Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Tegyük fel, hogy Isten teremte...

Tegyük fel, hogy Isten teremtette az univerzumot. De akkor Istent ki teremtette?

Figyelt kérdés
Ugyebár köztudott hogy a semmiből nem lesz valami, tehát alkotó nélkül nincsen alkotás. Ez alapján az elv alapján mondják, hogy Isten teremtette a világot. Na de ez alapján az elv alapján kérdem én: Ki teremtette Istent? Hogyan keletkezett? És aki Istent teremtette Ő hogy jött létre? És így tovább.

2013. dec. 30. 17:29
1 2 3
 21/25 Rafael Csaba ***** válasza:

Bizonyítsd be, hogy nincs Isten.

Mind a keleti, mind a nyugati hagyományok pontosan meghatározzák Isten fogalmát. Erre épült a kultúránk, s filozófia rendszereink.

Az alig 300 éves tudományunk sok mindent elért fizikai szinten, de miből gondolja, egy tudós, hogy tud ontológiai kérdésekre hitelesen válaszolni? Miből gondolja mondjuk egy biológus, hogy állást tud foglalni Isten létezése kapcsán? (főleg, ha életében nem kutatott a téma kapcsán, sőt még csak egy imát sem mondott, el, hogy tapasztalata legyen annak lelki szimptómáiról)

Nagyon fontos, hogy egy valódi tudós, felismeri az egységet az anyagi megnyilvánulásokban. Gondoljunk itt a fraktálokra, a matematikai arányosságokra az élőlények felépítésében stb.(aranymetszés, phi arány stb).

Tehát egy igazi tudós eljut odáig, hogy vmi féle Rend van az Univerzumban, vmi Minta, ami szerint minden felépül. Ehhez filozófiát, hitet pedig már egyénileg választ.

A lélek egy transzcendens fogalom, tehát anyagi eszközökkel nem mérhető, nem megfigyelhető, ám lévén mi is transzcendens lelkek vagyunk, akik anyagi testtel is rendelkeznek, szerezhetünk tapasztalatokat transzcendens szférákból, kellő elmélyüléssel, befelé fordulással, lelki gyakorlatokkal.

2014. jan. 8. 13:24
 22/25 anonim válasza:

> Bizonyítsd be, hogy nincs Isten.

A Láthatatlan Spagettiszörny nem létezését sem tudom bebizonyítani, azon egyszerű oknál fogva hogy valami nem létezésére lehetetlen bizonyítékot felmutatni. Ezért kell valaminek a létezését bizonyítani és nem fordítva.

> pontosan meghatározzák Isten fogalmát

Igen, Istenről van egy csomó állítás csak bizonyíték nincs.

> Tehát egy igazi tudós eljut odáig, hogy vmi féle Rend

> van az Univerzumban,

Minden tudós tudja hogy vannak szabályszerűségek, pont ezeket akarják megtalálni.

> de miből gondolja, egy tudós, hogy tud ontológiai

> kérdésekre hitelesen válaszolni?

#12 keverte ide a tudományt amivel hibásan akarta bizonyítani hogy miért nem hisznek egyesek Istenben. Egyébként valami tekintélyelvűség mentén akarod kizárni hogy tudósokat?

> A lélek egy transzcendens fogalom, tehát anyagi

> eszközökkel nem mérhető

Értem én hogy van egy istenképed/hited, mint ahogy mindenki másnak is lehet ugyanilyen okból, de ez még nem jelenti a létezését. A télapó se létezik azért mert a gyerekek hisznek benne.

2014. jan. 10. 18:50
 23/25 anonim válasza:

Hoppá!

akarod kizárni hogy tudósokat = akarod kizárni a tudósokat

2014. jan. 10. 18:52
 24/25 Rafael Csaba ***** válasza:

"A Láthatatlan Spagettiszörny nem létezését sem tudom bebizonyítani"

Nem is kell, hiszen létezésére nincsenek hiteles forrásaink.

Ám Isten létére van, megannyi szentirat és filozófia rendszer. Először ezeket kell cáfolnod. Először kezdheted mondjuk a hindu filozófiák közül a "vaisésika" (részecske elmélet)logikai cáfolatával.

"azon egyszerű oknál fogva hogy valami nem létezésére lehetetlen bizonyítékot felmutatni."

