Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szentháromság. Hiszed, hogy...

Szentháromság. Hiszed, hogy Isten lehet három személy egyszerre?

Figyelt kérdés

Ne haragudjatok,de én egy dolgot nem tudok megérteni.

Református családban nevelkedtem hiszek a Szentháromságban mert úgy voltam nevelve vallási téren.

Ezt hallok, azt olvasok és már a "téboly" határán vagyok ami a kérdést illeti mert az egész egyszerre a feje tetejére fordult.

Néhányan azt mondják,hogy nincs Szentháromság mert az csak a katolikus egyház "rögeszméje".

Rendbe van ezt el is hinném,de felmerült bennem az a kérdés,hogy milyen oka volt a katolikus egyháznak,hogy ezt tegye? Mi volt a terve azzal,hogy a jó népnek beadja a szentháromság "mesét"?

Ezzel semmit nem nyert! Még akkor sem ha figyelembe vesszük a pogány keresztény összeolvadását.

Nem! Nincs! Semmi haszna belőle!

Miért van ez az eltérés a vallások közt?

2013. szept. 28. 21:34
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
83%

A reformátusok is hisznek a Szentháromságban. Akik csak az Atyát tisztelik Istenként, azok ariánusok.

Három személy, egy család alkotja Istent, és mindhárom tag részesül a teljes isteni lényegből, amit nem osztottak fel egymás között.

2013. szept. 28. 21:44
 2/16 A kérdező kommentje:

Tudom! Hát ezt én tudom mert református vagyok,konfirmáltam és tudom,hogy miben hiszek.

Isten hatalmát nem tudom felfogni és szerintem nincs az az ember aki ezt fel tudná fogni.

De pont ez zavar. Ha én el tudom fogadni azt amit a Biblia által tanultam akkor más miért látja pont az ellenkezőjét?

Mi ebben az "üzlet"? Emberi lelkek? Vagy mi?

Értelmetlen ez az egész vita!

2013. szept. 28. 21:56
 3/16 Ozmium42 ***** válasza:
A kvantumfizika egyik központi témáját, az anyag-hullám kettősséget is hasonlónak érzem. Elsőre paradoxnak tűnik, hogy a világunknak egymást (legalábbis látszólag) kizáró tulajdonságai vannak, de hát a Szentháromságot is hittitoknak nevezik, vagyis senki sem állítja magáról, hogy tökéletesen érti és átlátja. Mégsem lehet azt mondani, hogy teljesen irracionális elképzelés.
2013. szept. 28. 23:59
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Minden keresztény egyház vallja a Szentháromságot. A többi pedig nem érti.

Nekem egyszer egy lelkész a vízzel magyarázta, aminek 3 formája is lehet egyszerre, mégis ugyanaz. Nem érzek ebben zavart és mivel a Biblia rengeteg helyen írja, hogy Jézus egyenlő Istennel, ő maga Isten, ezért nincs okom kételkedni.

2013. szept. 29. 08:01
 5/16 anonim ***** válasza:
29%

Kedves Kérdező!

A szentháromság hamis tanának ugyanaz a haszna a "Kereszténység"-nek, mint az összes többi hamis tan védelméből, vagyis minnél nagyobb szellemi sötétségben tartani a híveket. De akkor felmerülhet benned a kérdés, hogy abból mi a haszna, ha szellemi sötétségben vagyunk? Pedig világos, a híveik megtartása, amelyből régen is és manapság is hatalmas hatalomra tettek szert. Nem tudják levetkőztetni a hamis tanaikat, mert egyszerűen nem tehetik, hisz akkor összeomlana a kártyavár.

Kedves enngé!

" Nekem egyszer egy lelkész a vízzel magyarázta, aminek 3 formája is lehet egyszerre, mégis ugyanaz."

Ne ködösítsünk még jobban, mert fölösleges! Mindenki érti mi a szentháromság, ez lenne: Atya Fiú Szentlélek, mindhárom egymástól különálló, hatalomban, tudásban egyforma személyek, tehát Mindhárman mindenhatók és mindentudók.

Illetve van még egy olyan hamis elképzelés is, mely szerint Jézus ugyanaz a személy lenne, mint az Atya. Viszont ezt a hamis tant melyet krisztológiai eretnekségnek, modalizmusnak neveznek, az

egyházak, így a Katolikus egyház is, már az első évszázadokban elvetettek.

"Nem érzek ebben zavart és mivel a Biblia rengeteg

helyen írja, hogy Jézus egyenlő Istennel, ő maga Isten,

ezért nincs okom kételkedni."

Ismerjük már a háromsággal kapcsolatos összes felhozott álérvet, hamis fordításokat, viszont lehet, hogy a kérdező még nem, úgyhogy megkérlek, hogy ne etesd őt ezek felhozatalával, mert már sokszor meg lettek cáfolva.

2013. szept. 29. 09:00
 6/16 anonim ***** válasza:
60%

Az egész egy hatalmas baromság.

A Bibliában az is benne van, hogy Jézus azt mondta, hogy:

"Istenem , istenem miért hagytál el engem?!"

Ha ő lenne isten ezt mondaná?

Pl engem hívjanak Bélának (inkognitóban vagyok):

Egy hasonló esetben elég hülyén jönne ki:

"Béla, Béla miért hagytál el engem?!"

2013. szept. 29. 15:22
 7/16 A kérdező kommentje:

Szerintem azért mondta azt mert akkor abban a helyzetében ember volt.

nem könnyű Istent megérteni,de nem lehetetlen!

2013. szept. 29. 21:18
 8/16 anonim ***** válasza:
Aha... szóval amikor eszik, alszik vagy épp kereszten haldoklik, akkor ember. Az év 365 napján isten. Ha meg iszik (főleg átváltoztatott bort), akkor meg állat! X)
2013. szept. 30. 08:06
 9/16 anonim ***** válasza:

A szentháromságra például szokták felhozni a vizet. A víz lehet légnemű, folyékony és szilárd halmazállapotú.

Ez így is van, viszont egyszerre csak egy állapotban létezhet. Ha Isten meghalt emberként, akkor hogyan tudta volna feltámasztani magát?

2013. szept. 30. 09:57
 10/16 A kérdező kommentje:

Megmondom őszintén,hogy én Istent nem tudom eléképzelni.

Egy mindenhatót,hogy tudsz elképzelni!?

Sehogy!

Akkor szerinted(tek)nem lehet 3 személy ISTEN?

Istenről beszélünk és nem akárkiről.

2013. szept. 30. 19:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!