"-re, mert a tanításaitok szerint ez az igazság!

"Nem lehet egy Egyházat csupán a gyülekezeti tagokból megítélni. Pál apostol például azt írja a korintusi gyülekezetnek, hogy "Általában hallatszik köztetek paráznaság, még olyan paráznaság is, a milyen a pogányok között sem említtetik,"(1Kor 5,1)"

Elolvasnád azt is, hogy mit mondott még ezekről az emberekről, hogy mit kell velük csinálni??? És ha alaposabban megnézed, mit mondott Pál, nem adott hálát ezekért a bűnökért, hogy ilyenek némelyek a korinthusi gyülekezetben, hanem a világosságra hozta és leleplezte a bűnüket.

2012. dec. 30. 14:37
 16/44 anonim ***** válasza:

Kedves 14-es!

Ne tartson vissza téged semmilyen vélt vagy valós stílus!

1Pt 3,15 Az Úr Istent pedig szenteljétek meg a ti szívetekben. Mindig készek legyetek megfelelni mindenkinek, a ki számot kér tőletek a bennetek levő reménységről, szelídséggel és félelemmel:

Jób könyvében az van, hogy a Sátán körbejárta a Földet. Ez nem azt jelenti, hogy a többi angyal máshol lett volna, vagy körbejárt volna bármit is, hogy beszámoljon a látottakról. Ugyanis udvarolni mentek az angyalok, ami a következő ige fejez ki:

יָצַב (jácaḇ)

- Hitpaél

1) megáll, elhelyezkedik, helyet foglal, kiáll

2) áll

3) feláll

Tehát ebből bármiféle lakott más bolygóra való utalást kéretik mellőzni.

A szombat és a pecséttel kapcsolatban valóban kíváncsi vagyok, ugyanis ezt tanította White is, és Kerak-os jelenések könyve magyarázatban is nem egy ízben hallottam utalást erről. Kíváncsi lennék, hogy ellent tudnál-e mondani és meggyőzni engem ezzel kapcsolatban az ellenkezőjéről a fülemmel szemben.

2012. dec. 30. 14:53
 17/44 anonim ***** válasza:
7%

"Ez az emberekre vonatkozik, nem pedig a bálványaikra!"

Ez igaz, viszont az egészséges kritika gyakran átmegy személyeskedésbe. Másrészt pedig a kritikát sem mindegy hogy adod elő. Ha odaállsz egy Sátánista elé, és elkezded szidni a vallását, vagy kezdő katolikus elé, akinek fontos a Mária-kultusz és elkezded mondani neki hogy "bálványimádó," csak azt éred el vele, hogy megutáltatod magad, és mondhatsz akármilyen igazságot, nem fogja érdekelni. Sokan ezért utálják a keresztényeket mert ezt a technikát sokan alkalmazzák, szóval csak okosan.

"Mi a helyzet William Miller beteljesületlen próféciájával, ami az egyházatok egyik alapja? Ki kezdte el bizonygatni, hogy a hamis prófécia mégse hamis prófécia???"

A beteljesületlen prófécia önmagában semmit sem jelent. Istennek ugyanis joga van ahhoz, hogy bizonyos korábbi kijelentéseit megváltoztassa. Jónás például egyértelműen hirdette, hogy Ninive 40 nap múlva el fog pusztulni. (Jón 3,4) A város megtért, és ennek eredményeképpen "megbáná az Isten azt a gonoszt, a melyről mondá, hogy végrehajtja rajtok, és nem hajtá végre"(Jón 3,10) Ugyanígy a Jézus korabeli rabbik a Dániel könyve 2. fejezetében a negyedik birodalmat helyesen Rómára értették, amit majd ugye a Messiási ország követ. Nem hiába várták tehát azt, hogy az eljövendő Messiás majd felszabadítja őket a római iga alól. Amit kifelejtettek a számításból azok a szobor lábujjai voltak, meg az, hogy az eljövendő Messiás helyettes áldozat lesz. Jézus mégsem kárhoztatta őket a keresztfán, hanem imádkozott értük, a Péter prédikációjára megtérteket pedig teljes értékű keresztényként értékelte. Ez ugyanígy igaz a Miller mozgalomra is. A számítással semmi baj nem volt, mert már Nicolais Cusanus is a középkorban hasonlóképpen számolt a 2300 évvel, sőt Károli Gáspár is rámutatott a Dániel könyve 8. és 9. fejezetének az összefüggésére. A hiba ott volt, hogy az eseményt nem jól határozták meg, de ebben meg nagyon nagy szerepet játszott a nemrég véget ért középkor hatása, ahol a bibliai igazságok a felejtés ócánjának a legmélyére kerültek.

