Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves hívők! Azt mondjátok...

Kedves hívők! Azt mondjátok hogy van Isten és szeret minket. Akkor miért ilyen a világ amilyen?

Figyelt kérdés
2014. márc. 2. 09:53
1 2
 11/14 KZitus ***** válasza:

Elnézésed kérem kedves kérdező, amiért nem Neked válaszolok:)

"Isten a buták menedéke, akik cselekvésképtelenek és gyengék, ezért egy nem létező felsőbb entitásba kapaszkodnak. Isten nem fog megbüntetni (tekintve hogy nincs)" - erre a véleményre szretnék reagálni egy élettapasztalattal:

„Meg vagyok győződve a Teremtő létezéséről”

Frédéric Dumoulin több mint tíz éve gyógyszerészeti kutatásokkal foglalkozik Belgiumban, a Genti Állami Egyetemen. Régebben ateista volt, de meggyőződött róla, hogy az élet Istentől származik.

Volt bármilyen szerepe a vallásnak a gyermekkorában?

Igen, anyukám római katolikus volt, de amikor a keresztes hadjáratokról és az inkvizícióról tanultam, megundorodtam a vallásoktól, és nem akartam, hogy közöm legyen hozzájuk. Nem keresztény vallásokról is olvastam, és láttam, hogy azok sem jobbak. 14 évesen úgy gondoltam, hogy a vallások romlottsága azt bizonyítja, hogy Isten nem létezik. Így hát, amikor az iskolában tanultam az evolúcióról, arra a következtetésre jutottam, hogy az élet természetes folyamatok során alakult ki.

Miért kezdte el érdekelni a tudomány?

Hétévesen kaptam egy mikroszkópot. Attól kezdve ez lett a kedvenc játékom. Egyebek közt érdekes rovarokat, például pillangókat vizsgálgattam vele.

Mikor kezdett el foglalkozni az élet eredetével?

22 éves koromban találkoztam egy tudóssal, aki Jehova Tanúja volt. Ő abban hitt, hogy az élet Istentől származik, amit nagyon furcsállottam. Azt gondoltam, hogy én majd könnyedén bebizonyítom neki, hogy amiben hisz, az nevetséges. De legnagyobb megdöbbenésemre logikus válaszokat adott a kérdéseimre. Így hát elkezdtek érdekelni azok az emberek, akik hisznek Istenben.

Néhány hónappal később találkoztam egy másik Tanúval, aki elég jártas volt orvosi témákban. Amikor felajánlotta, hogy szívesen beszél a hitéről, éltem a lehetőséggel, mert mindenképpen tudni akartam, hogy miért hisznek egyesek Istenben. Meg akartam szabadítani ettől a téveszmétől.

És? Meggyőzte róla, hogy téved?

Nem, nem sikerült. Elkezdtem tanulmányozni az élet eredetével kapcsolatos elméleteket. Meglepődtem, amikor láttam, hogy néhány

jeles tudós is úgy nyilatkozik, hogy még a legegyszerűbb élő sejt is annyira bonyolult, hogy a földön nem jöhetett létre. Némelyikük azt mondja, hogy ezek a sejtek a világűrből származnak. A mai napig nagyon sok vita van arról, hogyan is keletkezett az élet.

És van olyan dolog, amiben egyetértenek a tudósok?

Meglepő módon sok tudós azon az állásponton van, hogy a természetes folyamatok élettelen anyagból valahogyan élőt hoztak létre. Azon tűnődtem, hogy ha nem tudják, hogyan jött létre az élet egy Teremtő nélkül, akkor hogy lehetnek olyan biztosak benne, hogy ez történt? Úgy döntöttem, megvizsgálom, hogy a Biblia szerint hogyan jött létre az élet.

Milyen következtetést vont le a Bibliával kapcsolatban?

Minél jobban megismertem a Bibliát, annál biztosabb voltam benne, hogy a szavai igazak. Például a tudósok csak nemrég találtak bizonyítékokat arra, hogy a világegyetemnek volt kezdete. Ezzel szemben a Biblia legelső versében, mely úgy 3500 évvel ezelőtt íródott, azt olvashatjuk, hogy „kezdetben teremtette Isten az eget és a földet”.

Azt tapasztaltam, hogy ha a Biblia ír valamilyen tudományos dologról, az mindig megállja a helyét.

A tudományos ismeretei miatt nehéz volt elfogadnia Isten létezését?

Egyáltalán nem. Amikor elkezdtem hinni Isten létezésében, már harmadéves egyetemista voltam. A mai napig úgy érzem, hogy minél többet tanulmányozom az élő organizmusok felépítését, annál inkább meg vagyok győződve a Teremtő létezéséről.

Említene egy példát?

