Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Tizparancsolat: tiszteld...

Tizparancsolat: tiszteld atyadat es anyadat! Mit tegyek, ha keptelen vagyok erre?

Figyelt kérdés

Anyukammal jo a kapcsolatom, szeretjuk egymast, de apaval nem, alkoholista, es lelkileg bantalmaz engem. Allondoan Isten nevevel karomkodik, csunyan beszel, engem is elhord mindennek, sokat sirok miatta. Keptelen vagyok tisztelni, nincs benne semmi, amiert melto lenne ra.

Akkor ezzel a pokolra kerulok?

2014. jan. 12. 15:50
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:

"Az okoskodjon, aki eddig mond betartotta!!!"

Khm-khm, ki is akart itt okoskodni? :-)

2014. jan. 12. 18:06
 12/30 anonim ***** válasza:

"Ne hazudj, és mások becsületébe kárt ne tégy!"

Ha mondjuk háború lenne és a családod a pincében lenne (te meg kint mondjuk) és odajönne egy ellenséges katona hozzád, megkérdezve, hogy: "a családod itt van?"

akkor te nem hazudnál?

Akkor te azt mondanád, hogy "igen itt", csak azért, hogy betartsd a parancsolatot?

De ha betartod, akkor több ember halálát okozod, mint ha hazudnál. Egy gyilkosságot okozol, legalábbis részben. Az nem bűn?

Ilyen esetben helyesebb hazudni, nem?

Vagy mégsem?

Akkor most hogy kell értelmezni ezt a parancsolatot?

Hm..., nem kell mégiscsak megmagyarázni a parancsolatokat? Nem kell mégiscsak beszélni róluk?

És nem csak mint egy gép betartani azokat, úgy, hogy azt se tudjuk, mit jelentenek?

Ha nincs bátorságod elmélyedni az írásban, csak felszínesen "betartani", akkor semmit nem értettél meg belőle, nem is jutott el hozzád az írás.

Egy álomvilágban élsz, ami lehet, hogy most kényelmesnek tűnik, de egy idő után szorítani fog.

2014. jan. 12. 18:16
 13/30 anonim ***** válasza:

Az a legfontosabb, hogy megtudj neki bocsájtani bármit is tett.... "Ne menjen le haraggal a nap".

Imádkozz érte és próbálj meg kedvesen viszonyulni hozzá, de haragudni ne haragudj rá:

"Az engedelmes felelet elfordítja a harag felgerjedését; a megbántó beszéd pedig támaszt haragot."

Példabeszédek 15:1

Egy kis jó tanács:

A tiszteletet fontos megadni, de szeretni nem kell őt és nyilván nem ugrunk a kútba, ha ő azt szeretné :)

2014. jan. 12. 18:48
 14/30 anonim ***** válasza:

A parancs valójában hosszabb:

"Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú életû légy a földön, ..." ( 2Móz. 20:12 )

Itt ugyan az atya van elõl, de 3Móz. 19:3-ban : "Mindenki anyját és atyját félje" vagyis nincs sorrend, egyaránt, egy formán kell. Más kérdés, hogy rendkívüli esetben jogos lehet az engedetlenség. De akkor is gondolni kell arra, hátha segíthetsz rajta. Mondom hátha. Nem vagyok ott, nem tudom. Ha nem, marad a kikerülés, ahogy néhányan elõbb is írták.

Esetleg Anyuval megbeszélni, mitõl lett ilyen ( biztos nem úgy született, valszeg akkor sem ilyen volt, mikor összeházasodtak :) ). Ne értsd félre, tudom, nem biztos, hogy bármit lehet tenni, de hátha.

"Hogy hosszú életû légy": ha tiszteled, erre fogod nevelni gyerekeidet, így õk is tisztelni fognak, emléked megmarad, hosszú életû leszel. ( Nem arról van szó, hogy aki nem tiszteli, meghal. )

2014. jan. 13. 02:28
 15/30 anonim ***** válasza:

A 10 parancsolatban nem áll olyasmi, hogy ne hazudj. Hanem hamisan ne tanúskodj...

Persze hazudni sem mindig van értelme és általában nem jó.

[link]

Ez alapján csak a szombatot vagyok hajlandó beismerni, hogy nem tartom, de nem is érdekel.

Mások szemszögéből a paráznában is vétkes vagyok, de az sem érdekel.

A tiszteld a szüleid pedig nem azt jelenti, hogy minden áron szolgálod őket. Hanem hogy nem bánsz velük úgy, mint a kutyával (főleg amikor idősebbek lesznek).

Illetve jobb esetben kicsit tapasztaltabbak mint te. De manapság már ez sem igaz.

Igazából nem tudom, hogy hol írnak a megkövezésről.

De ha tényleg mindenért az jár, akkor könnyű tisztelni a szüleinket, hiszen aki nem jó fej szülő, azt megkövezték. Ergo nem volt kit tisztelni.

2014. jan. 13. 02:51
 16/30 anonim ***** válasza:
Na jó, ha a másolás lopásnak számít, meg a letöltökedés, akkor abban is vétkeztem már. De az sem nagyon izgat.
2014. jan. 13. 03:03
 17/30 anonim ***** válasza:
Magyarul egy tolvaj parázná vagyok és még a sonkás melegszenyát is megeszem (sajttal). :S
2014. jan. 13. 03:08
 18/30 anonim ***** válasza:

Rivulets of Silver Tears: hát ejnye. De legalább őszinte voltál, ez biztosan jó pont. És a szüleidet tiszteled-e? Csak hogy ne térjünk el nagyon az eredeti témától...

Egyébként szerintem nincs olyan ember, aki nyugodt lelkiismerettel elmondhatná magáról, hogy ő minden egyes parancsolatot betart. Az élet nem egy cukormázas habos torta, ahol minden tökéletes. Mi is tökéletlenek vagyunk.

2014. jan. 13. 03:22
 19/30 anonim ***** válasza:

Hát remélem kedves válaszoló, hogy ez beszámít :D

Rosszabb esetben meg megyek tűzifának a padlófűtéshez és ropogósra...

A szüleim nem élnek együtt, de szeretem mindkettőt. (talán jobb is így)

Természetesen van amikor nekem van igazam, de komolyabban nem szoktunk veszekedni, főleg nem haragot tartani.

Csak hát ez a sok stressz, meg attrocitás...Szóval néha kicsit agresszív vagyok. A templomot kerülöm, meg rendmániában sem vagyok az elsők között. De tök jól kijövünk.

Nagymamámtól viszont a falra tudnék mászni és komolyan gonosznak érzem magam miatta. Néha már kezdek azzá is lenni.

És valóban. Nem tökéletes az élet. De tökéletessé lehetne tenni, ha emberek szeretnék egymást.

2014. jan. 13. 03:31
 20/30 anonim ***** válasza:

"Rosszabb esetben meg megyek tűzifának a padlófűtéshez és ropogósra..." :-D Ez vicces volt.

Szerintem nem lenne tökéletes a világ akkor sem, ha az emberek szeretnék egymást (sajnálom...), szeretetből is sok ostobaságot el lehet követni. Persze a szándék a fontos.

2014. jan. 13. 03:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!