Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Neked mi a véleményed Ellen...

Neked mi a véleményed Ellen G. White-ról?

Figyelt kérdés
A vélemény mellé örülnék egy indoklásnak és hogy melyik egyházhoz tartozol. Köszönöm előre is.
2012. dec. 29. 22:24
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:
Kedves utolsó! Köszönöm a válaszod! Akkor ezek szerint Krisztus azt mondta volna, hogy kereszteljétek meg az embereket az Atyának, a Fiúnak a Szent Lélek, és Ellen Gould White nevében?
2012. dec. 30. 21:04
 22/44 anonim ***** válasza:
Mi az, hogy keresztséghez el kell fogadnom egy halott ember titulusát! Felháborító!
2012. dec. 30. 21:05
 23/44 anonim ***** válasza:
Tehát, ha valaki nem vallja E.G.Whiteot prófétának, azt nem keresztelitek meg??? Jól értem?
2012. dec. 30. 22:44
 24/44 anonim ***** válasza:
Igen, mint a muzulmánoknál...
2012. dec. 31. 01:05
 25/44 anonim ***** válasza:

Kedves #21-es és #23-as!

(Nem egy személy vagytok véletlenül?)

Én voltam a #20-as.

Nem, nem mondott ilyet. Én ezt írtam volna? Kérlek, olvassátok el még egyszer a válaszom. Nem vagyok az egyház tagja, és pont azért nem, mert nem értek egyet egy-két tanítással. Az egyik Ellen White prófétasága. Bármelyik egyháznál szeretne az ember megkeresztelkedni, el kell fogadnia a tanításait, hitelveit. Az adventista egyház egyik tanítása, hogy Ellen White próféta volt, illetve pontosabban fogalmazva a prófétaság lelkét kapta ajándékba. A hitelvek közül legtöbbel egyetértek, ezzel nem.

2012. dec. 31. 01:50
 26/44 anonim ***** válasza:
37%

Sziasztok!

Érdekes vélemények érkeztek. Főképp az utolsó (20 és 25) hozzászóló kommentjei leptek meg. Nos akkor menjüknk bele a részletekbe.

Az adventistáknak 28 hitelve van (az új számozás szerint) ebben a 18-as hitelv szól a "prófétaság lelki ajándékáról" (Jóel 2:28-29, ApCsel 2:14-21), Zsid. 1:1-3, Jel. 12:17 és 19:10). Ezt a 17-es hitelv vezeti be, mely arról szól, hogy Isten különböző lelki ajándékokat és szolgálatokat ad az egyháza tagjainak, melyeket az egész emberiség javára kell felhasználniuk. Szó nincs itt titulusról, ahogyan azt a 21-24-es hozzászólók próbálták érteni, E.G.White-nak semmilyen titulusa nem volt az Egyházon belül, sőt még a próféta vagy prófétanő kifejezést sem használta soha magára. Ez csupán egy szolgálat volt, melyet 17 éves korától 70 évig végzett, tanácsolt, új munkákat szervezett, prédikált és írt: 80 könyvet, 200 füzetet, 4600 cikket, és több mint 60.000 oldal kéziratot. Egyetlen cél vezérelte: az embereket visszavezetni a Bibliához. A Szentírás világosabb megértéséhez vezető útmutatónak tekintette az írásait.

Természetesen nem volt tévedhetetlen és ezt az adventisták sem állítják! Lehetnek olyan szélsőségesek, akik így gondolhatják, de talán nem belőlük kellene kiindulni! Ez a hitelv nem jelent ki semmi különösebb dolgot, mint azt, hogy Isten adott kinyilatkoztatásokat az őt követők számára emberek által. Ez a prófétaság lelki ajándéka. Ez nyilvánult meg E.G. White életében, és nyilvánvaló, hogy ez azért adatott, hogy a Szentírást jobban érthessük. Ez megerősíti, és nyilvánvalóvá teszi, hogy egyedül a Biblia az a mérce amellyel minden tanítást és tapasztalatot ellenőrizni kell! Úgy gondolom ebben minden keresztény egyet ért...

Tudjátok az a furcsa, hogy ez semmivel nem jelent többet, mint pl. a reformátusoknál Kálvin János, vagy az evengélikusoknál Luther Márton, és még sorolhatnám. Logikus, hogy attól válik valaki egy adott egyház tagjává, hogy annak hitelveit elfogadja. Ezek a hitelvek építenek egy-egy tanító felismeréseire. Ebben semmi különös nicnsen.

Üdv. Péter

2012. dec. 31. 09:34
 27/44 A kérdező kommentje:

Újra és újra köszönöm a hozzászólásokat.

Nem akartam sértő lenni tegnap, ez sajnos nagy hibám, amit szeretnék már végre elhagyni, hogy túl hamar robbanok és sértésre sértéssel válaszolok. Iszonyú teher ez nekem, szenvedek tőle, mert nem csak magamban okozok felesleges kellemetlenséget, hanem másban is. Nem győzök érte bocsánatot kérni.

EGW-vel kapcsolatban nekem is ugyanazok az érzéseim, ahogy más leírta már. Nem tudok olyat elfogadni, ami nincs benne a Bibliában. Ilyen a más világok szent lakói.

Például.

Viszont maga a közösség figyelemre méltó és bizony minden keresztény közösségnek így kellene kinéznie.

2012. dec. 31. 11:12
 28/44 anonim ***** válasza:

Kedves 20-as, 25-ös!

