Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten mindenkit szeret?

Isten mindenkit szeret?

Figyelt kérdés

Ha igen, mit jelent ez: "Jákóbot szerettem, Ézsaut pedig

gyűlöltem." -Akit gyűlölök, azt nem szeretem.-

vagy ez: " hogy ugyanazon gyuradékból némely edényt tisztességre, némelyt pedig becstelenségre csináljon"

-Ha az Isten nem szeret valakit, (már pedig Ézsaut nem szerette), az elkárhozik?

-Aki becstelen, elkárhozik?

Pál apostol nem adott kimerítő választ. Tudna valaki esetleg?

2013. ápr. 6. 10:14
1 2 3
 1/24 Pietrosol ***** válasza:

Szia!

Isten nem válogat, viszont az ember képes elválasztani magát Istentől és a saját fantazmáit, tévedésből isteni kinyilatkoztatásként mások elé tárni. Az ószövetségi népek a saját egójukat keverték össze Istennel, ebből származik az az Istentorzó, amely az Ószövetségben megjelent.

Pál apostol, pedig ezt a torzót elegyítette a Krisztus identítással.

Senki nincs eredendően kárhozatra ítélve, de isteni lényétől eltávolodva képes a kárhozatnak nevezett lélek és tudatállapotban élni.

2013. ápr. 6. 10:25
 2/24 anonim ***** válasza:
2013. ápr. 6. 10:37
 3/24 yuda ***** válasza:
46%

Ha Pál apostol nem tudott kielégítő választ adni, akkor mit mondjunk mi? :D

Tudtad, hogy a kereszténység a mai napig tőlük tanul?

Amit Pálék, Péterék..stb leírtak, annak vagyunk a mai korban gyümölcsei.

Nagy baj van, ha valaki nem érti, vagy nem kap választ a bibliából és arra számít, hátha jön valaki aki bölcsebb, mint Pál?

Bajosan!

De válaszolok amúgy valamit, vagy elfogadod, vagy nem, bár szeretném én azt a tudáshalmazt, ami Pálnak megvolt.

Sokan elfelejtik, hogy Isten amellett, hogy jó, hogy szerető Isten, hogy kegyelmes---szuverén is.

A szuverén azt jelenti, hogy azt tesz, amit akar.

Ő dönt.

Alapvetően Ő döntötte el, Ádám bukása után, hogyan lesz ebből kimenekedés..Ő döntötte el, hogy egyszülött fiát adja az emberiség megváltására...stb.

A mi feladatunknak legfőképp az maradt, hogy hittel elfogadjuk, beleegyezzünk.

Most mit tehetsz te, ha Isten azt mondta születésük előtt, hogy Jákobot szerettem, Ézsaut gyűlöltem?

Megteheti? Meg ám! Bármit.

Mit tehetsz az ellen, ha Ő, aki a világmindenség ura úgy határoz valami felől, hogy egyik tisztességes, másik tisztességtelen lesz?

Megmondom: semmit.

Még egy.

Nem találkozik szimpátiámmal sosem, ha valakinek koncepciói vannak és azt szeretné bizonyítani a bibliából.

Ilyenkor születnek olyan sületlenségek, hogy Jézusnak nem voltak testvérei, vagy megnősült, vagy Isten szereti a melegeket..stb.

Ki lehet emelni valami a szövegkörnyezetéből, és bizonyítani vele valami ostobaságot.

Térjenek meg a melegek és Isten megtisztítja őket, de azt a fajta mocskot sosem fogja elfogadni.

A lényeg, hogy azok a hívők járnak jobban, akik úgy olvassák a biliát, a bibliától várják, hogy Isten szava hasson rájuk, hogy tanuljanak valamit.

Nem fordítva!

Pál egyébként azt írja ennek kapcsán:

Róm 9:14 Mit mondunk tehát: Vajon nem igazságtalanság-e [ez] az Istentől? Távol legyen!

azután pedig:

Róm 9:15 Mert Mózesnek ezt mondja: Könyörülök azon, akin könyörülök, és kegyelmezek annak, akinek kegyelmezek.

