Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van-e beleszólásunk az életünk...

Van-e beleszólásunk az életünkbe? Bűn-e az öngyilkosság? Nem önzőség Isten részéről megteremteni minket?

Figyelt kérdés

Tudom volt már öngyilkosos kérdés,de kicsit más szemszögből kellene körüljárni.

Ezt olvastam egy válaszban:

>>az életet Ő hozta létre, és ezért számadással tartozunk, hogy ezt az ajándékot hogyan használjuk.<<

Felmerül a kérdés,hogy mi akartuk-e,hogy megszülessünk?

Oly olyan világba ahol elég sok szenvedés várhat egy emberre ha úgy alakul.

Ha valaki nem akarta,hogy megszülessen akkor Isten miért rendelkezett így? Vagy ebben mint keringő léleknek nincs is beleszólásunk?

Esetleg a teremtésünk előtt semmilyen formában nem is létezünk?

Nem önzőség Isten részéről megteremteni minket?

Azt nem dönthetjük el,hogy szeretnék-e megszületni(tudva,hogy milyen is a világ és milyen lesz-végidők),de dönthetünk afelől,hogy akkor fejezzük be amikor akarjuk.(persze ismeretes,hogy a halál nem a vég hanem a kezdet) Viszont ha így döntünk jön a büntetés !

Jön?

Vagy már eleve az a büntetés,hogy le kell élni az életünket?

Esetleg az élet egy lehetőség valamire?

Egyáltalán miért jó Istennek az,hogy mi létezünk?

Miért kell a szenvedésben örömet és értelemet találni?

A nyaktól lefelé béna az Isten szerint teljes értékű életet él?

Tudom Nick Vujici ! Számomra elég nehéz elhinni,de ő tudja,hogy megtalálta Istent.

Arra lennék kíváncsi ha nem keresne ennyi pénz és nem Ausztráliában ő fel,olyan családban,olyan környezetben hanem mondjuk egy Boszniai faluban kellene élni ugyan ilyen boldog és elégedett lenne?

Amikor valakinek már nem érték az élet,az élete minden területe és minden tekintetben kudarc,élhetetlen élete van mondjuk,mert nyaktól lefelé béna akkor miért nem vethet véget ennek?

Miért jó Neki ha valaki szenved?

2013. okt. 16. 12:26
1 2 3 4
 11/35 mustafa33 ***** válasza:

Zitus, Jób könyve a Biblia legrosszabb könyve, ez egy félresikerül pedagógiai célzatú mű. Jób szenvedéseért nem az úr tehet, ő csak hagyja, szabad kezet ad a gonosznak. Magyarul ezt úgy mondják: - nem sz..tam a kútba csak mellé és beesett.

Fogadás volt két hatalmas között a nyomorult kárára. Vagy próba? Kinek és minek, ha isten mindenható akkor nincs szüksége próbára tenni senkit, mert előre tisztában van az eredményel. Vagy mégsem? Akkor miért is a nagy hódolat? Csak félelemből, mer kellemetlen is lehet?

2013. okt. 16. 21:31
 12/35 mustafa33 ***** válasza:
100%
A bigottság csúcsa amikor a templomülő szomszédaszony azt mondja egy 27 éve beteg öngyikosságára, hogy megkegyelmezett neki a Jóisten. Ilyen az isteni kegyelem? A szerencsétlen beteg az utolsó napig imádkozott és kérte istent. És más is. Az isten így szabadította meg a szenvedéstől? Akkor ennyi erővel nem gyógyíthatta volna meg? Vagy arra nem képes? Egy mindeható? vagy inkább nem akarta. vagy nincs is. Vagy tojik ránk, vagy kegyetlen.
2013. okt. 16. 21:48
 13/35 Girgoy ***** válasza:
36%

Nemrég olvastam egy elsőre elég radikálisnak, viszont valójában nagyon igaz gondolatot:

Aki aggódik vagy Istent szídja az őt (vagy másokat) ét csapások miatt, az egyszerűen nem látjól, annak a lelki szeme, az értelme homályos, nem a valóságot látja!

A valóság az, hogy Isten mindent a mi javunkra tesz, mindig gondot visel ránk.

