A Bibliának mekkora része sumér eredetű?
"A sumérok voltak a legelső civilizáció, jóval a zsidók és egyiptom előtt. Hogyan vehették volna ők a zsidóktól/Bibliából?"
No, értem már hol a probléma! Figyi, olvastad a Bibliát? Csak azért kérdem, mert ott nem esik ám arról szó, hogy Ádám és Éva zsidók lettek volna, s eleve nincs róla szó, hogy a zsidók történelméről lenne szó.....
Mellesleg az, hogy a sumer a legrégebbi nép, az e tudomány jelenlegi állása szerint igaz...Az 1900-as évekig a sumeroknak még a létezéséről sem tudtak semmit. Tehát bármelyik történelmi "tény" simán megdőlhet egy újabb ásatás vagy kutatás tükrében....
"A sumérok voltak a legelső civilizáció, jóval a zsidók és egyiptom előtt. Hogyan vehették volna ők a zsidóktól/Bibliából?"
No, értem már hol a probléma! Figyi, olvastad a Bibliát? Csak azért kérdem, mert ott nem esik ám arról szó, hogy Ádám és Éva zsidók lettek volna, s eleve nincs róla szó, hogy a zsidók történelméről lenne szó..... "
Pont Te vetetted fel, hogy nem a zsidók másolták a suméroktól, hanem a sumérok a zsidóktól. Erre reagáltam azzal amit te most idéztél, így nem értem a reakciódat. Én sem állítottam a hogy Ádám és Éva zsidók lettek volna, ez tény. A sumér mitológiában is mint az első, az Enki isten által, aranybányászatra megteremtett, első emberek szerepelnek, akiket saját vére felhasználásával alkot meg saját képére, így feltételezhetjük hogy az első embereket még semmilyen néphez sem lehet sorolni. Se zsidóhoz, se sumérhoz. És a kérdésem nem is erre irányul, hanem arra hogy miket használt fel a zsidó Biblia a sumér mitológiából, erre viszont a válaszod, illetve Ádám és Éva nem válasz. Kicsit úgy érzem próbálsz terelni.
"Mellesleg az, hogy a sumer a legrégebbi nép, az e tudomány jelenlegi állása szerint igaz...Az 1900-as évekig a sumeroknak még a létezéséről sem tudtak semmit. Tehát bármelyik történelmi "tény" simán megdőlhet egy újabb ásatás vagy kutatás tükrében...."
Persze megdőlhet, megtudhatunk róluk újabb információkat, a szokásaikról, nyelvükről, mitológiájukról, de ezek akkor sem változtatnak azokon a tényeken hogy:
1. jóval a zsidók előtt éltek, mégis számtalan zsidó történet évezredekkel korábban felbukkan náluk mint a zsidóknál, így ebből következik hogy még ha nem is ők az eredeti szerzők (amire te is utaltál, mert lehet hogy volt egy mégrégebbi nép akiktől ők is átvették, csak ma még nem tudjuk), de a zsidóknál mindenképpen hamarabb lejegyezték ezeket, azaz a zsidók tőlük vették át.
2. a Bibliából tudjuk a zsidók ellenségét Babilont, akik a sumérok örökségét továbbvitték. A sumérokat az akkádok győzték le, az akkádokat pedig a babiloniak. Így a sumérok már jóval a zsidók előtt eltűntek, nem vehették ők a történeteket a zsidóktól. Minderre maga a Biblia a bizonyíték.
Azóta egy másik kérdésnél újabb sumér eredetű bibliai részeket találtam, ezekkel együtt összefoglalnám, mik amik sumér eredetűek:
1. Özönvíz (Gilgamesz-Eposz)
2. Óriások (Anak, Anaki, Anakim)
3. Biblia Éden és a sumér E'din között (mindkét mitológiában ott teremtették meg az istenek az embert)
4. Az első ember nevére: a hébereknél Ádám, a sumeroknál Adamuk
5. Kecskefejű Báal-ze-bob istenből lett Belzebúb. (ő babilóni isten volt, de a suméroktól származik a babilóniaiak hitvilága)
6. Bábel tornya
7. Kosárban elrejtett, így megmenekülő csecsemő
Akinek van véleménye a kérdésben szívesen fogadom, és köszönöm az eddigi válaszokat.
Kedves kerdezo !
