Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A zsidóknak, a Judaizmusnak...

A zsidóknak, a Judaizmusnak mi az elképzelése a végidőkről és mi a véleményük a Biblia jövendöléséről?

Figyelt kérdés

Ők ezt,hogy látják?

Mi a véleményük a jelenések könyvéről?

Arról,hogy a keresztények szerint elvesznek azok a zsidók akik nem Jézust követik?

A saját hitük mit mond a végidőkről?

Hogy viszonyulnak a nem zsidókhoz?

2013. nov. 19. 20:32
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
61%

A Jelenések Könyve keresztény dokumentum, így max kultúrtörténeti szempontból érdekes nekünk, vallási szempontból nyilván nem (gondolom téged sem érdekel vallási szempontból, h mit ír teszem azt a Bhagavad Ghita).

Legjobb tudomásom szerint a keresztényeknek csak egy része gondolja azt, h elvesznek a nem Jézust követő zsidók. A katolikusok mindenesetre most már mást tanítanak, de úgy vettem észre, h az evangélikusok, reformátusok, sőt a baptisták sem hirdetnek már ilyesmit (legalábbis én nem találkoztam ilyen kijelentésekkel). Ami pedig a Jehova Tanúit illeti, személy szerint nem veszem magamra, úgy vettem észre, h szerintük mindenki, aki nem az ő elveiket követi, el fog veszni.

A végidőkről többféle elképzelés van. Amiben nagyjából mindenki egyetért, az az, h el fog jönni a Messiás, aki helyreállítja az igazságot, felépül a Szentély, a zsidók visszatérnek a szétszóratottságból Izrael földjére, ítélet születik minden egyes emberi lélekről, ha zsidó ha nem, ha halott, ha nem, onnantól kezdve pedig az igazak fogják uralni a Földet, ahogyan az a kezdetektől tervbe volt véve.

Ezek az igazak, NEM kizárólag a zsidók, hanem bárki, aki tisztességesen, a 10 Parancsolat szerint élt. Elsősorban ezért sem térítünk, mert a mi felfogásunk szerint fölösleges, hiszen az "üdvözüléshez" (keresztény szó, ezért az idézőjel, de nem találtam hirtelen jobbat) abszolút nem szükséges, h vki zsidó vallású legyen, sőt, lévén nekünk 613 parancsot kell betartanunk, jóval egyszerűbb nem-zsidóként üdvözülni.

2013. nov. 20. 00:37
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

Friss´tés után láttam, hogy míg pötyögtem, érkezett a #11 ma 00:37

Elõrebocsátva, hogy minden szavával egyetértek, akkor is, ha ezt azt másképp fogalmaztam, miközben ugyanazt mondtam ( J.K.), teljesenkifogástalan ( szerintem, de nem vok rabbi ), ha már lepötyögtem elküldöm.

"A zsidóknak, a Judaizmusnak mi az elképzelése a végidőkről"

Ez:

"És lészen az Örökkévaló királlyá az egész földön; ama napon egy lesz az Örökkévaló és egy az ő neve." ( Zecharja ( Zakariás ) 14:9 )

( MBT fordításában: "Az ÚR lesz a király az egész földön. Azon a napon az ÚR lesz az egyetlen Isten, és neve az egyetlen név." )

Eljön a Messiás, helyreállítja Dávid királyságát, majd feltámadás és ítélet. Persze, kissé bonyolultabb, el kell olvasni a Bibliát. ( Mármint amit a keresztények Ószövetségnek neveznek. )

"és mi a véleményük a Biblia jövendöléséről?"

Természetesen a próféták csak azokat a szavakat mondhatták, amiket I-ten "a szájukba tett".

