Ha segítek felebarátomnak, akkor miért érzem úgy, hogy kihasznál?
A segítés belőled fakad. Adható, de nem kényszer.
Ha úgy érzed kihasználnak, -mivel te kezdeményezed, így bármikor le is állíthatod.
Olvasatomban nem ezzel van a problémád, hanem egy másik gyakori dologggal, mégpedig, hogy nem tudsz nemet mondani. Ezt is gyakorold.
Jó, ha segítesz, de ne legyél balek és mások csicskája. Nem erről szól a biblia.
Inkább arról, hogy legyél bölcs.
Akik mindenáron olyan igékkel jönnek, hogy fordítsd oda a másik orcádat és hasonlók...nos ők finoman szólva is manipulálnak.
Ez csak az egyik része az igei látásoknak. Másik része az amit írtam. Kell az egyensúly ebben is, mint minden másban.
Amit és ahogy most csinálod, ez így szélsőséges.
Gondold azt, hogy Jézus is azt tette, amit akart. Nem engedte jobban kihasználni magát, mint ameddig elmehetett. Többször próbálták rávenni dolgokra, de ami nem felelt meg, abba nem ment bele. Szívesen segített az embereknek, de azért mindennek meg van a határa.
Akik pedig erőszakosak voltak vele, -nagyon is keményen vissza tudott vágni nekik és helyre tette őket.
Tanuld meg, hogy Jézus szelíd és alázatos, de ugyanakkor igen határozott és emlékezz, mikor ostorral kikergette a pénzváltókat a templomból és asztalokat döntött fel.
Ugyanaz a Jézus és akkor is Isten tökéletes akaratában járt.
Nem kell félned nemet mondani. Minden jogod meg van hozzá.
Nem kell engedned, hogy a véredet szívják és válogasd meg a barátaidat.
Én nem nevezném azt barátnak, ahol te egyoldalúan csak adsz és nem kapsz vissza semmit.
Saját példám, de jó rávilágít amit írtam:
-szívesen köszöntök embereket karácsonykor, szülinap ..stb.
Egyszer-kétszer megteszem, de ha mindig csak én köszöntöm, ő pedig legfeljebb csak fogadja, vagy még csak nem is reagál, akkor beszüntetem.
Nem hiszek az egyoldalú kapcsolatokban.
Ennél értékesebb az életem.
Egy barátnak nem csak nekem kell, hogy fontos legyen, hanem én is őneki.
Más kérdés, ha valaki olyan rászorult, hogy tudom előre, nem tudja visszaadni,-de ott eleve fel sem merül, hogy viszonozza.
12-es!
Biztos remek intelligenciával és igeismerettel rendelkezel.
Tedd meg légyszíves és ollózd be az általad idézett megdobnak kenyérrel ..izét.
Köszönöm!
Egyébiránt pedig amit én írtam, igékkel alá tudom támasztani minden egyes megállapításom a bibliából.
Mindig nyitott vagyok az értelmes párbeszédre és meggyőzhető is vagyok. Remélem van érték a tarsolyodban és nem csak szelet vagdosol.
yuda: ahogy én értem a szeretet a központi témája Jézus tanításának. Ami nem egy olyan viszony, hogy szeretlek, ha te is szeretsz. Adok, ha te is adsz. Jézus nem egy kereskedő:
"Hallottátok, hogy megmondatott: Szemet szemért és fogat fogért.
39.
Én pedig azt mondom néktek: Ne álljatok ellene a gonosznak, hanem a ki arczul üt téged jobb felől, fordítsd felé a másik orczádat is.
40.
És a ki törvénykezni akar veled és elvenni a te alsó ruhádat, engedd oda néki a felsőt is.
41.
És a ki téged egy mértföldútra kényszerít, menj el vele kettőre.
42.
A ki tőled kér, adj néki; és a ki tőled kölcsön akar kérni, el ne fordulj attól.
43.
Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet.
44.
Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket.
45.
Hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai, a ki felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esőt ád mind az igazaknak, mind a hamisaknak.
46.
Mert ha azokat szeretitek, a kik titeket szeretnek, micsoda jutalmát veszitek? Avagy a vámszedők is nem ugyanazt cselekeszik-é?
47.
És ha csak a ti atyátokfiait köszöntitek, mit cselekesztek másoknál többet? Nemde a vámszedők is nem azonképen cselekesznek-é?
48.
Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes."
Ettől még nyilván azt csinál, amit akar, amit helyesnek érez. De egy fölsőbb szinten ez méri meg a tetteket. És nem is csak a konkrét tett maga számít hanem a mögötte meghúzódó érzület. Mint ahogy a kérdező is érezte magán, hogy valahogy csavarja a lelkét az, hogy adott(amit egy fontos észrevétel, mert van aki nem reflektál erre). És azért volt ez, mert a hagyományos polgári igazság fogalommal akarta azt kezelni. Ide meg ez illik:
"1.Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő ércz vagy pengő czimbalom.
2.
És ha jövendőt tudok is mondani, és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyökről, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok.
3.
És ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tűzre adom is, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi hasznom abból.
4.
A szeretet hosszútűrő, kegyes; a szeretet nem irígykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel.
5.
Nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rójja fel a gonoszt,
6.
Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal;
7.
Mindent elfedez, mindent hiszen, mindent remél, mindent eltűr.
8.
A szeretet soha el nem fogy: de legyenek bár jövendőmondások, eltöröltetnek; vagy akár nyelvek, megszünnek; vagy akár ismeret, eltöröltetik.
9.
Mert rész szerint van bennünk az ismeret, rész szerint a prófétálás:
10.
De mikor eljő a teljesség, a rész szerint való eltöröltetik.
11.
Mikor gyermek valék, úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy értettem, mint gyermek: minekutána pedig férfiúvá lettem, elhagytam a gyermekhez illő dolgokat.
12.
Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről-színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, a mint én is megismertettem.
13.
Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!