"Bármelyik egyháznál szeretne az ember megkeresztelkedni, el kell fogadnia a tanításait, hitelveit. Az adventista egyház egyik tanítása, hogy Ellen White próféta volt, illetve pontosabban fogalmazva a prófétaság lelkét kapta ajándékba."

Én is ezt mondtam, hogy ezek szerint, aki nem fogadja el Ellen Gould White-ot prófétának, az nem keresztelkedhet meg az adventistáknál? Magyarán, ha ott vagyok a keresztelő medencében, és megkérdezik, hogy elfogadom-e White-ot prófétának, és azt mondom, hogy nem, akkor hiába az én Krisztusba vetett hitem, nem merítenek alá? Ez minden, csak nem Sola Scriptura, azaz egyedül az írás. Gondolom kedves Péternek ismerősen csengenek ezek a szavak... Cselekedni is kellene, nem csak beszélni róla, szerintem.

" Ez a hitelv nem jelent ki semmi különösebb dolgot, mint azt, hogy Isten adott kinyilatkoztatásokat az őt követők számára emberek által. Ez a prófétaság lelki ajándéka. Ez nyilvánult meg E.G. White életében, és nyilvánvaló, hogy ez azért adatott, hogy a Szentírást jobban érthessük"

Vagy félreérthessük... Kedves Péter! Válaszolnál Ellen G. White Jézus élete című írásából, hogy Jézusnak mikor kellett elmenekülnie a családjával Egyiptomba? Négyszer nagyobb terjedelmű mű, mint a négy evangélium együttvéve, biztos benne van, igaz?

"Tudjátok az a furcsa, hogy ez semmivel nem jelent többet, mint pl. a reformátusoknál Kálvin János, vagy az evengélikusoknál Luther Márton, és még sorolhatnám. Logikus, hogy attól válik valaki egy adott egyház tagjává, hogy annak hitelveit elfogadja. Ezek a hitelvek építenek egy-egy tanító felismeréseire. Ebben semmi különös nicnsen."

DE! Nagyon nagy problémák is vannak ebben. A megkereszteléshez semmi köze! Amikor János, vagy Jézus tanítványai kereszteltek, senki nem kérdezte tőlük meg, hogy milyen alapképzettsége van. Olvasd el az Apostolok Cselekedeteiből:

47. Vajjon eltilthatja-é valaki a vizet, hogy ezek meg ne keresztelkedjenek, kik vették a Szent Lelket miképen mi is?

48. És parancsolá, hogy keresztelkedjenek meg az Úrnak nevében. Akkor kérék őt, hogy maradjon náluk néhány napig. ApCsel 10

36. Mikor pedig menének az úton, jutának egy vízhez; és monda a komornyik: Ímhol a víz: mi gátol, hogy megkeresztelkedjem?

37. Filep pedig monda: Ha teljes szívből hiszel, meglehet. Az pedig felelvén, monda: Hiszem, hogy a Jézus Krisztus az Isten Fia.

38. És megállítá a szekeret; és leszállának mindketten a vízbe, Filep és a komornyik; és megkeresztelé őt. ApCsel 8

A komornyik egy órával előtte azt sem tudta, hogy ki az a Krisztus.

Kik vagytok ti, hogy megmondjátok, hogy milyen dolgokban kell még hinni azon kívül, amit maga Krisztus a mi Urunk mondott? Ki mondta, hogy a szent szellem ajándékaiban kell hinni, és várni? Krisztus az, akitől indul, és akiben véget ér minden, kinek a királyi széke maga az Isten? Oktatást kell hallgatni Tőletek hónapokig, vagy agymosásnak hívjam inkább? Hiszem a teremtő Atyát, és az Ő egyszülött fiát, ki meghalt értünk, az igaz áldozatot, és azt, hogy harmadnapon feltámadt, az első zsenge a feltámadottak közül. Ki eljön az utolsó napon megítélni élőket és holtakat az Atyának a dicsőségében, ki neki adott minden hatalmat, hogy úgy tiszteljük a fiút, amiképpen az Atyát.

És ezt ti megfejelnétek bármiféle emberi tanítással?

Ha nem fogadom el, akkor nem merítetek alá? Sok szégyene van a kereszténységnek, de ezt nem csillapítottátok!

Sziasztok

2012. dec. 31. 15:19
 29/44 anonim ***** válasza:

Kedves Péter!

A #20-as és #25-ös válaszoló vagyok.

Érdeklődnék, hogy mi volt a meglepő számodra a válaszaimban? Illetve segítséget kérnék Tőled. Próféta kontra prófétaság lelki ajándéka. Láthatóan különbséget teszel közöttük, én pedig nem tudok. Én nem tudom, mi a különbség a két megfogalmazás között, hátha Te meg tudod nekem magyarázni.

Úgy emlékszem, nem írta senki, hogy Ellen White mondta volna magáról, hogy ő próféta. Azt adventista egyház mondja róla. Illetve nem. Azt mondja, hogy a prófétaság lelki ajándékát kapta. Na, itt akadok én el, mert nem érzem a két megfogalmazás közötti különbséget. Aki ezt az ajándékot kapta, az nem próféta, hanem ... Akkor mi? Ha pedig nem volt tévedhetetlen, akkor honnan tudod, hogy mit hihetsz el neki? Honnan tudod, hogy mikor melyik kijelentése támadt a Teremtőtől, és mikor tévedett? Érted mi ezzel a gondom?

2012. dec. 31. 15:28
 30/44 anonim ***** válasza:

Kedves #28-as!

Nem értem, miért támadsz engem, hisz ugyanaz a gondom, mint Neked.

2012. dec. 31. 15:31
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!