Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehovák a szüleim, már nem...

Jehovák a szüleim, már nem bírom idegekkel, mit tegyek?

Figyelt kérdés

7en vagyunk testvérek, és most várja anyum a következőt, nincs pénzünk már semmire, de nem védekeznek mert tilos, ezen kívül nem is jövök ki velük, ugyanis én a szemükben bűnös vagyok.

A múltkor meg bezártak a szobámba mikor el akartam menni szórakozni... Mit tehetnék? Nem lehet erről valahogy lebeszélni őket, hogy ez a vallás vagy miez hülyeség úgy ahogy van és csak tönkretesz mindent?? Nem bírom tovább így :(

2008. júl. 28. 17:17
1 2 3 4 5
 21/45 anonim ***** válasza:
0%

Ha Jehova Tanúi a szüleid, akkor nem szép dolog tőled, hogy "lejehovázod" őket. Jehova Tanúinál nem tilos a fogamzásgátlás, sőt ésszerűtlen is, ha ennyi gyerek van egy családban a mai világban, viszont ez az ő döntésük.

Lehet, hogy anyukádék valamilyen tanítást félreértenek, lehet, hogy a neveltetésükből adódóan nehezebb felfogásúak, de ez semmiképpen sem abból adódik, mert Jehova Tanúi. Ők ilyen gondolkodásúak.

Jehova Tanúi nagyon ésszerűen gondolkodnak.

Biztos, hogy nem lehet neked könnyű, hiszen tinédzser vagy, most szeretnél élni, de nem biztos, hogy a szüleid azért "zárnak be", mert gonoszak, hanem azért, mert meg akarnak védeni valamilyen okból, te lázadsz ez ellen, és ezért ezt a módszert tartják a legjobbnak, még akkor is, ha talán ez nem mindig helyes.

Az, pedig, hogy ki a bűnös és ki nem, egyedül Isten dönti el. Nincs jogunk egymás fölött ítéletet mondani, még akkor sem, ha a saját gyermekünkről vagy szüleinkről van szó.

2008. júl. 29. 22:15
 22/45 anonim ***** válasza:
51%

Sajnos a Tanúknál él egy tanítás miszerint nincsenek ünnepeik ( se karácsony se húsvét sem születésnap). S ha jól értettem most épen az fáj a legjobban a kérdezőnek,hogy pl a születésnapját nem engedik megünnepelni neki.

Kár fenn akadni ott,hogy tilos vagy sem náluk a fogamzásgátlás. Szerintem is félreértik az adott tanítást. S a mai világban nehéz 7-8 gyereket nevelni 1 fizetésből. Mert valószínű, hogy a kérdező anyukája folyamatosan GYEd-GYes-n van. Tehát ma korán szült akkor még életében nem dolgozott egy napot sem munkahelyen.

A abba is felesleges bele kötni, hogy Jehováknak nevezi a szüleit magukat. Ma már ez a köznyelv és ha jól tudom ők is elfogadták, hogy így hívjuk őket röviden.

Sajnos kedves kérdező nem tudok neked jobb tanácsot adni ,mint a legelső válaszolók.

15 éves vagy ez egy nehéz korszak neked is és a családodnak is. Mindenki másképp látja a világot.

Talán próbálj meg a tanításokról beszélni valakivel akiben megbízol és leülni a szüleiddel is beszélni arról te mit gondolsz. Ne rohand őket le azzal,hogy nem értesz velük egyet. Ha érdeklődsz a hitük iránt kicsit másképp fognak rád nézni. Nem lesz könnyű meccse de meg kell próbálni. S talán tudsz magadban magatoknak valamilyen középutat kialakítani.

S ha van kedved keress egy nem Jehova Bibliát és olvasgasd azt is:)))

Imádkozom érted!

Egy ref. hitben nevelkedett hívő.

2008. júl. 30. 11:53
 23/45 anonim ***** válasza:
9%

A 'Jehovák' kifejezés akár tudja valaki, akár nem, mindenképpen sértő! De nem ránk! Itt nem mi számítunk, hanem akire előttem is többen hivatkoztak, hogy az ő istenük,

a Biblia istenére igazán sértő! Mi sem fogadjuk el, kedvesen helyesbítünk, ha nem túl intoleráns az illető. Éppen ezért, egy családban még azoktól sem jellemző egy ilyen szóhasználat, akik elpártoltak a hittől, mert annyit már tudnak, hogy ez nem minket sért igazán.

De rövid 'panaszában' a kérdező szinte mindenben mellé nyúlt!

Egyébként attól, hogy a bibliát pl. károli fordította, hidd el, érdemes összevetni más fordításokkal, mert bár szép nagy munka volt tőlük, de néhány tanítás őket is befolyásolta.

2008. júl. 30. 14:07
 24/45 anonim ***** válasza:
24%

Ha Tanú vagy akkor miért nem válaszolsz a kérdező kérdésére?

Szóval mit tegyen? Ne ünnepleje meg a születésnapját? Jól van az úgy,hogy anyukája folyamatosan szül mondván Isten akarja így?

Szóval hogy is van ez? mégis megérdemel valami választ a kötekedésen túl? Nem Vagy a felebaráti szeretet nem erről szól?

