A Bibliának mekkora része sumér eredetű?
Kb. semennyi. A Biblia Istentől ered, és nem a sumeroktól! Az, hogy bizonyos történetek egyeznek, csak azt jelenti, hogy a Vízözön valóban megtörtént, hisz minden nép emlékében megmaradt. De szó sincs átvételről.
Esetleg arra nem gondoltál, hogy nem a sumeroktól vették át, hanem pont a sumerok vették át?
Az nem érv, hogy "tudósok" így úgy, ma kb. mindenki már tudósnak nevezi magát, és mellesleg 100 Bibliát tagadó tudósra jut 100 Bibliát támogató is.
Hát a felettem szólónak igaza van. A kérdező szempontjából azt tudom mondani, hogy kb. addig lehet "sumér átirat", amíg nem a zsidók saját történelmét meséli, hanem még a zsidó nemzet létrejötte előtti, egész emberiségre kiterjedő eseményekről. Ezért nem is tartom én sem átiratnak.
Valaki még Mózes történetét tartja "lopottnak", de az egyezés kb. annyi, hogy mind a két sztoriban kosárban úsztatják le a folyón a főszereplőt.
Akkor talán rosszul fogalmaztam. Nem azt állítom, hogy a Biblia sumér eredetű, csak azt hogy egyes történetek megegyeznek, és kísértetiesen hasonlítanak. Ez szerintem nem véletlen, és ahogy Te is írtad azt bizonyítják hogy van valóságalapjuk, hiszen több helyen is megjelentek, de ez akkor sem a kérdésre válasz, mert ettől még ha mást nem, egy tőlem jobban hozzáértő felsorolhatna még néhányat ezek közül.
Ezt viszont nem értem, hogy mi van ha a sumérok vették a Bibliából? A sumérok voltak a legelső civilizáció, jóval a zsidók és egyiptom előtt. Hogyan vehették volna ők a zsidóktól/Bibliából?
Szia!
Tudnál linket küldeni, ahol el lehet olvasni a Sumer Bibliát?
Szia!
Nincs külön olyan hogy sumér Biblia, hitüket agyagtáblákon örökítették meg, ugyanis jóval a papír feltalálása előtt "éltek". Ezeket ékírással írták, mely a legkorábbi írásrendszer, és Krisztus előtt 3000 környékére tehető a kialakulása. Csak a 19-20. századra sikerült mintegy 100 év alatt megfejteni teljesen. Több anyagtáblát is lefordítottak a XX. században, ezekben találtak rá a feltűnő Bibliai egyezésekre. Pl: Gilgamesz-Eposz.
Nagyon jelentős még Zecharia Sitchin munkássága, aki számtalan agyagtáblát lefordított. Ha érdekel a téma, az ő munkásságán el lehet indulni.
Ilyen anyagtáblákon találták meg az eredetmondájukat is, melyben égi istenek érkeztek a földre, azzal a céllal hogy aranyat bányásszanak, de szükségük volt egy szolga fajra, ezért Enki az itt talált primitív előemberek, és saját vérének keresztezésével megalkotta az első, rabszolgának szánt embereket az Adamukat, akik a Bibliában Ádám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!