Igaz az, hogy keresztyénként mindig mindent meg kéne bocsátani?
Egyébként ez a dolog úgy merült fel, hogy egy lelkésszel beszélgettem egyszer, aki egy olyan helyen lelkész ahol rengeteg cigány lakik, és mindig betörnek hozzájuk, stb... én meg megkérdeztem hogy nem kéne-e neki megbocsátani ahelyett hogy szidná őket... és ő mesélte el egyszer nekem az alábbi dolgot:
Ha megfigyeljük Jézus életét, ugye van az a történet, ahol Jézus megmentett egy prostituáltat a megkövezéstől, mondván, hogy "az vesse rá az első követ, aki még nem követett el bűnt"... aztán persze nem kövezték meg és a prostituált azon naptól fogva egy másik életet élt... A feltétel nélküli megbocsátás az Jézus életében is mindig úgy nyílvánult meg, hogy akinek megbocsátott az megbánta korábbi tettét, és megváltozott...
És hát az ő esetében a cigányokat nem fenyegeti az, hogy megváltoznának és megbánnák hogy betörnek másokhoz...
21. Ekkor hozzámenvén Péter, monda: Uram, hányszor lehet az én atyámfiának ellenem vétkezni, és néki megbocsátanom? még hétszer is?
22. Monda néki Jézus: Nem mondom néked, hogy még hétszer is, hanem még hetvenhétszer is.
Máté Evangyélioma 18. rész
Keresztényként meg kell bocsátani, mert ezt feltételül szabta Isten, hogy amiképp mi megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek, úgy bocsát meg nekünk is. Tehát a mértéket mi szabjuk.
Ha nem bocsátasz meg másoknak, nem korrekt, hogy elvárod Isten bocsánatát magad felé.
Az egy másik kérdés, hogy Isten bölcsességet adott, tehát használd, hogy megakadályozd a betöréseket. Kutya, riasztó, erősített bejárat..stb. Legyél kreatív, nem pedig naív.
Isten nem az ostobaság szellemét akarja a fiainak, hanem bölccsé tenni. :)
Az is egy másik kérdés, hogy ha betörnek hozzád, egy dolog, hogy megbocsátassz, másik, hogy fel kel jelentened őket, mert az nem járja, hogy ebből rendszert csinálnak.
A társadalmi törvények, szankciók nem mondanak ellent a megbocsátásnak. Ez két külön dolog.
Megbocsátásra egyébként neked van szükséged, nem nekik.
Egyrészről Isten bocsánata feléd eszerint a mérce szerint történik.
Másfelől pedig először lelki, ha pedig hosszabb távon őrzöd magadban a meg nem bocsátást, akkor testi problémákhoz, betegségekhez is vezet. Szóval nem lebecsülendő jelentősége van és igen messzire nyúló. Egyszerűen jól felfogott érdekedből nem éri meg.
"Az is egy másik kérdés, hogy ha betörnek hozzád, egy dolog, hogy megbocsátassz, másik, hogy fel kel jelentened őket, mert az nem járja, hogy ebből rendszert csinálnak.
A társadalmi törvények, szankciók nem mondanak ellent a megbocsátásnak. Ez két külön dolog."
Megbocsájtok, de átadlak a hatóságoknak, hogy ők ítéljenek meg téged. Mi van???
Jn 5,22 Mert az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta;
Tehát igaz keresztényként nem Istent kell kérjem, hanem emberi hatalmakban kell bízzak, sőt, kötelességem megbocsájtásom ellenére emberi ítélet alá vonni azt, aki nekem ártott. Akkor Isten nem éppen így fog velünk is tenni? A bűneinket Jézusnak fogja adni, és nem fog megbocsájtani. Jézus ítél, és az ő ítélete bizony igaz lesz. Ember, te az ellened szegülőnek szóval megbocsájtottál, de a hatóságnak adtad, hogy megítéljék. Én is megbocsájtok, és az ítéletem gyehenna.
21.32 -es!
Feltételezem rólad a legjobbakat, hogy jóindulatúan kíváncsi vagy, nem pedig ostoba.