-és te mit tehetsz? Nem értesz egyet és akkor mi van? :D

Róm 9:16 Annak okáért tehát nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené.

Róm 9:18 Annak okáért akin akar könyörül, akit pedig akar, megkeményít.

Ez van kicsi ember.

Isten nagy és mindenható. Te kicsi vagy és korlátozott.

Nem látod át Isten bölcsességét, igazságosságát és sok mindent nem is köt az orrodra. :D

Majd ha megváltozol, kicsit alázatosabb, elfogadóbb, nyitottabb, -na akkor majd elindul valami.

5Móz 29:29 A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi; a kinyilatkoztatott dolgok pedig a miénk...

2013. ápr. 6. 10:41
 4/24 anonim ***** válasza:
19%

Isten mindenkit egyformán szeret, nincs kivétel :)

A Biblia szerint Isten már akkor ismert és szeretett amikor még csak meg sem születtél :)

2013. ápr. 6. 11:01
 5/24 anonim ***** válasza:

A Bibliában lévő dolgok zavarosak. Én is úgy tudtam eddig, hogy Isten mindenkit szeret..

Nem lehet egyébként, hogy ez valami tanítás, hogy nem szerethet mindenki mindenkit, hanem csak el kell egymást fogadni?

2013. ápr. 6. 11:07
 6/24 anonim ***** válasza:

Nem Pál apostol lekörözésének igényével lépek fel, csak leírom a gondolataimat:)))

A témához olvasásra ajánlom: János evangéliumát és leveleit, Izajás, Ozeás könyvét, ha kedvet kapsz, az egész Bibliát:)) (Izajás néha meredek, és biztos találsz részleteket majd, amikor ásítással küszködsz, de találsz majd olyan sorokat is, amelyekért érdemes lesz kitartani.)

Nem is Pál a legfőbb kompetens a témában, hogy mindenkit szeret-e az Isten, hanem Jézus, aki halálig bizonyította hogy "az Isten szeretet." Ha olvasod az evangéliumokat, azt veszed észre, hogy Jézus nem épp az emberiség "díszpintyeit" szólítja meg, hanem azokat, akiket az emberek is bűnösöknek tartanak (okozott is elég botrányt vele.) Velük veszi fel a kapcsolatot-kivel sikeresen, kivel kevésbé-, éppen azért, hogy a "becstelen ne kárhozzon el". Mindenki felé szeretettel fordult. Egyik teológiai tanárom hívta fel a figyelmünket: szerintünk Jézus ne szerette volna a farizeusokat? Szinte a legtöbbet velük foglalkozott! Ha szidta is őket, mind azért volt, hogy ébredjenek már fel az önteltségükből, hogy képesek legyenek az igazság befogadására!

Egy szentírási részlet, ami még eszembe jut: Isten felkelti napját jókra is, rosszakra is."

A szeretetről mi sajnos csak töredékesen, emberi módon tudunk beszélni. Azt mondjuk például: anyát jobban szeretem, mint apát, vagy: Bélát már nem tudom úgy szeretni, mint régebben. Esetleg: Mariska nagymamámat jobban szeretem, mert jó fej, mert megért engem, Gizike nagymamám viszont az agyamra megy, mert folyton papol.

Az igazi szeretet viszont nem olyan, hogy szeretek valakit, mert ilyen vagy olyan, hanem szeretem, mert van, mert létezik. Isten így szeret, nem tulajdonságok, meg az alapján, hogy ki a jobb fej.

Jézus egyszer azt mondja: "Ahogy az Atya engem szeret, én úgy szeretlek titeket." Isten egyformán, 100%-osan szeret mindenkit, nem úgy, mint mi, akik felosztjuk a szeretetünket, és képesek vagyunk mérlegelni, hogy kit mennyire szeretünk.Isten mindenkit úgy szeret, mint egyetlenét. (Ez egy nagyon hosszú út a hitben, míg a demagóg duma cimkétől eljutunk ennek a mondatnak a szívben megtapasztalt valóságáig.) Nem fog azzal megvigasztalódni, hogy nem baj, ha Sárika nem is szeret, de szerencsére Gézuka annál inkább! Isten nemcsak szeret, de vágyik is a szeretetre. Mindenkiére. Olvastam valahol, hogy ha egyedül lennél a világon, vagy mindenki példásan jó lenne, csak egyedül te rossz, már érted eljött volna Krisztus, és vállalta volna a kereszthalált, hogy megmentsen.