"Akkor az egyházatokhoz csatlakozóknak miért kell a prófétálás ajándékát (ami alatt gyakorlatilag Ellen G. White-ot értetek) elfogadnia???"

Azért, mert mi White-ra prófétaként tekintünk, ezért számunkra nyilvánvaló, hogy Isten üzenetét közvetíti felénk. Meg van írva: "Bízzatok az Úrban a ti Istentekben, és megerősíttettek; bízzatok az ő prófétáiban, és szerencsések lesztek!"(2Krón 20,20)Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden White körül forog nálunk. A gyülekezetben van nálunk délutáni foglalkozás is, ahová nem csak adventisták jönnek. Van például egy katolikus férfi is, aki rendszeresen jár, és hozzá is szokott szólni a dolgokhoz, örömmel hallgatjuk, hogy ő hogy látja a dolgokat, nem javítjuk ki egy White idézettel.

"Én a helyedben a "hasznosak" szót kicserélném a "szükségesek"-re, mert a tanításaitok szerint ez az igazság!"

Maga Ellen White nyiltkozta azt, hogy ha mindenki úgy tanulmányozná a Bibliát ahogy kéne, akkor neki egy sort sem kellett volna írni. Azt is mondta hogy a Biblia elegendő információt tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy mutassa a Menny felé vezető utat. White írásaira tehát nem lett volna feltétlenül szükség. Ahogyan Isten prófétákat küldött Izráel fiaihoz és megtérésre intette őket, úgy hívta el Ellen White-ot is, és adott rajta keresztül üzenetet az Adventista Egyháznak, hogy figyelmeztesse a közelgő veszélyre, megtérésre intse őket. Mivel pedig hitünk szerint White írásai Isten üzenetét tartalmazzák, persze hogy igazságként fogadjuk el. Az üdvösséghez azonban nem felétlenül szükségesek ezek az írások, mert a Biblia nyilvánvalóvá teszi hogy az hogy is van. De egyébként nem értem miért zavar ez másokat, ez az adventistákra vonatkozik.

"Elolvasnád azt is, hogy mit mondott még ezekről az emberekről, hogy mit kell velük csinálni??? És ha alaposabban megnézed, mit mondott Pál, nem adott hálát ezekért a bűnökért, hogy ilyenek némelyek a korinthusi gyülekezetben, hanem a világosságra hozta és leleplezte a bűnüket"

A példa nem Egyházbelügyi kérdésekre vonatkozott, hanem arra, hogy azért mert egy gyülekezeten belül problémák vannak, azért nem kell az egész gyülekezetet, vagy magát a vallást kárhoztatni. Példaként mondom, hogy azért mert kiderült néhány katolikus papról, hogy pedofil, még nem lesz az összes katolikus pap az. Az Ősegyházon belül is voltak problémák, mégis, ha kizárólag erre alapozták volna az emberek a kereszténység elutasítását, akkor nagy baj lett volna, ugyanis akkor mindig találtak volna kifogást.

Ami pedig Jób könyvét illeti, nem ártana tisztázni melyik az a szakasz, mert konkrét igehely nem hangzott el. Hanem bizonyos emberek kiemelnek itt igeszakaszokat, és úgy magyarázzák, mintha az lett volna a hivatkozott igehely....

2012. dec. 30. 18:15
 18/44 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2012. dec. 30. 18:24
 19/44 anonim ***** válasza:
78%

Sziasztok!

Csatlakozni szeretnék az előttem szólóhoz. Minden felekezetben találni szélsőséges nézeteket vallókat, és olyanokat is, akik nem viselkednek megfelelően. Ebből a szempontból az adventista gyülekezetek sem kivételek. Ezekből messzemenő következtetéseket levonni kb. olyan, mintha a kereszténységet az inkvizícióról ítélnéd meg...

Üdv. Péter

2012. dec. 30. 19:53
 20/44 anonim ***** válasza:
Én évek óta járok egy adventista gyülekezetbe, több olyan embert is megismertem, akinek a szavára adok, vagy jó barátom lett. És olyat is, aki csak külsőleg keresztény. Viszont még nem lettem taggá egy-két tanítás miatt. Az egyik Ellen White prófétasága, amit nem hiszek. Nem vitatom el a keresztényi életét, nem tudhatom. Biztos elszégyellném magam mellette. Biztos példamutató volt családanyaként, testvérként, stb. De én nem gondolom, hogy próféta volt. Ezért nem keresztelkedtem még meg. Ugyanis, ha az adventista egyházhoz szeretnék csatlakozni, el kell fogadnom a hitelveket, közöttük ezt is. Márpedig nem fogok a keresztelő medencében hazudni.
2012. dec. 30. 20:55
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!