Elmegyek egy barátomhoz Jehova tanúiról beszélgetni, milyen kérdéseket tegyek fel, amivel megtudom fogni őket? Magyarázat lent.
A barátom sajnos belépett ebbe a szektába a hülye barátnője miatt, és mivel nekem fontos a barátom, elakarok menni az ismerőse házába, feltenni a kérdéseket. De nem úgy megyek oda hogy beakarok lépni, mert semmiképp se fogok, de idegesít hogy egy számomra fontos embert elvettek, és szeretném visszaszerezni.
Tehát a kérdés, miket kérdezzek, miket mondjak nekik, amivel esetleg kicsit is megtudom ingatni őket?
Ú,ez kemény ügy.Ha a barátod már nagyon benne érzi magát a csoprtban,és maga is a csoport részévé szeretne válni,akkor már semmit se.Ha ez megtörtént akkor inkább próbáld meg tolerálni a döntését,és nem felhozni a témát.
Ha csak az említett leányzó miatt jár a csoportba akkor még van esélyed.Ha a barátod elég értelmes mondjuk a természettudományokhoz akkor érvelhetsz neki ,mert amiket a jehovások állítanak az néha már fárasztó.
Ha inkább a logikára akarsz rámenni akkor ecsetelheted a kedvük szerint átírt Bibliájukat.
Különben itt van egy kérdéscsokor amit bevethetsz:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
Különben sokat segítene tudni hogy a bsarátosd milyen viszonyba van a vallással.Mert nem mindegy hogy egy alapjáraton ateista,vagy vallásokkal szemben közömbös emberről beszélünk,vagy egy olyanról aki már eddig is tudatosan vallásos volt.
Ha már tényleg olyan mint a szervezet többi tagja (tehát jár rendszeresen,és ahogy írod a közelében lévőket térítgetni próbálja) akkor szerintem hadjad.Ha próbálnád meggyőzni akkor talán még el is mérgesedne vele a viszonyod.Ha tényleg jó barát,akkor megfogja értzteni hogy te ebből inkább kimaradnál és tiszteletben fogja tartani.
Biztos van bármi más téma,úgyhogy helyezd inkább azokat előtérbe.Bár én most a legrosszabb opcióból indultam ki.Ha látsz bármien lehetőséget amivel vissza tudod hozni,de nem is bántod meg,akkor azt használdd ki.
És szívesen.
Semmivel, nem azért, mert nem lehet, hanem azért, mert hiába mond itt neked bárki egy párat, ha nincs benned tudás, akkor lukat lehet beszélni a hasadba, ott vezet meg, ahol akar. Az, hogy nincs mögötte elég tudás, már a megnevezésedből látszik. Nem jehovás, hanem Jehova Tanúi. Olyan, mintha egy katolikusnak azt mondanád, hogy bálványimádók, vagy egy hitgyülisnek, hogy sándoristák, vagy egy zsidónak, hogy falimádók, vagy ahogy az adventistákat nevezik, szombatistáknak. Ezek kiforgatott, hamis és rosszindulatú megnevezések, egyik gyülekezet tagjának sem fog tetszeni. Így nem lehet meggyőzni senkit.
Ha meg úgy állsz a szeretett barátnőjéhez, aki most nagyon közel áll hozzá, hogy "hülye barátnője", akkor még a barátodat is elvesztheted örökre. Én sem zárnám a keblembe, aki a feleségemet pocskondiázza folyamatosan, mialatt a barátomnak vallja magát. Egy ilyen ember nem barát, aki a társamat ellenségnek nézi, aki a vallásomat nem fogadja el. Vagy csak addig barát, míg az elveidet maradéktalanul betartja? Te vetted a fáradságot, hogy megértsd a döntését, megtudd, hogy milyen emberek veszik körül? Attól, hogy Jehova Tanúi, lehetnek lehengerlő, nagyon jóindulatú emberek is. Hogy romlik a kapcsolata a családjával? Azért, mert térít? Egy Tanúnak ez csupán bizonyság, hogy jó úton halad. Minél nagyobb haragba kerül a világgal azért, mert prédikál, annál jobban csinálja. Egy szekta, gyülekezet hamis tanítását csak nagy tudással lehet megvilágítani. Ehhez sokszor az ember nagyon kevés, ehhez Isten kellene. Nézd meg, hiába van a Bibliába, hogy ne csinálj faragott képet, és ne borulj le előtte, mert ez az egyik legutálatosabb dolog Isten előtt. a Katolikus Egyház úgy fordítja meg ezt egy kívülállónak, ahogy akarja. Elárulom, egy laikusnak még nekem is sikerülne szerintem.
