Vajon dohányozni bűn? (keresztény hit szerint)
Én egyházi suliba jártam (egy darabig:D) és ott volt egy atya, aki ilyen nagyon dohányzás ellenes volt, ő mindig azt mondta, hogy bűn, mert nem más, mint lassú öngyilkosság. És az öngyilkosság is bűn ugye.
Én speciel keresztény vagyok, bár nem túl vallásos, én nem érzem bűnnek, de nyilván nem a személyes véleményemre voltál kíváncsi. Viszont az azért érdekes, hogy vannak dohányzó papok is. Pedig hát ők azért csak tudják, hogy bűn-e vagy sem. Szerintem erről nincs egységes vélemény.
Szerintem akkor bűn, hogyha olyan mennyiségben szívod (napi több doboz), ami már jelentősen károsítja az egészséged.
Egyébként ilyen alapon az ivás is lehetne bűn, mert nagy mennyiségben (napi egy üveg sör felett) az alkohol is káros.
Szerintem max. a drogozás bűn, ami módosítja a tudatot és mérgezi a testet.
Na persze nagy mennyiségben a dohányzás és a rendszeres részegeskedés is az. De mondjuk heti egy-két szál cigi, vagy hétvégente gy üveg sör még semmi.
(Előző vagyok)
Amúgy az egyházatyák korában még nem ismerték a dohányt, úgyhogy nem is tilthatták, és Amerika felfedezése túl sok mélyre ható vallási szabályozás nem volt (az egyházszakadásokat leszámítva), úgyhogy ez tulajdonképpen max. a papok magánvéleménye, amíg zsinaton nem iktatják be az egyházi törvények közé.
Amúgy én is egyházi suliba jártam. Ott majdnem mindenki dohányzott. Még a papok is elég keményen. Csak persze nem előttünk és nekünk is tiltották a suliban. Sulin kívül persze nem akadályozhatták meg, de nem is nagyon akarták. Max. mondták hogy nem jó.
(Előző vagyok)
Bocsi, beírt valaki elém.
Az egyel előbbi voltam.
22:27-esnek.
Ahogy nagypapám szokta mondani, valamiben meg kell halni.
Az élet egy olyan betegség, amiben a halálozási arány 100%
Kedves Kérdésfelvető és előző hozzászóló!
Először az utóbbihoz: mint ugye köztudottá vált, bizony sajnos sok pap pedofil. Ettől a pedofília még bűn, és nemcsak az egyházban de a világban is!
Visszatérve a kérdéshez. Én a bibliai keresztény hitről tudok nyilakozni. A Biblia szerint az ember oszthatatlan egész, szorosan összetartozó és együttműködő élő szervezet. Ezért "mindenben jól van dolga" annak az embernek aki szövetségre lép Istennel és a megváltás erői munkálkodnak benne. Isten minden vonatkozásban egészségessé akarja tenni - lelkileg is, testileg is. A testi egészséggel való visszaélés megrövidíti életünk időtartamát, amelyet Isten dicsőségére fordíthattunk volna, és alkalmatlanná tesz annak a munkának a végzésére, amit Isten bízott ránk. Akik ilymódon megrövidítik saját életüket és a természet törvényeinek mellőzésével alkalmatlanná teszik önmagukat a rájuk bízott szolgálatra, azok a lopás bűntettét követik el Istennel szemben, de éppúgy megrabolják embertársaikat is. Az Ószövetségben a papoknak teljességgel tilos volt pl. szeszes italt fogyasztani, hogy szent szolgálatuk végzése közben a legkisebb mértékben se befolyásolja erkölcsi ítélőképességüket és szellemi állapotukat az alkohol. Az Újszövetségben mindenki Istennek szentelt, "papok birodalma, szent nemzet" vagyunk. A teljes tartózkodás elve érvényes az alkoholon kívül természetesen mindazokra az élvezeti cikkekre is, amelyek nem táplálják vagy építik a testet, hanem csak izgatják, vagy károsítják. Ilyenek a dohány, a kábítószerek, de én ide sorolnám a kávét és a koffein tartalmú italokat is (pl. cola, vagy orosz tea). Ezeket nem lehet "Isten dicsőségére" fogyasztani, szerintem még kis mértékben sem. Használatukkal a "ne ölj" parancsolatot szegjük meg, mert az életerőnket gyengítjük és romboljuk általuk. Tudom, hogy elsőre kicsit "vadnak" hangoznak ezek a gondolatok, és sokan akik szeretik ezeket -gondolatban legalábbis - "megköveznek", de minimum lepontoznak, mint elvakult szemellenzős, "szektás" keresztényt. Azonban ha valaki komolyan veszi ezeket a gondolatokat, és elgondolkodik azon mit jelent a bibliai megszentelődés fogalma a gyakorlatban az talán megérti amit leírtam.
Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel: Péter
(Bibliaház Gödöllő)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!