A katolikus egyház még mindig azt vallja, hogy a Bibliát megfelelően értelmezni laikus (nem felszentelt pap, de hitét gyakorló személy) nem képes, hanem az egyházé az a jog?
Tudomásom szerint a Római Katolikus tanítások egyike az, hogy a Biblia értelmezése az egyház vezetőinek a feladata, ők képesek azt helyesen értelmezni és ezért az ő kötelességük azt tanítani a híveknek a templomban (ezért is kötelező a mise).
Ezzel szemben a protestánsok egy része azt vallja, hogy bárki ( bárki = nem csak egyházi személy, hanem laikus is, de pl. nem egy egyéves gyerek "értelmezésére" gondolok) értelmezheti a Bibliát, az nem kizárólagosan az egyház jogkörébe tartozik.
Szia kérdező.
Az, hogy az egyház mit mond nem tudom, De a Biblia nem azt mondja, hogy a katolikus egyház aki jól értelmezi azt,és csak Ők értelmezik jól, mert Jézus egy értelmes osztályt nevezett ki erre a feladatra, és ebben nem szerepel papi, és laikus szerep.
De a tettei is mind erről tesznek bizonyságot.
Kedves első válaszoló!
Ha nem tudod a kérdésre a választ (A katolikus egyház(!!!) mit tanít az említett témával kapcsolatban...), akkor miért írsz egyáltalán ide?
Erről soha nem hallottam! Pedig elég sok papot ismerek, mert az öcsém is az volt. (már meghalt)
Ha igaz lenne, akkor miért javasolnák, hogy olvassuk a Bibliát és a szentírást.
A mise sem azért kötelező, hogy a prédikációt hallgasd, hanem, hogy megadd Istennek is, ami az Istené.
A reformátusoknál is a Bibliát "magyarázza" a lelkész.
Szia!
Igen ezt vallja:
A Római Katolikus Egyház szerint az isteni kinyilatkoztatás a Biblia és a szentlélek sugalmazására keletkezett hagyományból (pl. zsinati és pápai határozatok) lehetséges.
A protestánsok szerint az isteni kinyilatkoztatás csak a Bibliából ismerhető meg, az egyházi hagyomány emberi eredetű.
A Római Katolikus Egyház szerint a Biblia értelmezése a Szentlélek állandó irányítása alatt álló egyház feladata.
A protestánsok szerint az egyházban nincs a Biblia értelmezésére szolgáló hatóság, a Biblia isteni tartalma minden kereszténynek feltárul.
Üdv. Péter
1-ső vagyok,
tudom mit tanít az egyház nagyon is. valamikor Katolikusnak készültem
A biblia szerint ahogy írtam megvan az erre való kinevezett személy, de az nem a Katolikus egyház, de nem is a Református....
Akkor melyik?
Az ortodox?
Mert elmondod, hogy pl. melyik nem, de hogy melyik igen, arról hallgatsz... :S Elárulod? Érdekelne, komolyan.
Előre is köszönöm szépen, ha megosztod. :)
Szia kérdező.
szerintem Te magad is tudod. Egyébként pedig a Máté 24:45-47 versekben van.
S nem hiszem hogy el hiszed, mint ahogy sokan nem hiszik annak ellenére, hogy írva van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!