Az hogy milyen nepek vallashitebol vannak atveve a Bibliaban szereplo tortenetek es esemenyek azt pontosan nem tudnam meghatarozni, viszont keszteny es valo hogy kulombozo modon elnyomott es eroszakkal megszuntetett vallasokbol vettek at jelenleg is a kereszteny vallas szerkezetet kepezo unnepeket es szertartasokat.(a szertartasos Urvacsora, karcsonyi unnepunk es meg sok hasonlo)
Aki nem olvasott a sumerokrol es az altaluk fenmaradt bizonyitekokrol tudomast sem vesz, az inkabb hozza se szoljon a temahoz mert fogalma nincs az emberiseg feltetelezett multjarol. Azert feltetelezett mert nap mint nap fedeznek fel uj dolgokat es egyre jobban rajovunk hogy ami az emberiseg letrejottet es mivoltat illetve az Istensegek mivoltat illeti telyes kaoszt ultettek az emberiseg fejebe hogy semmitse higyen, mert csak a Biblia irja az igazat. Hat kedves hivok akik csak a Bibliank hisztek es nem erdekelnek a kesz tenyek a vilagunkban akkor maradjatok a strucc peldajanal, dugjatok jo melyen a foldbe a fejeteket es varjatok az itelet napjat.
Kerdezo amiket felsoroltal a hasonlosagokat illetoen valoban tobb kulturaban is megtalalhatoak es meg vagyok gyozodve rolla hogy a Bibliaban sok esemenyt mas okori irasokbol vettek at es alakitottak sajatos nezetekre, semmikeppen nem forditva.
Vidiripi
A Bibliában írnak Ábrahámról is.
Meg tudná valaki mondani Ábrahám honnét is való?
Vidiripi
Kérdező!
Az özönvíz története nem csak a Bibliában és a Gilgamesz-Eposzban szerepel. Ez egy globális történet. Az eszkimók a Dél és Észak Amerikában élő indiánok stb. ők honnét írták át a történetet?
"A vízözön-történetek mindmáig legteljesebb gyűjteményét: James Frazer: Folklore in the Old Testament, I.Kötetében találhatod meg. A bibliai történet hitelességét tűnnek alátámasztani azok az özönvíztörténetek, amelyek világszerte a legkülönbözőbb - még teljesen elszigetelt - kultúrákban is fellelhetők. A termékeny félhold területén általánosan ismert volt a Biblia leírásával több ponton is hasonlóságot mutató özönvíztörténet, a sumér, babilóniai, asszír mítoszok. Ugyanez az alapmotívum része volt az egyiptomi, görög, hindu, kínai, hawaii, mexikói, eszkimó, lapp, finn, szibériai, kelta, szudáni, hottentotta, újzélandi maori, ausztráliai bennszülött, tűzföldi és 58 amerikai indián törzs hitvilágának."
Redsentinel!
Köszönöm a választ! Sok mindenben egyet értek veled, ezért is érdekel a sumér mitológia. Viszont jobban nem akartam itt belemenni a témába, mert nem hiszem hogy ez az oldal alkalmas lenne ennek megtárgyalására.
Vidripi! Neked is köszönöm a választ. Utána olvastam Ábrahámnak:
Ábrahám Noé tizedik és Ádám huszadik leszármazottja volt. Harránból származott, csak a kései hagyomány származtatja a khaldeai Ur városából.
Harán: észak-mezopotámiai város volt, közel Anatólia és a történelmi Szíria határához. Sumer neve „út, utca, utazás, karaván” értelmű, az akkád nevet ugyanazzal az írásjellel írták és „út, utca” jelentésű.
Ur: Ur fontos sumer központ volt az Eufrátesz alsó folyása mellett.
Tehát akkor Ábrahám sumér volt?
A globális vízözön emlékéről tudok, Daniken és talán Sitchin is foglalkoztak vele.
Redsentinel és Vidripi!
Arról mi a véleményetek hogy Éden-t a Perzsa-öböl egy víz alatt lévő részére teszik, nem messze a mai iraki Basrah városától, mert a bibliai leírás erre a területre illik a leginkább, valamint a 2 hiányzó, mára eltűnt folyót is sikerült műholdas felvételek alapján megtalálni. A sumér kultúra pedig pont erről a területről ered. Lehet szerintetek összefüggés a kettő között?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!