Hol lehet utánanézni hogy a Biblia hogyan nézett ki az eredeti nyelven, milyen magyar jelentései vannak az eredeti nyelven íródott szónak?
Szóval hogy van-e valami lehetőség hogy mondjuk utánanézzek hogy egy bizonyos szónak hogyan nézett ki az eredeti jelentése,anélkül hogy tudnék ógörögül,arámul,stb.
Előre is köszönöm a válaszolóknak:)
Szia!
Az attól függ, hogy ószövetségi, vagy újszövetségi szakaszról van-e szó. Az előbbi bonyolultabb, tekintettel arra, hogy az eredeti héber (arám) írás un. kvadrátírás, egészen más betűkkel, magánhangzók nélkül (kivéve a punktált szöveget, de ott is csak jelölések vannak). Szóval ahhoz célszerű először megtanulni héberül olvasni ráadásul balról jobbra.
Az újszövetségi azért egyszerűbb, persze itt is "bogarászni" kell. Ajánlom a [link] oldalt.
Ha vállalkozó kedvű vagy és tudsz angolul segíthet még a Bible discovery nevű program: [link]
Ha pedig lustább vagy én is szívesen segítek... ;-)
Üdv. Péter
...én meg kéztévesztő vagyok! ;-)))))
Szóval helyesen: jobbról balra.
Üdv. Péter
"Ha vállalkozó kedvű vagy és
tudsz angolul segíthet még a
Bible discovery nevű program:
biblia-letoltes.php"
Ez egy magyar program. Valameddig ingyenes. Próbáld ki, nagyon hasznos.
Péter arra gondolt szerintem, hogy a Bible-Discovery-nek az ószövetségi részében nincs héber-magyar szótár, de van héber-angol. Így, ha valaki tud elég jól angolul, sok mindennek utána tud nézni az Ószövetség eredeti szövegében anélkül, hogy egy mukkot tudna héberül. :)
Tényleg jó program, tudom ajánlani, bár nemcsak szorgalom/lustaság, hanem pénz kérdése is.
A programnak VAN héber-magyar szótára. Abban az értelemben, hogy ha megnézel egy szövegen belül egy szót, kiírja a jelentéseit.
Példa:
Zsolt 16:4 Megsokasodnak fájdalmaik, akik más [isten után] sietnek; nem áldozom meg véres italáldozatukat és nem veszem nevüket ajkaimra.
Az első szó, megsokasodnak:
H7235 רָבָה (ráḇáh)
- A) Kal
1) sokasodik, gyarapodik; soknak, számosnak lenni
2) nagynak lenni; naggyá válik, megnő
B) Piél
1) megsokasít, megnövel
2) haszonra tesz szert
3) felnevel
C) Hifil
1) megsokasít, megnövel
2) főnévi igenévvel: sokat (tesz valamit)
3) infinitivus absolutus (הַרְבֵּה): sok
4) sokat ad
5) sok van neki valamiből
6) naggyá tesz
Etimológia: alapszó
Ehhez miért kell angol nyelvtudás? Meséljétek már el!!! Kösz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!