Itt retorikai hibát követsz el, hiszen premissza nélkül állítasz fel konklúziót. Isten nem léte egy konklúzió. Mielőtt konklúziót írsz, tessék premisszát állítani, vagy cáfolni. (mondjuk a már említett hindu kozmogóniák egyikét)

"Ezért kell valaminek a létezését bizonyítani és nem fordítva."

Ez abban az esetben igaz, ha nincsenek források, amik alátámasztják a "vminek" a létét. De ezt már fenn tisztáztam.

"Igen, Istenről van egy csomó állítás csak bizonyíték nincs. "

Jaj-jaj, erről írtam a bejegyzésemben...

Ezt most nem fejteném ki, helyette beszúrok egy slókát a Bhagavad-Gitából (9.2), amin érdemes meditálni:

"Ez a tudás a bölcsesség királya, a legnagyobb titok az összes titok közül. Ez a legtisztább tudás, és mivel megvalósítása által közvetlen tapasztalatot nyújt az önvalóról, ez a vallás tökéletessége; örökkévaló és örömmel végezhető."

Közvetlen tapasztalat... Érted? :)

"Minden tudós tudja hogy vannak szabályszerűségek, pont ezeket akarják megtalálni."

Egy jó tudós meg is találja. S ha van személyes kapcsolata Istennel, be is tudja illeszteni egy transzcendens világképbe, pláne, hogy ez összhangban van a szentiratok állításával.

"Egyébként valami tekintélyelvűség mentén akarod kizárni hogy tudósokat?"

Ezt nem igazán értem... nem tekintély elvűségről van szó... egyszerűen nem értenek hozzá... Mint ahogy én sem értek a biokémiához.

"A télapó sem létezik"

Nem is mondta senki komolyan, hogy létezik. Ezt megint egy retorikai hiba.

Üdv, Csaba

2014. jan. 10. 23:11
 25/25 anonim válasza:

Szia Csaba!

> Nem is kell, hiszen létezésére nincsenek hiteles

> forrásaink. Ám Isten létére van, megannyi szentirat és

> filozófia rendszer. Először ezeket kell cáfolnod.

Az nem bizonyíték hogy valaki leírja a véleményét valamiről. Ha csak egy bizonyíték is lenne, már e téma kérdése sem merült volna, mert makacsul, megcáfolhatatlanul oda lenne írva minden Isten létét firtató kérdéshez mint Válasz. Az okosabbja megértené a többi meg megtapasztalná és nem lenne vita.

> Itt retorikai hibát követsz el, hiszen premissza nélkül

> állítasz fel konklúziót. Isten nem léte egy konklúzió

Nem, nem, fordítva. Rengetegen írták már le hogy milyen Isten, de egyik sem bizonyíték. Persze nem álltam neki megcáfolni mindet, arra egy élet se lenne elég. Megelégszem azzal hogy sokan Isten keresésére teszik fel az egész életüket, bizonyítékot keresve. De amíg nincs ilyen addig számomra a bizonyíték nem léte a nemlét bizonyítéka.

> tekintélyelvűség

Öööö...arról van szó hogy elvárásom Isten megtapasztalásával kapcsolatban egyszerű: olyan mint egy pohár víz, iszok belőle és jól esik. Tudom, érzem, megvan. Továbbá az eszem azt diktálja hogy ez a tapasztalat nem lehet szubjektív, tehát bárki más is megtapasztalhatja ugyanúgy. Engem zavar hogy Isten jól elbújt de azért figyel és a létét magyarázni kell. Most visszanézve azt hiszem az eddigi válaszaim is ezt tükrözik.

Szóval szerintem Isten szubjektív, mert mindenki azt képzel amit akar. Szüleim "gyenge ateisták", én gyerekként - ők támogattak ebben - eljártam hittan órákra hogy saját véleményt formáljak. Beszélgettem vallásos ismerősökkel. Szép volt, jó volt csak éppen semmit nem "találtam" azon kívül hogy láttam pár boldog embert.

Úgyhogy az én közvetlen tapasztalatom hogy nincs semmilyen isten. Elfogadtam hogy a világban magunkra vagyunk utalva, nincs fentről segítség. De ez nem jelenti azt hogy ha valami bizonyíték az ölembe hullana akkor tagadnám Isten létét. Csak már nem keresem. Meg néha leírom a véleményemet. :)

2014. febr. 9. 22:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!