Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért olyan kegyetlen és...

Miért olyan kegyetlen és igazságtalan az Ótestamentum istene?

Figyelt kérdés

Az Ótestamentum istene kicsinyes, igazságtalan, megbocsátani képtelen hatalommániás, bosszúvágyó, vérszomjas etnikai tisztogató, nőgyűlölő, homofóbiás, rasszista gyermekgyilkos, népírtó, halálosztó, megalomániás, szadomazochista, szeszélyes, rosszindulatú zsarnok.

Miért?

Mi jót tanulhat tőle az a gyermek, akik elolvassa???

2013. jún. 3. 15:37
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
0%
Meleg vagy?
2013. jún. 3. 15:38
 2/34 anonim ***** válasza:
88%
Mert emberek írták.
2013. jún. 3. 16:12
 3/34 anonim ***** válasza:
85%
Például azt, hogy milyen jó, hogy már nem élünk a törvény alatt, különben kivégzés járna a mai szemtelen kölkökre.
2013. jún. 3. 16:15
 4/34 anonim ***** válasza:
51%
A vallás egyik fő eszköze a félelemkeltés a hívekben. Ezért van szükség a büntető, bosszúálló Istenre.
2013. jún. 3. 16:17
 5/34 anonim ***** válasza:
36%

Mert primitív,egoista emberi szemléletből indul ki.Akik kreálták,azok nem voltak a valódi Istennel való kapcsolattartás magaslatán.

A gyerekek meg sajnos jó eséllyel a félelemkeltést,és a képmutatást fogják belőle tanulni,ez pedig sejthető,hogy pont nem Istenhez vezet,max.egy torz változatához.

2013. jún. 3. 16:34
 6/34 KZitus ***** válasza:
37%

Szia

Most el foglak szomorítani- sajnos.

Nincsen ótestamentum és újtestamentum istene

Az egész Bibliát egyetlen Isten hozta létre. A 2Timóteusz 3:16-ban az van írva:"A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a kiigazításra, az igazságosságban való fegyelmezésre". Tehát a teljes Írás egy és ugyanattól az Istentől származik, aki feláldozta a Fiát érted, hogy neked is kilátásod legyen arra, hogy megszabadulj a bűntől és a haláltól.

Mivel Isten tud téged tanítani, feddni és kiigazítani, engedd, hogy tegye, nehogy később majd úgy járjál mint a fáraó, aki nem ismerte Istent.

A Biblia egész történelme alatt védelmezte azokat, akik szót fogadtak neki, a bűnösöket pedig soha nem hagyta büntetlenül. Ma is így tesz(fog tenni).

2013. jún. 3. 16:42
 7/34 anonim ***** válasza:

A Biblia értelmezéséről egy írás

Fabiny Tibor: Ami változik és ami/Aki örök a Szentírásban

[link]

----

Már egy másik GyK kérdésre adtam választ, ezt másolom be.

Az Ószövetség tényleg fura egy olvasmány. Régebben rosszul lettem tőle, néhány oldal után. Erre az az ellenszer, ha szakirodalmat olvasol el hozzá. Én eddig egyet olvastam, Ursula Struppe: Bevezetés az Ószövetségbe. Nekem tetszett, rávezetett arra, hogy az Isten SZABADÍTÓ Isten, aki a szegények és elnyomottak pártján áll. Ez mutatkozik meg Izrael esetében is (Egyiptomból való megszabadítás), s az egyén életében is, ha Jézus Krisztust befogadja a szívébe.

Nem értettem, miért olyan eklektikus az ószövetségi szöveg, egyazon szövegen belül néhány mondat gyönyörű és tökéletesen megegyezik Jézus szellemiségével, aztán a következő mondatokban már harc, bosszú, átok. Nos, erre megkaptam a választ a könyvből. Ugyanis az Ószövetségi szövegeket sokszor átdolgozták az évszázadok folyamán, idézek a fent említett könyvből:

„…nem egyszerűen egy adott kor szerzőjének szövegével szembesül. Gyakran egymásba fésült szövegekkel találkozik, amelyekben a legkülönbözőbb szálakat szőtték egybe. Néhány soron belül az olvasó egy 9., 5. illetve 3. századi szerzővel találkozhat.”

Nem szabad elvetnünk az Ószövetséget (mint pl. a 2. századi eretnek Markion javasolta), mert a Jézus esemény megértése szempontjából alapvető dolgokat tartalmaz. Tudniillik, hogy az ember bűnbe esett s most Sátán uralma alatt leledzik (nézzünk végig történelmünkön), STB. Az Ószövetség mellett szól, hogy számos Jézus Krisztus szellemiségével megegyező gondolatot tartalmaz, írok egy példát:

Ésaiás

58,6 Hát nem ez-é a bőjt, a mit én kedvelek: hogy megnyisd a gonoszságnak bilincseit, az igának köteleit megoldjad, és szabadon bocsásd az elnyomottakat, és hogy minden igát széttépjetek?

