Ezt hogyan magyarázzák, akik a háromságban hisznek?
A számozott kérdésekre írjatok biblikus választ. Off, illetve témakerülő kérdés nem érdekel. Kíváncsian várom válaszaitokat.
1. János 17:21
"Hogy mindnyájan egyek legyenek; a mint te én bennem, Atyám, és én te benned, hogy ŐK IS EGYEK LEGYENEK MI BENNÜNK: hogy elhigyje a világ, hogy TE KÜLDTÉL engem. "
Ha szó szerint értjük, Jézus minden tanítványa egyenlő vele és Istennel.
Galátziabeliekhez írt levél 3. rész 28. "Nincs zsidó, sem görög; nincs szolga, sem szabad; nincs férfi, sem nő; mert ti mindnyájan EGYEK vagytok a Krisztus Jézusban. "
2. Jézus kihez imádkozott, ha ő maga az Atya? Ráadásul azt mondta Atyjának, hogy "ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied." (Lukács 22:42)
3. Mikor tanítványai megkérdezték Urunkat, hogy mikor jön el a vég, azt mondta, hogy azt senki sem tudja, csak az Atya. Tehát ha az Atya tudja, ő viszont nem, hogyan lehetnének egyazon személy?
"Nem cáfolom Jézus isteni mivoltát" - nem cáfolod, de el sem fogadod...
"És ahogy az írás mondja, Jézus "az egész teremtés elsőszülöttje""- kérek egy hivatkozást
"Fel tudtok hozni 3-4 Bibliaverset, amit a háromságtan bizonyítékának tekintettek. Ezzel szemben több száz vers cáfolja. Akkor melyik a helyes értelmezés? Melyikre van több bizonyíték? " okés, tehát ha szerzek több millió, sőt milliárd embert aki nem fogadja el Istent, akkor nincs is?? ez nem ilyen egyszerű...ahogy az írás sem az...az írás nem mondhat ellent önmagának, de ha ti nem fogadjátok el Jézus isteni mivoltát, akkor bizony összeütközésekbe fogtok jutni
De elfogadom, hiszen isteni természetű lény, de ezt írtam is.
Az írást meg nem lehet emberek véleményéhez hasonlítani.
Tessék egy katolikus Bibliából:
Kolosszé 1:15
"Ő a láthatatlan Isten képmása,
és minden teremtmény elsőszülöttje,"
Azt mondod, azért mondta, hogy az Atya nagyobb, mert akkor levetette hatalmát.
Akkor itt egy vers, ami Krisztus mennybemenetele után lett leírva:
1Korintusz 11:3
"Akarom pedig, hogy tudjátok, hogy minden férfiúnak feje a Krisztus; az asszonynak feje pedig a férfiú; a Krisztusnak feje pedig az Isten." Itt is azt írja, hogy az Atya nagyobb, mert ugyanúgy, ahogy a férfinek feje Krisztus, Krisztus feje az Isten.
Kedves kérdező! A kérdésed jó, de sajnos nem pontos, mert részben nem úgy fogalmaztál, mint ahogy a háromságban hívők elvárnák, amibe általában - amint észreveszik, már aki észreveszi ugye - bele is szoktak kötni. Pl. a hivatalos katolikus tanítás szerint nem ugyanazon személyekről van szó, amire fel is hívták a figyelmed már az első oldalon.
Azért írtam, hogy nem mindenki veszi ezt észre, mert sokan, SOKFÉLEKÉPPEN gondolkodnak erről a nem bibliai tanról. Majdhogynem annyiféle elképzelés van forgalomban, ahány védelmezője.
Azt persze lehet látni, hogy ez jórészt érzelmi alapú ragaszkodás tőlük, hiszen józanul és racionálisan megvédeni NEM LEHET ezt a pogány filozófiát, de még kevésbé nem a bibliából, amely azért tagadhatatlanul racionális mű! Éppen ezen ésszerűsége miatt könnyű leleplezni és hatásos érvekkel semmissé tenni belőle ezt a bibliaidegen filozófiát.
Egy kis segítség ehhez egy másik kérdésben, mivel már rengeted ilyen kérdést tettek fel:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__4..
bizony ,bizony mondom néktek...
ÁMEN!
Kedves kérdező!
Azt javaslom először a 4 Evangéliumot tanulmányozd és Jézus gondolkodásmódját vedd át. Mk 1,15: Betelt az idő, elérkezett hozzátok Isten Országa, ALAKÍTSÁTOK ÁT GONDOLKODÁSOTOKAT és higgyetek az örömhírben. (Ezt a fajta fordítást úgy tudom csak a Vida János fordítása osztja bár ez áll legközelebb az eredeti göröghöz.)
Te is valaha EGY voltál Istennel és egyszer z is kell, hogy légy újra. Ez nem azt jelenti, hogy ugyanaz leszel, tehát Isten. A természeted emberi marad csak részesülsz az isteni természetben is.
Jézus azt mondta, hogy aki Engem lát látja az Atyát. A király követe nem mondhatja, hogy aki engem lát látja a királyt, csak hogy a királyt képviselem. A képviselő, vagy követ nem az, akit képvisel.
Szentháromságtanilag a következőről van szó: Istenben más a három és más az egy. A három a személye, az egy a természete. Hogy miért van három személye? Egyszer, amikor még régen tanultuk az iskolába a teremtéstörténetet, akkor felfigyeltünk arra, hogy ezt mondja az Isten: teremtSÜNK. Az Isten már akkor is három személyben megvolt, amikor még teremtett lélek nem létezett. De Ő akkor is SZERETET volt. SZERETNI EGYEDÜL NEM LEHET. Olyan nincs, hogy én most szeretek... Mindig van valaki, AKI szeret, valami, AMIT szeret és VALAMI ÁLTAL teszi azt. Azt Atya a Fiút szereti a Szentlélek által és ez folyamatosan árad. Soha nem statikus, mindig aktualizált. Ha nem árad, akkor nincs. Mit csinál a szél ha nem fúj? NINCS. Ezért is nevezik a teológiában Istent Actus Purus-nak vagyis Tiszta Cselekvésnek. Érdemes megfigyelni, hogy ahogy létben tart mindent Isten, az is mindig mozgásban van. Minden mozog. Bennünk is az atomokban az elektronok is fénysebességgel repesztenek.
3. Jézus nem volt mindent tudó. Jézus és az Atya nem egy azon személy. 2 külön személy de a természetük EGY. A természetük a szeretet.
Kedves utolsó válaszoló! Ajánlanám neked is a 35-ös válaszom alatti linket, ott választ kapsz a felvetésedre és még sok már hamis érvre a háromság bizonyítékait illetően.
A 18-as választól indul a lényegi érvelés.
Vajon miért van szükség rengeteg álérvre, sőt egyes fordításokban betoldásokra a háromság védelmében? Mennyire lehet akkor az megbízható tanítás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!