Hogy azokat hogy kell értelmezni, az már nem olyan egyszerû, sajnos sokat, ivált a Messiással kapcsolatban félreértelmeztek, olykor a forgalomban levõ fordítások is tévesek. ( Nem a zsidók )

"Mi a véleményük a jelenések könyvéről? "

Ilyen könyv nincs a Bibliában ( Mármint amit a keresztények Ószövetségnek neveznek. )

"Arról,hogy a keresztények szerint elvesznek azok a zsidók akik nem Jézust követik? "

A zsidók aki fizikai testnek, akár élettelen, akár élõ, természetfeletti ( I-teni ) lényegt tulajdnítani bálványimádás, ami a három legsúlyosabb bûn egyike, olyan, amit zsidónak akkor sem szabad, ha azzal saját életét menthetné meg. Inkább a halált kell választania.

Ebbõl következik, hogy akik ebben bûnösek, azoknak a halála végleges halál, nem lesz részük az eljövendõ világban. Nem fognak feltámadni, vagy nem úgy, mint akiknek nincs ilyen bûnük, nem nyerhetik el az üdvösséget.

A zsidó vallás ( a Biblia ) tanítása szerint.

"A saját hitük mit mond a végidőkről? "

Lásd feljebb, az elsõ kérdés ugyanez volt.

"Hogy viszonyulnak a nem zsidókhoz?"

Ha a viselkedést kérded, itt [link] megtalálod a Biblia valamennyi könyvét zsidó fordításban, vagy itt: [link] protestáns és katolikus fordításban ( igaz, a katolikus kissé elavult, 1978-as, a mai kissé más, a jegyzetek is )

A keresõvel keresed, hogy "idegen", illetve "jövevény" és eleovasod a verseket, melykben találtad.

Zanza: tilos a megkülönböztetés, kivéve, hogy egyes szertartásokban nem vehetnek részt, de ha körülmetélkednek, akkor ez a kivétel sincs. ( Ez persze csak fiúkra, férfiakra vonatkozik, nõ esetében a férfi hozzátartozója, ha nincs akkor nem tudom. ( A Talmud írja: TUDD AZT MONDANI, HOGY NEM TUDOM! :) )

A rászorulónak segíteni kell, akkor is, ha gyûlöl minket, akkor is, ha ellenség "Ha rátalálsz ellenséged ökrére vagy szamarára, amely eltévedt, vidd azt neki vissza. Ha látod gyűlölőd szamarát leroskadva terhe alatt, távol legyen tőled, hogy magára hagyjad, segítsd fel vele együtt. " ( 2Móz 23:4-5 ); "Ha ellenséged éhes, adj neki kenyeret, hogyha meg szomjas, adjál neki vizet!" ( Péld 25,21 ) )

+++

Az elsõ válasz teljes zagyvaság, az látszik a szövegbõl, hogy aki írta, semmit nem olvasott a Bibliából, semmit nem tud zsidókról, zsidóságról és szegény nem tudja azt mondani, ... :)

Néhány konkrétum:

olyan, hogy Jehova NEM LÉTEZIK. Így mondják ki a négybetûs I-tennevet azok, akiknek közük nincs a zsidósághoz ( mert zsidónak nem szabad kimondani a kivonulás ( 3500 év ) óta ) ÉS fogalmuk sem a héber hangképzésrõl.

Mivel tilos volt mondani, nem tudhatjuk, hogy mondták volna, ha mondták volna, csak annyi biztos, hogy így nem, mert ez teljesen ellentmond a héber hangképzés szabályainak. Rabbitól még soha nem hallottam, olvastam mást. Persze, lehetnek, akik jobban tdják, mint az összes rabbi együttvéve. ;)

"Rabbik a Háború kitörésekor azt mondták nekik, hogy ne csináljanak semmit, mert Jehova megmenti Őket. "

Mint említettem, nincs, nem volt, soha nem lesz rabbi aki kiejtené a száján azt, hogy Jehova. A mondott két okból.

Az tény, hogy ellenállásra nem bíztatták õket. És ha bíztatták volna? Hány élte volna túl az ellenállást? És mivel álltak volna ellen? Ja, és mi lett volna azzal a rabbival, aki nyilvánosan ellenállásra bíztat bárkit is.

