Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha segítek felebarátomnak,...

Ha segítek felebarátomnak, akkor miért érzem úgy, hogy kihasznál?

Figyelt kérdés
Igyekszem keresztyén életet élni, ebbe beletartozik az is, hogy segítek felebarátomnak. Miután segítettem valamiben, utána már a kisujjam helyett a karom kellene neki vagy a segítség után elnézést a kifejezésért: lesz*r. Ez miért van? Nem azt mondom, hogy hálálkodjon vagy hasonló, csak azt nem értem, hogy ha segítek valakinek, akkor utána miért nem lehet továbbra is megtartani az egyszerű baráti viszonyt? Ez többször előfordult már velem, hogy segítettem valakinek, utána meg felém se nézett. Komolyan mondom, már azon gondolkozok, hogy nem fogok senkinek semmiben segíteni, mindenki oldja meg a problémáját úgy, ahogy tudja.
2013. dec. 9. 07:30
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:
És ami lemaradt: Viszont ha nekem lenne szükségem segítségre, akkor zárt ajtót találok mindenhol.
2013. dec. 9. 07:33
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Pont ezért, amit írtál. Csak annak szabad segíteni, akit igazán szeretsz / tudod, hogy cserébe te is számíthatsz majd rá. Ha valaki soha nem viszonozza a szívességeket, de elvárja, hogy te a szolgálatára legyél, az nem érdemel semmit.
2013. dec. 9. 08:07
 3/15 pelgrim ***** válasza:
43%
Talán azért mert nem a helyes módon, azaz nem a helyes lelkiállapotban 'segítettél', nem úgy ahogy Jézus tanította: „a bal kezed ne tudja, hogy mit tett a jobb”
2013. dec. 9. 08:21
 4/15 anonim ***** válasza:

Miért érzed azt?

Mert jó a megérzésed.

A Bibliában bölcs Salamon írta a példabeszédekben, hogy az igaz társ testvérül születik a nyomorúság idején.

Ez a barátod nem igaz barát, mert a bajban nincs ott. Tehát lényeges lenne a kapcsolatot mellőzni.

2013. dec. 9. 08:21
 5/15 anonim ***** válasza:
"jobb amiatt szenvedni, hogy jót cselekszetek, -ha ezt kívánja az Isten akarata-, mint amiatt, hogy rosszat cselekszetek" 1Péter 3:17
2013. dec. 9. 08:32
 6/15 anonim ***** válasza:
Nem biztos, hogy mindig azok lesznek hozzád jók, akikkel te is az vagy. Nekem segítettek már idegen emberek, akiknek a nevét se tudtam. Ahogy én is szoktam segíteni idegen embereknek. A keresztény (és keresztyén) értékrend szerint nem csak annak kell segíteni, aki viszonozni is tudja, hanem mindenkinek, aki rászorul.
2013. dec. 9. 08:50
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

A segítségnek az adásnak belülről kell jönnie,és lehetőleg úgy adjunk,hogy ne várjunk érte semmit.

Máskülönben üzlet lesz abból,hogy én segítek,te is segíts.

Ebből is láthatjuk,hogy az ember nem tud önzetlenül adni,és főleg nem szeretetből!

Nincs ezzel baj,csak ismerjük fel,hogy nem vagyunk olyan jók mint amilyennek gondoljuk magunkat.

2013. dec. 9. 08:57
 8/15 anonim ***** válasza:

...te is, és az 1. válaszoló is (a többit még nem olvastam el), üzeletszerűen tekint a jócselekedetre, holott Jézus a jerüzsálemi templom udvaráról korbáccsal üldözi ki a kalmárokat, pénzváltókat...árusokat...

...azért hát gondolkodjatok el ezen, nyilván nem krisztusian viszonyultok a segítségnyújtáshoz ti, és ideje ezt tisztázni magatokban...

2013. dec. 9. 09:42
 9/15 anonim ***** válasza:

Sajnos van egy olyan dolog, hogy akinek segítesz, az is úgy tekint rá, hogy viszonoznia illene - viszont valamiért nem akarja vagy nem tudja viszonozni.

Ezért inkább megszakítja a kapcsolatot.

Mondjuk ezzel jobban is jársz, mert legalább kiderül - másrészt az is igaz, hogy sem te, sem ő nem keresztényi gondolkodású.

Még azt sem mondanám, hogy rosszul válogatod meg a barátaidat, hiszen ugyanolyanok vagytok.

A különbség az, hogy te - egy külső ok, pl. Isten miatt - néha-néha segíteni akarsz valakinek, ők pedig idáig (még?) nem jutottak el.

2013. dec. 9. 11:25
 10/15 anonim ***** válasza:

A segítség egy ajándék. Egy irányú dolog. Nem egy csere. Ott rontod el, hogy vársz érte valamit. Vagy azt gondolod, hogy ha te segítesz majd neked is jár segítség.

Akkor segíts ha úgy tudod tenni, hogy ha utána semmi nyoma nem marad, akkor sem bánnád.

Ha tudsz örülni egyoldalúan az egy nagy lépés. És az a furcsa, hogy az egyéi örömben is. Mert ekkor bizonyos értelemben független leszel másoktól, a világtól.

2013. dec. 9. 14:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!