A tolószék is a mi javunkra van, ezt rengeteg hívő tolószékes belátta már. Az egyikük akkor ébredt ennek tudatára, amikor először sokat imádkozott a gyógyulásért, de ennek elelnére nem gyógyult meg, de egyszer volt egy pillanat, amikor kirakták egy ágyra s zékből, amelyiken több más egészséges ember is feküdt/ült és beszélgetett és egy pillanatra teljesen úgy érezte, nem különbözik semmiben a többiektől. És most jön a meglepő fordulat: ezt nem örömként élte meg, mert azt érezte, most megszünt az a szoros Istenre való utaltsága, az a meghitt intenzív élő hit, amit eddig érzett! Egy nagyobb dolgot veszített el! Ezután nem akart már meggyógyulni...

Jézus nem valamiféle retorikai túlzást alkalmazott akkor, amikor azt mondta, ha a szemed visz kísértésbe, vájd ki, mert jobb fél szemmel üdvözülni, mint 2 szemmel elkárhozni! Ő nem költő vagy szónok volt, hanem a legkeményebb realitásokról beszélt. Arról, hogy - még ha nem is csonkítják meg magukat az emberek - akkor is egy fontos testrész elveszítése is megéri, ha így elkerüljük a kárhozatot. Számos ember futószalagon erőfeszítés nélkül rohan a kárhozatba, akik épek, egészségesek, mindenük megvan. És nem képes az üdvösségért áldozatot hozni. Igen, Isten kegyelme, ha valakinek Ő Maga ad olyan defektet, betegséget, ami biztosítja, hogy az illető még jobban Rá legyen utalva Istenre, megtanulja hordozni a keresztet, elfogadni alázattal, amit Isten ad. Mert Isten nem adna ilyet, ha másképp elkerülhető lenne a kárhozat. Keményen hangzik, de így van.

Egy szerzetes is volt, aki sokat betegeskedett, aztán egy jó ideig egészséges volt. Megijedt, hogy Isten már nem is törődik vele...

Elsőre furcsán hangzanak ezek, de Isten nem csak a mi földi életünk viszonyaiban gondolkodik, hanem az örök életben. Bármi betegség, baj ér minket ezen a rövid földi életünkben, az sosem tartós, előbb-utóbb véget ér, megszünik. Ha egy ideiglenes szenvedés biztosítja nekünk az örök boldogságot, akkor egyszerűen józanul mi is ezt választanánk, ha Isten szemével néznénk, mint azt, hogy egy rövid ideig boldogok vagyunk a földön, de ennek a vboldogságnak is vége szakad és utána végnélküli szenvedés jön ránk! Isten soha semmit nem tesz igazságtalanul, ez a valóság!

2013. okt. 17. 12:15
 14/35 mustafa33 ***** válasza:

Ha jól tudom, remete szent Pál volt aki visszarakta a sebeibe az onnan kihullot férget. Szerintem ez beteges volt nem szent. Nagy baj az agy baj. Oszlopos Szimeon kutya hasznos volt az emberiségnek csak azért mert isten dicsőségére egy oszlop tetején csűcsült.

Girgoy, utosló válaszodból arra következtetek, neked más sem szemeid, sem kezeid nincsenek és a billetyűzetet is a fogaid közé (ha már azokat is ki nem húzattad torkosság bűnére preventíve) vett ceruzával pötyögteted.

Vagy olyan vagy mint a dzsihádista vezető aki másra felköti a szerkezetett, de ő maga biztonsáos távolságból figyeli a robbanást?

2013. okt. 17. 17:07
 15/35 A kérdező kommentje:

Nem vádolom Istent ezekkel.

Csak eszembejutott.

Ez nagyon tetszik:

Mivel nem igazán tudjuk hogy mi a létezésünk oka, ezért az értékét is elég nehéz lenne fölbecsülni.-

Egy ilyen válaszra szükségem volt-köszönöm

--------------------

Nem veszítesz semmit, ha az életet értékesnek tekinted. Azon viszont elég sokat veszíthetsz te is és mások is, ha az életet értéktelennek tekinted.

Csak értéketelennek tartom még mindíg az életem.

Talán azért,mert nem vagyok boldog. Ami múlandó.

Akkor azért,mert nem vagyokelégedett.

Még nem tudtamvégigolvasni a válaszokat,de köszönöm mindenkinek.

2013. okt. 17. 20:50
 16/35 nagylzs ***** válasza:

Ha értéktelennek tartod az életed, akkor talán változtatnod kellene rajta. Kérdés, hogy mit tudsz és mit akarsz rajta változtatni.

Egyébként ez lehet depresszió is. A depresszió okozhat magadba fordulást, hasonló kérdéseken való elmélkedést, miközben távolabb kerülsz a valóságtól, a szociális közegtől. Véletlenül nem vagy magányos?

2013. okt. 17. 21:46
 17/35 anonim ***** válasza:

15-"Talán azért,mert nem vagyok boldog. Ami múlandó.