Tegyük fel, ha egyik közeli hozzátartozódat szemed előtt meggyilkolnák-(távol legyen és ne történjen meg veled azt kívánom)- nem adnád át a hatóságnak? Megbocsátanál, elvileg, ha keresztény vagy, de büntetés kell érje a bűn elkövetőt. Akár ki is végezhetik, ha előre megfontoltan tette, főleg ha nem a magyar igazságszolgáltatás ítél, ahol néha a gyilkosok pár év múlva újra a társadalom részei és itt sétálnak köztünk.
Én nem érzem igazságosnak.
Egy dolog a megbocsátás, másik pedig a törvény szigora, hiszen szankcionálni kell. Muszáj.
Ez visszatartó erő. A te megbocsátásod nem az. Jó lenne, ha az lenne, de nem az.
Ez egy másik világ, nem mesebeli élet.
Keresztényeknek illene józanul gondolkodni és felébredni Csipkerózsika álomvilágából.
Fogalmam sincs hány évesen vagy ilyen naív és milyen vallású vagy, de komoly gondok vannak a teológiádban. Ha korrigálod, sok sérülést elkerülhetsz.
Megkérlek, hogy ne írogass részemre, főleg ne csipkelődj. Arra nem vagyok kíváncsi. Isten munkálja ki benned a józan ítélőképességet.
Vedd figyelembe, hogy van egy kérdező, és ő majd eldönti, kinek a válasza elfogadható.
Az sem zavar, ha a tiédet mondja jónak. (Na jó. Kicsit zavarna :D)
De!- Ne nekem írogass, hanem a kérdésre válaszolj.
Egy rövid válaszra gondoltam : Máté 6:12- vagyis ha szeretnénk, hogy Isten megbocsásson nekünk akkor nekünk is meg kell másoknak, elvégre gondoljunk csak bele abba, hogy mindenki tökéletlen, követünk el hibákat..,amiket talán később nagyon megbánunk ezért jó ha megbocsátunk másoknak, így tud csak Isten is megbocsátani nekünk.
Remélem segítettem :)
Igen. Egyértelműen. Nincs "csak akkor!"
De ha meg kérdezem hogy mit is jelent megbocsátani akkor arra már nem szoktak tudni válaszolni.
Kedves Yuda!
Nem csipkelődtem, legalábbis nem ez volt a szándékom. Ha naiv vagyok, akkor remélem már nem változom, ugyanis elképzelhető, hogy több évem van mögöttem, mint előttem itt ebben a világban, bár az Úr tudja.
Te így képzeled a megbocsájtást?
Tehát megbocsájtok, csak átadlak az ítéletnek, mert megérdemled. A Biblia azt írja, hogy úgy bocsájtanak meg nektek, ahogy ti bocsájtotok meg azoknak, akik vétkeznek ellenetek. Ha neked ez a megbocsájtás, akkor szeretnéd, hogy Isten is így bocsássa meg a te vétkeidet? Megbocsájt, de kiérdemelted a jussodat, tehát az ítélet a halál. Ugyanis mindannyian vétkeztünk,
("Ha azt mondjuk, hogy nem vétkeztünk, hazuggá teszszük őt, és az ő ígéje nincsen mi bennünk." IJán 1;10)
és az igaz ítélet a halál. Viszont Jézus kiváltott minket, elvette a bűneinket. De ha te nem bocsájtasz meg, miért várod el, hogy Isten megbocsásson? Mi neked a megbocsájtás? Egyszerűen, hogy nem haragszol? Lehet, hogy rosszul esik, de nem.
Az, hogy a kérdező melyikünk eszmeiségét fogadja el, a legkevésbé sem érdekel. Ha a világot megnyered is, de te kárt vallasz, mit ér az neked?
Jel 2,23 ... én vagyok a vesék és szívek vizsgálója; és mindeniteknek megfizetek a ti cselekedeteitek szerint.
Ha te azt cselekeded, hogy ítéletre adod azt, aki vétkezett ellened, akkor a te cselekedeted szerint Isten is ítéletre ad téged, ki vétkeztél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!