Sok mindent.
Például azt, hogy István előtt nem magyarok voltak, hanem törzsek laza szövetsége, amik nem egyeztették, nem is ellenőrizték egymás vallási életét. Tehát babonák, regék, mesék, hiedelmek törzsenként is eltérő, mai szemmel nézve zavarosnak és kuszának mondható egyvelege. Ezen kívül a nagyobb keleti vallások, és a kereszténység tetszőlegesen átvett motívumai.
A hiedelemvilágból annyit tudunk, amennyi fennmaradt. Ez mondjuk nem kevés, de még így is előszeretettel hamisítják napjainkban. Azt hiszem Ipolyi Arnold Magyar mythologiája jó kiindulásnak.
Bizonyosnak mondható, hogy többé-kevésbé általános volt az egyistenhit.
Köszönöm első, ennek utána nézek, így már legalább tudok mire keresni. Sajnos István után nem sok forrás maradt erről fenn.
Én úgy tudom, hogy ez volt maga a kereszténység. Az egyház által átvett úgymond kanonizált kereszténység ennek egy lebutított formája.
Nagyjából az összes forrás István utáni, úgyhogy ez már most epic fail. Az, hogy István előtt nincs forrás, nem azt jelenti, hogy ő üldözte ezeket (a közvélekedéssel szöges ellentétben), hanem talán azt, hogy nem is léteztek.
Az "eredeti" kereszténységre meg hagy ne mondjak semmit. Ábrándozni akarsz, vagy kutatni?
Azt tudom, hogy a jelen állapotaiból kiindulva régen is sokféle körítésben szertartásban élték meg a vallásukat az emberek.
Hogy volt e magyar ősvallás, ősszertartás?
Biztosra veszem hogy volt.
Keresztény volt e?
Biztosra veszem, hogy a kereszténységgel, összeegyeztethető, kereszténységgel meg egyező volt, mivel a szkíták akik ugye az egyik őseink közvetlenül Szent András apostoltól hallottak Jézus Krisztusról és a feltámadásról. A szkíták szeretettel fogadták Andrást és az örömhírt a tanításait, és nagy becsben tartották az apostolt. András tanított, prédikált a szkítáknak akik egyértelműen tudták hogy ki Krisztus, ráismertek a megváltóra, ugyanis a szkíták hagyományában benne volt a boldog asszony tisztelet és a legendáikban meséikben előre meg volt előre jövendölve a megváltó eljövetele, ezért ismertek rá Krisztusra, és tudták, hogy miről kiről hoz hírt András. Tehát az egyik első Krisztusi értelemben vett kereszténnyé lett keresztények voltak. Erkölcsi értelemben viszont már sokkal régebb óta a majdani keresztény erkölcs hordozói voltak, tehát a keresztény erkölcs a szkíta erkölcsből lett.
Ilyen formában a magyarok nem közvetetten Rómából lettek keresztények térítők által, hanem közvetlenül váltak kereszténnyé András apostol és őseik a szkíták felismerése által hogy Krisztus a megváltó, ami a legendáikban, meséikben már több száz évvel Krisztus előtt meg volt jövendölve.
Avatarára keress rá youtubeon, de Bakos Attilának is vannak evvel kapcsolatos előadásai, bár ő nem mindenben részletes.
Ozmiummal meg ne törődj. Vannak leírások táltosüldözésről ráadásul fröcsögő gyűlölettel ír a korabeli szöveg a táltosokról is.
Az sem igaz hogy semmi nem maradt fent István előttről. Pl a Tarihi Üngürüsz micsoda? Persze az csak egyszer jelent meg, akkor is túlcenzúrázott változatban.
Nem azt mondtam, hogy egyáltalán nincs, hanem azt, hogy a nagyjából az összes István utáni. Ez egyébként a Tarih-i Üngürüszre is vonatkozik. Attól nem számít István előttinek, hogy István előttről is írt, ellenben az, hogy a mohácsi vereségig tart, cáfolja is ezt az állításodat. Tehát erről ennyit.
Avatara egy futóbolond, ha már jobbat nem tudtál, akkor a kérdező még mindig jobban jár, ha velem törődik. Az állítólagos táltosüldözésekről szóló gazdag és részletes beszámolókat pedig kíváncsian várom. Úgy értem korabeli forrást, nem paneltáltosok lázálmait.
Szia!
Nagy valószinűséggel keresztények voltak. Ajánlom Szántai Lajos előadásait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!