Viszont kivándorlásra, aliyázásra igenis bíztatták. Kivétel a Szatmári ( itt nem melléknév, nem csak egy helység, egy közösség megnevezése ) anticionista rebbe, nyilvános vitát folytatott egy öreg barátom édesapjával, azt magyarázta, hogy itt kell maradni. A barátom a családjával azután az un Kasztner-vonattal - több mint egy évig tartó viszontagságos utazás után - Izraelbe ( illetve akkor még Palesztinába ) ment. Ki volt az elsõ, akivel ott találkoztak? Eltaláltad. A Szatmári anticionista rebbe. Igaz, a rebbe aztán Amerikába ment.

"a csalódás iszonyú volt, és ekkor történt, hogy sokan át tértek a keresztény hitre"

Frászt. Sokan azert tértek át, mert így - bar nem volt biztos, nem mondig sikerült - remény volt rá, hogy egy jóravaló pap, vagy lelkész meg tudja védeni õket, ha van keresztlevelük. Anélkül bujtatni nagyon veszélyes volt, mint azt boldog Salkaházy Sára szomorú története mutatja. Sokan még elõbb, amikor életbe léptek a zsidó törvények ( 1938., 1939., 1941 - a fõbbek ), mert nem tudták, hogy csak azokra nem vonatkoznak, akik 1918 elõtt tértek ki.

Másik egetverõ badarság: "az Izraeliták élete régen is többnyire a pénzről a nyereségről szólt"

Na persze. Pl Jákob a birkái, kecskéi között, fiai szintén, vagy késõbb Egyiptomban a 200 év rabszolgamunka során ( nyerészkedtek a vályogvetéssel, raktárépítéssel :DD lol ), vagy a honfoglalás után Kánaánban, miután letelepedtek és elkezdtek földmûveléssel is foglalkozni az állattenyésztés mellett - mind, mind csupa pénznyereség ugyi. pffffff

Na persze késõbb, ugye tudod, melyik volt sok száz éven át a világ legnagyobb bankja? Félek nem találod ki: a Vatikáni Bank. Utána lehet nézni. :)

"sok Görög hellenisztikus tanítás is megtalálható az imádatukban. "

Ez is ostobaság, a helléneizmus a zsidó vallás szerint pogánysag, bálványimádás, amiatt tört ki ie 167-ben a Makabeus szabadságharc, aminek nagyaszerû gyõzelmére, a Szentély felszabadítására, megtisztítására és a közben történt csodára ( mindössze 1 napra való olaj 8 napig égett ) emlékezik a nemsokára ( idén nov. 27-én ) kezdõdõ Hanuka ünnep.

Nem tudom eldönteni, melyik a nagyobb ostobaság, mindegyik egetverõ, az egész, mint mondtam, arra vall, hogy aki ezeket írta, annak fogalma nincs semmirõl, amirõl írt, tanulni lusta, mert ezeket a badarságokat már többször is olvastam és nem képes azt mondani, hogy "nem tudom".

Arról nem szólva, hogy Izrae persze nagybetû, de izraeliták, az kisbetû, pont annyira, min az, hogy magyarok, vagy németek, vagy keresztények. Meg a test szerinti is. Arról még kevésbé szólva, hogy inkább vér szerintit szoktunk mondani, írni.

2013. nov. 20. 03:00
 13/23 anonim ***** válasza:

Zsidó vallású soha nem lesz Jehova tanúja.

A kérdés pedig róluk szól.

--------------------------------

Apró kiegészítés ehhez a nézethez: 2012-ben csak Izraelben több mint 1300 aktív zsidó Jehova tanúja ténykedett :-)

2013. nov. 20. 06:14
 14/23 anonim ***** válasza:

@ Grkaty:

Lehet, hogy neked meglepetés, de Izrael lakosai közül NEM mindenki zsidó vallású. Tehát azok az izraeli JT-k nem okvetlenül a zsidó vallást cserélték le, hanem akár egy másikat, akár az ateizmust.