58,7 Nem az-é, hogy az éhezőnek megszegd kenyeredet, és a szegény bujdosókat házadba bevigyed, ha meztelent látsz, felruházzad, és tested előtt el ne rejtsd magadat?

58,8 Akkor felhasad, mint hajnal a te világosságod, és meggyógyulásod gyorsan kivirágzik, és igazságod előtted jár; az Úr dicsősége követ.

58,9 Akkor kiáltasz, és az Úr meghallgat, jajgatsz, és ő azt mondja: Ímé, itt vagyok. Ha elvetended közüled az igát, és megszünsz ujjal mutogatni és hamisságot beszélni;

58,10 Ha odaadod utolsó falatodat az éhezőnek, és az elepedt lelkűt megelégíted: feltámad a setétségben világosságod, és homályosságod olyan lesz, mint a dél.

58,11 És vezérel téged az Úr szüntelen, megelégíti lelkedet nagy szárazságban is, és csontjaidat megerősíti, és olyan leszel, mint a megöntözött kert, és mint vízforrás, a melynek vize el nem fogy.

2013. jún. 3. 17:05
 8/34 anonim ***** válasza:
48%

Kedves kérdező!

A Szentírásnak két része van. Nem szabad csak az Ószövetséget elolvasni és ez alapján véleményt mondani. Egyébként nem tudom, hogy ezeket hol olvastad, de nagyon kíváncsi vagyok rá! Pl. a rasszista gyermekgyilkost, etnikai tisztogatás? szadomozochista? rosszindulatú? Nem tudom, te melyik Bibliát olvasod, de ha gondolod szívesen elküldöm neked mail-ben a római.katolikusok által használatos Ószövetséget.

2013. jún. 3. 17:19
 9/34 anonim ***** válasza:
92%

Csak hogy a kérdező helyett válaszoljak az előző kérdésre:

- "rasszista gyerekgyilkos": a 7 csapás amikor minden egyiptomi elsőszülött meghalt!

- "rosszindulatú": Ábrahámot megkéri, hogy áldozza fel fiát. Igaz, hogy a végén azt mondja, hogy oké mégse tedd, de azért miféle isten aki ilyet kér egy hívétől?

- "szadomazichista": Jób története. Csak azért hogy bizonyítson a sátánnak, elvesz Jóbtól mindent.

Amúgy ti megpróbáljátok kicsit is értelmezni a Bibliát, vagy olvassátok?

2013. jún. 3. 20:24
 10/34 anonim ***** válasza:
82%

Természetesen! De nem szó szerint kell értelemezni!:D:D:D Főleg nem az Ószövetségi részeket! Teremtés könyve az, illetve Mózes öt könyve pont ezek közé tartozik. Van abban valami, hogy tényleg kicsit fura olvasmány lehet ez elsőre, de jómagam nem hiszem, hogy Isten egy vén zsidó aki azt nézi, hogy ki mikor vétkezik és lesújt rá. Az egyiptomi tíz csapásban nem gyerekek haltak meg, pontosabban nemcsak gyerekek. Az elsőszülött fiúk, vagyis férfiak. Egyes kutatók szerint megvalósult a 10 csapás a miértjére persze nincs magyarázat. A lényeg: ha elolvassuk a Biblia ezen szakaszát nyilvánvalóvá válik, hogy a fáraó kér bizonyítékot arra, hogy valóban Isten akarata az, hogy a zsidókat elengedje. 10 alkalommal kér bizonyítékot és 10. alkalommal történik az elsőszülöttek halála. Bevallom nem voltam ott, így nem tudom, hogy egyáltalán megtörént-e, illetve milyen formában. A Jób története nem más, mint egy vallási tanítás: mindent Isten ad, amit adott el is veheti és adhat újat is. Magyarán: Isten odafigyel az emberekre és minden amit tesz, azt okkal teszi. Ábrahám története is hasonló, Isten próbára teszi Ábrahámot. Kit szeret jobban Ábrahám, a saját egyetlen fiát, vagy Istent? (ugye azt nem kell mondanom, hogy Izsák születése is Istenhez kötődik). véleményem szerint ennek a történetnek a lényege, hogy Istenben kell bíznia az emberben, mert mindig megsegíti. (ugye angyalt küldött, hogy megakadályozza Izsák megölését)

Van elég sok érdekes történet még ezen kívül, lehetne dobálózni napestig (ja már este van:P).

2013. jún. 3. 21:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!