Akkor azért,mert nem vagyokelégedett."

A boldogság valóban mulandó,illetve csak röpke pillanatok azok.

De hogyan is lehetnénk bóldogok,ennyi szenvedés láttán ami körül vesz bennünket a világban.Ha egyáltalán ki látunk magunkból,mert az a lényeg,hogy ne magunk körül forogjunk.

Az élet attól lesz értékes,ha Istent=Életet beengedjük az életünkbe-mi több átadjuk az irányítást,és mindent rábízunk,hogy Ő legyen a cselekvő.

Én is haszontalannak éreztem magam,mert hamar rokkantságira kerültem,és ez miatt nem sokat dolgoztam.

De mégis csak Ő a gondviselő,és mindenkiről gondoskodik,ha nem is úgy ahogy azt az ember várja.

De Ő tudja kinek mi válik javára,lelki szellemi fejlődése érdekében.

Mert az Isten gondolata nem az ember gondolata,és azt kell elfogadni amit hoz az élet,és az elfogadáshoz kérni az erőt.És akkor a borúból derű lesz,mert a kegyelem tágítja alakítja tudatunkat,és más lesz értékrendünk.:)

2013. okt. 18. 09:46
 18/35 Girgoy ***** válasza:

Kedves Mustafa! Nem pontosan arról szól a történet, hogy a kihullott férgeket visszategyük a sebre (ez valóban kicsit erős), hanem arról, hogy ha nem tehetünk a férgek ellen, akkor elfogadjuk. Elfogadjuk azt is, h avannak és örülünk annak is, ha nincsenek. De minden szenvedés, csapás olyan lehetőségeket hordoz, amik előrébbviszik az embert. Ezt tapasztalatból mondom, mert képzeld, én is szenvedek, de nem morgok és szídom Istent, hanem eddig még mindig rájöttem, mi ezeknek az értelme, megtanulom a leckét, és azután mindig hatalmas ötömök érnek!

Olyan ez, mint amikor kapsz egy ajándékot becsomagolva, az életben minden így érkezik. 2 lehetőséged van:

1. Ránézel: mi ez a szar szürke papír átkötve? Eh, ezt nem lehet kibontani. Ilyen szart kaptam, nem lehet vele semmit kezdeni, a küldő mindig csak ilyen szarokat ad, nem szeret engem, gyötörni akar, utálom! És moroghatsz életed végéig anélkül, hogy egyetlen csomagot is kibontanál, egész életed egy morgás, pedig bitztos rengetegen mondták már, hogy fogadd el a cosmagot és bontsd ki, de nem, te morogsz, dúlszfúlsz, mindenki utál téged, stb...

2. Hű, a küldőről tudom, hogy szeret, mit csomagolhatott ebbe a papírba? Bontom, bontom, eh itt nehéz, hozok egy ollót, nyissz, bontom, bontom tovább... kész! Azta de szép van benne! :) Köszönöm az ajándékot, még több ilyet!

2013. okt. 21. 11:41
 19/35 mustafa33 ***** válasza:
Akkor most konkrét leszek. Mond meg nekem mi örömöt leljek feleségem 27 évig tartó betegségében és öngyilkosságában?
2013. okt. 21. 12:23
 20/35 anonim ***** válasza:

Szia Musztafa!

Valóban nem könnyű,de azt tapasztalom,szükebb tágabb környezetemben,hogy senki nem kap több terhet mint amit elbírna.

Mert nem az embernek kell azt vinni,hanem az Istenre bízni,és megadja az erőt.Illetve Ő viszi.

"jöjjetek hozzám kik megfáradtatok,és megterheltettetek,és Én megnyugosztlak benneteket,és megláthatjátok az Én igám künnyű,és az Én terhem gyönyörűséges".

Úgye el sem tudja képzelni az ember,hogy ez lehetséges,mert test szerint gondolkodunk.

De az Isten lelkiekben szól a lélekhez.

A beteg ápolás nem könnyű,tapasztalatból tudom,de sok mindent tanultam azáltal,türelmet áldozat készséget,empátiát.

Amit kapunk arra van szükségünk,lelki-szellemi fejlődésünk érdekében,ezt bizton állíthatom,mert Isten tudta,és akarata nélkül még a hajuk szála sem görbül.

Persze ezt nem így érezzük,a nehézség a nemértés közepette,ezért van Hit-ből,hogy az Isten jó.

És megkapjuk a bizonyságot is.

2013. okt. 21. 20:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!