Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miben tévedett Luther, ha...

Miben tévedett Luther, ha tévedett?

Figyelt kérdés
Ez a kérdés a katolikusoknak szól: miért tévesek szerintetek a protestánsok érvei. Az ellenérvekre lennék kíváncsi. ÉRV + ELLENÉRV formában. Köszönöm!

2014. máj. 2. 19:01
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:

"De, miért másolod le, és elemzed Anxo mondatait? Te, is hibát kersel, nem? Tényleg érdekel, máshol is láttam ilyet, de nem értem. :) "

Most pl. a tiedet másolom le :-)

Azért teszek így, hogy világos legyen, mire reagálok. Egy állítás feltüntetve, majd az arra történő reagálásom, így áttekinthetőbb.

Ahogy a kérdező is kérte: érv+ellenérv formájában.

Természetesen ez együtt jár azzal, hogy az meber hibát talál a másik nézetében (vagy úgy gondolja, hogy hibás). Ez része az emberek közti eszmecserének, a vitának.

Egy dologra viszont szeretném felhívni a figyelmedet:

Anxo nézeteivel kapcsolatban én mindig azok TARTALMÁRA reagáltam, és azokat igyekeztem cáfolni, nem pedig Anxo SZEMÉLYÉT kritizáltam.

Te viszont többedik alkalommal ezt teszed, amikor "nem keresztényinek" "hibát keresőnek" és egyéb módon minősítve címkézed a SZEMÉLYEMET. Ez viszont fontos különbség, és ennek viszont - szerintem - nincs helye a vitában.

Még tovább menve, némi ellentmondást látok abban, hogy felrovod, hogy hibát keresek, ami, ha ez hiba lenne részemről, akkor azt jelentené, hogy te is kerestél egy hibát bennem. Ergo, amiben mást elítélsz, magad is elköveted...

2014. máj. 22. 06:48
 22/28 anonim válasza:

Már értem. :)

Igen, igazad lehet. Lehet hogy bennem is megvan az a hiba, ami benned :)

Egyébként, tévedés ne essék, én sem a személyedet kritizáltam. :)

2014. máj. 22. 14:15
 23/28 anonim ***** válasza:
ok, pacsi :-)
2014. máj. 23. 09:17
 24/28 anonim válasza:
Pacsi :)
2014. máj. 24. 08:19
 25/28 anonim válasza:
Nektek még nem tűnt föl, hogy a kérdező még nem nyilatkozott?
2014. máj. 24. 16:27
 26/28 A kérdező kommentje:

A kérdező vagyok. Szerintem Luther a "Sola scriptura" ("csak a Biblia által való értelmezés") elvével öngólt lőtt magának: a Bibliában sehol sincs olyan írva, hogy csak az írás által lehetséges az értelmezés, sőt: Pál apostol mondja, hogy figyeljünk oda "az írásra és a szóra" - kérdezem én: 1. mi a szó, ha nem a hagyomány? 2. ha Luther mindent a Bibliára bíz, akkkor miért vannak protestáns egyházak, hisz az embereknek ezen elv alapján nincs rájuk szüksége, elég, ha van odahaza egy Biblia!

A másik probléma Luthernál: a hit által való üdvözülés! Nagyon sok helyen elhangzik a Bibliában, hogy a hit önmagában semmit nem ér, ha nincsenek cselekedetek!

2014. máj. 25. 14:15
 27/28 anonim válasza:
Megszólalt a kérdező:)
2014. máj. 25. 14:21
 28/28 anonim ***** válasza:
100%

Ami a reformáció alatt megtörtént, az egy már elindult folyamat betetőzése. Az előreformáció időszakában (azaz jóval Luther előtt) sokan felismerték már, mennyire eltért az egyház a bibliai alapoktól. A Biblia nemzeti nyelvekre történő lefordítása is már elkezdődött jóval Luther előtt.

Ha nincs Luther, lett volna más, csak pár évvel később. Ezzel semmivel nem szeretném csökkenteni Luther érdemeit, de azt látni kell, hogy az egyház akkori romlott állapota automatikusan hozta, hogy lesznek olyanok, akik ezt nem tolerálják. Mert nem alkudhatnak meg a végtelenségig. Luther ma nem váltana ki ekkora hatást, annyi belső reformon esett már át azóta a római katolikus egyház.

2015. febr. 7. 08:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!