Vajon dohányozni bűn? (keresztény hit szerint)
A válasz megírásának időpontja: ma 22:47
most megint oda lyukadunk ki, hogy a bibliával mindent meglehet magyarázni.
ezek szerint autózni sem szabad, mert szennyezi a természetet, villanyt sem szabad gyújtani, mert az is energiát fogyaszt, a fűtés füstöl stb.
ha viszont a logikádat tovább vezetem, akkor az aktív szexuális életet (beleértve az önkielégítést) sem szabad tiltani, mert az viszont kimondottan egészséges.
Kedves 22:27-es!
Mondtam én, hogy a dohányzás jó?
Én nem dohányzom, nem is akarok rászokni és káros szenvedélynek tartom. De attól még 1-2 szál nem a világ.
"A legenda szerint bizonyos Hangai Nándor, ibafai plébános szenvedélyes pipás volt, aki még a kocsija ülése alatt is tartatott a hajtóval egy tartalék készséget."
Nem hiszem, hogy bűn. Bár a "lassú öngyilkosság" tézise meggyőző. A mértéktelenséget nyilván kerülni kell (ebben minden keresztény mindig egyetértett). Csakhogy időnként elszívni egy cigarettát, az nem igazán öngyilkosság. A bibliaházi válaszoló azt mondja, hogy a testünket nem szabad károsítani, mert Isten dicsőségére szolgáló eszköz stb. (tipikus protestáns, újkori szöveg egyébként). Csakhogy mondjuk egy-két pohár bor nem káros az egészségre, és az ítélőképességet sem rontja. (Gondoljunk Szt. Benedek regulájára, amely napi 3-5 dl borra korlátozta a szerzetesek alkoholfogyasztását. Tehát a mértéktelenséget elutasította, de magát a bort elvi szinten nem.) Ugyanígy, egy cigaretta pl. segít a szellemi munkában, mert serkentő, koncentrációt segítő, élénkítő hatása van. Természetesen teljesen más, minőségileg különböző dolog egy alkoholista részegeskedése vagy egy láncdohányos napi 2 doboz cigije, ami biztosan nincs pozitív hatással, de egészségkárosító.
Ha elfogadnám azt a protestáns modernista gondolatmenetet, hogy a test az egy eszköz, amit Isten nagyobb dicsőségére meghatározott módon kell felhasználni, és ahhoz testi és szellemi erő és egészség kell, akkor ebből pont az következne, hogy időnként pont hogy jó alkalmazni az alkoholt, a nikotint, a koffeint vagy más hasonlókat, egyszerűen azért, mert mértékkel és célszerűen használva ezeket jó a hatásuk.
A legviccesebb az, amikor egyes szekták még a kávét is tiltják, noha annak semmiféle egészségkárosító hatása nincs napi 3 csésze alatt (sőt, úgy tűnik, kimondottan egészséges a legújabb kutatások szerint). Néha ezekből a szélsőséges véleményekből öncélú, félreértett aszkéticizmust vélek kiolvasni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!