Miért kell az állami (világi) költségvetésből támogatni a templomok építését?
> Az új költségvetésben sok pénzt különítettek el templomfelújításra, templomépítésre. Miért kell az adófizetőknek finanszírozni más privát vallásgyakorlását (kvázi hobbiját)?
Nem kell, de a döntéshozók így döntöttek.
> Miért kell annak is megfizetnie ezt, aki nem is jár templomba és ateista?
Azért mert egy kollektíva része vagy, és vannak olyan kérdések amiben a kollektíva vezetői döntenek.
> Az egyházak meg az Állam elvileg szétváltak. Miért nem kalapozzák össze a hívők (megrendelők)? Miért nem egyházi adóból?
Ezt nem tudom, lehet hogy az egyházakat kellene megkérdezni, hogy mi a gazdasági és politikai oka.
Mondjuk ezen nincs mit "nem érteni", egyszerűen így van és kész.
Nem értek egyet enngé-vel.
Az általános oktatás és a vallás fenntartása között ne tegyünk egyenlőségjelet.
Egyetértek a kérdés kiírójával, hogy a vallás magánügy.
Aki nem oda tartozik, miért közös teherviselés, mint az oktatás, vagy közhálózat fejlesztése....stb.
Aki akarja fenntartani a vallását, fizessen és csakis az.
Szerintem így hamar kiderülne, kinek fontos egyáltalán és sok vallás bedőlne. Ha bedőlne, nem is lenne kár érte. Akkor világossá válna, mekkora a tényleges vallásgyakorlók száma.
Ez így még mindig államegyház, és nem vált szét.
A kéz kezet elv most is működik.
Kedves Kérdező.
Ezzel az erővel mindenki háboroghatna, még azok is akik nem Templomba járók, de más vallás gyakorlók.
Az Ő pénzüket is arra költik amit nem támogatnak, mert nem értenek egyet X vallással.
Jézus sem lett volna köteles adót fizetni, hiszen Isten fia.
mivel a templom az ő Atyja háza volt, és egyetlen király sem ró ki adót a saját fiára. Jézus még ha ezt is mondta, kifizette az adót.
De megtette, hogy ne adjon okot a botránkozásra:
(Máté 17:25-27) . . .? A föld királyai kiktől szednek vámot vagy fejadót? A fiaiktól vagy az idegenektől?” 26 Amikor azt mondta: „az idegenektől”, Jézus így szólt hozzá: „Akkor hát a fiak szabadok az adótól. 27 De hogy ne botránkoztassuk meg őket, menj a tengerhez, vess be egy horgot, és fogd ki az első felbukkanó halat, és amikor felnyitod a száját, találsz egy státert. Fogd, és add oda nekik értem és érted.”
1 tetradrachma (ezüst státer) = 4 drachma = 13,6 g
Kb 2. napi bérnek felelt meg
Katy Weaver
Szia!
Én hívőként teljes mértékben megszüntetnék minden hitéleti támogatást az állam és egyház szétválasztásának alkotmányos elve szerint. Ha egy egyház közfeladatot lát el azért értelemszerűen kapja meg az őt megillető részt, de a hitélethez semmi köze az államnak, aminek ráadásul világnézetileg semlegesnek kellene lennie.
A karitatív tevékenység azért karitív, mert jótékonysági és emberbaráti cselekedet, vagyis nem pénzért vett szolgáltatás. Az egyházak a közszolgálati tevékenységéért (kórház, iskola, otthon, műemlék) külön kapnak támogatást és el is számolnak vele. Ez természetes. Az azonban nem természetes, hogy az állam a hitéletet támogatja amivel az állam felé egyáltalán nem számolnak el!
Az állam is elszámol az adófizetők felé, innen tudjuk, hogy micsoda pénzek mennek el a nagyegyházak hitéleti támogatására. Természetes dolog, ha az adófizetők kinyilvánítják a véleményüket arról, hogy ez a rendszer rossz és változtatni kell rajta! Sajnálatos, hogy a döntéshozók a józen érveket nem mérlegelik.