De lehetnek köztük olyanok is, nekem fogalmam sincs.

@ 1.:

"Mit gondolsz a 2. világháborút kik pénzelték? (...)"

Ezt a sok marhaságot meg honnan szedted, JT? Csak nem valamelyik Őrtorony újságból? Másold be a linket, vagy nevezd meg a forrásaidat, légy szíves.

2013. nov. 20. 11:26
 15/23 anonim ***** válasza:

"Amiben nagyjából mindenki egyetért, az az, h el fog jönni a Messiás, aki helyreállítja az igazságot, felépül a Szentély, a zsidók visszatérnek a szétszóratottságból Izrael földjére"

A Messiás eljövetelével magam is egyetértek, de a többi, amit a zsidókkal kapcsolatban írtál a pünkösdi-karizmatikus mozgalom teológiai irányvonala, amelyet nem minden keresztény felekezet vall magáénak, szóval ne álltalánosítsunk!

2013. nov. 20. 11:30
 16/23 anonim ***** válasza:

Nem egészen értem mit értesz ezalatt. Mármint h a mondandóm melyik részét tekinted kizárólag a pünkösdi karizmatikus egyház irányvonalának.

Akárhogy is, furcsa lenne, mivel sem én nem vagyok az, sem az ismeretségi körömből bárki, úgyh nem tudom, hogyan tudtam volna az ő hittételeikről bármit is írni. :D

2013. nov. 21. 01:45
 17/23 megfelelő ***** válasza:

A zsidóknak függetlenül attól, hogy nem fogadják el az újszövetségi iratokat, nagyon is konkrét elképzelésük van a végső időkről.

Azt hiszem kevés olyan nép van, aki annyira várná ezt és a messiást, ahogy a zsidók évezredek óta teszik.

2013. nov. 21. 09:03
 18/23 anonim ***** válasza:

01:45:

Pünkösdi-karizmatikus irányvonalnak azt a próféciaértelmezést nevezem, amely a jövendölésekben Izrael történetét véli felfedezni, így ráhelyezi a hangsúlyt. Tehát például a szentély felépülése, utalva Pál 2. thessalonikai levelének 2. fejezetére, amibe majd beül az "antikrisztus", aztán a zsidó nép összegyűjtése, utalva bizonyos ótestamentumi próféciákra. Erre az értelmezésre az ad okot, hogy még mindig a zsidók a választott nép. Egyébként ezek az értelmezések a bibliai szimbolikus képeit képesek a távoli jövőbe teszik, és egyfajta futurista értelmezést nyújtanak neki.

Ezt az értelmezést nem mindenki valja. A modern Bibliamagyarázók általában preaterista módon értelmezik a jövendöléseket, vagyis visszateszik a múltva, Dániel könyve esetében IV. Antiochos Epiphanesz korára (lásd Raj Tamás rabbi kommentárját a Dán 9,24-27 szakaszhoz) Jelenések könyve esetén azonban János apostol korára. Az előreformációs és reformációs mozgalmak azonban folytatólagos történeti értelmezést alkalmazták, tehát például a tengerből feljövő fenevadat már eljönni látták a saját idejükben. De a zsidó nép kiválasztottsága és az ő szerepük a jövőben tudomásom szerint nem volt kihangsúlyozva, mivel inkább Európára terelték a figyelmet, nem pedig a közel-keletre.

2013. nov. 21. 11:00
 19/23 anonim ***** válasza:
*mármint hogy a pünkösdi-karizmatikus keresztények szerint a zsidók a választott nép még mindig.
2013. nov. 21. 11:02
 20/23 anonim ***** válasza:
Jaj, akkor te értettél engem félre. Az "amiben mindenki kb egyetért" részben a "mindenki" alatt a különböző zsidó irányvonalakat értettem (a kérdező 4. pontjára válaszolva, ami ugye a zsidók hitére kíváncsi). A keresztényeknek nyilvánvalóan mások az elképzeléseik a végidőkről.
2013. nov. 21. 20:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!