Hogy ezzel nem segítettem semmit? Lehet, de ha annyit megfogadsz, hogy tudás nélkül ne menj oda viszonttérítgetni, akkor szerintem jól teszed. Téged és a családját zavarja a térítgetése, te meg odamész téríteni őt? Ugyan azt teszed, amit ő. Inkább ismerd meg, és imádkozz érte.
Én emiatt veszítettem el a gyerekkori legjobb barátomat. Pedig magam is keresztény vagyok, egyszer-kétszer udvariasságból elmentem vele az ő gyülekezetükbe (nem azért, hogy megtérjek), és mindig udvariasan bólogattam, ha a hitéről beszélt. Mégis valahogy az idők során eltávolodtunk egymástól. Az Újvilág fordítású Bibliájukat nagyon udvariasan visszautasítottam, a gyülibe a meghívásokat szintén. Megvan nekem a magam felekezete, ahonnan egyáltalán nem szándékom átmenni sehová máshová. Aztán idővel - a visszautasítások hatására - valahogy egyre kevesebbszer keresett, ha én hívtam őt, sosem ért rá... amikor pedig együtt nőttünk fel...
Mindezek fényében egyetlenegy tanácsot tudok adni: imádkozz azért, hogy a barátod és a barátnője észhez térjenek.
*A gyülibe a meghívásokat egy idő után szintén udvariasan visszautasítottam. Párszor elmentem, hadd örüljön, de rendszeresen nem akartam, nehogy azt higgye, hogy meg szeretnék térni.
Előző voltam.
Kedves Kérdező.
Én magam is Tanú vagyok.
Megingatni?
Azt abban az esetben tudnád, ha még nincs elég ismerete, mert nem rég kezdte el a Biblia Tanulmányozást.De a kérdésekre idővel pedig megfogja tudni adni a választ.
Sajnálattal olvasom, hogy ilyen negatív véleménnyel vagy a Tanúk iránt.Egyebek mellett pedig nem vagyunk szekta.
A szekta szó jelentése:
Jézus tanításától eltért felekezet.
A Tanúk nem tértek el, Jézus tanításától, és erkölcsi irányadó mértékeitől sem ami a Bibliában található.
Továbbá Jehova Tanúi Magyarországon elismert egyház.
Vagy is nem csak a szó miatt nem szekta, de emberi jogok alapján sem.
Ne haragudj a Barátodra, és ránk sem mert mi nem bántunk senkit, ha csak azzal nem hogy végezzük a prédikáló szolgálatot, és nem veszünk részt bizonyos világi ünnepekben és "bulikban".:)
Tisztelettel Katy Weaver
Kedves Katy!
A szekta szónak jelentése az idegen szavak gyűjteménye szerint: "egyfajta elkülönült vallási csoport"
A wikipedia szerint, ami szerintem jó mefogalmazás:
"A szekta egy nagyobb vallási, kulturális, politikai, vagy szociális szempontból jól megkülönböztethető csoporttól elkülönülő, azzal szemben álló kisebb csoport."
Tehát a szónak a jelentésének köze sincs Jézushoz.
A szó szerinti latin jelentése: lemetszett rész
Ha a jelentése alapján veszem, mivel nem kis csoportról van szó, így nem szekta a Jehova Tanúi Egyháza, viszont ha a szó szerinti jelentését nézzük, legyetek büszkék, ha így hívnak. A világtól lemetszett résznek vehetitek, nem kell megsértődni. Én magunkat háromszemélyes szektának hívom.
Csatlakozom linkkel:
Egy exjehova tanuja írta, nagyon érdekes, hisz tapasztalat:
és
és
és egy másik oldal, részlet belőle, alatta alink (lapozható, ugyanis fórum):
Én is jehova tanuja voltam./kb 3- évig/
ÉS elváltam abban az időben. Mert annyira megváltoztam,hogy megromlott
a kapcsolatom a férjemmel.Csak akkor még ezt nem vettem észre.
Azt gondoltam,hogy ők jó testvérek de rá kellett jönnöm,hogy ez nem így van.
Többször volt olyan,hogy idősebb testvér állított valamit rólam.
És az senkit sem érdekelt,hogy én nem tettem semmi rosszat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!