Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért ezoterikáznak az emberek?

Miért ezoterikáznak az emberek?

Figyelt kérdés
Néhány ateistát nem értek. Miért hisz valótlan hókusz-pókusz szellemiségben, kártyavetésben, angyalkákban, rontásban, szellemekben és spirituális marhaságokban? Olyan sok ilyen él a Földön. És még az benne a legszebb, hogy mondja a Biblia egy mesekönyv. De ha becsapódik az ajtó, akkor azt biztos egy szellem csapta be. Meg a csillagok állásának bármi köze van a sorsunkhoz. Hát ettől nagyobb mesét még nem hallottam...
2013. febr. 14. 13:38
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Azért, mert függetlenül attól, hogy valaki nem fogadja el a keresztény vallást (vagy más istenhívő vallást), veleszületett igénye van rá, hogy magyarázatot keressen az őt körülvevő világ jelenségeire. A materialista ateista és az ezoterikus ateista között annyi a különbség, hogy a materialista ateista szerint a világ pusztán anyagi létezőkből áll, és a benne végbemenő jelenségekre végső soron mindig lehet találni valami, az anyaggal összefüggő magyarázatot, az ezoterikus ateista viszont hisz abban, hogy az anyagin kívül szellemvilág (lények vagy erők) is létezik, amelyik képes anyagi okokkal nem megmagyarázható módon beavatkozni az anyagi világ működésébe.

Aztán az, hogy az ezósok ateisták-e vagy hisznek valamilyen Istenben, már teljesen részletkérdés, ebből a nézőpontból csak azt jelenti, hogy ha van Isten, akkor van egy olyan spirituális lény/erő, amelyik az összes többi fölött áll, ha meg nincs, akkor a spirituális lények/erők kiegészítik egymást vagy vetekednek egymással. Sokszor az úgynevezett istenhívők közöttük csak valami olyasmi isten-fogalommal rendelkeznek, ami hasonlít a taoista yin és yangra, vagyis egy egymást kiegészítő, elválaszthatatlan Jó és Rossz ellentétpárra.

Ha a magánvéleményem is érdekel, szerintem azért hisznek ilyenekben sokan, mert a materializmus kielégítetlenül hagy egy olyan igényt az emberben, ami szerintem benne van, a spiritualitást (úgy is mondhatnánk: a materializmus "túl kevés" nekik), a kereszténységben, Istenben, Jézusban viszont nem akarnak hinni, mert vagy túl "unalmas" nekik, vagy kiábrándultak belőle stb. A keresztény Istent nem lehet anélkül megtalálni, hogy valakinek ne kellene szembesülnie az Őellene elkövetett bűneivel (úgy is mondhatnánk, hogy a kereszténység szükségszerűen bűnökkel szembesít minden embert, bárkiről is legyen szó). Ennek vannak bizonyos "pszichológiai költségei". Bár mi keresztények hiszünk abban, hogy a bűnökkel való szembesülés kellemetlensége sokkal kisebb és átmenetibb, mint a megtérés után az isteni kegyelem és szeretet mindent elsöprő megtapasztalása, de logikusnak tűnik, hogy akik a "megtéréssel" járó pszichológiai költségeket nem akarják vállalni, azoknak sokkal hívogatóbb egy olyan vallási eszmerendszer, amelyik mindenkit feltétel nélkül elfogad, nem kell az embernek az életét megváltoztatnia ahhoz, hogy foglalkozhasson vele, és látszólag meg is válaszol egy csomó olyan kérdést, amire a materialista világnézetben nehéz magyarázatot találni, kielégít olyan igényeket (pl. jövőbelátás, fehér/vörös/fekete mágia stb.), amelyek kulturálisan meglehetnek az emberben, de a materializmus a lehetségességüket, a kereszténység pedig a létjogosultságukat vonja kétségbe.

2013. febr. 14. 19:00
 12/17 Antimod ***** válasza:

"Megtudsz nekem bocsátani anélkül, hogy megkorbácsolom magam?"

Furcsa elképzeléseid vannak. :)

Azért reflektáltam arra, amit írtál, mert ez egy általános téveszme, csak most te hoztad elő. Nem személy szerint neked szólt.

2013. febr. 14. 22:43
 13/17 anonim ***** válasza:

Kedves kerdezo !

Amikor majd tobbet olvasol arrol amirol beszelsz vagy kerdezel akkor konkretabban le lehet allni egy temanal es darabokra szedni, addig csak feluletes a megjegyzesed.

Hogy ki miben hisz es ami neked feher az a masiknak fekete vagy forditva ez teny. Hogy mi van a mi vilagunkban es mik leteznek azert vagy es leteeyel a Foldon hogy kiszurd szamodra hasznos informaciokat ha meg nem az akkor minek energiat pazarolni ra ha nem erdekel teged ?. Mihelyt barmit is megtapasztalnal abbol vagy arrol amit kritizalsz akkor beszelhetunk konkret dologrol addig csak uncsi hasbol vett kritika.

A Biblia meg valoban egy figyelemere melto konyv naggyabol szepen kiszinezve teologiai szemszogbol. Teny es valo hogy vannak az emberiseg szamara jo es megfontolando irasok, de sokat raktak hozza es sokat hagytak ki belolle a nezetkulombsegnek koszonhetoen.

2013. febr. 15. 13:06
 14/17 anonim ***** válasza:
Mert könnyebb útnak tűnik
2013. febr. 15. 13:31
 15/17 anonim válasza:
Akik ezoterikusan gondolkodnak szerintem nem hisznek a tv-s jóslásban.Tényleg úgy gondolod hogy nincsenek szellemek ,angyalok..stb..Nem értem az ilyenek ,de nem ítéllek el.Én már tapasztaltam furcsa hihetetlen dolgokat szóval nekem könnyebb befogadni az ilyen dolgokat.Akivel nem történik semmi ,nem foglalkoznak vele az ilyen gondolkozású mint te.De majd te is rájössz az életre és akkor majd mind a ketten nevetni fogunk ezen a kérdésen .Szóval szép jövőt és ne szídd más hitét ,nem szabad!
2013. febr. 16. 00:45
 16/17 anonim ***** válasza:
én magamat ugyan ateistának vallom, undorodom a vallásoktól és ettől a hatalmas spirituális "összeesküvéstöl" is. olyan, mint egy szekta, sőt rosszabb, mint a vallások egy részről. orbitális népbutításnak tartom. édesanyám pedig rendszeresen angyaltanfolyamokra jár, több tízezer forintot hagy ott egy ilyen táborban, ahol tűz körül ugráló manókat hallucinálnak jóformán. sz*r érzés látni, hogy az anyukám is ennyire naiv :( a horoszkóp és az összes ilyen pedig egy nagy kád fos. :/
2013. febr. 17. 22:35
 17/17 anonim válasza:

Előttem kommentelő!

Undorítónak tartom a komentedet.Nem értem az ilyen embereket.Teljesen el vagy butítva mint a többi ember.Te vagy az igazi naiv nem az anyukád.Tudod van akit ez a világ olyanná tett mint te.Vannak olyan emberek akiknek direkt az a céljuk hogy ne higgyünk és ne lássunk ,és hát neked jól becsukták a szemedet!Elvették tőlük a hitet és a csodát.Nem értem miért nem hiszel a spirituális dolgokban és itt nem a jóslást ,horoszkópot értem!Sok sikert kívánok az olyan embereknek mint te ! És kívánom hogy ébredjetek fel!

2013. febr. 19. 15:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!