Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért kell az állami (világi)...

Miért kell az állami (világi) költségvetésből támogatni a templomok építését?

Figyelt kérdés
Az új költségvetésben sok pénzt különítettek el templomfelújításra, templomépítésre. Miért kell az adófizetőknek finanszírozni más privát vallásgyakorlását (kvázi hobbiját)? Miért kell annak is megfizetnie ezt, aki nem is jár templomba és ateista? Az egyházak meg az Állam elvileg szétváltak. Miért nem kalapozzák össze a hívők (megrendelők)? Miért nem egyházi adóból? Én egyszerűen nem értem ezeket már.

2013. okt. 2. 23:26
1 2 3
 11/26 anonim válasza:
100%
Én pl azt nem értem, miért kell egyházi egyetemeket fenntartani 90%-ban állami pénzből (JOBBOLDALI ÁSZ jelentésből szűrtem le, szóval ennél csak rosszabb elhet a helyzet) Ráadásul az ő költségvetésük nincs központosítva. Ott tudnak fénymásolni, és van kréta.
2013. okt. 3. 12:05
 12/26 anonim ***** válasza:
5%

A magyar társadalom -sajnos- döglődik. Egyre kevesebb a házasságkötés, és legtöbben gyereket se nagyon vállalnak, vagy ha igen, 1-et, max 2-t. Sokan ezt arra fogják, hogy milyen nehéz a megélhetés, emiatt nem mernek gyereket vállalni. Ez azért butaság, mert Nyugat-Európában -ahol mondhatjuk hogy gazdagság van, hisz oda megy ki mindenki dolgozni- ott is ugyanez a helyzet hogy nem születnek gyerekek. És ott nem foghatják a nehéz megélhetésre...

Itt az a gond, hogy ez a mai nagy felvilágosodott modernség átmosta az emberek agyát. Az egyházak képviselik a helyes értékrendet, azaz hogy az élet rendje a házasság, és az a jó, minél több gyermek van egy családban. Mivel az emberek nagy részénél semmilyen szerepet nem játszik a vallás, ez az oka a társadalom végzetes értékrendjének, melyben nem fontos a család.

Itt jönnek képbe az iskolák. A Fidesz arra próbálja ösztönözni a fiatalokat, hogy minél több gyereket vállaljanak. A szomorú ugye az, hogy az így kapott támogatásokkal szinte csak a cigányok járnak jól. Nem támogatást kell adni, hanem először az emberek agyában kell rendet tenni, hogy újra fontossá váljon számukra a család. Egyértelmű, hogy ha minél több egyházi iskola lesz, az oda járó gyerekek csak kapnak valami helyes keresztény értékrendet, vagy ha azt nem is tartják be, de nyilván valószínűbb, hogy egy egyházi iskolából több ilyen gyerek kerülhet ki, mint egy állami iskolából, ahol semmi vallásos nevelést nem kapnak.

Meg kell nézni Magyarországot, 50-100 évvel ezelőtt. Akkor még élt az emberekben a keresztény értékrend, magától értetődő volt a templombajárás. És annak ellenére, hogy a 19-20. században sok családnál az volt a fő téma, hogy ma mit eszünk s holnap mit nem, mégis volt minden családban 5-6 gyerek. Mindez a vallásos értékrendre vezethető vissza.

Nah szóval ezért támogatja a kormány az egyházakat.

2013. okt. 3. 13:05
 13/26 anonim ***** válasza:
69%

"Te, milyen jogon ünnepled meg a karácsonyt,"

A kérdés az, hogy te milyen jogon ünnepled, ha már a karácsony eredetileg pogány ünnep volt, és semmi köze Jézus születéséhez?

2013. okt. 3. 15:04
 14/26 szpeti1991 ***** válasza:
21%

A templomok a közösségi és kulturális élet szerves részei, ahová rengeteg ember jár, a társadalom jó nagy százalékáról elmondható, hogy valamelyik nagy egyházhoz tartozik (tehát Katolikus, Református vagy Evangélikus egyházak, illetve sokan tartoznak a Hit Gyülekezetéhez is, és elhanyagolható számban az "egyebekhez" (mint Jehova tanúi, Mormonok, Krisnások stb.)), tehát a társadalom egy jó részét érintő változtatás/fejlesztés, ha templomot építenek vagy felújítanak.

A jelenlegi kormány szerint a vallási élet nem személyes hobbi, hanem a kultúra és a nemzetközösség elengedhetetlen része, a maguk feladataival és kötelességeivel. Nem csak kis vasárnap délelőtti programcsináló helyek: én katolikus vagyok, így abból tudok kiindulni, hogy egy átlagos katolikus plébánián olyan dolgok vannak, mint heti többszöri hittan, agapék, templombúcsú, lelkigyakorlatok, zarándoklatok, imaórák, adománygyűjtés karitatív célra stb.

Szóval jóval több szerepet tölt be, mint gondolnád. Közösségi megtartó ereje van, karitatív tevékenység végzésére sarkallja a híveket, erősíti a nemzettudatot, stb. A templomok olyan embereknek is hasznot hoz(hat)nak, akik am nem is vallásosak.

És amire még kitérnék: hibás és torz érvelés, hogy miért használják olyan emberek adóit, akiket nem érint. Ez zsákutca, ezt hamar beláthatod. Ha Budapesten felújítanak egy utat, akkor csak azok pénzét használják, akik rendszeresen járnak arra? Vagy múzeumot csak azok pénzéből újítsanak fel, akik szeretnek múzeumba járni? Esetleg autópályát csak autós adózók pénzéből építsenek? Sportlétesítmény csak sportszeretők forintjaiból? Fals kijelentés ez.

