Van-e élet a halál után?
ez a kérdés engem mindig is kicsit meghökkent (hívő létemre). A halál az élet vége, tehát élet nincs a halál után, hiszen a halál pont azt jelenti, hogy nincs élet. Hogy van e létezés, az már közelebb jár a problémához.
Egyébként szerintem van, bár nem sok köze van bármiféle megnyilvánulásában is a földi léthez. Szerintem nem olyan, mint a naiv kép, hogy az ember tudata nem huny ki, hanem egy élők számára érzékelhetetlen entitássá válik az illető, ezt nem igazán tartom valószínűnek. Nem fogsz látni, hallani, érezni, ezek mind a fizikai világhoz tartoznak. De egyébiránt fogalmam sincs, milyen lehet, de biztosan nem olyan, mint azt az ember naivan elképzeli.
Érdekes, de egyébként azzal, hogy az ember halála után az élők még emlékeznek, az is a létezés egy fajtája, csak többé már nem fizikailag létezik, hanem elvontan, az emberek emlékezetében, egy gondolati síkon. Tehát az elhunyt tovább "él", mégpedig úgy, ahogy az emberek emlékeznek rá. A létező dolgoknak három különböző megnyilvánulásuk van: anyag, energia és információ. Az első kettőt mindenki magától értetődőnek gondolja. Az anyag a fizikai valóság, az energia pedig a kölcsönhatások, azaz a létező dolgok más létező dolgokkal való kapcsolatát jellemzi. Viszont az információ különleges, sokan nem gondolnak rá, pedig ugyanúgy szoros kapcsolatban van a létezéssel (aki tanult termodinamikát, vagy modern fizikát, az dolgozott is vele). Sokan gondolják, hogy amit a különböző korok és filozófiák Istennek, léleknek, ideáknak, szellemi valónak vagy ilyesminek nevez, nem más, mint a létezés tiszta információbeli megnyilvánulása, és szerintem ez elgondolkodtató azok számára is, akik nem hisznek a transzcendensben. ÉS érdekes módon ez a gondolat is ugyanoda vezet, mint amit a vallások tanítanak.
Úgy élj, hogy emléked kedves legyen azoknak, akiket hátrahagysz. Ha ez sikerül, nincs mitől félned. Ahogy a mondás tartja: amikor megszülettél, mindenki nevetett, csak te sírtál. Élj úgy, hogy amikor meghalsz, mindenki sírjon, csak te nevess.
Szia!
Szerintem nincs élet, gondolj arra amikor megszülettél. Születés előtt nincs élet ugye. Akkor halál után sincs...Bár ez a kettő ellentét, de gondolj bele!
De a halál nem lehet szörnyű. Ha a világ végtelen ideje meg van akkor(eléggé valószínű, mert mindig kellett valaminek lennie, nem lehetett egy nagy fehérség...annak is lennie kellett) végtelen idő óta nem élsz, csak most kaptál egy végtelen idővonalan egy pontot amikor van tudatod és ennek a pontnak vége van.
ugyanaz mint a születésed előtt. ugyanaz a végtelen. nem kell aggódni mert már egyszer megtörtént!
persze én látom így a dolgot és amúgy is csak 13 vagyok(na jó de okos:D )
engem vallásosnak neveltek de teljesen ateista vagyok
jó gondolkodást, Szia
L/13
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!