Hogyne. Amikor tanulmányoztam, hogy milyen hatással vannak az élőlényekre a gyógyszerek és a méreganyagok, teljesen lenyűgözött, hogy az agyunk hogyan védekezik a veszélyes anyagokkal és a baktériumokkal szemben. Az úgynevezett vér-agy gát elkülöníti a vérünket az agysejtjeinktől.

Kifejtené bővebben?

Több mint 100 évvel ezelőtt a tudósok felfigyeltek rá, hogy a véráramba juttatott anyagok a test minden részébe eljutnak, kivéve az agyat és a gerincvelőt. Ez fantasztikus, hiszen a parányi hajszálerek rendkívül szerteágazó hálózatán keresztül a vér az agy minden egyes sejtjéhez eljut. A vér minden agysejtet tisztít, táplál és ellát oxigénnel. De akkor hogy lehet az, hogy az agysejtek mégis el vannak különítve a vértől? Ez sok-sok éven át rejtély volt.

Elmondaná, hogyan működik a vér-agy gát?

A mikroszkopikus véredények nem olyanok, mint a műanyag csövek, hogy ami a csövön kívül van, az teljesen elkülönül attól, ami benne van. A véredények falait sejtek alkotják. Ezek a sejtek engedik, hogy anyagok és mikrobák átmenjenek rajtuk és köztük. Ám az agyunkban lévő véredényeket alkotó sejtek másak. Ezek nagyon szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Hihetetlen, hogy egy sor bonyolult mechanizmus biztosítja, hogy néhány dolog, mint például az oxigén, a szén-dioxid és a glükóz szabályozott módon bejusson az agyba a véráramból, ugyanakkor más vegyületek, fehérjék és sejtek ne. Tehát a vér-agy gát molekuláris szinten működik, fizikai, kémiai és elektromos védőfalat képezve. Úgy gondolom, hogy egy ilyen rendszer nem fejlődhetett ki csak úgy magától.

2014. márc. 8. 13:59
 12/14 KZitus ***** válasza:

Kedves kérdező. Szeretnék hozzászólni a kérdésedhez, amely figyelve a világ mai állapotát - jogos. Igazad van, Isten tényleg szeret minket embereket, hiszen a Fiát is odaadta értünk! De miért volt szükség a Fia feláldozására? Ha megkapod erre a kérdésre a választ, akkor a saját kérdésedre is megkapod.

A kérdéshez tartozik tisztázni: ki és miért uralkodik ma?

EGY alkalommal Jézus ezt mondta: „most fogják kivetni e világ uralkodóját.” Később azt is hozzátette, hogy „nincs felettem hatalma”, és hogy „e világ uralkodója megítéltetett” (János 12:31; 14:30; 16:11).

Kiről beszélt Jézus?

Figyelembe véve, hogy mit mondott róla, nyilvánvaló, hogy nem az Atyjára, Jehova Istenre utalt. Ki akkor „a világ uralkodója”? Hogyan „fogják kivetni”, és mit jelent az, hogy „megítéltetett”?

Egy bűnszervezet vezetőjéhez hasonlóan az Ördög is büszkén dicsekedett a hatalmával, amikor megkísértette Jézust, Isten fiát. Miután megmutatta neki a világ „összes királyságát”, ezt ajánlotta fel: „Neked adom mindezt a hatalmat és ezek dicsőségét, mert nekem adatott, és annak adom, akinek csak akarom. Ha azért imádatot mutatsz be előttem, mind a tiéd lesz” (Lukács 4:5–7).

Ha az Ördög pusztán a gonoszság, ahogy azt egyesek gondolják, akkor hogy értsük magát a kísértést? Jézus nem vitatta az Ördög emberiség feletti hatalmát, sőt, elismerte, hogy „a világ uralkodója”, és azt is mondta róla, hogy „gyilkos” és „hazug” (János 14:30; 8:44).

Úgy 60 évvel azután, hogy az Ördög megkísértette Krisztust, János apostol emlékeztette a keresztényeket arra, milyen óriási befolyása van az Ördögnek: „az egész világ a gonosz hatalmában van.” Azt is írta róla, hogy „az egész lakott földet félrevezeti” (1János 5:19; Jelenések 12:9). Egyértelmű, hogy a Biblia szerint „a világ uralkodója” egy láthatatlan szellemszemély.

De milyen mértékű az emberiség feletti hatalma?

Megosztja hatalmát a cinkosaival

Amikor Pál apostol arról írt, hogy a keresztényeknek harcot kell vívniuk a hitért, azonosította legfőbb ellenségeiket. Nyíltan ezt mondta: „nem vér és test ellen van viaskodásunk, hanem a kormányzatok ellen, a hatalmak ellen, e sötétség világuralkodói ellen, az égi helyeken levő gonosz szellemi erők ellen” (Efézus 6:12). Ennélfogva ez a harc nem emberek közt folyik, mivel „nem vér és test ellen van”, hanem „gonosz szellemi erők ellen”.