Üdv. Péter
Figyelj, Magyarországon élsz, akkor ezt fogadd el, és tanulj egy kicsit a múltunkról. A magyar államot Szent István király alapította, akinek nemcsak az állam, de az egyházszervező munkája is kiemelkedő volt. Rengeteg templomot építtetett az állam pénzéből. Magyarország, ahogy Európa is, a keresztény kultúrkörre épül, hiszen ha nem így lenne, akkor Te, milyen jogon ünnepled meg a karácsonyt, vagy milyen jogon tartod munkaszüneti napnak a pünkösdhétfőt??? A mostani kormány alapvetően keresztény beállítottságú, aminek része, hogy (nagyon helyesen) támogatják az egyházakat.
Mint ahogy egy település kap állami támogatást mondjuk egy művelődési ház építésére, akkor már nehogymár az egyik legfőbb épületre, a templomra ne adjon támogatást. Abszurd dolog lenne nem gondolod? Vagy mondjuk a környékünkön (Borsod-megye) négysávosítottak egy főutat, és egy táblán ki volt írva: "épül az adófizetők pénzéből" --akkor mondjuk egy dunántúli ember is reklamálhatna, hogy az ő adója is ott van, holott ő valszeg sose fog azon az úton végigmenni.
Szóval kedves Kérdező: be lehetne már fejezni ezeket az egyházgyűlölő, irigységgel teli kérdéseidet. Mielőtt kérdezel, olvass utána egy kicsit a témáknak, hogy lásd a dolgok gyökerét, és ne csak a gyűlölet beszéljen belőled....
Nagyon sok minden támogatva van, amivel viszont ÉN nem értek egyet, mégis megteszik. Ha nem vagyok balos, jobbos, vagy egyáltalán nem érdekel a politika (aminek szintén nincs létjogosultsága, hisz az ember meg tudna lenni nélküle), akkor ne támogassák. Nem?
Pedig nem így van, mert Katy írta le a bibliai igazat és ez a tanítás arra jó, hogy Péter is és xuda megértse: azzal, hogy a pénz mellé állnak Jézustól távolodnak el. Teljesen mindegy mit támogat ez az állam, teljesen mindegy mire és mennyit költ, Jézus azt tanította, hogy adjuk meg ami a királyé, vagyis ha kér az állam, akkor adjuk meg. Mindenki el fog számolni a tettével, nem a mi feladatunk bírálni. Katynek van igaza.
Köszönöm az eddigi válaszokat. Tisztáznám, hogy nem a hívőkkel van problémám, hanem az egész politikával, és azért tettem fel ezt a kérdést, mert eddig épkézláb választ nem kaptam.
Enngé: Az iskolák fenntartása mindannyiunk érdeke, ugyanis valakinek a nyugdíjjárulékot is ki kell fizetni, hogy a jövőbeni nyugdíjasok kapjanak nyugdíjat. Például. De iskolás mindenki volt/lesz.
#6 (Péter): Szerintem jól gondolod, és továbbra is azt mondom, hogy a hívőkkel semmi gondom. Az egyházakkal és az állammav van. Egyébként azt támogatom, hogy a kiemelt műemlék jellegű templomokra adjanak pénzt.
#7: Ez kicsit fura, hogy ebben az osrzágban a politikusok nagy része, főleg a jobboldalon, CSAK a múltról tud beszélni. A múlt elmúlt, egy kicsit a jelenben kéne élni, nem a csíkosgulyás-szürkemarhapásztor vonalon. A főutak építése meg mindenkinek érdeke, ugyanis a befektetők számára fontos a jó minőségű infrastruktúra, és a helyi lakosság is legtöbbször profitál belőle (Legyen az bárhol). És azt meg felejtsük már el, hogy az egyház szent tehén, mert nem az, pluralizmus van, megfogalmazhatok kritikát is ellene, valamint lehetek ellene. Mint ahogyan ti is "kommunistázhattok" például. Tehát a gyökér helyett a tényekkel is kéne foglalkozni: 16-19 százalék a rendszeresen templomba járók aránya, a legutóbbi adatok alapján.
Azért van, mert az egyháznak még ma is van ekkora hatalma a politikában.
Iletve egyre nagyobb lesz - lásd az állami hitoktatást.
Amekkora hatalma van, annyi pénzt tud kiharcolni magának a te pénzedből. Ezért emelték most ezt a pénzt.
Amúgy én is azt gondolom, hogy ma már az egyháznak nincsen közszerepe - ill. ami van (segélyek, iskolák), arra külön kap támogatást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!