De könnyen felmerül a kérdés: na és akit baj, halál, erőszak, szeretetlenség, stb. ért, és ezért sebzett, visszahúzódó, és sokszor arrogáns? Őt szereti Isten? Vagy ott a szeretetben felnőtt, kiegyensúlyozottságot és szeretetet sugárzó "jó fej", akit azon kívül, hogy néha becsúszott egy egyes, vagy kamaszként ott hagyta a csaja/pasija, nagyobb gond az életben nem ért? Most őt jobban szeretné Isten, mert kedvesebb az emberekhez, mivel kevésbé bizalmatlan, mint akit sok rossz ért? Akivel Isten "jót tett", azt szereti, aki meg "megszívta" az életben, azt annyira nem?

Isten nem így működik, hiszen akkor azt mondhatnánk, Jézust sem szerette, hiszen neki is jól kijutott a szenvedésből. Vagy Máriát sem szerette, mert köszi azt a fájdalmat, amint végig kellett néznie, hogy a fiát az orra előtt kínozzák halálra.

Isten nem akarja a rosszat, az ember viszont szabad akaratával választhatja azt, és ez sajnos olyan következményekkel jár, ami másnak súlyos kárt, halált, szenvedést okoz. Ezekért viszont nem Istent kell felelősségre vonni!

Igaza van annak a kommentelőnek, aki azt írta, hogy az ószövetségi képekben megjelenik az ószövetségi ember látásmódja, esetleges még le nem tisztult istenképe.

Ne kiragadva egyes részleteket elemezz, hanem a bibliai üzenet fényében, annak komplex valóságában, az egész ismeretében olvass egyes könyveket! És főleg, ha az Ószövetséget olvasod, nem árt egy kis kor-és kulturismeret, erre is vannak nagyszerű könyvek, hajrá!

2013. ápr. 6. 11:38
 7/24 A kérdező kommentje:

Szent Ágoston tanítása:

"De Isten megkönyörül mindenen és semmit sem gyűlöl abból, amit teremtett."

Három út:

1. Azokat, amiket Isten gyűlöl, nem ő teremtette.

2. Isten nem gyűlöl semmit, mert mindent ő teremtett.

3. Isten teremtett mindent, és mégis gyűlöl. Ez esetben a fenti állítás, és a kinyilatkoztatás hamis.

Ha Isten gyűlölne, akkor nem szeretne, vagyis nem lenne tökéletes, mert -Akit gyűlölök, azt nem szeretem.-

Utolsó, választanál egy pontot?

2013. ápr. 6. 12:04
 8/24 A kérdező kommentje:
A kérdést a 4.hez intézem.
2013. ápr. 6. 12:08
 9/24 anonim ***** válasza:
0%
Nem Isten teremtette a bűnt, így joga van gyűlölni.
2013. ápr. 6. 13:56
 10/24 yuda ***** válasza:
0%

Kedves kérdező!

Számomra egyedüli mérce az igazságról és annak megismeréséről a biblia. Sokunk számára az, akik hívők vagyunk.

Amennyiben jön egy szentágoston és okosokodik, ám ellent mond a bibliának, abban az esetben megkérdőjelezem beszédének igazságtartalmát. Zavaros, logikátlan.

ha egy szóval kellene jellemeznem az írását: okoskodás, semmi több.

Okoskodás nem egyenlő az igazsággal.

Ha nem fogadod el a véleményem és ehhez minden jogod megvan, menj a klérusodhoz, én pedig maradok a bibliámnál.

Versenyezzünk kinek van igaza?

Biblia vs klérus, vagy szentágoston :D

Ki fogad a klérusra? :D

Ki fogad a bibliai igazságokra?

2013. ápr. 6. 14:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!