A „gonosz szellemi erők” nem egyszerűen a gonoszságra utal, hanem hatalmas és gonosz szellemszemélyekre. Tehát az Ördög lázadó angyalok által gyakorolja a hatalmát, akik „elhagyták a maguk megfelelő [égi] lakóhelyét” (Júdás 6).

A Bibliában Dániel prófétai könyvéből megtudjuk, hogy ezek a világuralkodók már ősidők óta gyakorolják a hatalmukat. Dániel nagyon aggódott a zsidó társaiért, akik i. e. 537-ben visszatértek Jeruzsálembe a babiloni száműzetésből, ezért 3 héten át imádkozott értük. Egy angyal, akit Isten Dániel megnyugtatására küldött, elmondta a prófétának, hogy miért késlekedett: „a perzsa királyi birodalom fejedelme huszonegy napig szembeszállt velem” (Dániel 10:2, 13).

Ki volt ez a fejedelem? Az angyal nyilvánvalóan nem a perzsa Círusz királyról beszélt, hiszen ő kegyesen bánt Dániellel és a zsidókkal. Ezenfelül, hogy is tudna egy hús-vér ember három héten át ellenállni egy szellemteremtménynek, mikor egyetlen angyal képes volt arra, hogy 185 000 kiváló harcost elpusztítson mindössze egy éjszaka alatt? (Ézsaiás 37:36). Ez az ellenséges perzsa fejedelem csakis az Ördög egyik cinkosa, vagyis egy démon lehetett, aki hatalmat kapott a Perzsa Birodalom felett. A beszámoló szerint Isten angyala később azt mondta, hogy még egyszer harcolnia kell „Perzsia fejedelmével”, és hogy egy másik démonfejedelem, „Görögország fejedelme is jön” (Dániel 10:20).

Milyen következtetésre juthatunk ebből? Arra, hogy igenis vannak láthatatlan világuralkodók, azaz démonfejedelmek, akik a vezérük, Sátán, az Ördög irányítása alatt osztoznak a világ feletti hatalmon.

Hát ez az oka, hogy egyenlőre, ameddig Sátán még működhet, ilyen kegyetlen világ alakulhatott ki.

De valamivel tisztában van Sátán is: " Ezért örvendjetek, ti egek, és ti, akik azokban lakoztok! Jaj a földnek és a tengernek, mert lejött hozzátok az Ördög nagy haraggal, mivel TUDJA, HOGY RÖVID IDEJE VAN.”Jelenések 12,12

2014. márc. 8. 14:21
 13/14 anonim ***** válasza:

Nos, kedves KZitus. Ha megengednéd, összegezném eme hosszú lére eresztet mondandód. A lényeg, hogy Isten létére egyfajta bizonyítéknak gondolod/gondoljátok a világunk, az emberi test (egyelőre) megmagyarázhatatlan komplexitását.

Az ember mindig is így működött. Amit nem tudtunk megmagyarázni, aköré építettünk valami magyarázatot - akármennyire is nem volt racionális alapja (pl. lidércfény). Muszáj volt minden kis lyukat betömnünk. Na mit gondolsz, mi történt a múltban, amikor még semmire sem tudták a választ? Megszületett a vallás. És nem, nem csak Isten létét tagadom, vagy a kereszténységet bírálom, hanem minden vallást. Mert ugye az se gyanús, hogy ezer meg ezer vallás létezik, mindegyik azt hirdetve, hogy az ő istene(ik) az egyetlen(ek), az igazi(ak). Van itt akkor millió meg millió valódi felsőbb entitás, csak senki sem szólt nekik, aztán nem tudnak egymásról. Mert tudtommal egyetlen egy szent könyv sem említ egy szót se egy másik vallás istenéről. Meg aztán más kontinens, más vallás? Hogy hogy a Teremtő képes volt mindent létrehozni, de az inkáknak vagy mondjuk az indiaiaknak meg elfelejtett szólni, hogy hahó, én vagyok az igazi, vagy oda miért felejtett el postázni pár Bibliát?

Úgyhogy előre hívek, éljenek a gyerekeket molesztáló papok, tömjük az egyház zsebét, ne törődjünk a mindennél több halált követelő vallásháborúkkal!

2014. márc. 8. 22:52
 14/14 világvége1 ***** válasza:
A gonoszok miatt ilyen, nem Isten miatt. Ő csak nem segít nekik (nem szereti őket).
2020. jún. 22. 23:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!