Az állami "kincstár", ahova az adó megy, az közös pénz, és közvetlenül nem dönthetünk róla, hogy mire menjen (ritka eseteket kivéve). Valljuk be, ez lehetetlen is lenne. Közvetetten beleszólhatunk: a választáson (elvileg...) az is szempont az x elhelyezésekor, hogy az adott jelölt milyen dolgokat preferál. A jelenlegi kormányról pontosan lehetett tudni, hogy a sportot, a vallást és a kulturális életet kiemelten kezeli, tehát ha ők lesznek megválasztva, akkor stadionok, sportcsarnokok, uszodák, templomok, kápolnák, kegyhelyek, színházak és múzeumok fognak épülni vagy "felújulni". Ennek lehet örülni, vagy nem örülni, persze. Te nem örülsz neki, én igen :)

2013. okt. 3. 15:21
 15/26 anonim ***** válasza:
15%
Voltál már templomban? Én gyerekként jártam, és adakozáskor 5 forintot adtak sokan, én is. Ebből nem lehet felújítani semmit. Ez meg azért van, mert az embereknek nincs jó látása a pénzről, nem hiszik, hogy ha beletesznek 5-10ezret a kosárba , azt Isten visszaadja nekik akár többszörösen is. Hitetlenség az alapja mindennek. Itt vannak a vállalkozók is. Amikor bejött a válságnevű valami, sok vállalkozó megvont a dolgozóktól juttatásokat. Félelemből, merthogy kevesebb marad neki. Pedig úgy lehet kifejezni a hitet, hogy a nehéz helyzetekben ad az ember. Mert, ha van, úgy könnyű, és nem kell gyakorolni a hitét az embernek. De, ha ad a kevésből hittel, azt Isten meg tudja áldani, de ehhez hit kell.Na ez nincs mindenkinek.
2013. okt. 3. 16:01
 16/26 szpeti1991 ***** válasza:
37%

Az hagyján, hogy templomfelújítás nem jön ki a perselybe bedobott adományból, illetve az év végén adott hozzájárulásból, de sokszor még a rezsit sem jön ki havonta...

Egyébként nem csak azért kell perselybe bedobni, mert akkor Isten meg fog áldani (ez kicsit az "automata" Isten-kép, hogy 1500 forint adakozás egyenlő két ötössel matekból és ez nem szerencsés hozzáállás...), hanem azért, mert ha egy ember egy közösséghez (pl. plébánia) tartozik, akkor nem csak az előnyeit kell kihasználni (pl. hogy nem hideg templomban várja az ember a karácsonyi misét, hanem fűtöttben...), hanem hozzá is kell adni valamit. Ha pénzt keveset tud, akkor lehet ablakot is mosni mondjuk 3 havonta egyszer :) :) A közösség együtt épül.

2013. okt. 3. 16:09
 17/26 titak ***** válasza:
66%

A populista pártoknak/kormányoknak szüksége van az egyház támogatására. Választások közeledtével mind gyakoribbak (túlzottan is) a hívők ilyen-olyan irányú befolyásolása a gyülekezeten belül. A csodát nem adják ingyen a papok se.

Ha rajtam múlna én az államtól teljesen függetleníteném/önállósítanám az egyházat, sőt az összes politikai pártól is megvonnám a nekik "járó" támogatást. Szedjenek tagsági díjat, adót vagy amit akarnak, de kívánják, hogy a "közösből" legyenek fentarva.

#7.

-- Milyen jogon kényszeríted rám a TE karácsonyodat, a pünkösdhétfőt ha én nem-, vagy nem akkor ünneplem? Miért kell mindenkinek a Római kereszténység nézeteihez igazodni?????? Miért nem választhatok magamnak 4-5 ünnepnapot amire járna a szabadnap? MIÉRT?

I.Istvánt meg jobb ha nem említed a szentek között. Mitől-miért is lett szent? Az biztos, hogy nem az emberszeretetétől. Országa felét oda adta a pápának, a magyarság nagy részét (akik nem akartak "megtérni Isten szeretetére") német zsoldosaival kiirtotta. Ha ilyenek a szentek, akkor inkább ...

2013. okt. 3. 18:35
 18/26 KZitus ***** válasza:
34%

Szervusz

Ha téged, és mint látom másokat is, felháborít a templomok építésével és tatarozásával kapcsolatos kifizetések, képzeld el, mit gondolhat róla Isten?!

Világosan, és egyértelműen elmondja:

"Az Isten, aki alkotta a világot, és mindent, ami abban van, mivel ő égnek és földnek Ura, kézzel készített templomokban nem lakik, sem emberi kezek nem szolgálják ki őt, mintha szüksége volna bármire is, hiszen ő ad mindenkinek életet, leheletet és mindent. Csel. 17:24,25"

Igen, az igazságérzet miatt merült föl benned a sok kérdés. De mint láthatod a Biblia szerint a mai templomokhoz Istennek nem sok köze van.

2013. okt. 3. 19:13
 19/26 anonim ***** válasza:
Igen Sz_Peti igazad van, de nem automata Istenképről beszéltem, hanem hitből való kilépésre. Nem azért adok, mert visszavárom, de tudom, hogy visszakapom.
2013. okt. 3. 19:16
 20/26 anonim ***** válasza:
32%
A "kötelező agymosás" miatt.
2013. okt. 5. 00:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!