Túl nagy kérés ez tőlem?

2008. júl. 30. 17:21
 25/45 anonim ***** válasza:
24%

Tagadhatatlan, hogy ma sok mindent tesznek, gyakorólnak a magukat kereszténynek valló emberek általában, amit a Biblia nem helyesel, vagy egyenesen tílt!

Ez igaznak tartod, vagy soroljam a példákat?

Namost a születésnap nem bibliai, nem keresztényi ünnep, sőt a célja sem egyeztethető össze a Krisztusi tanításokkal.

De, mint mondtam, a legtöbb magát kereszténynek valló ember már sok mindenre nem érzékeny, abból amit az első századi keresztények (Jézus tanítványai) még fontosnak tartottak.

Mondhatjuk, hogy az első keresztények sok olyan dolgott hittek, tettek, amit ma kapásból destruktívnak minősítenének!

Pedig a keresztényi erkölcs azóta sem változott.

Az emberek erkölcshöz való hozzá állása változott, nem kicsit!

Persze, ezeket az ünnepeket is be lehet állítani úgy, mintha egyfajta csodálatos szeretet ünnepek lennének. (Család összejön, ajándékozás stb.)

Csakhogy ezekhez ezekre a napokra nincs szükség!

Nem hinném, hogy a kényszer ajándékozás, mely egyes évfordulókra korlátozódik (éppen ezért sokszor mesterkélt, és nem szívből jön) annyira nemes, erényes, támogatni való dolog lenne.

Az ajándékozásnak pont szívből, spontán, és társadalmi kényszer nélkül kellene történnie.

De ez hogyan lehetséges, ha mindenkinek előre előírják, mikor kell ezt megtenni?

Jó néhány elismert, közéleti emberről tudok, akik pl. bizonyos ünnepeket nem tartanak, egyszerűen nem tartják fontosnak. Ők ezért szélsőséges, társadalmat romboló emberek?

Miért nem döntheti el az egyén/szülő, hogy ezekben mit tart helyesnek, mit nem?

2008. júl. 30. 20:21
 26/45 anonim ***** válasza:
12%
Egyébként a kérdező is válaszólhatna azokra a kérdésekre, amiket feltettek neki.
2008. júl. 30. 20:40
 27/45 anonim ***** válasza:
12%

"Jól van az úgy,hogy anyukája folyamatosan szül mondván Isten akarja így?"

Kedves hozzászóló!

Ha figyelmesen elolvasod az előző kommenteket is, erre a kérdésre kielégítő választ találsz Jehova Tanúival kapcsolatban.

2008. júl. 30. 20:48
 28/45 anonim ***** válasza:
24%

"S ha van kedved keress egy nem Jehova Bibliát és olvasgasd azt is:)))"

Ezt már előttem sokan sok helyen leírták, és úgy érzem tán egyszerű logikai úton is kikövetkeztethető lenne, de azt látom, muszáj újra helyretenni ezt a kérdést.

A "Jehova", vagy "Jahve", esetleg "Jah" rövidítéssel a Biblia Istenének a kinyilatkoztatott személyes neve, az az isten, akire akár katolikusként, vagy protestánsként is hivatkozni szoktak. Csak ők legtöbbszőr nem ejtik ki ezt a nevet, sőt sokan sohasem.

A héberben ezt négy mássalhangzóval írták le: JHWH, vagy YHWH, esetleg JHVH, mivel a héberben nincsenek magánhanzók, ezt a négy betűt valahogy ki kellett ejteni.

Ezek pl. a fennti variációk.

Valójában senki nem tudja megmondani hitelt érdemlően, melyik a helyes kiejtés, mert a zsidók - bizonyos oknál fogva - évszázadokon át nem ejtették ki ezt a nevet.

Így feledésbe merült a pontos kiejtés.

De nem ez a lényeg, hanem a használat, amire minden hívő a bibliában buzdítva van.

A legtöbb ókori nevet sem úgy ejtjük manapság, mint akkor, Jézusét sem.

Mégsem nevezzük állandóan csak bizonyos címeken!

Tehát egyszerű logika: "Jehovák" azért nincsenek, mert a Biblia istene csak egy!

Jehova Tanúi vannak, de ők logikai bukfenc nélkül, semmiképpen nem lehetnek "Jehovák".

Nem tudom, ez eddig érthető-e?

Ezért logikusan általában "Jehova Tanúiként" szoktak bennünket nevezni.

A fenti szöveg, vagyis a "Jehova Biblia" pedig logikai zsákutca, miért?

Mert, ha igy vesszük, akkor csak Jehova Biblia van, nincs is más, mivel a Biblia szerzője Jehova!

Ugye egyszerű?

2008. júl. 30. 21:43
 29/45 anonim ***** válasza:
38%
Uhh...őszinte részvétem.bírd idegekkel,aztán menekülj,költözz amilyen gyorsan csak tudsz.
2008. aug. 2. 21:12
 30/45 anonim ***** válasza:
60%

Én már írtam egy választ, és azt mondom, ne csüggedj... kérj segítséget, ez nem állapot! ne haragudj, de ekkora debilek, hogy a saját gyerekük születésnapját nem ünneplik!!

KITARTÁS!!

2008. aug. 5. 15:02
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!